Διάθεση για "γκρίνια"

443
Μπαίνοντας ζεστά στον κόσμο του Stormlight Archive (Το Αρχαίο του Θυελλόφωτος στα ελληνικά) του Brandon Sanderson, νομίζω ήρθε η ώρα να σχολιάσω την απαράδεκτη ελληνική έκδοση.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς The Way of Kings είναι στα αγγλικά 1007 σελίδες η μεγάλη έκδοση (paperback και hardback) 1258 μικρή έκδοση τύπου pocket (mass market).
Ο εκδοτικός Φανταστικός Κόσμος αποφάσισε επειδή είναι πολλές οι σελίδες πάνω από 1000 σελίδες όπως γράφει στο Σημείωμα του μεταφραστη, να το χωρίσουν το βιβλίο όχι σε 1 όχι σε 2 όχι σε 3 αλλά σε 4 τόμους. Οι διαστάσεις μεταξύ της μεγάλης αγγλικής έκδοσης και της ελληνικής έκδοσης είναι σχεδόν ίδιες. Απλό σχόλιο αυτό, όχι ότι παίζει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ώστε να χωριστεί σε τόμους το βιβλίο.
Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η σειρά θα αποτελείται από 10 βιβλία (αυτή τη στιγμή έχουν γραφτεί μόνο τα 4 πρώτα βιβλία)
και επειδή κανένα από τα βιβλία δε θα είναι κάτω των 1000 σελίδων υποθέτω -δικαιολογημένα- ότι κάθε βιβλίο θα χωρίζεται σε 4 τόμους.
Σύνολο 40 βιβλία...
Πάμε καλά; Φυσικά όταν κάποιοι διαμαρτυριθήκαμε στο facebook, οι εκδόσεις -με δημοκρατικό τρόπο- έσβησαν τα μηνύματά μας.
Ανέκαθεν ήμουν αρνητική ακόμα και στο χωρισμό των βιβλίων σε 2 τόμους, αλλά νομίζω ότι οι 4 είναι εξωφρενικά πολλοί τόμοι.

Δηλαδή το είδαμε με τις εκδόσεις Anubis που όλη σχεδόν τη λογοτεχνία του φανταστικού τη χωρίζουν σε δίτομα (Το Έπος των Φαρσιερ, Το Ταγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, Outlander κτλ) έχουμε και τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, που από τα δίτομα (Ομιχλογέννητοι, Ο Τροχός του Χρόνου κτλ) μεταπήδησε στα τετράτομα.
 
Δεν το κατέχω το φανταστικό αλλά 4 βιβλία στα αγγλικά = 40 βιβλία στα ελληνικά σημαίνουν δύο πράγματα.
Α. Χαμένος χρόνος. (Στην θέση τους θα μπορούσες να διαβάσεις άλλα βιβλία).
Β. Χασούρα στην τσέπη. (Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσες να αγοράσεις άλλα βιβλία).

Δεν μπορώ να διαβάσω στα αγγλικά αλλά με βλέπω σύντομα να διαβάσω... ίσως αν ξεκινήσεις στα αγγλικά με μικρό όγκο σιγά σιγά να προτιμήσεις τις αγγλικές εκδόσεις.
 
Αυτό που είπε η Βασίλισσα. Αγγλικά ή ηλεκτρονικά βιβλία.

Ο Τροχός του χρόνου, με μόλις ούτε ένα τρίτο των τόμων:Δηλαδή, πέρα από το κόστος των 40 βιβλίων, θα χρειαστείς και νέα βιβλιοθήκη (Μην πω και μεγαλύτερο σπίτι για να χωράνε όλες αυτές οι βιβλιοθήκες για κάθε επική σειρά που σου καρφώθηκε να διαβάσεις). Σε βλέπω να ψάχνεις για δεύτερη δουλειά, αν θες να ανταπεξέλθεις στις αναγνωστικές σου ανάγκες...
 
@Βασίλισσα Τα 4 βιβλία στα ελληνικα θα ειναι 16. Τα 10 βιβλία θα ειναι 40.

Διαβάζω στα αγγλικά οπότε δεν έχω θέμα, αλλά και αγγλικά να μην ήξερα με τόσα χρήματα θα μάθαινα και αγγλικά και μια άλλη γλώσσα, οπότε θα τα αγόραζα πάλι στα αγγλικά.
Το σχολιάζω γιατί πέρα του ότι είναι κοροϊδία, πολλοί δεν γνωρίζουν αγγλικά και είναι κρίμα τόσο για αυτούς όσο και για το βιβλίο που ουσιαστικά στην Ελλάδα θα θαφτεί λόγω κόστους και όχι γιατί αξίζει ή δεν αξίζει.

