Εκδηλώσεις στην Αθήνα

Καλημέρες συμφορουμίτες!

Μετά από μια πρωϊνή βόλτά στο κέντρο είδα τρεις εκδηλώσεις που ίσως να ενδιαφέρουν κάποιους οπότε τις μεταφέρω και εδώ. Δεν φτιάχνω ξεχωριστό θέμα για την καθεμιά γιατί 2/3 είναι σημερα-αύριο οπότε δεν ξέρω αν αξίζει να ανοιχτούν 3 θέματα (αν οι διαχειριστές το θέλουν μπορώ να το σπάσω σε τρια):

1) Στο BOOK+ (το νέο βιβλιοπωλείο στην Πανεπιστημίου που άνοιξε στη θέση του Παπασωτηρίου) έχει σήμερα 10/12 στις 19:00 συνάντη ανταλλαγής βιβλίων και ιδεών της ομάδας booksharing.gr με αφιέρωμα στο Harry Potter. Οπότε χαριποτεράκια της λέσχης τρέξτε! (Δεν την ξέρω την οργάνωση ούτε έχω πάει σε κάτι ανάλογο οπότε δεν ξέρω πως θα ειναι)

2) Για τους φιλόζωους του φόρουμ, το stray.gr (σωματείο για τα αδέσποτα) έχει αυτό το ΣΚ (10-11/12) το χριστουγεννιάτικο παζάρι του στον Κεραμεικό. Το παζάρι είναι γενικού ενδιαφέροντος αλλά αναφέρουν πως έχουν και νεα/μεταχειρισμένα βιβλία προς διάθεση. Περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/events/1856236137946414/?active_tab=about

τέλος μάλλον το πιο ενδιαφέρον
3) Στο μουσείο Μπενάκη (στη Βασ. Σοφίας) έχει μια έκθεση με θέμα: "Η Aρχιτεκτονική των Bιβλιοθηκών" από 1/12 εώς 8/1. Σήμερα δεν προλάβαινα να πάω αλλά ίσως περάσω την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Παρακάτω ακολουθεί η περιγραφή της έκθεσης:
Από τη μινωική εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο (1600 π.Χ. - 1600 μ.Χ.)
Η έκθεση είναι οργανωμένη σε πέντε διακριτές περιόδους, που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της βιβλιοθήκης σύμφωνα με τα πνευματικά και πολιτισμικά κριτήρια της κάθε μίας από τις εποχές: Ελληνικός κόσμος, Ρωμαϊκή εποχή, Βυζάντιο, Δύση κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους και Αναγέννηση.

Την κάθε μία από τις ενότητες αυτές εμπλουτίζουν υπομνήματα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφικό υλικό και αυθεντικά χαρακτικά, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και μετά. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται αναπαραστάσεις του συγκροτήματος της Σχολής του Αριστοτέλη, του Λυκείου και της Ακαδημίας του Πλάτωνα, καθώς και ανασχεδιασμοί της εικόνας που είχαν οι μνημειακές βιβλιοθήκες της ρωμαϊκής εποχής, όπως αυτές της Οκταβίας και των αυτοκρατόρων Τραϊανού και Αδριανού. Οι επισκέπτες, επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε εικόνες των μοναστηριακών βιβλιοθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα χριστιανικά χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Χριστιανισμός επιλέχθηκε ως επίσημη θρησκεία της δυτικής και ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τέλος, η έκθεση αναδεικνύει την εξέλιξη των αρχιτεκτονικών σχεδίων της βιβλιοθήκης κατά την ιταλική Αναγέννηση (μέσα 15ου αιώνα), παραπέμποντας στο σκεπτικό δημιουργίας και οργάνωσης της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης στη Βενετία, του Μαλατέστα στην Τσεζένα και του Μιχαήλ Άγγελου στη Φλωρεντία.
 
Ευχαριστούμε Ιπποπόταμε, ειδικά για την τρίτη πρόταση. Αισθάνομαι κάπως περίεργα να απευθύνω ευχαριστίες στο συμπαθές τετράποδο (έστω και ως παρωνύμιο) αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά! ;)
Βλέπω ότι την έκθεση την οργάνωσε ο Στάικος, οπότε μάλλον θα έχει ενδιαφέρον. Θα την επισκεφθώ κι εγώ.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Μια εκδήλωση που δεν πρόλαβα να παραθέσω νωρίτερα. Για όποιους ενδιαφέρονται έχει χριστουγεννιάτικο bazaar στο κτίριο του συλλόγου αρχαιολόγων για τη στήριξη μιας οικογένειας προσφύγων, αλλά και τις φυλακισμένες μητέρες και τα παιδιά τους. Λεπτομέρειες, εδώ.
 
Αυτές τις μέρες (και ως τις 11/6) γίνεται στο στο Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων) η 40η γιορτή βιβλίου.
Το ωράριο έχει ως εξής καθημερινές 6μ.μ.- 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ.- 2:30μ.μ. & 6:30 μ.μ-11μ.μ. και Κυριακή 10 π.μ.- 2:30μ.μ. & 6:30 μ.μ-10:30μ.μ..

Ίσως περάσω κάποια από τις επόμενες μέρες για να σας μεταφέρω εντυπώσεις.
 
