'Εμιλυ Μπροντέ (Emily Bronte): "Ανεμοδαρμένα ύψη"


Τίτλος:Ανεμοδαρμένα Ύψη
Πρωτότυπος τίτλος:Wuthering Heights
Συγγραφέας: 'Εμιλυ Μπροντέ (Emily Bronte)
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Μετάφραση:Μπερλης Άρης
Εκδόσεις:ΑΓΡΑ
Έτος έκδοσης:1995
Έτος πρώτης έκδοσης: 1847
Αριθμός σελίδων:448
ISBN:9603251461




Το μυθιστόρημα Ανεμοδαρμένα Ύψη(Wuthering Heights),που πρωτοεκδόθηκε το 1847,ειναι η ιστορία της άγριας αγάπης μεταξύ της Κάθριν Έρνσω και του Χήθκλιφ.Αγόρασα το βιβλίο απο τις εκδόσεις ΑΓΡΑ ειναι μια πλήρης έκδοση με κριτικές και εικόνες(κατι ανάλογο των εκδόσεων ΣΜΙΛΗ που μ΄αρέσουν ιδιαίτερα).Στην αρχή μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση ότι οι κριτικές και οι εικόνες είναι στην αρχή του βιβλίου καθώς και ένα γενεαλογικό δέντρο υπάρχει στην πρώτη σελίδα.Οπότε έμαθα απο την αρχή ποιός πεθαίνει και πότε και ποιός παντρέυεται με ποιόν και ετσι καμία αγωνία δεν μένει στον αναγνώστη.Με τον καιρό όμως κατάλαβα πως δεν είναι αυτο το ζητούμενο.Πρέπει ουσιαστικά να "μπεις" στην ψυχολογία και στον χαρακτήρα των ηρώων και να καταλάβεις τι έχουν περάσει και έφτασαν σε αυτο το σημέιο.Είναι επίσης εκπληκτικός ο τρόπος γραφής της Μπροντέ και ο τρόπος που παρουσιάζει την ιστορία,στην ουσία καμία άμεση επάφη με τους χαρακτήρες,την ιστορία αφηγείται ο κυριος Λόγουντ με τον τρόπο που του τα διηγήθηκε η κυρία Ντήν.Είναι σίγουρα ένα βιβίο που δύσκολα θα διαβάσω ξανά όμως πιστέυω πως είναι απο τα βιβλία που πρέπει όλοι μας να διαβάσουμε μια φορά.Η Έμιλυ Μπροντέ ουσιαστικά μας παρουσιάζει μια τραγωδία,το αποτέλεσμα του ανεκπλήρωτου έρωτα της Κάθριν και του Χήθκλιφ.Ο Χήθκλιφ ανίκανος να αγαπήσει οποιονδήποτε πέρα απο την Κάθριν,ακόμα και το ίδιο του το παιδί,ζητάει εκδίκηση απο όλους με αποτέλεσμα να απομείνει με τους δαιμονές του.


Λίγα λόγια για την Μπροντέ:Η Έμιλυ Μπροντέ γεννήθηκε το 1818 στο Θόρντον του Γιόρκσαϊρ. Εκτός από μιά σύντομη παραμονή στο οικοτροφείο του Λάνκασαϊρ η Έμιλυ μορφώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια της στο σπίτι. Στη συνέχεια μαζί με Σάρλοττ πήγε στις Βρυξέλλες γιά να μάθουν γαλλικά και γερμανικά, όμως λόγω του εύθραυστου χαρακτήρα της επέστρεψε στο Θόρντον. Πέθανε το 1848 καθώς είχε προσβληθεί από φυματίωση. Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε, έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Τα Ανεμοδαρμένα ύψη που εκδόθηκαν το 1847, γραμμένα σε ύφος εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη γραφή των αδελφών της. Με πλούσια φαντασία και μέσα σε μιά ατμόσφαιρα μυστηρίου, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αποτελούν σήμερα ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επίσης, έγραψε ποιήματα που χαρακτηρίζονται από την απλότητα του λόγου και τον έντονο λυρισμό: Ο θεός της ψυχής, Η δική μου ψυχή δεν είναι δειλή, Ο φυλακισμένος, κ.α.
 
