Διαφόρων συγγραφέων: "Φανταστικοί Κόσμοι"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης

Απο τις εκδοσεις Αρχετυπο κυκλοφόρησε η συγκεκριμενη συλλεκτική δουλεια (με την εννοια οτι ειναι συλλογικη εργασια και οχι συλλεκτικης αξιας). Παρουσιαζει πολλους 'κοσμους' (δηλαδη σκηνικα εργων φαντασιας), με ενα συντομο ιστορικο τους, τη φυση τους, την κοσμολογια και την ιδιαιτεροτητα που τους κανει τοσο ενδιαφεροντες... σε τετοιους κοσμους διαδραματίζονται οι ιστορίες τους.

Μεταξύ άλλων λοιπον, παρουσιάζονται ο κόσμος του Ντιουν, ο Γαλαξιας του Πολέμου των Αστρων, η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία του Ασίμωφ, η Άρντα του Τόλκιν, η Υββοριανή εποχή του Κόναν, η Γαιοθάλασσα της Λεγκέν και τα σκηνικά των παιχνιδιών ρόλων

Ειναι χρησιμος οδηγός για κάποιον που θελει να καταλαβει καλυτερα τη φιλοσοφια και τη λογικη κάποιου έργου. Ποιος μπορει να το διαβασει; Μα φυσικα απευθυνεται σε αυτους που δεν ξερουν, η δεν εχουν διαβασει ακομα καποιο σχετικο εργο και θελουν να 'ξεναγηθούν' σε αλλες ιδεες και φαντασίες απο αλλους συγγραφεις. Φυσικα ομως απευθυνεται και σε αυτους που δεν εχουν καταλαβει η δε θυμουνται καλα το σκηνικο καποιας ιστοριας (καποιοι απο εμας διαβαζαμε επιπολαια, χιχι).

Βέβαια οι συγγραφεις παρουσιαζουν δικες τους αποψεις και ερμηνειες, που μπορει να βρει ενδιαφερουσες ακομα και καποιος που ξερει καλα καποιον 'κοσμο'.

Πχ η ενοτητα για τον Τολκιν διαφωτιζει αρκετα καποιον που εχει δει μονο την ταινια Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, ρίχνοντας φως στην προϊστορία της Μέσης-γης, χωρις αυτος να αναγκαστει να διαβασει τα παραρτηματα και το δυσκολοδιαβαστο Σιλμαριλλιον.

Κατι που με ενοχλησε βεβαια στο βιβλιο ηταν καποιες αποψεις των συγγραφεων καπως 'αλαφροισκωτες' και πολυ 'βαριες', κατι που ειναι αναμενόμενο φυσικά για ένα βιβλίο των συγκεκριμένων εκδόσεων που γενικότερα εκφράζουν μια συγκεκριμενη κοσμοθεωρια... δε λειπουν λοιπον οι συνομωσιολογικες σκεψεις ενω διαφαινονται οι αποκρυφιστικες γνωσεις των συγγραφεων (για καποιον που ξερει), ακομα και ενω αναλυουν ενα διαστημικο σκηνικο που δεν εχει καμια σχεση με ολα αυτα.

Με λιγα λογια το βιβλιο ειναι μια ενδιαφερουσα και συντομη ξεναγηση σε εναλλακτικες πιθανοτητες, κοσμους και φαντασιωσεις που μας χαρισαν τα σπουδαιοτερα συγγραφικα μυαλα... κατι που θα επρεπε να ριξει μια ματια καποιος που δεν ετυχε να εχει επαφη με αυτη τη λογοτεχνια

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πόσο ενδιαφέρουσα σύμπτωση που ένας από τους συγγραφείς είναι μέλος τής λέσχης μας! :)))

Δεν υπάρχουν συμπτώσεις...

όντως μου προκαλεί εντύπωση η αναφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο... Είμαι ένας από τους συγγραφείς του όντως, αλλά αν αποκαλύψω ποια κεφάλαια έγραψα θα αποκαλυφθεί ταυτόχρονα και η ταυτότητά μου... χε χε... κι έτσι πάει ο "Αβραάμ Χολμς" ... έσβησε... δε θα υπάρχει κανένα μυστήριο πλέον...

Όσο για τις συμπτώσεις, απλά δεν υπάρχουν. Μόνο ο "Νόμος της Έλξης" είναι υπεύθυνος για το "φαινόμενο" αυτό....

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φυσικα η συμπτωση δεν ειναι οτι θα ημουν (και καλα) εγω ενας απο τους συγγραφεις και κανω τυχον διαφημιση.. χιχι

γιατι ομως σου προκαλει εντυπωση; Δεν ειπε κανενας οτι το φορουμ αυτο ειναι αφιερωμενο στην κουλτουρα και τη συμβατικη λογοτεχνια! μαλιστα κανω ο,τι μπορω για να το εμπλουτισω και με την 'αλλη' πλευρα

Last edited:
Από ένα άρθρο του Δημήτρη Αργασταρά για τους αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας και για τους φανταστικούς κόσμους (όχι το βιβλίο) γενικότερα...

Οι αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας είναι σχετικά λίγοι – ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε εκείνους τους τρομερούς αριθμούς που αγγίζουν συνήθως τα βιβλία της λεγόμενης ‘‘γυναικείας’’ ή ‘‘ροζ’’ λογοτεχνίας – αλλά είναι πιστοί. Κι αυτό μου θυμίζει λίγο τα λόγια του Λάβκραφτ, δύο αιώνες περίπου πριν, πως «είναι ένας στενός πλην ουσιώδης κλάδος ανθρώπινης έκφρασης που πάντα θα αρέσει, κυρίως σε ένα περιορισμένο ακροατήριο με έντονες ειδικές ευαισθησίες». Επίσης, αυτός ο ‘‘στενός κλάδος’’ της ανθρώπινης έκφρασης είναι πανανθρώπινος, δεν περιορίζεται σε κάποια εποχή, ούτε σε κάποια χώρα, αλλά γνωρίζει σημαντικούς θιασώτες και δημιουργούς σε πολλές περιοχές, σε κάθε εποχή.

Το έχω το βιβλίο. Ενδιαφέρον σε κάποια σημεία, αδιάφορο σε άλλα. Νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ήταν αυτό που αφορούσε την Υβοριανή εποχή του Χάουαρντ (και του Κόναν ασφαλώς:) ) που σου έδινε κάποια στοιχεία για που βασίστηκε (ή πιθανολογούμε ότι βασίστηκε) ο Χάουαρντ (χρονολογικά-γεωγραφικά) να την δημιουργία της. Γενικά όμως είναι χρήσιμο σε κάποιον που κάνει τα πρώτα βήματά του στην κλασσική ηρωική (κυρίως) φαντασία και σκοπεύει να συνεχίσει.