Είμαστε ό,τι διαβάζουμε;

Λευκή Σελίδα

Κοινωνός
Παιδιά μου, η δική μου άποψη (αν την θέλετε) είναι η εξής: δεν είμαστε ότι διαβάζουμε.
Προσωπικά μιλώντας, διαβάζω πολλά βιβλία που δεν με εκφράζουν γιατί θέλω σφαιρικότητα στη γνώση και τη κουλτούρα. Θυμάμαι τώρα ένα καθηγητή στη νομική που μας έλεγε ότι καλά ελληνικά δεν μιλάει εκεινος, ο οποίος μιλάει άψογα καθαρεύουσα η αρχαία, αλλά αυτός που συνεννοείται με την ίδια ευκολία απέναντι σε κάθε συνομιλητή, είτε αυτός είναι ένας επαίτης που μένει στον δρόμο είτε είναι ο Μπαμπινιώτης.
Έτσι και στα βιβλία. Ο Ζαρατούστρα πχ δεν με εξέφραζε. Το διάβασα όμως από περιέργεια και για λογοτεχνικούς λόγους. Δεν συμφώνησα. Αλλά λογοτεχνικά μιλώντας τσουτσούριασα.
Για τους ίδιους λόγους, θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω την Αποκάλυψη, αν και δεν είμαι θρήσκος άνθρωπος.
@Λευκή Σελίδα έπρεπε να με έβλεπες 15 χρονών να κυκλοφορώ με το βιβλίο "οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας" ΠΑΝΤΟΎ, με το εξώφυλλο πάντοτε να φαίνεται. Για κάποιον ακατανόητο λόγο δεν έριξα ούτε μια κοπέλα έτσι.
Ναι, δεν πρέπει να φοβόμαστε την αντίθετη άποψη, ίσα ίσα, ξυπνά νοητικές λειτουργίες. Ωραίος ο καθηγητής! Δεν ξέρω αν η Αποκάλυψη, έτσι αποκομμένη, έχει να σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό (δεν ξέρω τι άλλο σχετικό έχεις διαβάσει). Αν πιάσεις πάντως κάποια στιγμή την Καινή Διαθήκη, ένα απ' τα ωραιότερα κομμάτια είναι ο " Υπέροχος ύμνος της αγάπης " (Επιστολαί Παύλου - Α προς Κορινθίους).

Δεν ήταν πνευματικά έτοιμες Νιλς, δεν φταις εσύ.:όχιόχι:
 
Top