Last edited:
Μαργαρίτα, αυτό το βιβλίο το είχαμε ξεκοκαλίσει στη σχολή όταν ήμουν φοιτήτρια. Θεωρείται ένα από τα κλασικά βιβλία της Αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά το διάβασα τόσο παλιά και μέσα στα πλαίσια του μαθήματος, οπότε δεν έχω να σχολιάσω πολλά. Το μόνο που μου έχει μείνει από το βιβλίο είναι αυτή η αίσθηση μυστηρίου, για την οποία κάνεις λόγο κι εσύ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Έμιλυ Μπροντέ έγραψε μόνο το συγκεκριμένο μυθιστόρημα και αυτό έμελλε να την κάνει διάσημη.

Όσο για το παρακάτω σχόλιό σου θα του αφιερώσω ειδικό νήμα :

Στην αρχή μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση ότι οι κριτικές και οι εικόνες είναι στην αρχή του βιβλίου καθώς και ένα γενεαλογικό δέντρο υπάρχει στην πρώτη σελίδα.Οπότε έμαθα απο την αρχή ποιός πεθαίνει και πότε και ποιός παντρέυεται με ποιόν και ετσι καμία αγωνία δεν μένει στον αναγνώστη.Με τον καιρό όμως κατάλαβα πως δεν είναι αυτο το ζητούμενο.
 
Last edited:
Ο έρωτας της Κάθριν και του Χήθκλιφ ήταν ένας σπάνιος έρωτας πάνω από ανθρώπινα μίση, ιδεολογικά πιστεύω, κοινωνικούς διαχωρισμούς, περιουσικά ύψη που ορθωνονταν, γι' αυτό ειναι συναρπαστικός και εν πολλοίς αντισυμβατικός! Εντύπωση μου προκαλεί πως η Εμιλυ, ένα τόσο μικρό κορίτσι , μπόρεσε να κάνει λόγο για ένα τόσο ακραίο έρωτα αλλά επίσης να περιγράψει και δυο ήρωες τόσο αλλοπρόσαλλους.

ο Χήθκλιφ με τρόμαξε στην αρχή, η σκέψη του και η συμπεριφορά του, θα τον λέγαμε άξεστο και σκοτεινό. Ούτε ο χαρακτήρας της αγαπημένης του με εντυπωσίασε, εγωπαθή πλάσματα και τα δύο, γι' αυτό και τα βρήκανε μεταξύ τους. Η μικρή Κάθριν είναι αξιαγάπητο πλάσμα και δεν έχει πάρει τίποτα από την μαμά, μάλλον έμοιασε στον ευγενικό πατέρα της!
 
Το διάβασα πέρυσι, νομίζω, και δεν μου είχε αρέσει πολύ. Δεν θυμάμαι πολλά, απλώς δεν με είχε κερδίσει.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Στα Ελληνικά είναι γνωστό και με δεύτερο τίτλο: "Ο Πύργος των Καταιγίδων".

Δεν το έχω διαβάσει. Αναρωτιέμαι αν δεν είναι πιο ταιριαστό για... γυναικεία γούστα. :χμ:
 
Στα Ελληνικά είναι γνωστό και με δεύτερο τίτλο: "Ο Πύργος των Καταιγίδων".

Δεν το έχω διαβάσει. Αναρωτιέμαι αν δεν είναι πιο ταιριαστό για... γυναικεία γούστα. :χμ:
Εγώ θα έλεγα ότι είναι ο... πρόδρομος των σημερινών ρομαντικών μυθιστορημάτων.:μαναι::φιρουλί:
 
