Είμαστε ό,τι διαβάζουμε;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όπα φίλε, δηλαδή αν κάποιας διαβάζει δημόσια τη Βίβλο τη σημαίνει πως θέλει να μπει στα μούτρα των άλλων και να τους πει πως εγώ είμαι Χριστιανός; Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι. Εγώ τουλάχιστον δεν κρίνω τον κόσμο με αυτό τον τρόπο.
Μα δεν μίλησα για την Βίβλο (την οποία δεν έχω δει ποτέ κανείς να την διαβάζει ή έστω να την κουβαλάει δημόσια), αλλά για "πατερικά κείμενα". Μέχρι τώρα, στο δικό μου περιβάλλον κι από δική μου εμπειρία, έχω δει να διαβάζονται αποκλειστικά από χριστιανούς.

Κατά τ' άλλα κι εγώ έχω χριστιανικά βιβλία στα ράφια μου όπως την Καινή Διαθήκη, το Ψαλτήρι, (επίσης Απόκρυφα Ευαγγέλια) κτλ. τα οποία έχω μελετήσει σε περίοδο που μελετούσα τον Χριστιανισμό. Από εκεί και πέρα, εάν ξαναδιαβάσετε αυτό που έγραψα, αναφερόμουν σε στατιστικές. Εάν κάποιος διαβάζει τα "πατερικά κείμενα" εγώ βάζω στοίχημα πως είναι Χριστιανός. Μπορεί να μην είναι, αλλά οι πιθανότητες είναι μαζί μου. Εσύ βάλε στοίχημα πως δεν είναι, και θα δούμε στο τέλος σε ποιον θα καταλήξουν τα λεφτά.
;)

Ενδιαφέρον νήμα ;) να θυμίσω αυτό που είπε ο Morgan Freeman στο Seven "...certain books are flagged..." και φυσικά εννούσε ότι όταν κάποιος δανείζεται/ψάχνει στο google κλπ για το Mein Kampf, προφανώς έχει τους λόγους του (και κατά 90% οι λόγοι δεν είναι research).

Όσο γι' αυτό που είπε ο Μιχαλολιάκος ότι έχουν και Μαρξ στα γραφεία της ΧΑ, αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.

Γιατί «Ο Αγών μου» του Χίτλερ έγινε ψηφιακό bestseller; ------>http://www.tanea.gr/news/world/article/5072197/giati-o-agwn-moy-toy-xitler-egine-pshfiako-bestseller/

Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Time, o συγγραφέας Κρις Φάραον εκτίμησε ότι τα e-books είναι ο τέλειος τρόπος για να διαβάσει κάποιος αμφιλεγόμενα κείμενα χωρίς να γίνει αντιληπτός.

«Πολλοί αναγνώστες μπορεί να μην θέλουν να τους δουν οι άλλοι να διαβάζουν αυτό το βιβλίο ή να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους, αλλά ένα φθηνό ηλεκτρονικό αντίτυπο μπορεί να κρυφτεί ή να διαγραφεί».
ημουν κατα 90% σιγουρος μεσα μου οτι αυτο που ειπε ο Φαροφυλακας ηταν λαθος
Πάντως, από τους 100 που θα διαβάσουν το "Ο Αγών μου" του Χίτλερ, οι 95 μάλλον θα είναι της σχετικής ιδεολογίας. Το ίδιο και με τα Άπαντα του Λένιν. Μην σου πω οι 99.
και μαλλον επιβεβαιωνομαι γιατι δεν μπορει το 90% των αναγνωστων ebooks να ειναι ναζιστες.
Το βιβλιο του Χιτλερ προσδιοριζει μια ολοκληρη εποχη, εχει τεραστια ιστορικη αξια.
Και συναμα δεν πιστευω οτι οσοι ειναι ναζιστες εχουν ανοιξει ποτε στη ζωη τους οποιοδηποτε αλλο βιβλιο εκτος απο τσελεμεντεδες (στην καλυτερη περιπτωση)

Αλλωστε:

Last edited:
Εγω παντως το συγκεκριμενο βιβλιο του Πλευρη δε θα το διαβαζα δημοσια, ουτε θα το μοστραρα στη βιβλιοθηκη μου.
Εσύ νομίζω είσαι το τρανό παράδειγμα του προβληματισμού μου. (Παραδέχομαι πως αρχικά είχα επηρεαστεί από το "Διαβάζω τώρα").

