Για να σ' ακούσω να το λες!

Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές στον προφορικό (αλλά και γραπτό) μας λόγο, κάνουμε λάθη στην φωνολογική κυρίως απόδοση των λέξεων; Ένα παράδειγμα που μου έρχεται πολύ πρόχειρο είναι οι περίφημες

Μαλδίβες, τις οποίες το 90% των ομιλητών, και γω μέσα, τις προφέρω Μαλβίδες (δεν ξέρω γιατί, αλλά με βολεύει καλύτερα)! :))))

Από τα χρόνια και με τους μαθητές μου, παρατήρησα πως κάποια λάθη είναι πολύ κοινά τελικά και τα κάνει μεγάλη μερίδα ομιλητών. Για να δούμε μερικά και να μου πείτε αν συμφωνείτε ή όχι...

• -αφλογιστία όχι αφλογισία
  • -άρδευση όχι άρδρευση
  • -ανδριάντας όχι αδριάντας
  • -ινστιτούτο όχι ινστιντούτο
  • -όσφρηση όχι όσφρηνση
  • -Νηρηίδες όχι Νηιρίδες
  • -Oκτώβριoς όχι Οκτώμβριος
  • -μεγέθυνση όχι μεγένθυ(ν)ση
  • -παρονομαστής όχι παρανομαστής
  • -πολιομυελίτιδα όχι πολιομελίτιδα
  • -συμπαρομαρτούντα (= τα συνοδευτικά, τα παρεπόμενα) όχι συμπαραμαρτούντα
  • -συνονθύλευμα όχι συνοθύλευμα
  • -φoρoφυγάς όχι φοροδιαφυγάς
    αλλά φοροδιαφεύγω όχι φοροφεύγω
  • -περιβαλλοντολόγος όχι περιβαντολόγος
  • -ακατονόμαστος όχι ακατανόμαστος
  • -γενεαλογικός όχι γενεολογικός
  • -παλιρρoϊκός όχι παλιρροιακός
  • -απoτάθηκα όχι αποτάνθηκα
    να/θα αποταθώ όχι να/θα αποτανθώ
  • -εξοκέλλω (= προσαράζω, μτφ . παραστρατώ) όχι εξοκείλλω
    (αόρ. εξόκειλα και εξώκειλα, ΠΡΚ. έχω εξοκείλει, να/θα εξοκείλω)
  • -περιθάλπω (θαλπωρή) όχι περιθάλπτω
  • -τίθενται (γ' πληθ.) όχι τίθονται
  • -παρεμπιπτόντως (εμπίπτω < εν + πίπτω) όχι παρεπιπτόντως

Πόσα λάθη κάνετε? :))))

(από το βιβλίο: "Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;" των Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λίας Μπουσούνη- Γκέσουρα)

Last edited:
Τα περισσότερα εγω πάντως τα λέω με τον λάθος τρόπο και τα γράφω κιόλας λάθος.:χαχα:Πολύ ενδιαφέρον νήμα Ρεγινόρα!!:μπράβο:

Last edited by a moderator:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οντως καποια λαθη ειναι τοσο κοινα που ισως σε λιγα χρονια δε θα θεωρουνται καν λαθη. Ειναι μαλιστα φυσικες παραδρομες της γλωσσας, καμια φορα επηρρεασμενα απο λεξεις με παρομοια μορφη.

Απο τετοιους γλωσσοδετες και τετοια λαθη που ειχαν γινει αιωνες πριν, οφειλουμε καποιες λεξεις στο λεξικο μας.

