Γκρέιαμ (Γκράχαμ) Τζόυς (Graham Joyce): "Η Νεράιδα των Δοντιών"Τίτλος: Η Νεράιδα των Δοντιών
Πρωτότυπος τίτλος: The Tooth Fairy
Συγγραφέας: Graham Joyce (22 October 1954 – 9 September 2014)
Μετάφραση: Μαρία Μεσσήνη
Εκδόσεις: ΟΞΥ
Χρονολογία έκδοσης: 2006
Πρώτη έκδοση: 1996
Αριθμός σελίδων: 308

Σκέφτηκα να ξεκινήσω την παρουσίαση αυτού του βιβλίου με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Το βιβλίο των φανταστικών όντων». Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν παράξενα όντα και μυθικά πλάσματα τα οποία έχει συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία στον χώρο και τον χρόνο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νεράιδες…

«Λένε πως οι Νεράιδες είναι τα πιο πολυάριθμα, τα πιο όμορφα και τα πιο αξιόλογα μικρά υπερφυσικά όντα. Δεν περιορίζονται σε κάποιον συγκεκριμένο τόπο ή κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ιστορίες με ήρωες που κέρδισαν την αγάπη αυτών των πλασμάτων της φαντασίας έχουν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Εσκιμώοι και οι Ερυθρόδερμοι. Τέτοιες καλοτυχίες όμως έχουν και τους κινδύνους τους: όταν η Νεράιδα ικανοποιήσει το καπρίτσιο της, μπορεί και να θανατώσει τον εραστή της» Χ.Λ. Μπόρχες «Το βιβλίο των Φανταστικών Όντων» 1983

Μάλλον η τελευταία φράση του Μπόρχες ταιριάζει καλύτερα στον βιβλίο αυτό!

Ο Σαμ, ο Τέρυ και ο Κλάιβ είναι τρεις φίλοι που ζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας στην δεκαετία του ‘60. Το βιβλίο παρακολουθεί την ενηλικίωση και τις περιπέτειες των τριών φίλων. Την επαφή με το αντίθετο φύλο, το πρώτο φιλί, την πρώτη αμφισβήτηση, την επαφή με την θρησκεία, την απώλεια…

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες το Φυσικό και το Υπερφυσικό δείχνουν τα δόντια τους μεταφορικά αλλά και στην κυριολεξία!

Ο Σαμ κάποια μέρα συναντάει την Νεράιδα των Δοντιών στο δωμάτιό του. Είναι ο μόνος που μπορεί να την δει και να μιλήσει μαζί της. Η Νεράιδα όμως δεν έχει καμία σχέση (εν μέρει) με τα μυθικά πλάσματα που περιγράφονται στα παραμύθια. Είναι μοχθηρή, υστερόβουλη, εκδικητική και εμφανίζεται στην ζωή του Σαμ όταν και όποτε θέλει. Η όψη της είναι τρομακτική και το φύλο της ακαθόριστο ενώ την διακρίνει μια απροσδιόριστη λαγνεία. Το πλάσμα αυτό είναι στην ουσία ο συμβολισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα αγόρι περνώντας από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

Οι χαρακτήρες των τριών αγοριών είναι διαφορετικοί αλλά με κοινό παρονομαστή την πορεία μέσα στον χρόνο. Οι αντιδράσεις του τέμνονται στην πρώτη τους σεξουαλική σκέψη, στην πρώτη επαφή με την τεχνολογία αλλά και στα οικογενειακά τους προβλήματα… Ο Σαμ και ο αναγνώστης θα αναρωτηθούν αρκετές φορές αν η Νεράιδα είναι αποκύημα της παιδικής φαντασίας ή ένα πλάσμα από άλλη διάσταση. Είναι ένας φανταστικός φίλος ή ένας προσωπικός δαίμονας;;;

