Διαβάζοντας το «S» των Doug Dorst και J.J. Abrams

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Συνεχιζω ακαθεκτος μεχρι να παρουσιαστει καποιος αλλος καμενος να μπει στην παρεα :ρ
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Όπως άφησα να εννοηθεί, περίπλοκα και μη-γραμμικά έργα ξυπνάνε το geek μέσα μου (όχι οτι κοιμάται αλλά λέμε τώρα :ρ) και έχω το βίτσιο να κρατάω σημειώσεις για να βοηθήσει τη μνημη μου να σχηματοποιήσω το χάος.

Οριστε λοιπον η αρχή του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα και χρονολογίες που λαμβάνουν χώρα στο σύμπαν του S. μέχρι το 6ο κεφάλαιο που έχω διαβάσει, και όριο το 1900. Με πλάγια γράμματα είναι οι πληροφορίες που προέρχονται απο τις υποσημειώσεις του βιβλίου, που σκοπίμως αφορούν γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αντιφάσκουν.

846
Γέννηση του Πέρση μύστη Μπαγιαζίντ Μπασταμί.
Αρχή 15ου αιώνα
Ο Εμιλιάνο ντε Σαραγόσα γράφει το "Βίοι των Αγίων", πλούσια εικονογραφημένος τόμος που καταλήγει στη βιβλιοθήκη της μονής Σαν Ταδέο της Ισπανίας.
Αρχή 16ου αιώνα
Ο Εουστάκιο ντε Σάγρες γράφει τη Βίβλο της Αλμπουφέιρα, που καταλήγει στο Σαν Ταδέο.
1593
30 Μαΐου: Θάνατος του Ελισαβετιανού συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου. Θα θεωρηθεί οτι υπεύθυνη ήταν μια μυστική οργάνωση εναντίον αιρετικών συγγραφέων.
περ. 1610
Ο Σέκσπιρ εγκαταλείπει το Λονδίνο και αποσύρεται στο Στράτφορντ. Θα θεωρηθεί οτι αυτό είναι αποτέλεσμα τρομοκράτησης και απειλών απο τη μυστική οργάνωση που σκότωσε τον Μάρλοου.
1619
Κάποιος καταζητούμενος Σομπρέιρο είναι σε ενα πορτογαλέζικο πλοίο. Όταν το μαθαίνει ο πλοίαρχος απο πράκτορες του βασιλιά, τον κρεμάει και πετάει το σώμα του. Σύντομα, το πλοίο καίγεται και βυθιζεται κοντά στις Αζόρες. Η ιστορία καταγράφεται στο Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας της Μαδέιρα. 19 αντικείμενα απο αυτό το ναυάγιο καταλήγουν στην κατοχή του Στράκα.
1624
Το όνομα του Αρκιμέδες Σομπρέιρο (άγνωστο αν πρόκειται για τον προαναφερθέντα) εμφανίζεται στα αρχεία μιας φυλακής της Στοκχόλμης.
1647
Συμφωνα με τα Ημερολόγια της Τορτούγας που αποδίδονται στον πειρατη Χουαν Μπλας Κοβαρρουμπίας (αλλά θεωρούνται απο πολλούς πλαστά) το Γαλλικό πλοίο Belette προσκρούει σε ύφαλο και βυθίζεται κοντά στη Μαρτινίκη.
1683
Σύμφωνα με τα Ημερολόγια της Τορτούγας, το πλοίο Balette επανεμφανίζεται μυστηριωδώς κοντά στις ακτές του Περού.
1684
Θάνατος του Σερ Άστον Κοκέιν.
1685
Δεκέμβριος
: Μια επιστολή που αποδίδεται στον Σερ Κοκέιν (παρότι ένα χρόνο μετά το θάνατό του), μιλάει για τη μυστική οργάνωση που σκότωσε τον Μάρλοου και απειλούσε τον Σέκσπιρ. Η επιστολή ήταν στην κατοχή του Στράκα.
1752
