Ας καταθεσω και εγω την αποψη μου για το συγκεκριμενο βιβλιο (παλι καλα δηλ που ειχα και καπου να ξεσπασω).
Το βιβλιο δεν με ενθουσιασε Ισως ειναι μακρια απο τα γουστα μου στα κλασσικα (που συνηθως δινουν ενα αισιο τελος, αν και εδω κατι δινει) ωστοσο δεν μπορεσα να δικαιολογησω τους χαρακτηρες που υπαρχουν σ'αυτη την ιστορια και την ιδια την ιστορια
Τον Χηθκλιφ τον δικαιολογω, και ειμαι συμφωνη με οσα ειπε
εδω η Χρυς, ομως η Καθριν ειναι απαραδεκτη. Δεν τον αγαπησε τοσο, οσο αυτος εκεινη. Δεν δικαιολογω (αν και εν μερει τον κατανοω) ουτε τον χαρακτηρα της που καταληγει σε τρελα (αναρωτιεμαι αν οι υπηρετριες εκεινης της εποχης ειχαν δικαιωμα σ' αυτη την αρρωστια ή ηταν αποκλειστικο προνομιο των πλουσιων κυριων.. Πολυ τρελα παντως πεφτει στα πλουσιοσπιτα)
Αυτη ομως που θεωρω
εντελως απαραδεκτη ειναι η υπηρετρια η Νελι (αυτη που εξιστορει τα παντα και που παιζει ρολο στην ανατροφη καποιων ηρωων εκει μεσα).
Δεν φτανει που ειναι εντελως.. χαζη να την πω.. που ενω ο Χηθκλιφ της εχει γνωστοποιησει απο νωρις τα σκοτεινα του σχεδια, μεχρι την ωρα που τα πραγματοποιει δεν εχει παρει ιδεα τι σκοπευει να κανει. Απο την αλλη, ενω εχει γνωριζει σχεδον τα παντα (αφου ειναι μαρτυρας στα περισσοτερα) δισταζει πολλες φορες να ομολογησει κατι και σχεδον παντα ( τυχαιο για την εξελιξη..) καταληγει να ειναι εις βαρος των υπολοιπων. πχ οι επισκεψεις της νεαρης Καθριν τον ξαδερφο της εν αγνοια του πατερα της με την εξελιξη που εκπλησει και.. την Νελι
(εκτος αν η παρουσια της βολευει μονο στην μετεπειτα εξιστορηση)
Ενα αλλο που δεν καταλαβαινω ειναι η φυματιωση. Εφοσον εκεινη την εποχη ηταν μια διαδεδομενη αρρωστια με σιγουρη καταληξη τον θανατο, και ολοι λιγο πολυ ειχαν καποιο γνωστο που πεθανε.. απο την αλλη ενω βλεπουν εναν φυματικο μπροστα τους, με ολα τα συμπτωματα, αδυνατουν να καταλαβουν τι εχει; Τι ειδους (σκοπιμη) αγνοια ειναι αυτο, μεχρι να φτασει στα τελευταια του, δεν την καταλαβαινω..
Ευαισθητοι στην υγεια τους ολοι τους.. Μια υγρασια, μια βροχη στο δρομο και ξανα στον ηλιο βγαινουν οταν καλοκαιριασει, εαν δεν πεθανουν τελικα.. (πχ ο νεαρος νοικαρης που γυρισε σπιτι του, ενα απογευμα μεσα στο χιονι και ξαναβγηκε απο αυτο (με εντολη γιατρου) το καλοκαιρι). Θα μου πεις Αγγλια ειναι.. αλλα ελεος πια!
Τελος.. που στο καλο ηταν αυτα τα δυο σπιτια, που περα απο την αποσταση 4 μιλιων (νομιζω) μεταξυ τους, κατα τα αλλα δειχνουν να ειναι μονο αυτα σε ολοκληρη την Αγγλια; Χωριο δεν υπηρχε τριγυρω; τοση απομονωση πια για την νεαρη Καθυ, να μην βλεπει ανθρωπο περα απο τους υπηρετες και τους κατοικους του αλλου σπιτιου (και ειδικα αντρες) με τις γνωστες (σε οσους εχουν διαβασει το βιβλιο) συνεπειες;
Στο δασος (ή εστω εξοχη) ολομοναχη.. με το αλογο της και την Νελι την αφηναν να πηγαινει. Στο διπλανο (4 μιλια) σπιτι πηγαινε. Σε χωριο εκει κοντα δεν πηγαινε;
Μεχρι το σημειο που αρχιζε η πτωση του Χήθκλιφ το μονο που συσωρευοταν ηταν : νευρα.. νευρα.. και παλι νευρα (για τα αδικαιολογητα που εγραψα πιο πανω).
Προς το τελος ομως.. μπορω να πω οτι ηρεμησα και μπορεσα να εκτιμησω το βιβλιο, και φυσικα εξακολουθω να το εχω αναμεσα στα κλασσικα (αν και δεν περιμενε εμενα

)) )
Δεν ξερω αν το ειχα διαβασει μικρη, αν θα ειχα την ιδια γνωμη (μπορει να μου αρεσε οσο και τα αλλα αγαπημενα κλασσικα.. ποιος ξερει) , παντως.. τωρα, θα αργησω πολυ να το ξαναπιασω