Δήλωση της Ρεπούση για "νεκρές γλώσσες"

Το πιθανότερο είναι πως ακούσατε τη δήλωση της κ. Ρεπούση περί λατινικών, αρχαίων και νεκρών γλωσσών. Εγώ θα ήθελα μόνο να της απευθύνω μια ερώτηση


«Νεκρή γλώσσα» χαρακτήρισε τα Αρχαία Ελληνικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και ζήτησε να είναι η διαδασκαλία τους υποχρεωτική μόνο για τους μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές, ενώ για τους υπόλοιπους να είναι προαιρετική.

Κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο η κ. Ρεπούση τόνισε ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά» και ζήτησε την μείωση των ωρών διδασκαλίας τους.

Εξηγώντας την θέση της περί «νεκρής γλώσσας» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «νεκρές γλώσσες λέγονται οι γλώσσες που δε μιλιούνται και σε αυτές συγκαταλέγονται και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά». «Τι θέλει τώρα η ελληνική Βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, επανήλθε στο μάθημα των θρησκευτικών επικρίνοντας τη στάση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι στους μητροπολίτες όταν μιλάμε για σχολείο. Όποιος επιθυμεί ορθόδοξη κατήχηση ας πάει στο κατηχητικό. Είναι ουδετερόθρησκο το σχολείο», σημείωσε η κ. Ρεπούση.

Αρβανιτόπουλος: Χρειάζεται νηφαλιότητα

Τα επιχειρήματα της κ. Ρεπούση έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας την διαφωνία του. «Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, ενώ τα λατινικά πράγματι είναι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά όσον αφορά την πορεία της».

Επικαλέστηκε δε και δημοτικιστές όπως ο Δελμούζος, οι οποίοι δίδασκαν τα αρχαία ελληνικά, ενώ συνέστησε στην κυρία Ρεπούση νηφαλιότητα: «Όλα αυτά τα θέματα που είναι και ιδεολογικά φορτισμένα καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μια νηφαλιότητα», είπε συγκεκριμένα. Ενώ τόνισε ότι όσα λέει τα λέει χωρίς να έχει «ιδεολογικές παρωπίδες», αλλά αναγνωρίζοντας την συνεισφορά της αρχαίας ελληνικής στον γλωσσικό μας πλούτο.

Επιπλέον, σε ότι αφορά την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στην Γ’ Λυκείου επισήμανε ότι «δέκα ώρες αρχαίων ελληνικών διδάσκονται μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών».
Newsroom ΔΟΛ
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
προσωπικά, συμφωνώ αρκετά με αυτήν την άποψη τής Ρεπούση. Καταρχήν, τα Λατινικά είναι όντως νεκρή γλώσσα. Τα Ελληνικά στο σύνολό τους, διαχρονικά είναι μια ζωντανή γλώσσα, αλλά η συγκεκριμένη γλωσσική μορφή, τα Αρχαία, είναι κι αυτή νεκρή γλώσσα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος που πηγαίνει να σπουδάσει Φιλολογία έχει την δυνατότητα να κάνει άπειρες ώρες Αρχαία και Λατινικά στο Λύκειο αλλά κάποιους π.χ. που πάει να σπουδάσει Πληροφορική κάνει μόνο ένα δύοωρο Αλγόριθμους στην Γ', μάθημα που θα καταργηθεί κι αυτό.

Με εκείνο το "στρίμωγμα" στην Σμύρνη, διαφωνώ κι εγώ αλλά εδώ την βρίσκω αρκετά σωστή, προσωπικά. Δεν ξέρω αν έχει καεί ο εγκέφαλός της, αλλά παρατηρώντας τον κόσμος γύρω μου καθημερινά, δεν έχω την εντύπωση πως ο δικός μας εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα.
 
Νεκρό είναι για μένα ό, τι δεν εμπνέει, όχι ό,τι δε μιλιέται ή δε φοριέται πια. Πλήθος ανθρώπων σ΄ όλο τον κόσμο μελετάει και διδάσκει Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά
(δεν έχω καμία σχέση με το αντικείμενο και δεν μου άρεσαν τα Αρχαία)
Δεν περιμέναμε την κ. Ρεπούση να μας πει ότι τα Λατινικά ή τα Αρχαία Ελληνικά δεν χρησιμοποιούνται πλέον σαν γλώσσες. Αυτό το ξέρουμε, ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία. Άλλο ήθελε να υπογραμμίσει λέγοντας "νεκρές".
 
