Γρίφος: Το στέκι τής Λέσχης τού Βιβλίου

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η "Λέσχη τού Βιβλίου" συναντιέται στο στέκι της στην Θεσσαλονίκη σε μια πολύ κλειστή βιβλιοφιλική συνάντηση. Δεκτά γίνονται αυστηρώς και μόνον μέλη τής λέσχης. Υπάρχει λοιπόν πορτιέρης με πολύ αυστηρές οδηγίες, σύνθημα και παρασύνθημα.

Κάποιος κατάσκοπος τής "Λέσχης κατά τού Βιβλίου" ( :ρ ) θέλει να μπει μέσα μα δεν ξέρει σύνθημα και παρασύνθημα! Κρύβεται λοιπόν απέναντι και παρακολουθεί την πόρτα κι αυτούς που καταφτάνουν μήπως και μπορέσει να κρυφακούσει!

Πρώτο καταφτάνει το Νυκτίπλανγκτον και χτυπάει την πόρτα. Ξεπροβάλει ένας μεγαλόσωμος πορτιέρης και λέει:
- οχτώ!
Ο κατάσκοπος χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό υποκλοπής κι ακούει ξεκάθαρα την απάντηση τού Νυκτίπλανγκτον:
- τέσσερα!

Η πόρτα ανοίγει και το Νυκτίπλανγκτον γίνεται δεκτό.

Έπειτα καταφτάνει η Λορένα και χτυπάει την πόρτα. Αυτή μισανοίγει κι ο πορτιέρης λέει:
- έξι!
- τρία!
απαντάει η Λορένα και περνάει μέσα.

Έπειτα καταφτάνει η Οκτάνα και χτυπάει. Ο πορτιέρης θέτει την νέα πρόκληση:
- δώδεκα!
- έξι!
Απαντάει η Οκτάνα και μπαίνει.

Ο κατάσκοπος πιστεύει πως έχει ακούσει αρκετά. Παίρνει το βιβλιόφιλικό του ύφος, πλησιάζει και χτυπάει την πόρτα. Αυτή ανοίγει και ξεπροβάλει ο πελώριος πορτιέρης. Τον κοιτά αυστηρά και με καθαρή φωνή τού λέει:
- εφτά!

Ωιμέ! Ο κατάσκοπος ξεροκαταπίνει! Τώρα παίζεται αν θα γίνει δεκτός στο βιβλιοφιλικό στέκι ή αν θα αποκαλυφθεί και θα φύγει κυνηγημένος κι ίσως δαρμένος.

Τί πρέπει τάχα ν’ απαντήσει;

εγώ δεν μπορώ να απαντήσω είμαι στην Ομάδα Μπουνίδι -περιμένω να δείρω το ελεινό σκουλήκι της λάσπης και της διαφθοράς, καθώς άλλα μέλη της ομάδας θα ψέλνουν Ντοστογιέφσκι.-

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
4, 14 και μπουνίδι!

άλλες προσφορές; :ρ

πω πω βρε φαρε με τους αριθμους αμαν εισαι!!!δεν τα παω καλα με τα μαθηματικα!!!:((
αλλα για να σου κανω την χαρη θα πω ενα 10(μην ρωτησεις πως μου ρθε ειναι περιπλοκο:))

Με βάση πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς αποδεικνύεται εύκολα ότι τα παραπάνω ζεύγη αριθμών υπακούουν στην παρακάτω μαθηματική σχέση:

αγ=(γ/2)(β+10)-5γ, όπου β=σύνθημα και α=παρασύνθημα

Αν, λοιπόν, θέσουμε όπου β=7, τότε α=3,5.
Η μισή μονάδα, όμως είναι πάντα υπέρ του καλεσμένου, άρα η απάντηση είναι 4.-

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Λοιπόν, η σωστή λύση έχει ακουστεί. Ακόμα δεν ακούστηκε όμως η σωστή τεκμηρίωση.

