Γνωριμίες με συγγραφείς και οι εντυπώσεις μας

Η ενασχόλησή μου με την παιδική / εφηβική λογοτεχνία μου έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά μερικούς συγγραφείς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η γνωριμία ήταν κάτι παραπάνω από τυπική, όπως στην περίπτωση της Λότης Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, με την οποία έχουμε βρεθεί κάμποσες φορές, για διάφορες συνεργασίες. Από την Πέτροβιτς αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση και έχω κρατήσει είναι η αφάνταστη ενεργητικότητά της, η σφαιρική ενημέρωσή της για πολλά θέματα και το πόσο προσιτή είναι.

Έχω επίσης συνομιλήσει με τον Μάνο Κοντολέων, έχω παρακολουθήσει συνέδριο για την Ζωρζ Σαρή, στο οποίο ήταν παρούσα τόσο η ίδια, όσο και η φίλη της Άλκη Ζέη, η οποία μίλησε για την τιμώμενη. Δύο ακόμα συγραφείς της παλιάς γενιάς που έχω γνωρίσει είναι ο Αντώνης Δελώνης, με τον οποίο είχαμε μακροχρόνια συνεργασία, και η Λεία Χατζοπούλου - Καραβία, από την οποία έχω κρατήσει μια σπάνια καλοσύνη και προθυμία για οτιδήποτε μπορεί να τη χρειαστείς.

Από τη νεότερη γενιά συγγραφέων, συναντήθηκα πέρσι με την Αργυρώ Πιπίνη, η οποία έχει εκδώσει δύο εξαιρετικά κατά τη γνώμη μου βιβλία με έργα του Σαίξπηρ διασκευασμένα για παιδιά. Τέλος, με τον Μερκούριο Αυτζή, που και αυτός διαγράφει μια ανοδική πορεία στον συγκεκριμένο χώρο, ήμουν συμφοιτήτρια στο μεταπτυχιακό που έκανα.

Από τη λογοτεχνία εννηλίκων, γνώρισα τον Ισίδωρο Ζουργό σε μία παρουσίαση βιβλίου του. Είναι νεότατος (για αναγνωρισμένος πλέον συγγραφέας), βόρειος (και δεν παραλείπει να το τονίσει) και φαίνεται πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσίασε το βιβλίο του και η σεμνότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα κολακευτικά σχόλια του κοινού.

Αν μου διαφεύγουν κάποια ονόματα, θα επανέλθω.

Εσείς ποιους συγγραφείς έτυχε να γνωρίσετε;

Last edited:
Εγω εχω δει απο κοντα μονο την Hislop οταν ηρθε στην Κατερινη για να παρουσιασει το "Νημα". Ειναι πολυ καλη κ γλυκια κ αγαπαει πολυ την Ελλαδα, ξερει μαλιστα κ λιγα ελληνικα.

Και εγ την εχω γνωρισει την Πετροβιτς και πραγματικα απο μικρη την θαυμαζα απιστευτα!!!!!
Εγω εχω γνωρισα και την Χρυσα μας!!!μετραει???

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εγω γνωρισα την Χρυσα Κοζανιτα μας, τον Χρηστο Γκεζο και ευελπιστω να γνωρισω και αλλους μελλοντικα :)

Το τελευταίο πράγμα που περίμενα να ακούσω ήταν το όνομά μου και παρόλο που σας ευχαριστώ, ο σκοπός του νήματος δεν ήταν σε καμία περίπτωση να προβληθώ. Με λίγα λόγια, νιώθω αρκετά άβολα με την τροπή της κουβέντας. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα, επειδή κάποια στιγμή ευνόησαν οι συγκυρίες και εξέδωσα ένα βιβλίο. Εγώ μιλούσα για "κανονικούς" συγγραφείς.

Μα πώς το ξέχασα; Στις φετινές μου διακοπές στη Σύρο, ένας άλλος λεσχήτης που ήταν τις ίδιες ημερομηνίες με μένα στο νησί, μου σύστησε τον Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Η δική μου γνωριμία μαζί του δεν πήγε πέρα από τις συστάσεις, αλλά αυτός ο άλλος λεσχήτης που λέγαμε τον γνωρίζει τόσο καλά που τον φωνάζει με το μικρό του όνομα. Η φυσιογνωμία του Ελευθερίου πάντως είναι πολύ ιδιαίτερη και βγάζει μια θετική ενέργεια. Γι' αυτό πριν εγκαταλείψω το νησί αγόρασα δύο βιβλία του, μια ποιητική συλλογή και ένα μυθιστόρημα.