Προσωπικά θεωρώ τα λατινικά πολύ συναρπαστική γλώσσα και μια και είναι "μαμά" των γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών, δεν τη θεωρώ καθόλου αχρείαστη και με τίποτα νεκρή...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η φράση "νεκρές γλώσσες" αναφέρεται σε γλώσσες που δεν μιλιούνται πλέον. Βασικά, μήτε είχα υπόψη μου πως κάποιος μπορεί να καταλαβαίνει με τον όρο κάτι άλλο.
 
Νεκρές αποκαλούμε τις γλώσσες που δεν μιλιούνται πια, δεν είναι βρισιά... Νεκρή γλώσσα είναι τα λατινικά, νεκρή ίσως και τα αρχαία ελληνικά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι άχρηστες.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίο να ξέρει κανείς αρχαία ελληνικά και λατινικά, θαυμάζω τους ανθρώπους που τα καταφέρνουν και μου τη δίνει ο εαυτός μου που ξεχνάει εύκολα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολλά πράγματα είναι σπουδαίο να τα ξέρεις. Εγώ θεωρώ επίσης σπουδαίο να ξέρει κανείς να μαγειρεύει νόστιμα και να προγραμματίζει καλά.

Κατά την άποψή μου, στην Ελλάδα έχουμε τέτοια εμμονή με τους αρχαίους που ποτέ δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Είμαστε στην εποχή της Πληροφορίας και τρώμε την σκόνη των άλλων γιατί, φυσικά, κάνουμε απέεεεεεεεεεεεεεεραντες ώρες αρχαία και οχι, φυσικά, προγραμματισμό. Το αρχαίο πνεύμα δεν ήταν πνεύμα αρχαιολατρίας και συντήρησης. Πνεύμα ρηξικέλευθο και τολμηρό ήταν. Γι' αυτό και όλοι θα τους θυμούνται πάντα αυτους και γι' αυτό ποτέ δεν θυμάται εμάς κανένας. (Η αποψούλα μου, και πάλι).

Πολύ καλά το έθεσε η Ρεπούση, σε αυτήν την φάση. Και χαίρομαι που το σημειώνεις κι εσύ, τί σημαίνει "νεκρές γλώσσες" γιατί θα με κάνετε να ξεχάσω αυτά που ξέρω, ρε παιδιά.
:))))
 
Φάρε, εγώ δεν είπα ότι τα παιδάκια μας πρέπει, είτε τους αρέσει είτε όχι, να διδάσκονται αρχαία ελληνικά και μάλιστα με τον τρόπο που τα διδάσκονται :)

Το ότι είναι σπουδαία δεν σημαίνει τίποτα. Και ο Νίτσε σπουδαίος είναι και τον πρωτοδιάβασα στα σαράντα μου. Όλα τα σπουδαία υπάρχουν και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα ανακαλύψει από μόνος του. Αυτή είναι η άποψή μου.

Με τη Ρεπούση πάντως δε θέλω να συμφωνήσω, επιμένω ότι κάτι έχει πάθει τελευταία...
 
Last edited:
Παιδιά, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει "νεκρή γλώσσα". Αλλού είναι το θέμα. Στο ποιος μιλάει για νεκρές γλώσσες. Τέλος πάντων, θα πάει μακριά η βαλίτσα και δεν έχει νόημα. Ίσως σε μια ζωντανή συζήτηση :)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
παρεμπιπτόντως, Χρυσηίδα, στην προκειμένη περίπτωση, λέει πάνω-κάτω, ακριβώς αυτό που λες!
 
Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως τα Λατινικά είναι επίσημη γλώσσα στο Βατικανό, άρα έστω και ελάχιστοι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν (θυμάστε τι έγινε με την παραίτηση του πάπα, την οποία ανακοίνωσε στα λατινικά και προσπαθούσαν όλοι να μεταφράσουν όπως όπως), πως στο τουίτερ δημιουργήθηκε αυτός ο λογαριασμός πριν λίγο καιρό (οι Αρειανοί μιλάνε λατινικά;), ακόμα και πως υπάρχει αυτός ο ιστότοπος, με διαρκή ανανέωση :ρ Μάλλον αναστήθηκαν :χαχα:
Πέρα από το αστείο του θέματος, θεωρώ πως η διδασκαλία των αρχαίων και των λατινικών πρέπει να εκμοντερνιστεί ώστε να πάψουν να θεωρούνται αχρείαστα. Φαρε επίσης συμφωνώ για το μάθημα των πληροφορικής, αυτό αποδεικνύει όμως πως πρέπει να αναθεωρηθεί το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών και όχι να καταργηθεί ένα μάθημα επειδή θα καταργηθεί και ένα άλλο.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τα Λατινικά, ούτως ή άλλως, μόνο στην κατεύθυνση διδάσκονται, πράγμα που το θεωρώ σωστό. Τα Αρχαία διδάσκονται και σαν μάθημα γενικής παιδείας, που προσωπικά δεν το θεωρώ μεγάλη επιτυχία.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μα οι νεκρες γλωσσες ενίοτε χρησιμοποιουνται για τελετουργικους ή άλλους σκοπους, αλλα αυτο δεν έχει να κάνει :)
 
