Διαβάζετε βιβλία που ταιριάζουν με την εποχή ;

Μιας που δεν βρήκα ανάλογο thread είπα να ανοίξω το topic.

Εμένα μου αρέσει συνήθως με ότι ασχολούμαι να σχετίζεται με την εποχή πχ το καλοκαιράκι να βάλω να παίξω το Assassin's Creed Black Flag.

Το ίδιο και με τα βιβλία.

Το χαρακτηριστικό μότο του τραγουδιού της φωτιάς και του πάγου είναι το winter is coming. Έτσι λέω να ξεκινήσω τον Αύγουστο και να διαβάσω μέχρι και το Storm of Swords ως τον Νοέμβριο, 1 μήνα το κάθε βιβλίο. Στα ελληνικά είναι 4 γιατί το Storm of Swords είναι σε δύο τόμους.

Και στο καπάκι τον χειμώνα να αγοράσω και το εικονογραφημένο Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου.

Βέβαια απο εβδομάδα θα έχω στα χέρια μου τα δύο πρώτα και δεν ξέρω αν θα αντέξω ως τον Αύγουστο να περιμένω χαχα Για την ώρα ακούω την μουσική, από τις αγαπημένες ever.
 
Μπα δε θα το έλεγα ότι το κάνω.
Αυτό που κάνω είναι ανάλογα με τη διάθεσή μου.
Αν είμαι πιεσμένη θέλω κάτι χαλαρό οπότε σε αυτή τη φάση διαβάσω παιδικά και νεανικά.
Ενηλίκων μόνο στην περίπτωση που είναι ανάλαφρα.
 
Εντάξει, εγώ το είχα λίγο πιο ενδυματολογικό στο μυαλό μου :μάλλινα πουλόβερ και τερλίκια (πχ. Ντοστογιέβσκι) για το χειμώνα, και σαγιονάρες ( πχ Νέσμπο) για το καλοκαίρι.
Το ότι παρομοίωσα τον Ντοστογιέβσκι με τερλίκι χρήζει αποβολής από τη Λέσχη, το ξέρω. 😁
 
Είναι γεγονός ότι η παραλία ή το κατάστρωμα πλοίου στο ταξίδι δεν συνδυάζεται με βαριά φιλοσοφικά αναγνώσματα, δοκίμια και αργά δύσκολα σε πλοκή μυθιστορήματα. Εύκολα και ανάλαφρα μυθιστορήματα είναι πιο προσαρμοσμένα αναγνώσματα του καλοκαιριού.
Τα πάρα πάνω αναφερθέντα θέλουν μια ζεστή γωνία - λίγο κρασί, υπομονή, χρόνο και χειμώνα.
Ψέματα;
 
Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την φύση του ανθρώπου να είναι πιο χαλαρός και λιγότερο παραγωγικός το καλοκαίρι λόγω των καιρικών συνθηκών. Δεν είναι τυχαίο που έχουν καθιερωθεί οι διακοπές να γίνονται το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα ή κάποια άλλη εποχή...Ακριβώς για αυτό τον λόγο προτιμώ τα πιο ελαφριά βιβλία(κυρίως λογοτεχνικά ή εμπορικά βιβλία) το καλοκαίρι, που κάνει ζέστη, δεν είναι για να κάθεσαι πολύ μέσα, προτιμάς την βόλτα και τα ξενύχτια. Αφήνω τα βαριά για τον χειμώνα, με κρύο και να βρέχει έξω, και εγώ να κάθομαι μέσα με ένα βιβλίο στο χέρι και με ένα ζεστό τσάι/χαμομήλι από δίπλα.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, γίνομαι αρκετές φορές super...nerd-ουλας και δεν πτοούμαι από το ευχάριστο κλίμα του καλοκαιριού και του "δίνω να καταλάβει" διαβάζοντας ό,τι μου κάνει κέφι.

Πάντως, για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα του φίλου @Προφέσορας , δεν επηρεάζομαι γενικά από τις εποχές στις οποίες διαδραματίζονται τα γεγονότα ενός βιβλίου. Δηλαδή δεν με ενοχλεί να διαβάσω, μέσα στο καλοκαίρι, πχ ένα βιβλίο φαντασίας που λαμβάνει μέρος σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο. Η μοναδική εξαίρεση είναι άμα το βιβλίο έχει καθαρά χριστουγεννιάτικη θεματολογία ή γενικά κάποιο γεγονός που είναι στενά συνδεδεμένο με τον χειμώνα. Ας πούμε έχω στην βιβλιοθήκη τα " Χριστουγεννιάτικα διηγήματα' του Παπαδιαμάντη. Ε, προφανώς και θα τα αφήσω να τα διαβάσω τον χειμώνα, όπου το περιεχόμενο του βιβλίου θα ταιριάζει τέλεια με το κλίμα των Χριστουγέννων.
 
Ψέματα;
Πάντως όχι κατ' αναγκη αλήθεια. (Ντόινγκ!)
Ας πούμε, εχω διαβάσει (μπρούμυτα) το εκκρεμες στη Σαμοθρακη και τους δαιμονισμένους (πάλι μπρουμυτα) στο Κουφονησι.
Ναι, πιάστηκα, αφου θες να ξερεις.:ρ
 
Ε βέβαια, που να γυρίσεις ανάσκελα, να σου πέσει τέτοιο βιβλίο σε κάνα κεφάλι, να μείνεις εκεί και για το χειμώνα;
Υποψιάζομαι πως θα ήσουν τέλος καλοκαιριού. Σαν μισοψημένη φρυγανιά, μαύρη από πίσω, άσπρη από μπρος :μουάχαχα:
 
Και πού να κρατήσεις ανάσκελα το αυτό το τούβλο, το Εκκρεμές.
Και όμως!
Έχω διαβάσει τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι έτσι σε παραλία ένα καλοκαίρι.
Ενδυνάμωση μυών λέγεται το αποτέλεσμα.
 
Κι εγώ ανάλογα με την ψυχολογία διαβάζω, όχι ανάλογα με την εποχή (εκτός κι αν είναι κάτι χριστουγεννιάτικο, οπότε το διαβάζω χειμώνα)
 
Top