Προφανώς στατιστικά ισχύει 100% αυτό που λέει ο Φαροφύλακας. Φυσικά στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που διαβάζουμε μας εκφράζει. Αλλά υπάρχει πάντα εκείνο το μικρό ποσοστό που μας εκθέτει.

===============================================

Μπορούμε νομίζω να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα μετά από όλη αυτή τη συζήτηση.

- Έχει ιδιαίτερη σημασία ο τύπος του βιβλίου. π.χ. ένα ιστορικό βιβλίο είναι λιγότερο παρεξηγήσιμο από ένα πολιτικό.
- Έχει σημασία ο λόγος που αγοράζουμε ένα βιβλίο. π.χ. αν επιλέξουμε ένα βιβλίο για λόγους ενημέρωσης (θέλω να πάρω συνέντευξη από έναν συγγραφέα... θα πρέπει αν τον διαβάσω πρώτα) είναι πολύ πιθανό αν μη μας εκφράζει. Αν πάλι διαλέξουμε ένα βιβλίο από ενδιαφέρον για το θέμα του, το πιο πιθανό είναι πως θα με εκφράζει.
- Έχει πολύ ενδιαφέρον κάτι που γράφτηκε περί καλύτερης αντίληψης του αντιπάλου αν διαβάσω τα βιβλία του και τέθηκε και το θέμα της αντίστασης των πιστεύω μας!!! Αυτό θεωρώ είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα. Υπάρχει πάντα ενδεχόμενο η επαφή με τον "εχθρό" να μας κάνει να τον συμπαθήσουμε. Αυτό μου θυμίζει μια ταινία με τη ζωή του Μαντέλα που ο προσωπικός του φρουρός έγινε ο πιο φανατικός θαυμαστής του. Ή ακόμα ο πράκτορας που παρακολουθούσε έναν διανοούμενο στην ταινία "οι ζωές των άλλων" που λόγω αποστολής, άκουγε τις απόψεις του και τελικά τον προστάτεψε αντί να τον καταδώσει.

================================================

Γιατί όχι; Τι έχω εγώ για να μην θέλεις να είσαι οπαδός μου;
Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα ως τώρα :χαχαχα:(Από τον Ναπολέοντα)

Last edited:
Το πώς θα χαρακτηρίσουμε έναν αναγνώστη που διαβάζει Σαρτρ στο τραμ είναι κοινωνικό ζήτημα,όχι υπαρξιακό.Υπαρξιακό ζήτημα είναι το αν είμαστε ό,τι διαβάζουμε κι επειδή το ερώτημα θυμίζει αρκετά τη γνωστή ιατρική και όχι μόνο ρήση "είμαστε ό,τι τρώμε",μάλλον θα απαντήσω αρνητικά γιατί η πέψη λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο εννοώντας ότι το στομάχι μας θα κάνει τη δουλειά του χωρίς να μας ρωτήσει αλλά,αντιθέτως,η ανάγνωση δεν είναι αυτόματη διαδικασία και τα εγκεφαλικά φίλτρα είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκα από εκείνα του γαστρεντερικού μας συστήματος συνεπώς πιστεύω ότι είμαστε περισσότερο ο τρόπος που διαβάζουμε παρά αυτό που διαβάζουμε.

Γιατί «Ο Αγών μου» του Χίτλερ έγινε ψηφιακό bestseller; ------>http://www.tanea.gr/news/world/article/5072197/giati-o-agwn-moy-toy-xitler-egine-pshfiako-bestseller/
Δεν είμαι ο Φαροφύλακας, αλλά ας πω μια γνώμη - τζάμπα είναι! :))))

Πιστεύω ότι αυτό που έχεις σε quote, απαντάει στο ερώτημα γιατί το Mein Kampf έγινε best seller (θεωρώ ότι το claim είναι αληθές).

Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Time, o συγγραφέας Κρις Φάραον εκτίμησε ότι τα e-books είναι ο τέλειος τρόπος για να διαβάσει κάποιος αμφιλεγόμενα κείμενα χωρίς να γίνει αντιληπτός.

«Πολλοί αναγνώστες μπορεί να μην θέλουν να τους δουν οι άλλοι να διαβάζουν αυτό το βιβλίο ή να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους, αλλά ένα φθηνό ηλεκτρονικό αντίτυπο μπορεί να κρυφτεί ή να διαγραφεί».