@Κασταλία ωπ! έχεις και τα Juniper εξώφυλλα και τα leatherbound του Sanderson :αγαπώ::αγαπώ::αγαπώ:
 
Προσωπικά το διάβασμά μου πλέον γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με ακουστικά βιβλία γιατί δεν μου μένει χρόνος να κάτσω με ένα βιβλίο χωρίς να κάνω τίποτα άλλο. Οπότε τα συγκεκριμένα βιβλία δεν είναι δικά μου (αν και σίγουρα δεν θα με χαλούσε να ήταν - ανέκαθεν έχω κρατήσει τη συνήθεια ό,τι βρίσκω κοντά στην καρδιά μου να το αγοράζω σε τυπωμένο, απλώς για να το έχω στη βιβλιοθήκη μου, κι ας το έχω ήδη διαβασμένο).

Αλλά αυτό που λες για το ότι το βιβλίο θα θαφτεί, δεν είναι τρομερά κοντόφθαλμος κι ανάποδος ο λογαριασμός που κάνουν από τους εκδοτικούς οίκους; Εντάξει, είπαμε να βγάλετε κέρδος, άντε να το κόψετε στα δύο, αλλά από ένα σημείο και μετά απλώς δεν θα το αγοράσει κανείς, οπότε τζάμπα τα έξοδα για τα δικαιώματα και την έκδοση. Όσο κορόιδο κι αν είναι ο Έλληνας αναγνώστης, από ένα σημείο και μετά απλώς δεν είναι τόσο πλούσιος.
 
@Σελεφά

Μετά από τόσα χρόνια τα αγγλικά μου δεν είναι σε καλό επίπεδο ωστόσο έχω 3 βιβλία (δώρα) αστυνομικά στα αγγλικά... Θεωρώ οτι θα τα πιάσω κάποια στιγμή. Εγώ στα αγγλικά θα τα έπαιρνα αν τα ήθελα τόσο πολύ... Πάντως η σειρά που ανέβασε η Κασταλία φαίνονται πανέμορφα... για το εξώφυλλο λέω...
 
@Βασίλισσα ναι είναι εξαιρετικές εκδόσεις.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς που ανάφερα πιο πανω το έχω παραγγείλει στα αγγλικά και περιμένω να έρθει. Ξεκίνα με τα μικρά βιβλία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα στα αγγλικά ήταν Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπαν. Όσο διαβάζεις μαθαίνεις λέξεις. Πάντα θα μαθαίνεις.

@Κασταλιά Ε΄ννοείται ότι είναι κοντόφθαλμο. Αλλά έτσι λειτουργούν και σίγουρα θα γίνει αυτό που λες... ότι δεν είναι τόσο πλούσιος. Αλλά και πολούσιος να ήταν με τα μισά λεφτά που θα δώσει για την ελληνική έκδοση των 40 βιβλίων αγοράζει τα leatherbound, που είναι και όνειρο και θα έχουν και συλλεκτική αξία.
Και εγώ ακούω αρκετά βιβλία πλέον, αλλά διαβάζω και ηλεκτρονικά και όποιο μου αρέσει κοιτάω να το αγοράζω και σε έντυπη μορφή.
 
Το ποσο συμφωνώ.... Και είναι τόσο κρίμα για μια τόσο ωραία σειρά, για έναν τόσο καλό συγγραφέα, να χαθεί στο ελληνικο κοινό. Ένα βιβλίο που εγώ το αγόρασα 12,50 να χρειαστεί τουλάχιστον 65€ (στην καλύτερη των περιπτώσεων) για να το διαβάσει κάποιος.
 
4 βιβλία για το αντίστοιχο 1 της πρωτοτυπης έκδοσης;;;;;:αργκ::αργκ::αργκ::αργκ::αργκ:
Αυτό ειλικρινά δεν το έχω ξανακούσει να γίνεται!
Λες και ορισμένοι εκδοτικοί δεν έχουν αισθητήριο καθόλου για το τι "παίζει" στην αγορά!
Καταστρέφουν έτσι τόσα καλά βιβλία!! Το τραγικό δε είναι ότι επειδή καταντάει ασύμφορη οικονομικά και για τους ίδιους η έκδοση τόσων άπειρων τόμων, καταλήγουν πολλές φορές να σταμάτανε την έκδοση των επόμενων τίτλων της σειράς κάπου στη μέση και οι λίγοι γενναίοι που είχαν αρχίσει να την αγοράζουν μένουν ξεκρέμαστοι! Ή βγάζουν λίγα αντίτυπα -ξανά λόγω κόστους- τα οποία άπαξ και εξαντληθούν δεν τα ξαναβγάζουν και -ΞΑΝΑ- μένουν κάποιοι με ημιτελείς σειρές!
Ένας φαύλος κύκλος που δεν ωφελεί κανέναν αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει απτόητος!


Πάμε καλά; Φυσικά όταν κάποιοι διαμαρτυριθήκαμε στο facebook, οι εκδόσεις -με δημοκρατικό τρόπο- έσβησαν τα μηνύματά μας.
Ανέκαθεν ήμουν αρνητική ακόμα και στο χωρισμό των βιβλίων σε 2 τόμους, αλλά νομίζω ότι οι 4 είναι εξωφρενικά πολλοί τόμοι.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!!
 
Στο θέμα του βιβλίου είμαστε έτη πίσω σε όλες τις πτυχές και διαστάσεις του θέματος.
 
Top