Εγω γνωριζω και τον Παναγιωτη Χατζημωησιαδη!!!Ηταν και καθηγητης στο σχολειο μου!!!!:))))

To 2005 ημουν στη Σοφια και ενας φιλος μου με κουβαλησε μαζι του στο Helicon ( το μεγαλυτερο βιβλιοπωλειο της πρωτευουσας) για να παρει αυτογραφο απο την Τζουλια Κριστεβα η οποια εκεινη την ημερα βρισκοταν εκει για να παρουσιασει το καινουριο της βιβλιο, το '' Φονικο στο Βυζαντιο'' . Θυμαμαι τον χαμο που επικρατουσε στο βιβλιοπωλειο και τις 2 ωρες περιπου που περιμεναμε στην ουρα μεχρι να παρει ο φιλος μου το πολυποθητο αυτογραφο. Παντως δεν ενθουσιαστηκα πολυ γιατι ουτε καν την ηξερα την κυρια, πρωτη φορα ακουγα γι'αυτην, ασε που μου φανηκε καπως ψυχρη και ψωνιο. :ρ

Έχω γνωρίσει κατ' ιδίαν τους Λεωνίδα Χρηστάκη (συγγραφέα, ζωγράφο και επιμελητή εκδόσεων),τον Νικόλα Άσιμο (μουσικό, ποιητή και συγγραφέα), Κατερίνα Γώγου (ηθοποιός, ποιήτρια) τον Νίκο Νικολαίδη (σκηνοθέτη, συγγραφέα), Νίκο Κοεμτζή (συγγραφέα,ποιητή) και τον Κωνσταντίνο Τζούμα (ηθοποιός, συγγραφέας ... και πολλά άλλα).

Δυστυχώς εκτός από τον φίλτατο Κωνσταντίνο (με τον οποίον ενίοτε τα λέμε και ραδιοφωνικώς) όλοι οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Η γνωριμία μου μαζί τους επιτεύχθει σε διάφορες χρονικές στιγμές της ζωής μου κυρίως κατά την δεκαετία του 1980 σε διάφορα στέκια της εποχής ή σε εκδηλώσεις πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Τώρα που το σκέφτομαι πιστεύω πως η γνωριμία μου μαζί τους - όπως και με πολλούς άλλους που δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία του νήματος - στάθηκε καθοριστική στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων μου.

(Ας είναι καλά και ας χαβαλεδιάζουν όπου και αν βρίσκονται).

Last edited:
Eχω καημο να γνωρισω το Μανο Ελευθεριου που μαζι με τον Παπαδοπουλο και τον Γκατσο συμπληρωνει τη "χρυση τριαδα"των Ελληνων στιχουργων(χωρις να παραβλεπω τη σπουδαια προσφορα και αλλων οπως ο συγκλονιστικος Αλκης Αλκαιος ,Ο Κωστας Τριπολιτης η Σωτια Τσωτου,η Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου κλπ).

Ο ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ εχει γραψει ενα απο τα 3 κορυφαια μας τραγουδια τα ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ-και γενικα οι κοινωνικοι του στιχοι ειναι συγκλονιστικοι.Ποιος να ξεχασει τον Αγιο Φεβρουαριο και των καημο των προσφυγων,ποιος να ξεχασει την ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ,ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ,ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΙ ΩΡΑΙΟΥΣ ,τη ΜΑΡΚΙΖΑ,το....Τοσα τραγουδια και καθενα μια αξεχαστη,ανεξιτηλη εμπειρια!!!!!

Ποσο θελω να τον γνωρισω!!!!!Και ασφαλως να εχουμε μια ομορφη συζητηση γυρω απο το τραγουδι , την πολιτικη κατασταση και τον ιδιο!!!ΠΟΥ να τον βρεις ομως...Αχ μακαρι να εκδοσει/παρουσιασει κατι καινουριο για να τον δω!!!Ειναι ο μοναδικος συγγραφεας που με ενδιαφερει να συναντησω.

Χρυσιηδα,ζηλευω το φιλο σου κ στη θεση σου αποκλειεται να ειχα μεινει στις συστασεις.Αν ειχα...επιβιωσει της συγκινησης!Ανθρωποι σαν τον Ελευθεριου το Μανο με το εργο τους με σημαδεψαν,με ενεπνευσαν και με καθορισαν απο αρκετες αποψεις...!!Αγαπω,Μανο-τελος!!!