ο ερωτας του Χήθκλιφ για την Κάθριν κατεστρεψε την ευτιχια ολων,ειναι αγριος,παθιασμενος και αρρωστημενοςΗ Κάθριν παλι νομιζω πως παρα τα λεγομενα της δεν τον αγαπησε τοσο εντονα οσο εκεινος αλλιως δεν θα παντρευονταν τον Λιντον(ο οποιος μου ειναι πολυ συμπαθης),παντως για ρομαντικο μυθιστορημα (που τα περισσοτερα εχουν ευτιχισμενο τελος) δεν εχει καλη εξελιξη και οι χαρακτηρες πεθαινουν ο ενας μετα τον αλλον.Επισης παρατηρησα μια ομοιοτητα στον αφελη τροπο σκεψης της Ιζαμπελα και της μικρης Καρθριν(αν θυμαστε πως η Ιζαμπελα κλεφτηκε με τον Χηθκλιφ και δεν ακουσε τις προειδοποιησεις της Καθριν και της Ελλεν οπως και η μικρη Καθριν ερωτευτηκε τον Λιντον Χηθκλιφ και δεν πιστεψε ποτε τα λεγομενα της Ελλεν μεχρι που την πατησε οπως και η Ιζαμπελα).Και μενα μου εκανε εντυπωση αυτο που λες Αριαδνη μου και οπως εχω διαβασει λενε πως ηταν δημιουργημα καθαρα της φαντασιας της σε αντιθεση με την Σαρλοτ Μπροντε που οι ιστοριες της ειναι περισσοτερο βιωματικες(π.χ η Τζειν Ευρ).βεβαια το βιβλιο ουσιαστικα ξεκιναει απο το τελος οταν ο κ.Λογουντ κανει την πρωτη του επισκεψη στα Ανεμοδαρμενα Υψη οποτε το ιδιο το βιβλιο μας αποκαλυπτει στην αρχη πως η μικρη Καθριν παντρευτηκε τον γιο του Χηθκλιφ και οχι οι εκδοσεις Αργα αλλα μας αποκαλυπτει ολα τα υπολοιπα.
 
Last edited:
Ο ''καθηγητής'' και το βιβλίο ''Βιλέτ'' ειναι αυτοβιογραφικά της Σαρλότ Μπροντέ. Τώρα η Εμιλυ δεν έζησε πολύ, αλλά βγάζει καταστάλαγμα εμπειρίας! και η άλλη αδελφή, η τρίτη έγραψε ένα μυθιστόρημα! ταλέντα από την κούνια τους και οι τρεις!
 
πως λεγεται το βιβλιο την ανν μπροντε??δεν το ξερω το εχεις διαβασει????επισης μου κανει εντυπωση πως και η μπροντε και η ωστεν δεν παντρευτηκαν ποτε!
 
Last edited:
Η Ανν Μπροντέ έγραψε 2 μυθιστορήματα (Agnes Grey και The Tenant of Wildfell Hall) και ποιήματα αλλά δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά απ'όσο ξέρω. Όσο για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, αυτό το βιβλίο είναι από τα μεγαλύτερα μυστήρια όχι μόνο για την αγγλική αλλά για την παγκόσμια λογοτεχνία. Η Έμιλυ για μένα είναι η πιο ευφυής και ταλαντούχα, οι ήρωες της έχουν τόσο βάθος και είναι τόσο περίπλοκα ψυχογραφημένοι που όταν το διάβαζα ξέχασα πως πρόκειται για ένα απλό βιβλίο, νόμιζα πως το βίωνα. Δε νομίζω πως είναι ένα απλό ρομαντικό μυθιστόρημα, έχει πολλά εξωπραγματικά/μεταφυσικά στοιχεία και θίγει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα της ανθρώπινης ψυχοσυνθεσης. Η Κάθριν και ο Χήθκλιφ απέχουν από τη λογική όσο απέχουν και από την τρέλα. Τίποτα απ'όσα κάνουν δεν είναι λογικό αλλά ούτε παράλογο. Δε ξέρω για εσάς αλλά κάθε φορά που το διαβάζω ανακαλύπτω κάτι νέο.
 