Έστρεψες την κουβέντα στο Internet και κατά συνέπεια στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι μια πολιτιστική επανάσταση όμοια με αυτή του βιβλίου, μόνο που τη ζούμε τώρα και δεν το έχουμε αντιληφθεί επακριβώς. Ο ιστορικός του μέλλοντος όμως θα είναι σίγουρα καλύτερος κριτής.

Εν προκειμένω, αν πράγματι το βιβλίο σε e-book μορφή κοστίζει ένα ευρώ, τότε είναι λογικό να το αγοράζουν χιλιάδες μέσω Paypal μια και είναι πάμφθηνο και το αγοράζει κανείς με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει να μπει σε καμιά λίστα του FBI με επίδοξους Breivik. Είναι το ίδιο με τη μουσική - από τη στιγμή που κάθε τραγούδι κοστίζει $1 το download (και εδώ έχει ευθύνη ο συγχωρεμένος ο Steve Jobs), η καταναλωτική συμπεριφορά σκοτώνει το στατιστικό δείγμα. Ο Αμερικάνος βγάζει την πιστωτική κάρτα και αγοράζει ένα τραγούδι από το τελευταίο της Lady Gaga για $1 από το iTunes και στο άλλο tab στο Google Chrome είναι στο amazon και βάζει στο καλάθι το Mein Kampf (Kindle Edition) για άλλο $1. Αντίστοιχα κατεβάζει κάποιος άσχετα πράγματα από το piratebay (πχ full δισκογραφίες metal συγκροτημάτων), απλά και μόνο επειδή είναι free. Σε καμία περίπτωση δε θα ξόδευε ο άλλος ένα καράβι λεφτά, για μουσική που δεν τον εκφράζει.

Δε μιλάμε όμως γι' αυτό. Δεν είναι το ίδιο με όσους συνειδητά το έχουν αγοράσει από βιβλιοπωλείο και το έχουν σπίτι τους (βγάζουμε ένα ποσοστό 10 ή 20% αν θες, ανθρώπων που διαβάζουν τα πάντα ή κάνουν research). Οι υπόλοιποι έχουν για τους λόγους τους κάνει μια συνειδητή επιλογή. Αυτός που διαβάζει τα πάντα άλλωστε - τότε λογικά θα έχει και το Κεφάλαιο του Μαρξ στη βιβλιοθήκη του. Αντίθετα, αν κάποιος έχει μόνο Προυντόν και Κροπότκιν στο σπίτι, τότε αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ιδεολογικού προσανατολισμού. Όπως και ο τύπος που θα πάει στην Πρωτοπορία για ν' αγοράσει το Mein Kampf δηλαδή.

Τεσπα - αυτό πιστεύω εγώ. Παρεπιπτόντως, το Κεφάλαιο του Μαρξ έχω ακούσει ότι δε διαβάζεται με τίποτα! :))))

Σχετικο με το θεμα, και μιας ειπατε για το Mein Kampf...

Σε μια συνεντευξη του Μιχαλολιακου, καποιος του ειχε επισημανει οτι υπαρχει το συγκεκριμενο βιβλιο στη βιβλιοθηκη των γραφειων της ΧΑ. Ο Μιχαλολιακος απαντησε "Και τι σημαινει αυτο; Εχουμε και βιβλια του Μαρξ"

Τα συμπερασματα δικα σας :)
Συμφωνώ σε αυτό που λες, όμως μην ξεχνάμε πως και τα δυο βιβλία έχουν ιστορική αξία. Το δεύτερο μάλιστα αποτελεί και βάση του μοντέρνου ιστορικού. Ο Μαρξ εξάλλου κυρίως ιστορικός ήταν ή τουλάχιστον θεωρείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το βιβλίο του Χίτλερ πιο πολύ για ανάλυση της προσωπικοτητάς του και των τεχνικών προπαγάνδας του, ιδιαίτερα το δεύτερο βιβλίο γιατί το πρώτο το έγραψε κάτω από συναισθηματική φόρτιση - no vailidity.

Μα δεν μίλησα για την Βίβλο (την οποία δεν έχω δει ποτέ κανείς να την διαβάζει ή έστω να την κουβαλάει δημόσια), αλλά για "πατερικά κείμενα". Μέχρι τώρα, στο δικό μου περιβάλλον κι από δική μου εμπειρία, έχω δει να διαβάζονται αποκλειστικά από χριστιανούς.