Γεννιέται ο φιλόσοφος Τ.Ι. Αλτ που αναπτύσσει τη θεωρία περί "περιστασιακού" και "θεμελιώδους εγώ".
1759
Πυρκαγιά καταστρέφει το μοναστήρι Σαν Ταδέο ντε λα Τεχέρα, ένα αινιγματικό κτήριο με αλλόκοτη αρχιτεκτονική με μυστικές πόρτες και αδιέξοδα περάσματα. Χαρακτηριστικό του τα πουλιά που έμπαιναν και ζούσαν μαζί με τους μοναχούς, καθώς και οι 19 μοναχοί που επικοινωνούσαν με μουγκρητά. Κατα τη φωτιά καταστρέφεται η πλούσια βιβλιοθήκη με λογοτεχνικούς θησαυρούς, καθώς και το "El Libro de S" του Αρκιμέδες ντε Σομπρέιρο. Ο μόνος επιζών, σώζει κάποια βιβλία και τα πηγαίνει στο Μπιλμπάο. Χάνεται απο την ιστορική μνήμη η ύπαρξη του μοναστιριού, αλλά το περιστατικό αναφέρεται από τον καπετάνιο Νόρμπερτ Στρανκ του πλοίου Ιμπέρια.
1764
Πίνακας De Schrijver Vermoedt Niets ("Ο συγγραφέας δεν υποψιάζεται τίποτα") που παριστάνει κάποιον που γράφει δίπλα σε έναν αγριεμένο σκύλο. Αποδίδεται στον Γκέριτ βαν Σουίγκερτ (που έζησε 100 χρόνια αργότερα!!)
1843
Θάνατος του Τ.Ι. Αλτ.
1844
Γέννηση του Ολλανδού ζωγράφου Γκέριτ βαν Σουίγκερτ.
1846
Πρώτη έκδοση του βιβλίου Επιτομή των Πτηνών του Π.Τ. Ράσελ. Θα αποτελέσει μια απο τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της βιβλιοθήκης του συγγραφέα Στράκα.
1853/4
Γενιέται ο Πολωνός φιλόσοφος Μάριους Μύτυχ. Έγραψε πάνω στη θεωρία του Αλτ, προσθέτοντας οτι το κάθε "εγώ" είναι εξίσου πραγματικό, ξεχωριστές έννοιες της πραγματικότητας, καθώς και 17 "ελλάσσονα διαφορετικά εγώ".
1858
Πρώτη και μοναδική έκδοση του βιβλίου Επιτομή των Πτηνών του Π.Τ. Ράσελ.
1859
Αυτό το έτος σημειώνεται η δράση μιας οργάνωσης που κινείται εναντίον καλλιτεχνών που θεωρούνται "επικίνδυνοι" από την άρχουσα τάξη.
1864
Γενιέται ο Ράγκναρ Ρούμο στο Ταλλινν, γραφειοκράτης.
1866
Εκδίδεται η ανώνυμη νουβέλα Les Demons en Haut, το οποιο λογοκρίνεται αμέσως και παραμένει άγνωστο.
1872
Ο συγγραφέας Φουκουζάουα Γιουκίτσι δίνει ομιλία στο σχολεί Κέιο Γκιτζούκου και μιλάει για τη σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής των συγγραφέων.
Θάνατος του βαν Σουίγκερτ.
περ. 1884
Γενιέται ο Γκούθρι ΜακΊνες, διάσημος Σκοτσέζος φιλόσοφος, και φαντασμένος μπον βιβέρ. Τα πρώτα του βιβλία ασχολούνται με το θέμα της ταυτότητας σχετικά με την οικονομολογία. Εξέφρασε τη θεωρία multitudinism, η οποία υποστηρίζει πως το εγώ του ατόμου δεν έχει μία μοναδική υπόσταση, επομένως είνα αδύνατο το άτομο να έχει μόνο μία οπτική.
1892
Ο Βάκλαβ Στράκα γεννιέται στη Νότια Βοημία. Πρόκειται για έναν εργάτη του εργοστασίου Νόβατσεκ & Υιός, αν και οι αναφορές δεν ειναι ξεκάθαρες για το τί εργοστάσιο ήταν (κατά μία εκδοχή ήταν εργοστάσιο πυρομαχικών). Μετέπειτα μελετητές υποθέτουν οτι επρόκειτο για το συγγραφέα Στράκα.
1900
Δημοσιεύεται το ανώνυμο ποιημα La Foi en Eau ("η Πίστη μέσα στο Νερό").

