Διαβάζετε πολλά βιβλία συγχρόνως;

Ναπολέοντα (απ'οτι έχω καταλάβει) εσύ διαβάζεις και δύσκολα βιβλία, συνήθως μη λογοτεχνικά, οπότε αν ήμουν στη θέση σου όχι μόνο δεν θα άγγιζα δεύτερο βιβλίο. Θα έπρεπε να κλειδωνόμουν στο δωμάτιο με κλειστά παράθυρα και παντζούρια, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κινητό (καλά αυτό δεν είναι δύσκολο), χωρίς λαπτοπ και να έστελνα για διακοπές τους διπλανούς και τους από πάνω.
Αυτό ακριβώς κάνω. :ρ Όταν έχει θόρυβο δεν μπορώ να διαβάσω. Πρέπει να έχει απόλυτη ησυχία.
 
Ελάχιστες φορές το έχω κάνει, άλλες φορές με επιτυχία άλλες με αποτυχία. Αν διαβάζω πάντως παραπάνω από ένα θα είναι σε διαφορετικές μορφές (έντυπο - ηλεκτρονικό) και είδη. Συνήθως όμως επικεντρώνομαι σε ένα.
 
Μη μου δίνεις σημασία, πουλάκι μου. Έχω την μύγα! Σε λίγους μήνες γίνομαι 31. Έναν ώμο να κλάψω, ρε παιδιά!
 
Λίγο η καραντίνα, λίγο το ‘να, λίγο τ’ άλλο έχω καταντήσει να διαβάζω 3 βιβλία ταυτόχρονα γιατί έλα μωρέ ωραίο και αυτό, ας δω τι γίνεται και στο άλλο συν ότι ακούω και ένα ακουστικό στο περπάτημα. Για να μην αναφέρω τα 2 βιβλία διηγημάτων που θυμάμαι κάθε 3-4 μήνες και 1 ιστορικό που διαβάζω 3-4 σελίδες που και που! Αυτά τα τρία τελευταία λογικά με έχουν ξετρελάνει !!
Υπόσχομαι στον εαυτό μου να τελειώσω ΕΣΤΩ ένα από τα τρέχοντα γιατί αρχίζω και μπερδεύω καταστάσεις ! 😅 Επίσης θα πάψω να αρχίζω βιβλία 1500 σελίδων αν δεν νιώθω έτοιμη. Αυτά. Τα ‘πα , τα ‘βγαλα από μέσα μου! 😜
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Υπόσχομαι στον εαυτό μου να τελειώσω ΕΣΤΩ ένα από τα τρέχοντα γιατί αρχίζω και μπερδεύω καταστάσεις ! 😅
Τι ωραίο, δηλαδή αν σε αυτή την περίπτωση πεις την υπόθεση ενός από τα βιβλία που διαβάζεις, υπάρχει πιθανότητα να περιγράψεις ένα βιβλίο που δεν υπάρχει. :))))
 
Αυτη την περίοδο που είμαι σπίτι μου ναι το κάνω. Προσπαθώ να διαβάσω βιβλία μεγάλα σε όγκο όπως π.χ το Το χρονικό του κόσμου που δεν μπορώ να το πάρω στο τρένο μαζί μου... το διαβάζω αργά και σταθερά δεν με νοιάζει πότε θα το τελειώσω... και ταυτόχρονα διαβάζω και άλλα.
Όταν δουλεύω γυρνάω τόσο πτώμα που διαβάζω πολύ λίγο... οπότε τώρα το εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ.
 
'Οχι δεν το κάνω για τον λόγο πως όταν διαβάζω ένα βιβλίο, το κάνω εικόνα στο μυαλό μου και το να διαβάσω παράλληλα άλλο με βγάζει εκτός κλίματος.

Είναι δηλαδή σαν να βλέπω ταινία και την ίδια στιγμή να βλέπω άλλη ταινία. Δύο ταινίες την ίδια στιγμή, για μένα μειώνουν την απόλαυση. Το ίδιο και με τα βιβλία.

Προτιμώ για ένα διάστημα πχ 10 μέρες να διαβάζω ένα και μόνο βιβλίο και όταν το τελειώσω διάβάζω άλλο.

Επιπλέον συνήθως διαβάζω σειρά βιβλίων. Δηλαδή δεν θα ξεκινήσω με το 1 Witcher μετά θα διαβάσω 1 'Αρχοντα και μετά πάλι 2 Witcher. Για μένα πάει όλα τα Witcher και μετά άλλη σειρά.
 
