Δύσκολος ο Νίτσε

Καλησπέρα σας! Έκανα μια βεβιασμένη και απερίσκεπτη κινηση θα έλεγα, το να ξεκινήσω Νίτσε με το τάδε εφη ζαρατουστρα. Έχω διαβάσει τον πρόλογο και λίγο πιο κατω και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω καταλάβει και πολλά έως τα περισσότερα θα έλεγα εκτός από κάποιους συνειρμούς που κάνω από δικές μου πεποιθησεις! Σκέφτομαι να το αφήσω προς το παρόν στην άκρη το βιβλίο γιατί δεν θέλω απλά να το διαβάσω για να πω ότι το διάβασα. Θα μπορούσε κάποιος να με καθοδηγήσει με ποιο από όλα θα ήταν καλό να ξεκινήσω σιγά σιγά το κουβάρι του Νίτσε ;
Ευχαριστώ πολύ 😁
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν εχω καμια γνωση πανω στο Νιτσε, αλλα αυτο που θα εκανα εγω θα ηταν να διαβασω 5 λογια γιαυτο το βιβλιο σε καποιες σελιδες, πχ στο λημμα της Wikipedia (η οποια παρεμπτιπτωντως λεει οτι το βιβλιο γενικα θεωρειται δυσνοητο και δεν υπαρχει ξεκαθαρη αποψη για την επικοινωνία του), και αφου καθαριστει λιγο η ιδεα που υποτιθεται πρεπει να εχεις για αυτο, να δσε διευκολυνει καπως.

 
Έτσι ήμουν εγώ όταν έκανα μια απόπειρα για Φρόιντ.

Όπως και να 'χει, δοκίμασε το Μαθήματα για την παιδεία, εκδ. Printa. Είναι σε μορφή διαλόγου και από τα λίγα που θυμάμαι ήταν εύκολο στην ανάγνωση. Χωρίς να παίρνω όρκο είχε αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο από Νίτσε.

Καλώς ήρθες και στο φόρουμ
 
Για εμένα το καλύτερο εισαγωγικό κείμενο για τον Νίτσε είναι του Ντελέζ το "Νίτσε και φιλοσοφία". Υπάρχει στις εκδόσεις πλεθρον. Παραδόξως απίστευτα κατανοητό αν σκεφτείς ότι ο Ντελέζ είναι συνήθως πολύ δύσκολος. Παρουσιάζει τις βασικές έννοιες.
Υπάρχουν πολλά ακόμα εισαγωγικά ή ακόμα και κομιξ "ο Νίτσε με εικόνες" που δεν είναι καθόλου απλοϊκά.
Είτε τον λατρέψεις είτε τον μισήσεις το σίγουρο είναι ότι αξίζει να μελετηθεί η συνεισφορά του.
 
@Φίλο σοφω δεν είναι δύσκολο. Οι μεταφράσεις που έχουν κάνει είναι χάλια.

Αν ακούς ακουστικά βιβλία. Άκου αυτό
Μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη.

Θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά (και το βιβλίο)

Έχω μια έκδοση μεταφρασμένη από τον Άρη Δικταιο σε pdf που είναι σχετικά κατανοητή. Αν σε ενδιαφέρει στείλε μου mail να στη στείλω

ΥΓ δυστυχώς δεν είναι ολόκληρο το βιβλίο
 
Last edited:
Είχα διαβάσει τον Ζαρατούστρα πριν πολλά χρόνια.
Θυμάμαι σε αρκετά σημεία τα νοήματα να πυκνώνουν και οι σελίδες να κυλάν αργά αργά, αλλά παρ' όλα αυτά μου είχαν φανεί εξαιρετικά το ύφος και η γραφή του Νίτσε οπότε και το τελείωσα πιο εύκολα από ότι περίμενα.
Σε γενικές γραμμές ο Νίτσε ήταν ένας φιλόσοφος τον οποίο τον προβλημάτιζαν πολλά και διάφορα πράγματα, είχε διαβάσει αρκετά τους δικούς μας (τους αρχαίους) και προσπάθησε να θέσει νέες βάσεις στην αμφισβήτηση του θεού και στον ορισμό της ηθικής (αν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο). Η επίδραση δε στους πιο σύγχρονους φιλοσόφους είναι τεράστια, αρκεί να δει κανείς πόσοι μεγάλοι στοχαστές και συγγραφείς δήλωναν πως μια από τις βασικές τους επιρροές ήταν ο Νίτσε. (Καμί, Καζαντζάκης, Μανν κλπ)
Βέβαια, τον χαρακτήριζε κιόλας μια αναποφασιστικότητα, μιας και πολλές φορές στα βιβλία του αναιρούσε παλαιότερες θεωρίες ή απόψεις τους και γενικώς φάσκει και αντιφάσκει.
Εν τέλει, αναλύσεις για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές. Πολλοί μάλιστα το έχουν πάρει και εργολαβία θεωρώντας πως είναι οι μόνοι που κατάλαβαν και κατέχουν το νόημα της διδασκαλίας του Νίτσε (βλ. Αδελφοί Αποστολίδη). Αν θελήσει δλδ κάποιος να πάρει και μια δεύτερη άποψη, οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Θα το ξαναδιάβαζα ευχαρίστως και ίσως καταλάβαινα περισσότερα πράγματα, αλλά κι αν πάλι όχι, νομίζω πως θα ήταν σαν να διαβάζω ένα ωραίο ποίημα ενός πολύ οξυδερκούς και προβληματισμένου δημιουργού.
 
Top