Κατά τ' άλλα κι εγώ έχω χριστιανικά βιβλία στα ράφια μου όπως την Καινή Διαθήκη, το Ψαλτήρι, (επίσης Απόκρυφα Ευαγγέλια) κτλ. τα οποία έχω μελετήσει σε περίοδο που μελετούσα τον Χριστιανισμό. Από εκεί και πέρα, εάν ξαναδιαβάσετε αυτό που έγραψα, αναφερόμουν σε στατιστικές. Εάν κάποιος διαβάζει τα "πατερικά κείμενα" εγώ βάζω στοίχημα πως είναι Χριστιανός. Μπορεί να μην είναι, αλλά οι πιθανότητες είναι μαζί μου. Εσύ βάλε στοίχημα πως δεν είναι, και θα δούμε στο τέλος σε ποιον θα καταλήξουν τα λεφτά.
;)
΄
Όπα δηλαδή η Βίβλος δεν είναι κείμενο των Πατέρων μας; :) Ε ναι λογικό είναι αυτό που λες, τι σημαίνει πως το κάνει για να επιδειχθεί; Εγώ αυτό κατάλαβα από την ανάρτησή σου. Αν και πολλές φορές έχω δει στο εξωτερικό αδελφούς χριστιανούς να διαβάζουν το Κοράνι, δημόσια. Γιατί; Γιατί απλά η πίστη τους είναι τόσο δυνατή που δεν επηρεάζεται από το Κοράνι και το κάθε Κοράνι.

Συμφωνώ με τον Αμφισβητία εν μέρη. Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν ναζιστές αρκετά σπουδαγμένοι ανά τον κόσμο, όπως και αντίστοιχοι φιλοσοβιετικοί.

Να συμπληρώσω εδώ κάτι που είχε πει φέτος ένας καθηγητής της Μεσαιωνικής Ισπανίας, πάντα πρέπει να διαβάζεις βιβλία με τα οποία διαφωνείς.

Προσωπικά, ξέρω τα γούστα μου και δεν αλλάζω εύκολα. Και ναι μελετώ το ναζισμό και το κίνημα του Αδόλφου Χίτλερ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή δεν θα αγοράσω τη βιογραφία του Στάλιν π.χ. Ας πούμε μεγάλη αγάπη μου είναι ο Τσόρτσιλ, φυσικά έχω τους προσωπικούς τόμους που έχει γράψει για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως δεν γίνεται να κρίνω τη θέση της Βρετανίας στο Β' Παγκόσμιο με βάση τα λεγόμενα του προέδρου της!

Τέλος, να αναφερθώ και εγώ στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Ναι κάπως έτσι είναι. Επειδή είναι σχετικά φθηνά τα βιβλία, πρέπει να πέφτει πολύς καταναλωτισμός και όχι συνειδητοποιημένος από τη πλευρά του αγοραστή φυσικά.

Last edited by a moderator:
Ανοίξατε πολλά θέματα και δεν ξέρω τη να πιάσω και τη να αφήσω .
Ελπίζω να μην υπαρχή ανάμεσα μας κάποιος που να πιστεύει πως πρέπει να ξεχωρίζουμε τα βιβλία σε κακά και καλά .
Σίγουρα όμως υπάρχουν βιβλία που είναι περισσότερο χρήσιμα και περισσότερο αποτελεσματικα για την ζωή του ανθρώπου από άλλα που είναι λιγότερο .
Ο ανώριμος άνθρωπος μέσα σε μια εγωιστική συμπεριφορά αγοράζει ότι είναι πιο φανταζη πιο διαφημιζομενο πιο απαγορευμένο πιο άσχετο για την προσωπική έρευνα για την ζωή του .Με τόσα που διάβασα πιο πάνω μου γεννήσατε την ανάγκη να διαβάσω και έργο Ο άγων του Χίτλερ . Πίος θέλει να είναι άσχετος σε μια όμορφη δημιουργική συζήτηση . Ευτυχώς έχω άλλα να διαβάσω όποτε γλίτωσα . Το βιβλίο είναι φάρμακο ένα καλό φάρμακο μπορεί να σε σώσει , ένα κακό φάρμακο μπορεί να σε σκοτώσει . Ένα μικρο παΐδι 80 χρόνος δεν μπορεί να καταλάβει πως διαβάζοντας το play boy έχει μήνη αδούλευτος και ανώριμος σε αδυναμίες και χάνει τα καλύτερα από την ζωή του . Είναι ένας αρωστος άνθρωπος , με πάθη . Να σας θυμίσω τα όπλα του διαβόλου που είναι μόνο τρεια .
1 Την πλεονεξία για τις αισθήσεις
2 Την φαντασία για τον εγωισμό
3 Την σάρκα για τον σαρκικό ποθο
Αν βρει σε αυτές τις αρρώστιες την ταλεπορια τις ζωής του ίσος να βρει τα πατερικα κείμενα , την απελευθέρωση που έφερε ο Ιησούς από την Ναζαρέτ .