Ας δώσω μια μεγάλη, πολύ αποκαλυπτική, βοήθεια... Αν ο κατάσκοπος είχε έρθει πιο νωρίς, θα είχε δει να μπαίνει πριν απ’ όλους ο Γλωσσολάγνος όπου ο πορτιέρης του είπε:
- δέκα
κι αυτός απάντησε:
- τέσσερα

και πέρασε μέσα! :μαναι:

( αν κάποιος τον γνωρίζει ήδη τον γρίφο ας βγάλει την... βούβα :ρ )

Λοιπόν, αν και νομίζω ότι ο Αντέρωτας δεν είπε τυχαία το 4, θα εξηγήσω με λόγια τη μαθηματική έκφραση της λύσης του γρίφου. Η παραπάνω σχέση είναι το ανάπτυγμα της πιο σύντομης παρασύνθημα= αριθμός γραμμάτων συνθήματος.
Μου πήρε κάμποσες μέρες για να βρω, και αυτό σημαίνει ότι θα έχανα αρκετές συναντήσεις της λέσχης, σνιφ...

Υ.Γ. Αν δεν είναι αυτή η σωστή εξήγηση, έχω στερέψει από ιδέες και παραιτούμαι

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πάρα πολύ σωστά, Γαλή! :γιούπι:

Η απάντηση στο "έξι" ήταν "τρία" γιατί τόσα είναι τα γράμματα αυτής τής λέξης. Το ίδιο και με όλους τους άλλους αριθμούς.

Το ερώτημα δηλ. του πορτιέρη είναι:
- Πόσα γράμματα έχει το "οχτώ";
- Τέσσερα!
- Σωστός πέρνα μέσα!

Πράγμα λογικό αφού τα μέλη τής Λέσχης τού Βιβλίου είναι άνθρωποι των λέξεων και των γραμμάτων και όχι των αριθμών! :)))

Θα ξαναχτυπήσω με νέο γρίφο!

@Φαροφύλακας μου θύμισες το ένα και μοναδικό escape room που εχω κάνει στη ζωή μου.
Όπου είχαμε γουοκι τοκι για βοήθεια από τους υπεύθυνους.

Υπεύθυνος: "τα γράμματα είναι και αριθμοί"
Εγώ: "με γρίφους μιλάς γέροντα"

Μετά από 5 λεπτά.
Εγώ: " δεν νομίζω ότι έχω καταφέρει και πολλα"

μετα από 15 λεπτά
Εγώ: " μας τα έχεις πρήξει"

μετα από 20λεπτα
Εγώ: "ναι...; Μ'ακουτε;. Is anybody there?"
Υπεύθυνος: "......................."

και κάπως έτσι χάσαμε

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πωπω, τί παίζαμε εδώ πριν 9 χρόνια!

@Φαροφύλακας μου θύμισες το ένα και μοναδικό escape room που εχω κάνει στη ζωή μου.
Όπου είχαμε γουοκι τοκι για βοήθεια από τους υπεύθυνους.

Εγώ: "με γρίφους μιλάς γέροντα"

Μετά από 5 λεπτά.
Εγώ: " δεν νομίζω ότι έχω καταφέρει και πολλα"

μετα από 15 λεπτά
Εγώ: " μας τα έχεις πρήξει"

μετα από 20λεπτα
Εγώ: "ναι...; Μ'ακουτε;. Is anybody there?"
Υπεύθυνος: "......................."

και κάπως έτσι χάσαμε
Τα γράμματα είναι και αριθμοί

Ωραίο. Και εγώ θα έλεγα 14. Δεν πήγε καν το στο μυαλό μου να μετρήσω πόσα γράμματα έχει ο αριθμός.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τα γράμματα μπορεί να είναι αριθμοί με ένα πλήθος από τρόπους. Καταρχήν σε διάφορα αριθμητικά συστήματα (ελληνικό, ρωμαϊκό κτλ.) χρησιμοποιούνται γράμματα για τους αριθμούς. Π.χ. το 100 π.χ. στα λατινικά είναι C και στα ελληνικά ρ΄

Ωραιος γριφος! Αφου εσπασα το κεφαλι μου κανα μισαωρο να τον βρω, :νατώρα: δεν τα καταφερα βέβαια και μετά ειδα την λύση.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το ωραιο ειναι οτι ξαναδιαβασα τωρα το νημα, και με εκπληξη ειδα οτι ειχα πει τη σωστη απαντηση, εχοντας ξεχασει εντελως την εξηγηση

Καβγά;
Σεξ;
Ταξίδι;
Θάλασσσα;
Γουρουνιά στο φαϊ;
Α! έχοντας δει όλες τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιών (the extended edition φυσικά) στη σειρά;