Last edited:
[FONT=&quot][h=2]Open Walk Athens!
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
[/h][/FONT]

[FONT=&quot][h=3]Κυριακή, 13 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα[/h][/FONT]
[FONT=&quot]“Έχεις κήπο και βιβλιοθήκη; Τα’ χεις όλα!”, υποστήριζε ο Κικέρων.
[/FONT]

[FONT=&quot]Την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, και με την ευκαιρία της διεθνούς διάκρισης της Αθήνας από την UNESCO ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018, οι atenistas σας καλούν να γνωρίσετε 35 βιβλιοθήκες (και αρχεία) της Αθήνας που ανοίγουν τις πόρτες τους για να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις και τις συλλογές τους.
Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, δημόσιες ή ιδιωτικές, ελληνικές ή ιδρυμάτων άλλων χωρών, παιδικές ή επιστημονικές, αφιερωμένες στην τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, την ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στον ανοικτό περίπατο καλωσορίζουν τους κατοίκους της Αθήνας στον κήπο της γνώσης για να μοιραστούν τους θησαυρούς της.

[/FONT]

[FONT=&quot]Με τεκμήρια της αρχαίας, της βυζαντινής και της νεώτερης Ελλάδας, με ειδικές ή γενικές συλλογές, θεματοφύλακες της Ιστορίας ή μνημεία οι εγκαταστάσεις τους, με το βλέμμα τόσο στο παρελθόν όσο και στο ψηφιακό μέλλον, οι βιβλιοθήκες στολίζουν την πόλη μας και την Κυριακή, 13 Μαΐου μας υποδέχονται με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.
[/FONT]

[FONT=&quot]Με οδηγούς τους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών, επιμελητές και βιβλιοθηκονόμους που γνωρίζουν σε βάθος τις συλλογές τους, οι Αθηναίοι θα περιηγηθούν στα αποθετήρια της γνώσης είτε είναι ειδικοί και ερευνητές, μελετητές ή αναγνώστες, μικροί ή μεγάλοι σε ηλικία.
[/FONT]

[FONT=&quot]Με το άρωμα του παλιού βιβλίου στην προθήκη και το βιβλιοστάσιο ή τη γνώση στα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και παρουσίασης, οι βιβλιοθήκες υποδέχονται το γνώριμό τους κοινό των ερευνητών αλλά και τον κάτοικο και επισκέπτη της Αθήνας ως χώροι προσωπικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μάθησης, προσφέροντας ξεναγήσεις και δρώμενα.

[/FONT]

[FONT=&quot]Οργανώστε από πριν τις επισκέψεις σας και δηλώστε, όπου απαιτείται, τη συμμετοχή σας μέσω τηλεφώνου, ημέηλ ή της πλατφόρμας eventbrite. Περιηγηθείτε στην πόλη από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη.

[/FONT]

[FONT=&quot]• Χάρτης με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά επιπλέον, οι περιηγητές θα μπορούν να προμηθευτούν έντυπο οδηγό-χάρτη από όποιο σημείο ξεκινήσουν την περιήγησή τους .

Εδώ ο χάρτης με τις βιβλιοθήκες που συμμετέχουν, τα ωράρια και τις προϋποθέσεις για την κάθε μία.

(atenistas.org)

[/FONT]
 
Αν και δεν είναι ακριβώς εκδήλωση...

Κάλεσμα για συλλογή βιβλίων για τις βιβλιοθήκες των φυλακών

Η συλλογή πραγματοποιείται στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Τενέδου 21Β, Κυψέλη) από τις 25 Ιουνίου ως τις 25 Ιουλίου. Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 16:00.

Οι ανάγκες των βιβλιοθηκών των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας αποτυπώνονται ως εξής:

Λεξικά:

  • Ελληνοαγγλικά/Αγγλοελληνικά,
  • Ελληνογαλλικά/Γαλλοελληνικά,
  • Ελληνοαραβικά/Αραβοελληνικά,
  • Ελληνοπακιστανικά/Πακιστανοελληνικά,
  • Ελληνοουκρανικά/Ουκρανοελληνικά,
  • Ελληνοτουρικά/Τουρκοελληνικά,
  • Ελληνορωσικά/Ρωσοελληνικά,
  • Ελληνορουμανικά/Ρουμανοελληνικά
Βιβλία Εκμάθησης Γλωσσών: Αγγλικών, Γαλλικών, Ιταλικών

Ιστορία: Ελληνόφωνη, Αγγλόφωνη, Ρωσόφωνη, Ουκρανόφωνη, Αλβανόφωνη, Αραβόφωνη

Γεωγραφία: Ελληνόφωνη

Λογοτεχνία: Ελληνόφωνη, Αγγλόφωνη, Γαλλόφωνη, Αλβανόφωνη, Τουρκόφωνη, Βουλγαρόφωνη, Πακιστανόφωνη, Ιρανόφωνη, Αραβόφωνη, Ρωσόφωνη, Ουκρανόφωνη, Ρουμανόφωνη

Αρχαιοελληνική Γραμματεία: Ελληνόφωνη, Αγγλόφωνη

Βιβλία Εκμάθησης Η/Υ

Βιβλία Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Επιτραπέζια Παιχνίδια PUZZLES για ενήλικες


Διεύθυνση: Τενέδου 21Β, Κυψέλη
Τηλ. : 210 8611132- 34
e-mail: arsis.neonchora@gmail.com

(Οι πληροφορίες είναι από εδώ)
 
Σχετικά με την Κινητή Βιβλιοθήκη που ανέφερε η Μεταλλαγμένη, εξακολουθεί να περιφέρεται στην Αθήνα και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Σάββατο, στο μετρό Κεραμεικός θα γίνει Μαραθώνιος Ανάγνωσης Τζέημς Τζόϋς. Θα έχει και μουσική. Δεν πρόκειται να το χάσω με τίποτα.
 
Top