Όλες οι απαντήσεις έρχονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο Τζόυς φροντίζει να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέσα από τις περιπέτειες των 3 φίλων αλλά και των υπολοίπων χαρακτήρων. Και εν τέλει σκίζει την αθωότητα και την πραγματικότητα με τα κοφτερά δόντια της Νεράιδας.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο αρκετά διασκεδαστικό και τους χαρακτήρες άκρως ενδιαφέροντες. Η Νεράιδα και ο Σαμ κάνουν ένα ιδιαίτερο δίδυμο το οποίο αξίζει κάποιος να το παρακολουθήσει μέσα από τις 300 περίπου σελίδες. Ο Τζόυς χρησιμοποιεί τις αναφορές του στην ροκ και μπλουζ μουσική της δεκαετία για να κάνει τις εικόνες του πιο ελκυστικές. Επίσης δεν λείπει παράλληλα με τον τρόμο και το μυστήριο, το χαρακτηριστικό αγγλικό φλέγμα το οποίο δίνει μια ξεχωριστή νότα στην όλη ιστορία.

Να σημειώσω πως στα τελευταία κεφάλαια η δράση και η πλοκή «χτυπάει κόκκινο» ενώ ουσιαστικά σε αυτά γίνεται και η ολική αποδόμιση των πρωταγωνιστών. Ο Τζόυς μας σφυροκοπάει με γρήγορους ρυθμούς και καταιγιστικά γεγονότα!

Η μετάφραση ήταν μέτρια με ορθογραφικά λάθη και γενικά εκφράσεις όπως "Τα ζώα μου αργά" ή "Άκουσε τον εξάψαλμο" μάλλον είναι εκτός κλίματος... Ήταν και το μόνο αδύνατο σημείο του βιβλίου

Σημείωση: Ο Γκρέιαμ Τζόυς πέθανε τον Σέπτεμβριο του 2014 σε ηλικία 59 ετών από καρκίνο…
 
Last edited by a moderator:
Ομορφη παρουσίαση Νικόλα :))

Το έχω πάρει σε άλλη έκδοση, δεν θυμάμαι ποια, και είναι ανάμεσα στα επόμενα 2-3 που θα πιάσω. Ο συμβολισμός, που γράφεις, ότι κρύβεται πίσω από την νεράιδα, το καθιστά πολύ ενδιαφέρον και βαθύτερο και όχι απλά μια ακόμα ιστορία τρόμου.

Εντωμεταξύ, αναρωτιέμαι αν η ταινία Darkness Falls βασίζεται στο βιβλίο. Ωραίο θριλεράκι.
 
Σε ευχαριστώ Μεταλλαγμένη!!! :ευχαριστώ:
Το όμορφη μπορούσε να μπει όμως σε εισαγωγικά :))))

Την ταινία δεν την ξέρω αλλά αν μπορούσα να συσχετίσω το βιβλίο με μια ταινία θα έλεγα ότι μοιάζει με το "Stand by me" με μια δόση υπερφυσικού τρόμου!!!

Σε κάποιες στιγμές οι περιγραφές ήταν κάπως σοκαριστικές αλλά στο σύνολο του είναι ένα βιβλίο που σου μένει...

Περιμένω να το διαβάσεις και να μου πεις κι εσύ τις απόψεις σου!!!
 
Νικόλα είχες μία πολύ δύσκολη αποστολή. Να παρουσιάσεις ένα βιβλίο κατ'αρχήν όχι πρωτότυπο θεματολογικά και να το κάνεις ελκυστικό δίνοντας τις σύνθετες πλευρές που σε οδήγησαν στο να το αγαπήσεις εσύ ο ίδιος!!!

Μπορώ να πω ανεπιφύλακτα πως τα κατάφερες με το παραπάνω!!!
 
Μπου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

Πραγματικά με το συγκεκριμένο είδος δεν είχα μεγάλη επαφή αλλά πραγματικά με τράβηξε και βέβαια θέλησα να μοιραστώ εδώ την εμπειρία μου!!!
 
