Γιώργος Λάνθιμος : "Κυνόδοντας"

Η απορία μου πάντως, στην άποψη της Μαργαρίτας είναι πως της αρέσει τόσο το σενάριο και καθόλου η σκηνοθεσία (τα βρίσκω απόλυτα συνεπή και συναφή). Δηλαδή, δεν μπορώ καθόλου να φανταστώ την ταινιάρα που θα έκαναν στο εξωτερικό με αυτό το υλικό.
θεωρω τα πλανα εντελως βαρετα απο το πρωτο λεπτο ως το τελευταιο(προσωπικη μου αποψη),αν εχεις προσεξει στις ταινιες στο εξωτερικο ακομη και τα χρωματα ειναι πολυ πολυ πολυ καλυτερα.δεν ξερω δεν μου εκατσε καθολου καλα αυτη η ταινια απο αποψη σκηνοθεσιας...στο τελος που
για 3 λεπτα εβλεπα ενα αμαξι εεε συγνωμη αυτο το λετε καλη σκηνοθεσια????
.πλεον που υπαρχει η τεχνολογια και σε ολες τις ταινεις απο το τιποτα μπορουν να φτιαξουν τα παντα θεωρω απαραδεχτη μια τοσο φτηνη παραγωγη στις μερες μας.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
συμφωνώ με την Μαργαρίτα.. το σημείωσα κι εγώ στην πρώτη μου ανάρτηση.. καταπληκτικό το σενάριο αλλά η σκηνοθεσία κάπως ατζαμίδικη (κττμά)
 
Το σενάριο του Κυνόδοντα -δεν ξέρω αν αναφέρθηκε ήδη γιατί δεν διάβασα όλο το νήμα- ήταν αντιγραφή Μεξικάνικης ταινίας του 1976, Ο πύργος της αθωότητας (EL CASTILLO DE LA PUREZA). Αυτά είπαν οι "κακές" γλώσσες, ωστόσο για τα ελληνικά κινηματογραφικά δρώμενα ήταν καθηλωτικό και βραβεύτηκε παρά το κλεψιμαίικο της ιστορίας. Μου άρεσε αλλά ως εκεί. Δεν το βρήκα σοκαριστικό αλλά ούτε και ξετρελάθηκα...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
παρεμπιπτόντως, η μεξικάνικη εκδοχή υπάρχει στο youtube, για όποιον ενδιαφέρεται.. για εμένα, πάντως, δεν είναι επιλήψιμο.. παίρνεις μια παλιά ιδέα και την πας παραπέρα..
 
θεωρω τα πλανα εντελως βαρετα απο το πρωτο λεπτο ως το τελευταιο(προσωπικη μου αποψη),αν εχεις προσεξει στις ταινιες στο εξωτερικο ακομη και τα χρωματα ειναι πολυ πολυ πολυ καλυτερα. (...) πλεον που υπαρχει η τεχνολογια και σε ολες τις ταινεις απο το τιποτα μπορουν να φτιαξουν τα παντα θεωρω απαραδεχτη μια τοσο φτηνη παραγωγη στις μερες μας.
συμφωνώ με την Μαργαρίτα.. το σημείωσα κι εγώ στην πρώτη μου ανάρτηση.. καταπληκτικό το σενάριο αλλά η σκηνοθεσία κάπως ατζαμίδικη (κττμά)
Υπάρχουν άπειροι τρόποι κινηματογράφησης, όπως υπάρχουν και άπειροι τρόποι σχεδίασης κόμιξ (επίτηδες το πάω και πάλι στα κόμιξ, γιατί τα θεωρώ απολύτως συγγενή με τον κινηματογράφο). Όταν μία ταινία κινηματογραφείται με ένα ιδιαίτερο στιλ που αποτελεί αισθητική επιλογή, γιατί να μιλάμε για προχειρότητα ή τσιγγουνιά ή απροσεξία; Χωρίς να γίνομαι επιθετικός, ούτε και θέλοντας να κάνω υπεργενικεύσεις, θέλω απλώς να θέσω ένα ερώτημα: η φαντασμαγορία και η πληθωρικότητα των πανάκριβων αμερικανικών ταινιών (και βεβαίως πολλών γερμανικών, γαλλικών, ινδικών), θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για όλες τις άλλες; Κι αυτό το ερώτημα έχει φυσικά εφαρμογή σε κάθε τέχνη. Μ' αυτή τη λογική, ο Ρεζέρ (ή Ράιζερ, γράφεται Reiser) θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει όταν πρωτοείδε σκίτσο τού Μανάρα. :χαχα:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
φυσικά, δεν θα ζητούσα την φαντασμαγορία τού χόλιγουντ.. απλά εμένα η γενικότερη σκηνοθεσία και κυρίως η φωτογραφία μού φάνηκαν αδύναμες. Μπορεί αυτή να ήταν επιλογή τού σκηνοθέτη που όμως στην δική μου αισθητική αντίληψη φάνηκε φτωχή. Υπάρχουν πάμπολλες ταινίες όπου βλέπεις ένα πολύ έμπειρο στήσιμο ("Οι Άλλοι" τού Αμενάμπαρ, το "Interiors" τού Γούντη Άλεν και η λίστα είναι ατέλειωτη), που έλειπε από εδώ (συνειδητή επιλογή ή όχι). Η εντύπωση που αποκομίζω είναι πως έλειπε η εμπειρία αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Πάντως ήταν μια καλή ταινία στο σύνολό της και μακάρι να συνεχίσει έτσι ο ελληνικός κινηματογράφος.
 