εγω παλι οταν το διαβαζα ξεχασα πως ηταν μυθηστορημα,τα παρουσιαζει ετσι ολα τα γεγονοτα σαν να εγιναν στα αληθεια σε λιγα βιβλια το συναντας αυτο..δεν νομιζω ομως πως θα το ξαναδιαβασω.ισως πολυ πολυ αργοτερα..η συμπεριφορα του χηθκλιφ ειναι παραλογη για μενα,δεν μπορεις να αφησεις το ιδιο σου το παιδι χωρις γιατρο ενω βλεπεις πως το χρειαζεσαι μονο και μονο για να το κληρονομησεις,ειναι πολυ σκληρος χαρακτηρας εδωσε την ψυχη του ολο του το ειναι στην καθριν και μισει τους παντες.ενα παιδι δεν παυει να ειναι παιδι σου οπως και να χει..τον θεωρω παραλογο και αδικο με μοναδικο ελαφριντικο το οτι δεν ξερουμε τι περασε στα παιδικα του χρονια πριν παει στο χαιτς.
 
Last edited:
Ε, λοιπόν παντρεύτηκε, σε ώριμη και προχωρημένη ηλικία για γυναίκα του καιρού της..στα 38! κάποιον Αρθουρ Μπελ, βοηθό του πατέρα της! μετά απο ένα χρόνο γάμου θα πεθάνει έγκυος αφού πρώτα θα έχει ζήσει τραγωδίες:(, δεν θα υπάρξει άνθρωπος στην οικογενεια της που δεν θα πεθάνει, ακόμα και κοντινές θείες της! είχε αρχίσει να γράφει ένα βιβλίο με τίτλο ''Εμμα'', δεν το ολοκληρώνει ποτέ!

ήταν ερωτευμένη με άλλον, εναν καθηγητή, τον Κονσταντεν Εζερ, παντρεμένο. Η γυναίκα του θα απαιτήσει να φύγει η Σαρλοτ από το οικοτροφείο στο οποιο διδάσκει στην Γαλλία! μιλάμε για τραγική ζωή αλλα την θεωρώ μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας που πέρασε στην αθανασία, επάξια! στο οικοτροφείο πήγε μαζί με την Εμιλυ, πριν πεθάνει η Εμιλυ θα κολλήσει την Αννα φυματίωση.

Κοίτα και το πολύ ωραίο θέμα της Λορένας , Τζειν Ευρ!

ο τίτλος της Εμιλυ ''ανεμοδαρμένα ύψη'' ήταν προφητικός για την οικογένεια Μπροντέ, η μοίρα είχε προηγούμενα μαζί τους!
 
Last edited:
καλα αριαδνη εισαι θεα!!!αχαχαχ ευχαριστω πολυ για τις πληροφορεις μολις μπορεσω θα αγορασω το βιβλιο δεν το συζητω!!!!!δεν βρισκω το νημα της λορενας ξερεις που ειναι???
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Η Σαρλοτ Μπροντε μαζι με τις αδερφες της, σπουδασαν σε καποιο οικοτροφειο. Εκει κολλησαν και την φυματιωση. Στο βιβλιο της "Τζέην Ευρ" περιγραφει τις σκληρες συνθηκες που περασε η ιδια στο οικοτροφειο. Οταν εκδοθηκε το βιβλιο, οι υπευθυνοι του οικοτροφειου, της εστειλαν απειλητικα γραμματα κτλ απαγορευσεις για να αναιρεσει τα όσα έγραψε και το δυσφημουσε (πρόσφατα δωθηκαν στην δημοσιοτητα και αυτες οι επιστολες).

Ο ερωτας της Τζεην Ευρ με τον (παντρεμενο) Κο Ροτσεστερ, ηταν κατι που βιωσε και η ίδια σε νεαρη ηλικια, με εναν καθηγητη της (νομιζω). Δεν γνωριζω τι ερωτας ηταν (αν ηταν απλος θαυμασμος δηλ ή σχεση ολοκληωμενη), παντως καποια στιγμη χωρισαν.

Η Σαρλοτ πεθανε στην γέννα του πρωτου της παιδιου και η αιτια (μαλλον) ηταν ο εξασθενημενος της οργανισμος της απο την αρρωστια. Για τις αδερφες της δεν γνωριζω.