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως εσείς οι έξυπνοι είστε και τεμπέληδες. Πλάκα κάνω (για το τεμπέληδες...), είσαι υπέροχος και σου πάνε απίστευτα οι παρουσιάσεις βιβλίων. Τώρα δεν έχω μία, παρ' όλα αυτά, μπήκε στη λίστα (αν δεν λέω βλακεία, το είχα δει πριν λίγο καιρό και το ήθελα, όμως το άφησα).
 
Σκεφτόμουν σήμερα για το συγκεκριμένο βιβλίο πως μάλλον θα έπερεπε να έχει μια κάποια σήμανση, πχ Α15 (ακατάλληλο για ηλικίες μέχρι 15 χρονών)....

Δεν ξέρω βέβαια αν είναι εφικτό αυτό σε βιβλία!!!!:χμ:
 
Θα ήταν εφικτό, αλλά μάλλον δεν έχουν βρει νόημα να το κάνουν μέχρι σήμερα, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να διαβάσει ο ανήλικος ακατάλληλα βιβλία παρά να δει ακατάλληλες ταινίες.
 
Υπάρχει μια σκηνή στο βιβλίο από ο 7 χρονος Σαμ βλέπει γυμνο/γυμνή την Νεράιδα... Αύτο δεν ξέρω πως θα φαινόταν σε κάποιο νεαρό αναγνώστη....
 
Υπάρχει μια σκηνή στο βιβλίο από ο 7 χρονος Σαμ βλέπει γυμνο/γυμνή την Νεράιδα... Αύτο δεν ξέρω πως θα φαινόταν σε κάποιο νεαρό αναγνώστη....
Μόνο μία; αδικία ρε φίλε.
(τώρα έπιασα το βιβλίο, έχω μεγάλες προσδοκίες, κανόνισε την πορεία σου).
 
Καλησπέρα Νικόλα.
Λοιπόν, μετά από 15 ημέρες έκλεισα το βιβλίο. Θα πω κάτι οξύμωρο αλλά αληθινό· ο τρόπος γραφής του δεν ταιριάζει σε μένα, ήταν όμως πραγματική απόλαυση. Τα 43, έξυπνα μικρά, κεφάλαια αφήνουν μία έντονη μελαγχολία, ο κύκλος της ζωής, που σχηματίζεται ξανά και ξανά· το παιδί, ο έφηβος, ο άντρας, οι εφιάλτες, οι γυναίκες, ο έρωτας, η επαφή, η φιλία, ο χωρισμός. Όπως κι αν έχει, ό,τι κι αν πω εγώ, ήταν πανέξυπνη επιλογή το βιβλίο και το απόλαυσα μέχρι το τέλος.

Σημ. Ένα αρνητικό, δεν μου άρεσε το λεπτό εξώφυλλο που κατσάρωσε από τα πρώτα λεπτά επαφής (σαν τα σχολικά βιβλία ένα πράμα).
 
Φίλε μου Στράτη, τελικά αν κατάλαβα καλά σου άρεσε!!!

Εγώ θα ήθελα να διαβάσω κάτι ακόμα απο τον συγγραφέα για να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη!!
 
@Νικόλα.
Ναι, μου άρεσε το βιβλίο, λέμε. Ήταν πανέξυπνη η επιλογή σου. Φαίνεται απλό και γρήγορο, όμως έχει πολλές κρυμμένες εμμονές. Το απόλαυσα σου λέω.
(αν διαβάσεις κι άλλο βιβλίο του, πες μας)
 
Εχω ακούσει ότι και το Indigo του ιδίου είναι επίσης πολύ καλό!!
Κάτι έχω ακούσει κι εγώ για αυτό!!

@Νικόλα.
Ναι, μου άρεσε το βιβλίο, λέμε. Ήταν πανέξυπνη η επιλογή σου. Φαίνεται απλό και γρήγορο, όμως έχει πολλές κρυμμένες εμμονές. Το απόλαυσα σου λέω.
(αν διαβάσεις κι άλλο βιβλίο του, πες μας)
Χαίρομαι που σου άρεσε Στράτη τελικα!!! Αν διαβάσω κάτι ακομα θα ρίξω σήμα...
 
Top