Ο συγγραφεας που γνωρισα ειναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ(Χορευοντας στη Σιωπη,Η Λυτρωση,Τα Ηρανθεμα,Οι Αετοι πεθαινουν ελευθεροι,Μακρυνοι Οριζοντες,Συναντηση με το Χθες,Δωροθεα ντε Ροπ)Γλυκυτατος ανθρωπος,πολυσχιδης.Γιατρος ,αγγειοχειρουργος απο τη Θεσσαλονικη και πολυ ζεστος.Ηταν υπεροχη εμπειρια να μιλησω μαζι του.Και οταν ανεβω Θεσσαλονικη μου εχει πει να παω να τον βρω να τα ξαναπουμε.

Εχω συνατησει επισης τη Λενα Μαντα,που ειναι ενα πολυ θετικο προσωπο γεματο γλυκυτητα παρολη τη δημοσιοτητα.Επισης ωραιος τυπος ειναι η Αναστασια Καλλιοντζη που αγαπω τους ιδιαιτερους κοινωνικους της προβληματισμους(ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΝΤΙΟ,ΠΑΡΑΝΟΙΑ,ΕΣΧΑΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ)

Πολυ ενδιαφερον ατομο με βαθιους προβληματισμους ειναι η ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ(Ηθελα Μονο Ενα Αντιο,Κλειδωμενο Συρταρι,Τα Ροδα της Σιωπης)Μου εδωσε προσωπικα της στοιχεια κι εχουμε μια αραιη επαφη διοτι συζηταμε βαθυστοχαστα θεματα.

Επισης ο Θανος Κονδυλης ειναι ευπροσηγορος και σε ταξιδευει με την αγαπη του στη Μεσαιωνικη ιστορια(ΕΡΩΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ,Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ κλπ)

Εχω επικοινωνια και με το συγγραφεα του βιβλιου ΤΟ ΔΙΚΙΟ Νικο Αραπακη,ενα ατομο εντονα πολιτικοποιημενο που εκτιμω πολυ.Συζητησαμε εκτενως πανω στο βιβλιο του που εχω εξαρει.

Επισης εχω συναντησει σε εκδηλωση του περιοδικου ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ ,την ποιητρια ΑΝΝΑ ΓΡΙΒΑ(Οι Μερες Που Ημασταν Αγριοι) κ ειχα τη χαρα να αποκωδικοποιησω σημεια στα ποιηματα της που ειχε παραπονο οτι πολλοι παρανοουσαν.

Γνωρισα επισης στην ιδια εκδηλωση τη φερελπιδα ποιητρια ΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ,που παρουσιαζει αρεκτο ενδιαφερον. (Ανασκελη με Πυρετο)Ιδιαιτερα επικοινωνιακη.Συμπαθεστατη , θετικη μαι αεικινητη-με αγαπη στα καπελα..

Τελος,συνομιλησα εκτενως με το ΘΟΔΩΡΗ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟ,πανω στο εργο του(Κρατικο Βραβειο Ποιησης 2011 για τη συλλογη ΦΑΓΙΟΥΜ).Γεγονος οτι διαπραγματευτηκαμε πολυ και το δικο του εργο κ φανηκε να του αρεσει η προσεγγιση μου,γεγονος που με χαροποιησε γιατι .

Να μην παραλειψω τη συναντηση μου με το ΘΩΜΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ(Κρατικο Βραβειο Ποιησης 2012 νομιζω για τη συλλογη ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΓΗ ,ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΚΑρθρογραφος στην εφημεριδα Εποχη )Ειναι ενας ανετος προοδευτικος τυπος ,πολυ χαλαρος ,χωρις να επεκτεινεται σε βαθυστοχαστες αναλυσεις.

Χρυσιηδα,ζηλευω το φιλο σου κ στη θεση σου αποκλειεται να ειχα μεινει στις συστασεις.Αν ειχα...επιβιωσει της συγκινησης!Ανθρωποι σαν τον Ελευθεριου το Μανο με το εργο τους με σημαδεψαν,με ενεπνευσαν και με καθορισαν απο αρκετες αποψεις...!!Αγαπω,Μανο-τελος!!!
Τον ξέρεις κι εσύ αυτόν τον φίλο μου :) Από κοντά θα σου πω τις υπόλοιπες λεπτομέρειες ;)

Καλά το λες ότι δεν έπρεπε να μείνω μόνο στις συστάσεις, αλλά σε κάτι τέτοια ντρέπομαι πολύ :ντροπή:

Από το άχτι μου που τον γνώρισα και δεν του είπα ούτε ένα "τιμή μου που σας γνωρίζω" την άλλη μέρα έσπευσα να αγοράσω δύο βιβλία του, για να εξιλεωθώ...