Πάντως δεν μου φαίνεται καθόλου άπειρος ο Λάνθιμος: την αισθητική ματιά του που την αποκαλείς φτωχή, την έχω ξαναδεί σε ταινίες τού ανεξάρτητου αμερικανικού και του ευρωπαϊκού σινεμά. Φυσικά δεν μπορώ να αποδείξω ότι όλη η αισθητική τής ταινίας είναι συνειδητή επιλογή, απλώς λέω ότι αυτό το λιτό ύφος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον κινηματογράφο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες καλλιτεχνικές τάσεις οδήγησαν στο Δόγμα 95 τού Λαρς φον Τρίερ και του Τόμας Βίντερμπεργκ, που έχει ως βασική αισθητική αρχή την ελαχιστοποιημένη (ή καθόλου) χρήση προηγμένης τεχνολογίας, την απουσία ειδικών εφέ, το γύρισμα σε φυσικούς χώρους (κι όχι σε στούντιο), τη χρήση κάμερας στο χέρι, κ.λπ.

Αναφορικά με την απειρία, υπάρχουν βεβαίως και παραδείγματα καλλιτεχνών που από πολύ νωρίς φάνηκε πόσο μελετημένοι και έμπειροι ήταν πάνω στην τέχνη που υπηρέτησαν. Τρανταχτό παράδειγμα για μένα ο Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, που η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Η ζωή των άλλων, είναι καταπληκτική από κάθε άποψη.
 
Last edited:

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Συμφωνώ 100% με τον Λάγνο. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι πρόκειται για κάτι άλλο παρά αισθητική επιλογή. Επίσης, δεν μπορώ να πιστέψω οτι "κοτζάμ" σκηνοθέτης, που μάλιστα έφτασε μέχρι τα Όσκαρ -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- μπορεί να ήξερε λιγότερα απο μας για το χρώμα, την φωτογραφία, ή την σκηνοθεσία και όλα αυτά να του βγήκαν "πρόχειρα" και κατά λάθος. Απο κει και πέρα σέβομαι το τί αρέσει και τί δεν αρέσει στον καθένα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αναρωτιέμαι αν έχει τελικά καμιά σημασία αν κάτι ήταν σκόπιμο ή έτσι βγήκε. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι που κρίνεται. Όπως και να έχει, μην παρεξηγηθώ, όπως είπα ξανά και ξανά ήταν μια πολύ ωραία ταινία και ενώ γενικότερα δεν με τραβάει ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος, έχω την περιέργεια να ξαναδώ ταινία τού Λάθιμου. Μάλιστα κάπου διάβαζα πως κάπου βραβεύτηκε το σενάριο μιας νέας του ταινίας ή κάτι τέτοιο.. ( δεν θυμάμαι και πολλά :ρ )
 
Κατέληξα στο ότι ενώ η σύλληψη μου άρεσε πολύ(την βρήκα ευφυέστατη), η εκτέλεση με χάλασε κάπως.(αργό,ελάχιστοι διάλογοι..κ.α.).Πάντως δε μου ήταν καθόλου αδιάφορη.
 