Οποτε θα ελεγα οτι δεν κανω κανενα λαθος :σάλια:

Ακομα ενα «Καραβαικη» αντι για «Καραιβικη». Και μια πολυ διαδεδομενη εκφραση «της απολυτου μετρητης» (η απολυτος μετρητη!) αντι για επιρρημα + δοτικη «απολυτως τοις μετρητοις»

Εγώ πάει καιρός που προσπαθώ να κόψω την επιπλέον συλλαβή από τον περιβαλλοντολόγο, αλλά δυσκολεύομαι. Επίσης δεν βάζω ν στον αδριάντα :))))

Last edited:
Και είπα κι εγώ ότι δε θα το προσέξει κανείς :ρ

Λοιπόν, το μπέρδεψα με το περιβαλλοντικός, που εγώ το λέω περιβαλλοντολογικός. Άρα κάνω λάθος το επίθετο, όχι την ιδιότητα.

Απο [...] τετοια λαθη που ειχαν γινει αιωνες πριν, οφειλουμε καποιες λεξεις στο λεξικο μας.
Πράγματι, και μόλις είδα τον λανθασμένο για μας ΟκτώΜβριο θυμήθηκα αμέσως πώς λέγεται αυτός ο μήνας επισήμως στα Ρουμανικά και στα Βουλγαρικά:* octombrie και октомври (οκτόμβρι), αντίστοιχα.

* Σ' αυτές τις δύο γλώσσες, οι άλλοι τρεις μήνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο είναι: septembrie και септември (σεπτέμβρι), noiembrie και ноември (νοέμβρι), decembrie και декември (ντεκέμβρι).

Και μία μάλλον σχολαστική παρατήρηση, Κικ: στην πρώτη ανάρτηση, οι αστερίσκοι θα έπρεπε μάλλον να μπαίνουν μπροστά από τον λανθασμένο τύπο, κι όχι μπροστά απ' τον σωστό. Στη γλωσσολογία, όταν ο αστερίσκος χρησιμοποιείται έτσι, δείχνει ότι η λέξη δεν μαρτυρείται σε γραπτές πηγές. Νομίζω όμως ότι μπορεί να υποδεικνύει και λανθασμένο τύπο.

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω χρησιμοποιησε τους αστερισκους ως μπουλετακια :ρ

Μπήκαν αντί για τις (τεριμμένες :ρ) παύλες, δεν είχαν γλωσσολογική αναφορά. Αλλά αν το βλέπεις έτσι, θα το διορθώσω.

[*]-Νηρηίδες όχι Νηιρίδες
Και ούτε Νηρήδες!
Ωραίο νήμα ρεγινόρα! Και ναι..μερικά τα λέω λάθος τελικά!

Εχμ ας με διαφωτίσει κάποιος... Φυσιοθεραπευτής ή φυσικοθεραπευτής;

Επίσης συνηθισμένο να λένε Μαγαδασκάρη αντί για Μαδαγασκάρη, Κοινοτυπο αντί για κοινότοπο και περίεργο αλλά λένε και κορκόδειλος αντί για κροκόδειλος.

Έχεις απόλυτο δίκιο Νηρηίδα, το κορκόδειλος και το Μαγαδασκάρη είναι πάρα πολύ συχνά! :ναι:

Επίσης, το σωστό είναι φυσιοθεραπευτής, αλλά φυσιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται το ίδιο. :)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Το έ(ν)γχωμος το ειπαμε;

Και απο οσο βλεπω.. τα περισσοτερα λαθος τα κανω :)))

Δεν πρόσεξα την "δικτα-κ-τορία τηνείπε κανείς;
Το έ(ν)γχωμος το ειπαμε;
Σωστά Νπαπς και Λορένα! Λέγεται δικτατορία (χωρίς το ενδιάμεσο -κ-) και έγχρωμος (χωρίς το -ν-).

επίσης:

- αεριωθούμενο όχι αερωθούμενο

- αρεοπαγίτης όχι αεροπαγίτης

- αρχαιρεσίες όχι αρχιερεσίες

- συνονθύλευμα όχι συνοθύλευμα

- υποθηκοφυλακείο όχι υποθηκοφυλάκιο

- γενεαλογικός όχι γενεολογικός

:)))