
Θεια Κωμωδια – Δαντε Αλιγκιερι (Εκδ. Ελ.Καζαντζακη /Μετ. Νικ.Καζαντζακη)

(εκδ. Δαρεμά/Μετ.Βουτσινα -Σταυροπουλου)
Αρχικο εναυσμα για αυτην τη ιδεα, είναι ένα από τα λεγομενα «ευπωλητα» βιβλια που βγηκε στην αγορα αυτές τις μερες και δεν είναι άλλο από το Inferno του Νταν Μπραουν . Σκεφτηκα ότι στο άλλο εργο του , «κωδικας Ντα Βιντσι» είχε δημιουργηθει μια περιεργη παραφιλολογια /συνωμοσιολογια ορμωμενη από τις εικασιες που ο συγγραφεας πανεξυπνα κενταει αναμεσα σε ιστορικα προσωπα αλλα και σε γεγονοτα .
Η αληθεια σιγουρα είναι εκει εξω αλλα όταν εχει να κανει με ζωγραφικη , σιγουρα είναι δυσκολο να αποκαλυφθει .
Σκεφτηκα επισης , οσο πιο λογικα μπορουσα και χωρις να εχω διαβασει το Ινφερνο , ότι «εδώ φιλε Νταν , δεν εχουμε να κανουμε με ζωγραφικη αλλα με γραπτο λογο , ποτε μπορεις να κανεις οσες εικασιες θες, αλλα εχω το κειμενο»."Είπα" ακομα στον Νταν ότι τα ασματα του Δαντη δεν απομονωνονται αλλα διαβαζονται ως συνολο και επεξηγουνται ως τετοιο.
Μπορει να «παιξει» οσο θελει με αυτά αλλα εχω το κειμενο. (δις)
Ετσι , να’ μαι ..
Παρακαλω για την επιεικια σας , αφου είναι δεδομενη η ανεπαρκεια μου σε ένα τοσο κλασσικο και δυσκολο κειμενο .
Δεν προκειται για παρουσιαση της Κολασης του Δαντη αλλα μια αποπειρα σε μια διαρκη συζητηση αφου ολοι καλεισθαι να εμπλουτισετε και να εκθεσετε τις αποψεις σας, τα στοιχεια που τυχον παραβλεφθηκαν /παρεπεσαν, τοσο στο κειμενο του Δαντη, οσο και σε κεινο του Μπραουν ..
Δεν ξερω τι ακριβως καρφωθηκε εκεινη την ημερα, στο μυαλο του Δαντη , αλλα ότι και αν ηταν ηταν σιγουρα παρομοιο με εκεινο που «αρπαξε» ο Ομηρος . Έτσι ξεκινησε να γραψει για ένα ταξιδι . Συνηθως τα ταξιδια εως εκεινη την εποχη και λιγο μεταγενεστερα, ειχαν ένα αρωμα εποποιας . Αντρες στιβαροί , ηλιοκαμενοι , πανεξυπνοι , ετοιμοι να ανακαλυψουν τι υπηρχε περα από το γνωστο κοσμο και να σχεδιασουν νεες περιοχες , να περιγραψουν νεες φυλες ,νεα ηθη. Το ταξιδι του Δαντη πραγματευεται μια περιοχη, αγνωστη εως τοτε , για την ακριβεια αγνωστη ακομη και σημερα. Για αρκετο κοσμο υπαρκτη οσο και η Ατλαντιδα. Για επισης, αρκετο κοσμο ανυπαρκτη , οσο και η Ατλαντιδα.
Ο Δαντης λοιπον , «ισχυριζεται» σε αυτό το επικο ποιημα του ότι το ταξιδι του είναι πραγματικο . Περιγραφει ακριβεστατα την διαδρομη χρησιμοποιωντας αρκετα στοιχεια που συναδουν στους ισχυρισμους του, καθως ωρες, μερες και ημερομηνιες .
Η θεια κωμωδια(La Divina Commedia) όπως τιτλοφορει εργο του , αποτελείται από 3 κεφαλαια (Κολαση(Inferno), καθαρτηριο (Purgatorio), παραδεισος(Paradiso) τα οποια με την σειρα τους , αποτελουνται από 33 ασματα ή ωδες (Canti) ,Οι οποιοι ακολουθουν την δομη των τριων στιχων (ΑΒΑ , ΒΓΒ, ΓΔΓ κλπ).Το ταξιδι ξεκιναει την Μεγαλη Παρασκευη του 1300μχ(με την χρηση ηλεκτρ.υπολογιστη βρεθηκε ότι η ακριβης ημερομηνια είναι η 8η Απριλιου) και ενώ ο Δαντης είναι σε ηλικια 35 ετων. Συντροφος στο ταξιδι του ο Βιργιλιος .
Περνωντας τον Αχεροντα με την συντροφια του Χαροντα, αποβιβαζονται στην ακτη από οπου ξεκινα ο πρωτος κυκλος της κολασης .
Η κολαση εχει το σχημα μιας σπειρας οπου τυλιγεται εννεα φορες .Αυτοι είναι οι εννεα κυκλοι της κολασης. Ένα χωνι (ή ενας ανεμοστροβιλος?), οπου το βαθυτερο και στενο μερος του καταληγει στο βαθυτερο κομματι της κολασης οπου βρισκεται ο Εωσφορος(Lucifer).
Οι Εννέα κύκλοι της Κόλασης

Συνεχιζεται με το περιεχομενο του κάθε κυκλου της κολασης …
Last edited: