Ούτε εγώ έκανα. Ο αδερφός μου ήταν στην πρώτη τάξη που διδάχτηκε αρχαία από το πρωτότυπο (που βέβαια περισσότερο ήταν βυζαντινά και καθαρευουσιάνικα κείμενα αν θυμάμαι καλά και όχι κλασσικά αρχαία)
Ελπίζω να μην υπονοείς κάτι για την ηλικία μου....(επί Μητσοτάκη πάντως)
Προσφέρομαι για πειραματόζωο :pΩ ναι, τωρα μενει να δουμε αν βγηκατε εξυπνοτεροι και ικανοτεροι απο τους προηγουμενους που εκαναν λιγοτερα χρονια Αρχαια, οπως διατεινεται η θεωρια Σαπιρ-Γουορφ και ο Βελοπουλος))
Σίγουρα κάπου εκεί. Εγώ πήγα γύρω στο 1994 Γυμνάσιο και κάναμε αρχαία...νομίζω είναι από το 1992-3 ή 1993-4 (επί Μητσοτάκη πάντως)
Συγχαρητήρια Λευτέρη.Μόλις διάβασα και τις υπόλοιπες σελίδες της συζήτησης, η οποία πέρασε από μια φάση έντασης στην εκτόνωση, οπότε ίσως φανεί ότι προσπαθώ να ρίξω λάδι στη φωτιά...δεν έχω τέτοιο σκοπό. Αντιθέτως, διακινδυνεύω την πιθανότητα να χαρακτηριστώ κινδυνολόγος, υπερβολικός, γραφικός, οπισθοδρομικός, συντηρητικός, συνωμοσιολόγος κλπ
Θα ήθελα λοιπόν να σχολιάσω ότι το ξέσπασμα της Φαντίνας είναι για τα δικά μου μάτια το "κατηγορώ" ενός ανθρώπου που βλέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποδόμησης εννοιών που συνθέτουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα κάθε έθνους. Το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο Ρεπούση, ούτε τα «νεκρά» Αρχαία Ελληνικά, αλλά το ρεύμα σκέψης που εκπροσωπεί. Τα συστατικά στοιχεία της εκστρατείας είναι η προώθηση του εθνομηδενισμού μέσα από την απαξίωση της γλώσσας, της τοπικής κουλτούρας, των θρησκευτικών πιστεύω, των εθίμων, του ίδιου του παρελθόντος, όλων εκείνων των στοιχείων δηλαδή που ετεροκαθορίζουν ιστορικά και πολιτισμικά τους λαούς.
Το "τυρί" είναι ο πολυπολιτισμός , αλλά η φάκα δεν είναι απ' όλους ορατή. Ο σουπερ/υπερ/μεταμοντερνισμός έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στο όνομα του πολιτικά ορθού έχει ξεχειλώσει έννοιες, έχει παραποιήσει ιδέες, έχει εξομοιώσει ασύμβατα μεταξύ τους πράγματα.
Σαφώς και δεν υπάρχουν ανώτερες φυλές ή έθνη. Ούτε περιούσιοι λαοί. Υπάρχει όμως γλώσσα, γενέθλια γη, ιστορική μνήμη, εθνικές συλλογικές ταυτότητες, ματωμένα χώματα, εξορίες, πρόσφυγες, γενοκτονίες, πογκρόμ και δωσίλογοι. Αυτά θέλουν να ξεχάσουμε. Ο άνθρωπος του Αύριο πρέπει να είναι άπατρις, αποκομμένος από τις ρίζες του, χωρίς σημεία αναφοράς, ένα άθυρμα που θα άγεται και θα φέρεται από τους αρχιερείς του δήθεν «πολυπολιτισμού».
Όπου «πολυπολιτισμός», να ανακατέψεις τρία-τέσσερα νόστιμα φαγητά. Θα φας μια αηδία.
Αυτό!Εχει πλακα που 3-4 το βλεπουν επιστημονικογλωσσολογικα και ο Λευτερης πολιτικοπρακτικαειναι δυσκολη συζητηση γιατι οι δυο θεσεις δεν εχουν κοινα σημεια για να διαφωνησουν
Και οι δυο οπτικες χρειαζονται. Αλλα η πολιτικη αποψη πρεπει να πηγαινει την επιστημονικη "παραπέρα" και οχι να την πηγαινει πισω και αυτο ειναι το πιο δυσκολο. Αυτο που ο Λευτερης βλεπει ως υγιη αντανακλαστικα του λαου ως αντιδραση στη Ρεπουση εγω το βλεπω σαν αντανακλαστική κινηση μιας μαζας που θελει να ξεσπασει εναντιον μιας αρνητικης φιγουρας η ενος ανυπαρκτου κινδυνου χωρις να τη νοιαζει ποιο ειναι το σωστο και ποιό το λάθος (ακομα θυμαμαι τα "υγιη αντανακλαστικα" του λαου οταν τεθηκε το θεμα με τη φωνολογια του βιβλιου γραμματικης του Δημοτικου)
Επισης χρειαζεται προσοχη μηπως το ονομα της Ρεπουση και "αυτα που εκπροσωπει" μας κανουν να δαιμονοποιησουμε αληθειες και σωστα πραγματα που τυχον πει καποιος. Και ουτε πρεπει η σκοπιμοτητα της τονωσης εθνικου φρονηματος και ταυτοτητας να μας κανουν να διατηρησουμε λαθος ιδεες για τη γλώσσα.
Αυτη η ισορροπια που περιγραφω απο πανω ειναι το πιο δυσκολο πραγμα να διατηρηθει ειδικα εδω, στη χώρα των άκρων και των υπερβολων. Γι' αυτο και πρεπει να ακουγονται και οι 2 αποψεις. Δηλαδη οκ δε διαφωνω με το Λευτερη, αλλά πρεπει να ακουστει και η δικη μου αποψη της ψυχρης λογικης (βλ. Σποκ), γιατι αν μεινουμε μονο στο θεμα της εθνοπολιτικοπρακτικης σκοπιμοτητας θα γυρισουμε στο σκοταδισμο.