Εγώ προσωπικά δεν κρίνω τον άλλον από το τι διαβάζει! Σαφώς το μυαλό από μόνο του, επειδή έχουμε μάθει από το καλό μας το σχολείο, έχει την τάση να "ταμπελοποιεί" τους ανθρώπους! Προσωπικά έχω διαβάσει την Κενή Διαθήκη, το Κοράνι, Την Παλαιά και διάφορα βιβλία για τον Μαρξ, τον Στάλιν, τον Χίτλερ, καθώς και αρχαία Ελληνική γραμματεία! Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι θα πιστέψει ο καθένας έξω οπότε δεν διστάζω να διαβάσω ακόμα και βιβλίο του Άδωνη! Όχι ντάξη του Άδωνη δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσω! :)))) Επειδή είμαι Κέλτης και θα διαβάσω στο μετρό για τον Τουτάτη, τον Μπέλονος και τον Μπελισάμα, δεν σημαίνει πως το "τρίβω" στην μούρη του άθεου ή του αλλόθρησκου, απλά έχω το δικαίωμα να το διαβάσω και εκτός σπιτιού μου! Είμαι της άποψης "πίστευε και μη , ερεύνα"! Είναι σωστό να ξέρεις και τις δυο όψεις του νομίσματος π.χ στον δεύτερο παγκόσμιο θέλω να ξέρω και την πλευρά του Τσόρτσιλ και την πλευρά του Χίτλερ, μόνο τότε μπορώ να χω μια σφαιρική όψη στο θέμα! Όπως και να χει αν το δούμε αντικειμενικά, επειδή έχουμε μάθει να είμαστε με παρωπίδες, βγάζουμε εύκολα κρίσεις για τους άλλους, φοβόμαστε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε κάτι διαφορετικό, συνήθως κατά βάση, οι περισσότεροι ότι διαβάσουν είναι!

Βέβαια πλέον αυτό δεν είναι κανόνας γιατί ο κόσμος αρχίζει και ερευνά και δε μπορείς να βγάλεις πόρισμα εξ αρχής, παραδείγματος χάρη, ένας καλός μου φίλος, είναι άθεος, αλλά άθεος εν γνώση και πλήρη συνείδηση και μελετημένος και φιλοσοφημένος και όχι από αντίδραση π.χ στην εκκλησία ή στους γονείς, αλλά πάρα πολλές φορές διαβάζει π.χ την Καινή Διαθήκη και άλλα κείμενα της εκκλησίας και μάλιστα είχε πάει ακόμα και στο Άγιο Όρος για να βρει κάποια κείμενα! Αν κάποιος που δεν τον γνώριζε τα έβλεπε αυτά πιθανών θα τον έλεγε θεούσο κλπ, όμως δεν είναι! Επίσης έχω φίλη η οποία έχει τεράστια μόρφωση, είναι άψογη κοπέλα και στην βιβλιοθήκη της έχει πάνω από 60 διαφορετικά βιβλία για το κάμα σούτρα, σεξ και υγεία, το σεξ στην αρχαία Αίγυπτο, το σεξ στην αρχαία Ελλάδα κλπ! Πιθανόν όποιος το δει αυτό θα βγάλει ένα σορό άκυρα συμπεράσματα! Έχει ένα ωραίο στίχο που λέει: "μην κρίνεις, για να μην κριθείς"! ;)