Και στην κατεύθυνση όμως η διδασκαλία των Λατινικών είναι τραγική -δική μου άποψη πάντα. Ένα μάθημα παπαγαλίας έχει καταλήξει, με τα ίδια κείμενα εδώ και πόοοοσα χρόνια και την παρωχημένη γραμματική του Τζάρτζανου από δίπλα. Δεν έχω διδαχθεί προγραμματισμό στη γ λυκείου αλλά και εκεί θυμάμαι πως όλοι το θεωρούσαν σίγουρο 20αρι, κάτι που δείχνει πως έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα λατινικά. Για αυτό μιλάω για αναθεώρηση, αλλά σε καμία περίπτωση κατάργηση( όσων αφορά τα αρχαία).
 
Τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά δεν τα μαθαίνεις για να τα μιλάς, είναι μελέτη της γλώσσας, όπως μελετάμε την ιστορία, αλλιώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά έγιναν και πάει τέλειωσαν δε μας νοιάζουν πια. Στο Λύκειο ναι, υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις και λατινικά και αρχαία (όχι τόσο άπειρες ώρες τα λατινικά) αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να κάνεις πληροφορική, μαθηματικά και προγραμματισμό. Αν καταργήσουν τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά από τη θεωρητική τι θα απομείνει; Δεν ξέρω σε καμία περίπτωση τι είναι καλύτερο, αλλά δεν μπορώ να τα δω και τόσο άχρηστα σαν μαθήματα, ούτε και τις γλώσσες τόσο νεκρές απλά επειδή δεν τις μιλαέι κάποιος αυτές καθεαυτές...

Και στην κατεύθυνση όμως η διδασκαλία των Λατινικών είναι τραγική -δική μου άποψη πάντα. Ένα μάθημα παπαγαλίας έχει καταλήξει, με τα ίδια κείμενα εδώ και πόοοοσα χρόνια και την παρωχημένη γραμματική του Τζάρτζανου από δίπλα. Δεν έχω διδαχθεί προγραμματισμό στη γ λυκείου αλλά και εκεί θυμάμαι πως όλοι το θεωρούσαν σίγουρο 20αρι, κάτι που δείχνει πως έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα λατινικά. Για αυτό μιλάω για αναθεώρηση, αλλά σε καμία περίπτωση κατάργηση( όσων αφορά τα αρχαία).
Σε καμία περίπτωση σίγουρο 20αρι ο προγραμματισμός!!!!! :χαχαχα: Θα είχανε κανέναν σούπερ καλό καθηγητή μου φαίνεται!!
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αλίκη, κάποιο λάθος μάλλον κάνεις. Καταρχήν, όταν μιλάμε για Πληροφορική δεν μιλάμε για την χρήση του κομπιούτερ αλλά για το περιεχόμενο του κλάδου. Το μόνο μάθημα Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο είναι στην Γ' Κατεύθυνσης, 2 ώρες την εβδομάδα. Και από όσο κατάλαβα, με τις νέες αλλαγές θα το καταργήσουν αυτό.

Από την άλλη ένας μαθητής που παει να σπουδάσει Φιλολογία κάνει ένα σωρό ώρες στα σχετικά αντικείμενα: Λατινικά, Αρχαία, Γλώσσα, Έκθεση, Ιστορία κτλ. και άλλες τόσες στα Γενικής. Δηλαδή, έλεος!

Η συζήτηση δεν ήταν να καταργηθούν από την Κατεύθυνση αλλά σαν μαθήματα Γενικής Παιδείας. Από την άλλη όλα χρήσιμα είναι με την γενικότερη έννοια. Επίσης πολύ χρήσιμη είναι η οδική συμπεριφορά και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Άντε να φύγει καμιά ώρα Αρχαία από την Γενική Παιδεία να δούμε και κανα μάθημα πραγματικά με την έννοια της "γενικής παιδείας".
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παιδια η Ρεπουση ειπε για καταργηση ή για μείωση; Δε νομιζω να τεθηκε θεμα καταργησης
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
διαβάζω κάπου πως η δήλωσή της είναι:

«τα Αρχαία Ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά» και ζήτησε την μείωση των ωρών διδασκαλίας τους.

Προσωπικά, με βρίσκει 100% σύμφωνο! :πάνω:
 
Top