Τον ξέρεις κι εσύ αυτόν τον φίλο μου :) Από κοντά θα σου πω τις υπόλοιπες λεπτομέρειες ;)

Καλά το λες ότι δεν έπρεπε να μείνω μόνο στις συστάσεις, αλλά σε κάτι τέτοια ντρέπομαι πολύ :ντροπή:

Από το άχτι μου που τον γνώρισα και δεν του είπα ούτε ένα "τιμή μου που σας γνωρίζω" την άλλη μέρα έσπευσα να αγοράσω δύο βιβλία του, για να εξιλεωθώ...
Θα σου πω κατι και να το κρατησεις:&ο Ελευθεριου εχασε που δεν του μιλησες !Ειχε κ η Χρυση μας να του δωσει!Ειμαι σιγουρη!
Μην υποτιματε τν εαυτο σας κ το δυναμικο σας!Εχουν κ αυτοι ν παρουν απο την αγαπη σας το ηθος,το πνευμα...
Αχ ευχαριστω πολυ που σκεφτεσαι ν μ μιλησεις γι αυτο!Αχ ποιος ποιος ειναι να :προσκυνώ: να τον ικετεψω να μου τον γνωρισειει η εστω να με ενημερωσει για καμια επικειμενη εκδηλωση οπου θα μπορεσω να τν δω;;Αχ 4 π ηθελα δεν τους προλαβα...Ελλη Παππα,Καμπανελλη,Μητροπανο&Μισσιο...Αυτον θελω να τν προλαβω!!!!!!!Χαχαχα!!

Συναντηση με συγγραφεα

Ανοιγω αυτο το νημα διοτι σημερα γνωρισα τον αγαπημενο μου παιδικο συγγραφεα ειναι ο Βαγγελης Ηλιοπουλος,ο συγγραφεας του τριγωνοψαρουλη.Μου αρεσε πολυ να τον διαβαζω οταν ημουν μικρος διοτι μαθαινα για την διαφορετικοτητα και οτι δεν ειναι κακο να ειναι καποιος διαφορετικος.Γι αυτο το λογο(την συναντηση) θα ηθελα να ρωτησω εσας εαν εχετε συναντηση ποτε σας καποιον συγγραφεα.

Καμιά 10αριά μέρες πριν, ήρθε στην Κατερίνη η Ελένη Πριοβόλου για να παρουσιάσει το τελευταίο μέρος της τριλογίας των Αθηνών "Το τέλος του γαλάζιου ρόδου". Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της και πήγα καθαρά από περιέργεια και ως αφορμή να περάσω λίγο χρόνο με τον πατέρα μου. Τη θαύμασα, γιατί μέσα από αυτά που ειπώθηκαν, κυρίως από άλλους, όχι από την ίδια, μου δόθηκε η εντύπωση πως είναι μια γυναίκα δυναμική, αλλά πάνω απ'όλα, που δεν γράφει στα κουτουρού. Η τριλογία των Αθηνών είναι η ιστορία της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας, από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, γραμμένη με πολλή έρευνα, τόσο ιστορική, όσο και λεξιλογική - χρησιμοποιεί σε πολλά σημεία την αργκώ της εποχής.
Στο τέλος τη συγχάρηκα, γιατί πραγματικά, αν είχαμε καθηγητές σαν κι αυτήν στο σχολείο, να περνάνε την ιστορία τόσο όμορφα και κατανοητά, σίγουρα δεν θα είχα τόσα κενά τώρα.

Πολύ τυχεροί όσοι συναντήσατε τους αγαπημένους σας συγγραφείς! Πως επιδιώκετε μια συνάντηση μαζί τους; Δεν έχω να πω πολλά μονάχα πως σας ζηλεύω.

Πρόσφατα , πήγα στον Ίκαρο και ήταν εκεί η Δημουλά !! Περιττό να σας πω πως ζήτησα αυτόγραφο με τρεμάμενα χέρια , ήταν πολύ γλυκεία και ευγενική!!!