Last edited:
Απαντώ στην ερώτηση του θέματος.
Ναι, το κάνω τα τελευταία χρόνια.
Κι όσο παλιότερα ήταν κάτι που σιχαινομουν, τώρα το απολαμβάνω.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ε;
 
Εγώ το κάνω συνέχεια.
Πέρα του ότι μαζί με το ebook ή το κανονικό βιβλίο, ακούω και audiobook κατά τη διάρκεια των δουλειών,
οι λόγοι που διαβάζω συγχρόνως βιβλία είναι:
1. το βιβλίο που διάλεξα είναι κουραστικό οπότε διαβάζω συγχρόνως κάποιο άλλο για να χαλαρώνω
2. δεν ήξερα πιο από τα δυο/τρια βιβλία να διαλέξω, οπότε εκεί που θα βιβλιοδιχάζομαι τα διαβάζω συγχρόνως.
 
Παλιότερα δεν το έκανα αλλά πλέον κι εγώ διαβάζω 2 βιβλία συγχρόνως. Κυρίως γιατί το ένα το έχω σε ηλεκτρονική μορφή και το άλλο σε έντυπη, οπότε ό,τι βολεύει κάθε φορά. Πχ το βράδυ, για να μην ξυπνάω το σύντροφό μου, διαβάζω το ηλεκτρονικό που έχει φωτισμό.
 
Εγώ το κάνω συνέχεια.
Πέρα του ότι μαζί με το ebook ή το κανονικό βιβλίο, ακούω και audiobook κατά τη διάρκεια των δουλειών,
οι λόγοι που διαβάζω συγχρόνως βιβλία είναι:
1. το βιβλίο που διάλεξα είναι κουραστικό οπότε διαβάζω συγχρόνως κάποιο άλλο για να χαλαρώνω
2. δεν ήξερα πιο από τα δυο/τρια βιβλία να διαλέξω, οπότε εκεί που θα βιβλιοδιχάζομαι τα διαβάζω συγχρόνως.
Εν ώρα δουλειάς συνήθως είμαι σε ετοιμότητα, ακόμα και αν κάθομαι άπραγος. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με βιβλίο και να συγκεντρωθώ. Συνήθως σερφάρω στο internet για να περάσει ο χρόνος αν δεν με χρειάζονται οι συνάδελφοι.

Επιπλέον ότι βιβλίο πληρώνω είναι ευχάριστο τις περισσότερες φορές. Σκέφτομαι πολύ καλά πρίν το πάρω.Αν νιώθω πως κουράζομαι κάνω κάτι άλλο όπως βόλτα έξω ή παίζω videogame.
 
@Προφέσορας ανάλογα τη δουλειά που κάνει ο καθένας. Αυτή τη στιγμή επειδή είναι μονότονη η φαση μπορώ άνετα να ακούω το εκάστοτε βιβλίο. Σε άλλες φάσεις όχι βιβλίο δεν μπορώ να ακούσω αλλά ούτε να προλάβω να σημειώσω τα απαραιτητα της δουλειάς.

Δεν συγχέω παντα το κουραστικο με το ευχαριστο. Μπορεί ένα βιβλιο να μου αρέσει αλλά να γίνεται κουραστικό π.χ. Σύγκρουση βασιλέων του Τζορτζ Μάρτιν, που είναι από τα αγαπημένα ή το The way of kings του Σαντερσον, όπου το α' μισό είναι κουραστικό αλλά το υπόλοιπο καθώς και όλη η σειρά μέχρι στιγμής τα σπάει. Σε αντίθεση το βιβλιο Άνθρωπος στον Άρη του Andy Weir που ήταν κουραστικό και -για μενα- δεν ήταν ευχάριστη η ανάγνωση.

Κατά τα άλλα συνήθως πετυχαίνω βιβλια που μου αρέσουν. Εκτός και αν πέσει καμιά κατάρα, οπως αυτή του 2018 που ο,τι έπιανα ήταν για σαΐτα.
 
Και εγω είμαι της άποψης πως για να επικεντρωθεις στην ανάγνωση ενός βιβλίου το διαβάζεις μόνο του και όχι παράλληλα με κάποιο άλλο, εκτός και αν είναι κάτι ανάλαφρο όπως κόμικ ας πούμε τότε μόνο ναι... Μου έχει τύχει βέβαια να αφήσω βιβλίο στα μισά ενώ μου άρεσε για να διαβάσω κάποιο αλλο και να το συνεχίσω αργότερα αλλα ποτέ παράλληλα
 
Τα τελευταία χρόνια έχω δημιουργήσει την συνήθεια να διαβάζω ένα λογοτεχνικό βιβλίο πριν τον ύπνο. Τα λογοτεχνικά βιβλία σε χαλαρώνουν σε αντίθεση με κάποιο non-fiction που μπορεί να έχει πιο δύσκολο ανάγνωσμα και απαιτεί περισσότερη προσοχή. Οπότε πάντα διαβάζω δυο βιβλία, αλλά συνήθως δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο non-fiction που θα μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δηλαδή άμα αφιερώσω 1 ώρα για τα βιβλία, θα είναι 40 λεπτά για το nonfiction και 20 λεπτά για το λογοτεχνικό.
 
Top