ΥΓ. Ναι, είμαι άρρωστος :τρέλα:
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Σημειωσεις που αφορουν γεγονότα μεταξυ 1901 και 1920 (και τελειωνουμε γιατι βαρεθηκα :) )
1901-4
Ο μελαγχολικός συγγραφέας Ντιάγο Γκαρθία Φερράρα ποζάρει για τον Πικάσσο, ο οποιος του κανει ενα ποτρέτο της "γαλάζιας περιόδου". Λεγεται οτι το ποτραιτο ηταν τοσο θλιμμένο που τον στεναχωρούσε και το κατέστρεψε.
1903
Δολοφονία του Αλεξανταρ και της Ντράκα της Σερβίας. Θεωρίες συνωμοσίας θέλουν υπεύθυνο το συγγραφέα Στράκα.
1910
10/30 Ο Βάκλαβ Στράκα, ο οποίος τις πρόσφατες εβδομάδες είχε επηρεαστεί απο συνδικαλιστές, φαίνεται στην Πράγα να μοιράζει φυλλάδια και κατόπιν να πηδάει απο τη Γέφυρα του Καρόλου κρατώντας κάποια χειρόγραφα. Αναφορές μιλάνε για απόπειρα αυτοκτονίας μετά απο ερωτική απογοήτευση. Κάποιος βουτάει για να τον σώσει αλλά δεν τα καταφέρνει και θεωρείται νεκρός. Το εργοστάσιο Νόβατσεκ κλείνει τις επόμενες μέρες.
Την ίδια ημέρα, το ξενοδοχείο Βολιέρυ της Πράγας καταγράφει κάποια ονόματα και κάποιον επισκέπτη. Πιθανότατα πρόκειται για τους Τόρστεν Έκστρομ, Αμαράντ Ντιράν και τον Βάκλαβ Στράκα που ίσως επέζησε της πτώσης.
10/31 Την επόμενη ημέρα, τους επισκέπτονται (πιθανόν) οι Φάουερμπαχ και Φερράρά.
1911
Εκδίδεται το Miracle at Braxeneholm, το πρώτο βιβλίο με την υπογραφή του Στράκα. Πρόκειται για σατιρική περιπέτεια που περιλαμβάνει κατακόμβες, εορτασμούς σε μια πόλη για τα πρώτα ηλεκτρικά φώτα, και το πλοίο Αριάδνη που κατα τη διάρκεια μιας γιορτής καταρρέει και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Γίνεται επιτυχία στην Ευρώπη. Η πρώτη έκδοση έχει το σύμβολο S το οποίο έκτοτε γίνεται meme και viral και εμφανίζεται ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Ο Σάμερσμπυ υποστηρίζει αργότερα οτι το έγραψε μαζί με τον Τόρστεν Έκστρομ.
Φόνος του διευθυντικού προσωπικού ενός εργοστασίου στο Καλαί, ιδιοκτησίας Μπουσάρ. Συνωμοσιολόγοι θεωρούν υπεύθυνο το συγγραφέα Στράκα.
1912
Οι εργάτες του εργοστασίου του Ερμέ Μπουσάρ στο Καλαί απεργούν. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ένας πράκτορας του Μπουσάρ πείθει εργάτες να φτιάξουν μια βόμβα με υλικά και εκρηκτικά που βρίσκουν στο εργοστάσιο, κατόπιν τη χρησιμοποιούν οι πράκτορες για να σκοτώσουν πολλούς απο τους εργάτες. Με επιρροή του Μπουσάρ, οι εφημερίδες κατηγορούν τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές για το μακελειό.
Σεπτέμβριος Βραβεία Μπουσάρ στο Σαμονί. Ο Στράκα είναι υποψήφιος αλλά δεν παρευρίσκεται, στέλνοντας μια μαϊμού καπουτσίνο σαν "εκπρόσωπο", με ένα σημείωμα που κατηγορεί τον Ερμέ Μπουσάρ για το μακελειό του Καλαί.
περ. 1913