Εγώ έχω συναντήσει το Ζουργό, είχε έρθει στο σχολείο μας αλλά δεν ενθουσιάστηκα μαζί του (τα έχω γράψει σε άλλο νήμα μην τα ξαναγράφω). Αλλά περιμένω εν αγωνιωδώς την Τρίτη, γιατί έρχονται στη Θεσσαλονίκη οι Nicci French, βρετανοί συγγραφείς της σειράς Blue Monday, Tuesday's gone κ.α. :τρέλα::αγαπώ:

Γιατι ετσι με τον Ζουργο, Βαγγυ; Ακριβως χθες βραδυ ειδα μια συνεντευξη του που εδωσε στο cafe του Ιανος και μου αρεσε απιστευα ο ανθρωπος. Πολυ χαμηλων τονων, κατανοητος στις απαντησεις του και γενικα φαινεται πολυ ενταξει τυπος. :)

Το είχα γράψει και σε άλλο νήμα, αλλά δε θυμάμαι που. :ρ Ήταν όντως ευδιάθετος άνθρωπος με χιούμορ αλλά εμένα μου φάνηκε πολύ απόλυτος. Βασικά, αυτό που με "απογοήτευσε" -ας το πω- είναι η απάντησή του σε μια ερώτηση μου. Πριν το συναντήσω ήμουν ενθουσιασμένη που θα συναντούσα κάποιον συγγραφέα και θα μπορούσα να πάρω κάποια συμβουλή από αυτόν. Τον ρώτησα λοιπόν τι θα συμβούλευε σε κάποιον/α νέο/α που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή, τι θα ήταν αυτό που θα έπρεπε να προσέξει και να δώσει βαρύτητα και πως παρόλο που στην Ελλάδα η δουλειά του συγγραφέα είναι αρκετά δύσκολη, πώς θα μπορούσε να κινηθεί. Και η απάντησή του ήταν, να μην το κάνει!! Να μην επιχειρήσει να γράψει γιατί τζάμπα θα απογοητευτεί. Οκ, να το καταλάβω ότι θέλει να μας βάλει στο κλίμα των δυσκολιών του επαγγέλματος αλλά στην ηλικια των 14-15 που ήμουν τότε η απάντηση του ήταν πολύ απόλυτη. Δε λες σε ένα σχολείο γυμνασιόπαιδων να μην κηνυγήσει το όνειρο του γιατί δε θα βγει κάτι καλό. :όχιόχι: Τους κόβεις τα φτερά. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σπουδαίο τώρα αλλά για τον τότε εαυτό μου ήταν σπουδαίο. Να πω, ότι δεν τον κρίνω σαν συγγραφέα, δεν έχω διαβάσει κάτι δικό του, απλώς ότι η συνάντηση μου μαζί του δεν ήταν αυτό που είχα φανταστεί όταν φανταζόμουν τη συνάντηση με έναν συγγραφέα. :ναι:

Καταλαβα. :) Η αληθεια ειναι οτι κι εμενα μου φαινεται πολυ κοφτη κι απολυτη η απαντηση του αλλα ισως ετσι του βγηκε εκεινη τη στιγμη και να μην το καλοσκεφτηκε. Προσωπικα θελω πολυ να τον γνωρισω απο κοντα, ειχε ερθει και στη Ξανθη πριν δυο χρονια για τη παρουσιαση του τελευταιου του βιβλιου και μαλιστα το βιβλιοπωλειο οπου εγινε η εκδηλωση βρισκοταν ( και βρισκεται ακομη) 10 μετρα πιο κατω απο το μαγαζι οπου δουλευω εγω. Μετανιωνω που δεν πηγα τοτε. :(

Ναι, δεν τον κατηγορώ, απλώς ξέρεις πως είναι όταν σου μένει μία άσχημη εντύπωση, γι' αυτό και είπα ότι δεν ενθουσιάστηκα. Ο, πίκρα αυτό που λες! Αλλά είσαι τυχερός γιατί είναι Έλληνας, νέος και κατά πάσα πιθανότητα θα γράψει κι άλλα βιβλία στο μέλλον, οπότε είναι πιο πιθανό να τον συναντήσεις στο μέλλον απ'ότι να συνατήσω π.χ. εγώ άλλους συγγραφείς που θα ήθελα να γνωρίσω αλλά είναι εκτός Ελλάδος. ;)