Η Ωστεν παλι, εζησε καλυτερα χρονια. Παροτι δεν παντρευτηκε ποτε, η οικογενεια δεν την ελειψε. Μεγαλωσε μαζι με τις αδερφες της και εμεινε κοντα τους και οταν αυτες παντρευτηκαν και ειδε απο κοντα τα παιδια τους να μεγαλωνουν. Κατα καποιο τροπο βιωσε την εννοια του γαμου απο πολυ κοντα και δεν εμεινε μονη.

Οι ιστοριες που εγραψε, περιγραφουν μια κοινωνια (την μεσαια αστικη ταξη με την χαμηλοτερη αριστοκρατια) που την γνωριζε καλα. Παντως κατα καιρους εχει εκφραστει η απορια, πως μια παρθενα γυναικα, μπορει να περιγραφει τοσο καλα ερωτες και πάθη. Και το ιδιο ισχυει και την Εμιλυ Μπροντε
 
Last edited:
ευχαριστω παρα μα παρα πολυ για τις πληροφοριες κοριτσια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ποια προτιματε αριαδνη και λορενα απο τις 3??σαρλοτ,εμιλυ η ωστεν?????εγω να σας πω την αληθεια νομιζω ωστεν αλλα πως μπορεις και να διαλεξεις??ειναι και οι 3 φοβερες!
 
Last edited:
για οσους ενδιαφερονται την Μ.Παρασκευη ο ΑΝΤ1 θα προβαλλει την ταινια ''Ανεμοδαρμενα Υψη",η οποια ειναι μια πιο πρασφατη μεταφορα με τον Ρειφ(ή Τζοουζεφ,αυτα τα αδερφια παντα τα μπερδευω!) Φαινς και την Ζιλιετ Μπινος.Η προβολη ειναι στις 22:50...
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εντύπωση μου προκαλεί πως η Εμιλυ, ένα τόσο μικρό κορίτσι , μπόρεσε να κάνει λόγο για ένα τόσο ακραίο έρωτα αλλά επίσης να περιγράψει και δυο ήρωες τόσο αλλοπρόσαλλους.
Το έχω ακούσει πολλές φορές αυτο, και νομίζω πως μια λογική απάντηση ειναι πως ένα αθώο και χωρίς εμπειρίες κορίτσι όπως η Εμιλυ, έτσι ακριβώς φανταζόταν τον έρωτα. Και έτσι τον περιέγραψε..

Γιατι.. ειναι δυνατον οι υπόλοιποι που βίωσαν μια ή και περισσότερες ερωτικές ιστορίες να πιστεύουν οτι μπορεί να αγαπήσει κανεις τόσο πολυ και βαθια μια γυναίκα, ώστε να κάνει τόσα; Και είναι τυχαίο που ο Χήθκλιφ αγαπά τόσο πολυ; Δεν νομίζω..
 
για οσους ενδιαφερονται την Μ.Παρασκευη ο ΑΝΤ1 θα προβαλλει την ταινια ''Ανεμοδαρμενα Υψη",η οποια ειναι μια πιο πρασφατη μεταφορα με τον Ρειφ(ή Τζοουζεφ,αυτα τα αδερφια παντα τα μπερδευω!) Φαινς και την Ζιλιετ Μπινος.Η προβολη ειναι στις 22:50...
την ειχα δει μολις τελιωσα το βιβλιο,αποτυχια θα ελεγα,δεν εχει και πολυ σχεση με το βιβλιο (αλλα και ποια ταινια εχει??)
 
Εγώ είχα δει πρόσφατα την κινηματογραφική μεταφορά με το Λόρενς Ολίβιε, του 1936 αν θυμάμαι καλά. Στην ουσία ασχολείται με το μισό βιβλίο, αφού δεν αναφέρει τίποτε για τα παιδιά της Κάθυ και του Χηθκλιφ, γενικά τι συνέβη από 'κει κ' έπειτα. Επικεντρώνεται στον έρωτά τους, αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό...
 
Top