Προσωπικά δεν πιστεύω πως ισχύει το ¨είμαι ότι διαβάζω¨. Τουλάχιστον για εμένα! Εγώ συμπεριφέρομαι με τον ίδιο σεβασμό Κάφκα, Λουντέμη, αλλά και Βιπερ Φαν. Και αυτό διότι πάντα κάτι αποκομίζω από κάθε βιβλίο που διαβάζω, όσο ταπεινό και αν είναι. Φυσικά και έχει ο καθένας μας τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, που προφανώς κυριαρχούν στον αναγνωστικό χρόνο του - και καλά κάνουν - αλλά από την άλλη πάλι, πως περιμένεις να ανοίξουν οι πνευματικοί σου ορίζοντες όταν διαβάζεις μονόπλευρα; Είναι σαν να διαβάζεις κάθε μέρα την ίδια αθλητική εφημερίδα και να ζητηθείς να εκφέρεις γνώμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματίσω κάποια γνώμη βλέποντσς κάποιον να διαβάζει δημόσια κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά χωρίς να με πειράζει ιδιαίτερα, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ίδιο βιβλίο να το έχω πάρει κι εγώ στα χέρια μου, αλλά όχι δημοσίως λόγω αποφυγής προκλήσεων. Είμαι γνώστης τέλειων γερμανικών, αλλά το ¨Ο αγών μου ¨δεν το έχω διαβάσει, απλά επειδή δεν έτυχε. Αυτό δεν πάει να πει πως δεν θα το διαβάσω αν μου προκείψει, παρ όλο που ο ναζισμός μου είναι αποκρουστικός.

Νομίζω υπαρχουν πολλές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα: κρύβουμε ο,τι είμαστε, με αυτά που διαβάζουμε.
Αλλά σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον Φαροφυλακα
Όντως μπορεί να πέφτεις έξω, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά στις περισσότερες τα συμπεράσματα θα πέσουν μέσα.

(...)

Αυτά σχετικά με τα βιβλία ιδεολογικού περιεχομένου.
Εχω συνεργαστεί με πολλές περιπτωσαρες, δεν είχα όμως την ευκαιρία να δω τι διαβάζουν. Πρόσφατα μου ήρθε. Το πρώτο τεταρτο της γνωριμίας μας ήταν μαρτύριο, αλλά οκ, δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαινει αυτό. Αργότερα είδα στην βιβλιοθήκη του, βιβλίο του Τραμπ, *παίζει στο μυαλό παλιά διαφήμιση dewar's* Τραμπ; Έπρεπε να το είχα καταλάβει...

Έχω μπεί σε παράρτημα βιβλιοθήκης και δανείστηκα το "αγών μου" σε ηλικία 20 χρονών ...δεν ολοκλήρωσα ποτέ το ανάγνωσμα λόγω όγκου. Ο λόγος δανεισμού: για να κατανοήσω την ψυχοσύνθεση του Χίτλερ. Να δηλώσω ότι με ελκύει ο δεύτερος παγκόσμιος ως ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία και η μελέτη του.
Εφέτο ερωτοτροπούσα να αγοράσω από Παζάρ βιβλίου το μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, τελικά με κέρδισαν κάτι αλλά λογοτεχνικά τεκμήρια.

Έχοντας υπάρξει πρακτικάριος σε ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, εξυπηρέτησα στρατιωτικούς οι οποίοι δανείστηκαν τόμους του Λένιν.

Η λογοκρισία και οι προκαταλήψεις δεν έχουν χώρο στα ράφια βιβλιοθηκών. Το να κρίνουμε καταστάσεις, ανθρώπους και βιβλία θεωρώ είναι ένα είδος φασισμού.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Να δηλώσω ότι με ελκύει ο δεύτερος παγκόσμιος ως ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία και η μελέτη του.
Ομοίως, παρεμπιπτόντως. Πραγματικά, με συναρπάζει αυτός ο Πόλεμος. Σχεδόν δεν το χωράει ο νους μου αυτό που συνέβη, και δει με επίκεντρο εδώ, την Ευρώπη.

Καλωσόρισες.

Κι εγώ έχω ασχοληθεί με τον Β´ΠΠ προσπαθώντας να καταλάβω τα αίτια που επέβαλαν μια τόσο μεγάλη αιματοχυσία στην Ευρώπη και μάλιστα από τα νεανικά μου χρόνια. Τότε όμως, τα μόνα βιβλία που μπορούσα να βρω σαν έφηβος ήταν όλα γραμμένα από μη Γερμανούς συγγραφείς και φυσικά παρουσίαζαν το θέμα πολύ μονόπλευρα και καθόλου αντικειμενικά. Το μόνο βιβλίο Γερμανού συγγραφέα που έπεσε στα χέρια μου τότε, ήταν το ¨ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο¨που αναφερόταν όμως στον Α´ΠΠ από τις μάχες των χαρακωμάτων.

