Δανείζεσαι ή Αγοράζεις ;

Δανείζομαι ευτυχώς, δεν θα είχα χώρο στο σπίτι. Θα χρειαζόμουν άλλη μια βιβλιοθήκη. Μερικά από αυτά που έχω δανειστεί ή αγοράσει σε ηλεκτρονική μορφή, εν τέλη τα αγοράζω για την βιβλιοθήκη μου γιατί πιστεύω ότι αξίζουν μια θέση σε αυτή, για την επόμενη γενιά και για όταν θα γίνω μεγάλος και θα έχω ξεχάσει το περιεχόμενο τους, να τους ρίξω άλλη μια ματιά. Δεν μου αρέσει να δανείζω, το κάνω αλλά πραγματικά φοβάμαι το μπορούν να κάνουν στα πολύτιμα μου βιβλία 🤣🤣. Συμβουλή. Παίρνω τους δανειστές φωτογραφία μαζί με το βιβλίο σε περίπτωση που αρνηθούν ότι το δανείστηκαν.
 
Ενώ δεν έχω ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα ιδιοκτησίας -μπορώ να δανείσω με περισσή ευκολία μέχρι και το σώβρακο ή το αυτοκίνητό μου (εντάξει, το πρώτο δεν έχει πολύ ζήτηση) - έχω ένα θέμα με τα βιβλία. Σπανιότατα δανείζομαι. Θέλω τα βιβλία να μου ανήκουν, να τα έχω, να μπορώ να τα ανατρέξω όποτε θέλω. Ακόμα σπανιότερα δανείζω και μόνο σε εχέγγυους ανθρώπους που τους έχω τυφλή εμπιστοσύνη (και ακόμα και έτσι με μισή καρδιά).
 
Κυρίως αγοράζω, γιατί δυστυχώς τα περισσότερα βιβλία που διαβάζω
είτε δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά
είτε έχει κλείσει ο εκδοτικός/ή έχει καταργηθεί η έκδοση
είτε δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη.
 
Τελευταία φορά που δανείστηκα ήταν πριν 5 χρόνια...όσο ήμουν ενεργό μέλος στην δημόσια βιβλιοθήκη. Είμαι συλλέκτης και θέλω τα βιβλία να μου ανήκουν. Απεχθάνομαι τα ψηφιακά βιβλία, αλλά έχω αγοράσει αρκετά, γιατί είναι φθηνά και κυριώς υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζω στα αγγλικά και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επίσης, θέλω τα βιβλία που έχω στην βιβλιοθήκη μου να είναι όλα διαβασμένα. Δεν μου αρέσει να έχω βιβλία για...διακοσμητικούς λόγους. Θέλω η βιβλιοθήκη να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα μου. Βέβαια, το να έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία που έχει στην κατοχή σου, είναι αρκετά δύσκολο επίτευγμα. Πολλές φορές έχω αγοράσει βιβλία, που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον από το εξώφυλλο και την σύνοψη της ιστορίας, αλλά τελικά δεν ήταν αυτό που περίμενα ή ήταν απλά κακά βιβλία, με αποτέλεσμα να μείνουν μισο-διαβασμένα πάνω στο ράφι. Πιο παλιά, είχα το κόλλημα να τελειώνω ακόμα και τα βιβλία που δεν με ενδιαφέρουν. Ευτυχώς, σταμάτησα αυτή την πρακτική όταν κατάλαβα ότι σπαταλάω τον χρόνο μου περισσότερο σαν αγγαρία παρά σαν στιγμές απόλαυσης. Τώρα, άμα δεν με ενδιαφέρει κάποιο βιβλίο σε μεγάλο βαθμό, απλά μένει στο ράφι.

Άλλη μια σημαντική αναβάθμιση που θέλω να κάνω στην βιβλιοθήκη μου, είναι η αγορά συλλεκτικών εκδόσεων. Συγκεκριμένα θέλω να πάρω τα box set των Χάρυ Πότερ, του Τόλκιν(Χόμπιτ και Άρχοντας) και τα Χρονικά της Νάρνιας. Τα έχω βρει στο Άμαζον, αλλά επειδή είναι μεγάλη αγορά, θα γίνει σε βάθος χρόνου, όταν θα έχω κάνει την απαραίτητη...αποταμίευση χρημάτων.
 
Top