Αργησα λιγο αλλα την αφορμη για να την δω επιτελους μου την εδωσε η βραβευση του Αστακου και τα διθυραμβικα σχολια που ακουω παντου. Εγω προσωπικα κατι παρομοιο δεν εχω ξαναδει οποτε μπορω να πω οτι με ενθουσιασε.Μια σκηνοθεσια αργη,απομακρη,λιτη αλλα ιδιαιτερα επιδραστικη(ειδικα οπου ασκειται βια απο τον Πατερα) μου εφερε στο μυαλο καπως θολα βεβαια περιβαλλοντα του Κιουμπρικ.Το σεναριο ηταν πρωτοτυπο,εξαιρετικοι διαλογοι(Φιλιππου τρομερη πενα),πολυ καλες οι ''αχαρες'' ερμηνειες απο τα παιδια (Αγγελικη Παπουλια θεα,ο Φαρελ ψαρωσε μαζι της στα γυρισματα του Αστακου) και το μονο σιγουρο ειναι οτι θα παρακολουθω τον Λανθιμο απο δω και περα.
 
Για την πρωτοτυπία του σεναρίου δεν παίρνω όρκο , οι μεγαλύτεροι ίσως έχουν ακούσει ή δει το κάστρο της αθωότητας του 1973 . Κατα τ' άλλα , είναι μια (πανθ)ομολογουμένως ενδιαφέρουσα και σε καμμία περίπτωση απολαύσιμη . Στο προσεχές μέλλον , μόλις δηλαδή αναρρώσω πλήρως , σκοπεύω να δω και να προβληματιστώ και με τον αστακό...
 
Τον κυνόδοντα τον ειχα δει μερικα χρονια πριν,ή μαλλον ειχα προσπαθήσει να τον δω,γιατι καπου στη μεση της ταινιας θυμαμαι αλλαξα καναλι στη nova..Δεν μου αρεσε καθολου,πολυ βαρετη ταινια
 
Το έργο μου άρεσε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα το τοποθετούσα ανάμεσα στις 20 καλλίτερες ελληνικές ταινίες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ταινία επιχειρεί ένα κοινωνικό πείραμα (πολύ της μόδας τελευταία), που δεν μπορεί να γίνει στην πραγματική ζωή γιατί υπάρχει και ο Εισαγγελέας. Τελικά αποδεικνύει αυτό που είπε ο Αριστοτέλης: Για να ζει κανείς μόνος, πρέπει να είναι κτήνος ή Θεός.
 
Last edited by a moderator:
η ταινία επιχειρεί ένα κοινωνικό πείραμα (πολύ της μόδας τελευταία), που δεν μπορεί να γίνει στην πραγματική ζωή γιατί υπάρχει και ο Εισαγγελέας.]
Εδώ έχω μια μικρή ένσταση Μακρυγιάννη... Νομίζω ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα, ενώ οι Εισαγγελείς κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...:)

Μια στο τόσο βγαίνει κάποια τέτοια περίπτωση στα ΜΜΕ, "αναστατώνεται" η οικουμένη και μετά από 2-3 μέρες όλα ξεχνιούνται...
 
Θα συμφωνήσω με Νικόλα.

Ακριβώς η περίπτωση του Κυνόδοντα (δεν έχω δει την ταινία αλλά ξέρω τι παίζει από τα τόσα που έχω ακούσει/διαβάσει), είχε συμβεί στην Πάτρα. Οι γονείς συνελήφθησαν αρχές του 2013 αλλά ό,τι γινόταν στο σπίτι, γινόταν για αρκετά χρόνια. Τα παιδιά τους, πήγαν να μείνουν με την θεία τους μετά, υπό την επίβλεψη ψυχολόγων.

Τέτοια ενδοοικογενειακά περιστατικά δύσκολα βγαίνουν προς τα έξω ώστε να επιληφθεί η πολιτεία.
 
εχω συνεργαστει με τον γιωργο λανθιμο μια φορα
τον θεωρω καλο σκηνοθετη και την ταινια πολυ καλη αλλα υπερβολικος ο χαρακτηρισμος η καλυτερη ελληνικη ταινια,εγω δεν θα την συμπεριελεβα ουτε στις 50
ομως παρεμενει ιδαιτερο το θεμα και ειναι φυσικο να ξενιζει καποιους
 
Top