Εκδίδεται το δεύτερο έργο του Στράκα, Cordillera. Το τέλος του 1ου κεφαλαίου διαδραματίζεται σε ένα σφαγείο.
1914
Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, που οδηγεί στον 1ο ΠΠ. Εμπλέκεται το όνομα του Στράκα απο συνωμοσιολόγους.
περ. 1915
Εκδίδεται το τρίτο έργο του Στράκα, The Square που διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1880. Κεντρικός ήρωας είναι ενας μυστηριωδης μοναχικος αντρας που βγαινει απο τη λίμνη Μίσιγκαν και φτανει κρυφά στο Σικάγο, λίγες μέρες πριν το μακελειό της πλατείας Χειμάρκετ.
1915
Διαρροές κρατικών μυστικών της Μεγάλης Βρετανίας. Εμπλέκεται το όνομα του Στράκα απο συνωμοσιολόγους.
περ. 1917
Εκδίδεται το τέταρτο έργο του Στράκα, The Painted Cave. Επιδεικνύει εξέλιξη στη γραφή, και πιο προσεγμένο γράψιμο. Υπάρχει η υπόθεση οτι η αρχαιολόγος Αμαράντ Ντυράν συνεισέφερε στο γράψιμο, αφού υπάρχουν και ομοιότητες με κάποιο απο τα βιβλία της. Στην υπόθεση περιγράφεται ενα σπήλαιο με αφύσικα συμμετρικούς σταλακτίτες. Ένα απο τα πιο επιτυχημένα του βιβλία.
1918
Απαγωγή της Δούκισσας Όλγας. Το όνομα του Στράκα εμπλέκεται απο συνωμοσιολόγους άλλοτε ως απαγωγέα, άλλοτε ως απελευθερωτή.
Λήξη του 1ου ΠΠ. Τα επόμενα χρόνια διαλύεται η επιχείρηση των Μπουσάρ και η δυναστεία τους αποσύρεται απο τα φώτα της δημοσιότητας.
1919
Διαρροή κρατικών μυστικών των ΗΠΑ. Εμπλέκεται το όνομα του Στράκα απο συνωμοσιολόγους.
1920
Η μυστηριώδης έκρηξη της Γουόλ Στριτ. Εμπλέκεται το όνομα του Στράκα.
περ. 1920
Δημοσιεύεται το πέμπτο βιβλίο του Στράκα, The Santana March. Λαμβάνει χώρα σε μια έρημο και έχει θέμα τη ρευστότητα του καπιταλισμού και την εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κεντρικός χαρακτήρας ειναι ο Τζακ Φροστ, που περνάει από τραυματισμούς φυλάκιση, και αποξένωση αναζητώντας υλικό πλούτο.
 
Last edited:

Βάγγυ

Κοινωνός
Παντού εμπλέκεται πια το όνομα του Στράκα απο συνωμοσιολόγους. Αυτός δεν ήταν άνθρωπος, Θεός ήταν, πανταχού παρόν! :χαχα:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω τον εχουν εμπνευστει απο τον B. Craven, το συγγραφεα του Θησαυρου της Σιερρα Μαδρε. Δεν ειναι τιποτα γνωστο γι' αυτον αλλα μια θεωρια λεει οτι πριν παει την Αμερικη και ασχοληθει με τη λογοτεχνια, η πραγματικη του ταυτοτητα ηταν ο αναρχικος Ρετ Μαρουτ, ο οποιος εχε εμπλακει σε τρομοκρατικες ενεργειες στην Ευρωπη!
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το S. ειναι κατι σαν alternate reality game, και οπως συμβαινει με αυτα, υπαρχουν επισημες ιστοσελιδες που συμμετεχουν στο "παιχνιδι" και εκτος απο διαφημιστικους σκοπους, προσθετουν περεταιρω πληροφοριες και media. Περα απο το βιντεο του YT (που μαλλον υποτιθεται οτι ανεβασε ο Ερικ) προς το παρον εχω βρει τα εξης:

 
Top