Στα μάτια μου τότε – επηρεασμένος από τα βιβλία των νικητών, - οι Γερμανοί ήταν αιμοβόροι αδίστακτοι φονιάδες και οι σύμμαχοι ήταν οι καλοί ενώ οι Γερμανοί ήταν οι κακοί, μην μπορώντας βέβαια να κατανοήσω την φρικτή πραγματικότητα που επιφέρει ένας πόλεμος και στις δύο πλευρές..

Όσο για τα αίτια του πολέμου, τα αγνοούσα βέβαια παντελώς.

Αργότερα, διαβάζοντας βιβλία Γερμανών – και μάλιστα στην γερμανική – μπόρεσα να κάνω σύγκριση των απόψεων και να σχηματίσω μια πιο αντικειμενική γνώμη.

Και τότε μπόρεσα να κατανοήσω τις αιτίες και του Α´ΠΠ αλλά και του Β´ΠΠ. Και πιστέψτε με, ορισμένοι από τους συμμάχους – ειδικά Ευρωπαίοι – δεν ήταν και τόσο αθώοι στην έναρξη και των δύο πολέμων

Το πρόβλημα ξεκινά από το πώς ερμηνεύουμε αυτά που διαβάζουμε και το πόσο επηρεαζόμαστε χωρίς η κριτική σκέψη να είναι ανεπτυγμένη. Το λάθος βιβλίο σε λάθος χέρια μπόρεί να ενισχύσει μία αρρωστημένη ιδεολογία. Μην ξεχνάμε πως όταν διαβάζουμε απόψεις που αντιτίθενται στις βεβαιότητές μας, συντελείται ένας εσωτερικός πόλεμος ιδεών/σκέψεων για το ποια θα υπερισχύσει. Τέλος, επειδή είμαστε και εγωιστικά όντα, μοστράρουμε και ένα "ψαγμένο" βιβλίο για να δείξουμε πόσο γ@μ@τοι είμαστε (κι ας μην έχουμε καταλάβει γρι)!

Παιδιά μου, η δική μου άποψη (αν την θέλετε) είναι η εξής: δεν είμαστε ότι διαβάζουμε.
Προσωπικά μιλώντας, διαβάζω πολλά βιβλία που δεν με εκφράζουν γιατί θέλω σφαιρικότητα στη γνώση και τη κουλτούρα. Θυμάμαι τώρα ένα καθηγητή στη νομική που μας έλεγε ότι καλά ελληνικά δεν μιλάει εκεινος, ο οποίος μιλάει άψογα καθαρεύουσα η αρχαία, αλλά αυτός που συνεννοείται με την ίδια ευκολία απέναντι σε κάθε συνομιλητή, είτε αυτός είναι ένας επαίτης που μένει στον δρόμο είτε είναι ο Μπαμπινιώτης.
Έτσι και στα βιβλία. Ο Ζαρατούστρα πχ δεν με εξέφραζε. Το διάβασα όμως από περιέργεια και για λογοτεχνικούς λόγους. Δεν συμφώνησα. Αλλά λογοτεχνικά μιλώντας τσουτσούριασα.
Για τους ίδιους λόγους, θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω την Αποκάλυψη, αν και δεν είμαι θρήσκος άνθρωπος.
@Λευκή Σελίδα έπρεπε να με έβλεπες 15 χρονών να κυκλοφορώ με το βιβλίο "οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας" ΠΑΝΤΟΎ, με το εξώφυλλο πάντοτε να φαίνεται. Για κάποιον ακατανόητο λόγο δεν έριξα ούτε μια κοπέλα έτσι.

Το θέμα είναι πως όταν ασχολούμαστε με λογοτεχνία που αναφέρεται σε δύο αντιπαλούμενα μέρη, πχ πόλεμος, καλά είναι να διαβάζουμε βιβλία ΚΑΙ από τα δύο μέρη προκειμένου να σχηματίσουμε μιά αντικειμενική γνώμη.