Εμπειρίες από αυτοέκδοση

Γεια σας!

Πριν μερικές μέρες κι εγώ δημοσίευσα το πρώτο μου διήγημα στο easywriter.gr, είναι το Κλοπή Ιδιοκτησίας.

Ένα ζευγάρι νεαρών φοιτητών αποφασίζει να γυρίσει μια κωμωδία για να διασκεδάσει τους συγχωριανούς του που έχουν τόσο καταβληθεί από την κρίση και τα παρελκόμενά της. Μετά την προβολή της όμως όλα τα χρήματα που είχαν βγάλει με κόπο οι χωριανοί από τις τράπεζες και είχαν κρύψει θα κλαπούν χωρίς να υπάρχουν σημάδια διάρρηξης στα σπίτια τους. Και φυσικά όλοι θα κατηγορήσουν το ζευγάρι.

Αν η περίληψη σας τράβηξε το ενδιαφέρον ρίχτε του μια ματιά εδώ: http://www.easywriter.gr/ebooks/item/611 :))

Πλέον τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του κανείς για να δημοσιεύσει το έργο του είναι τόσα πολλά που σίγουρα θα βρει κάτι που να του ταιριάζει. Απλά αυτό συνεπάγεται και πολύ 'φασαρία' από έργα χαμηλότερης ποιότητας που λιμνάζουν και πνίγουν μέσα τους και τις αξιόλογες προτάσεις. Γι' αυτό αν κάποιος θέλει να δημοσιεύσει το έργο του καλό θα είναι να προσέξει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ορθογραφικά, το συντακτικό, την μορφή του, ακόμη και το εξώφυλλο. Ένα όμορφο και προσεγμένο κείμενο προδιαθέτει περισσότερο από κάθε τι σε μια πιο ποιοτική δουλειά. Καλύτερα να αργήσει κανείς λιγάκι (λιγάκι όμως!) να πατήσει το κουμπί της δημοσίευσης παρά να το κάνει πρόχειρα και βιαστικά.
Επίσης, πιστεύω πως είναι αναγκαίο για όλους να εκφράζονται. Δεν χωράνε ντροπές, ούτε ανασφάλειες, ούτε ηττοπάθειες. Αν κάποιος έχει ακούσει ένα πολύ όμορφο τραγούδι ή έχει δει μια ενδιαφέρουσα ταινία ή έχει διαβάσει ένα βαθύ βιβλίο που όμως κανένα τους δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά ο ίδιος έχει αγαπήσει τότε καταλαβαίνει πως ακόμη και για το ένα ή δύο ή τρία άτομα που θα αγγίξει το έργο του αξίζει ο κόπος!
 
:))

Καλησπέρα σας !!

Μετά από πολύ καιρό είμαι και πάλι εδώ, τώρα πια έχω 6 βιβλία μου που κυκλοφορούν στους ''BOOKSTARS'', γιατί στην μεγάλη μου ανεργία, δεν υπήρχε άλλη λύση.... Όσοι εκδοτικοί κι αν χτύπησα την πόρτα τους.... ήθελαν λεφτά γιατί λέει... δεν χρηματοδοτούν πια.... τους νέους συγγραφείς.... :)))) και γι' αυτοέκδοση ούτε συζήτηση.... :σάλια: Έτσι κι εγώ τα έκανα όλα μόνη μου, στα φιλολογικά είχα την βοήθεια φίλων :)) και τα έβαλα εκεί: http://www.bookstars.gr/User/SearchResult.aspx?key=Mona Perises :γιούπι: Τα έχω πάρει στα χέρια μου κι είναι σούπερ καλά!

:γιούπι: Ευχηθείτε να τα πάρει και κάνας μπας και ξυπνήσει εσωτερικά του. :)))

Σαν eBooks τα έχω κάνει αυτοέκδοση παίρνοντας το ISBN μόνη μου, από την Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος.... κι είναι εδώ: http://monaperises.wix.com/monaperisesbookstore#!ebooks/cflf

Φιλάκια πολλά ! ! ! :γιούπι::γιούπι:
 
Last edited:
Ευχαριστώ σε !!
Τώρα γράφω το 10το και κοντεύω να το τελειώσω, αυτό είναι κάτι που το έχω από παιδί και πριν 10 χρόνια αφιερώθηκα σ' αυτό που δεν με άφησαν κάποτε να το κάνω, γιατί έπρεπε να κάνω κάτι άλλο.... για να βγάζω λεφτά.... χαχαχαχα....

Τώρα αφού λεφτά δεν υπάρχουν, κάνω αυτό που γουστάρω εγώ.... :πάνω::σαςευχαριστώ:
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
" Τώρα αφού λεφτά δεν υπάρχουν, κάνω αυτό που γουστάρω εγώ.... "

Μεγάλη κουβέντα ανοιγεις Μόνα Π .... :κλαψ:
 
Last edited:
Φιλιπ, μεγάλη κουβέντα, ή μικρή, ξέρεις πολύ καλά ποιοι πάνε μπροστά...
Εγώ όταν είπα πως θα πω επιτέλους πως γράφω, δεν το έκανα για δόξα, αλλά για να πως πως εκεί καταθέτω την ψυχή μου... για όσους καταλάβουν και για τα παιδιά μου... Οπότε οι δόξες ας μείνουν σ' εκείνους που τις κάνουν συλλογή... ;)

Υ.Γ.
Το γραπτό μου λόγο δεν θα τον πουλήσω σε κανέναν, είναι μέσα από την ψυχή μου, άρα οι εκδοτικοί δεν είναι για μένα... ούτε και για την ψυχή μου... γιατί απλά, δεν την χωράνε...
 
Last edited:
Μπράβο σου Μόνα, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και να διαβαστεί η δουλειά σου από όσο το δυνατόν περισσότερους!

Βλέπω πως τα εξώφυλλα των βιβλίων σου είναι σούπερ...Ινδία, Ιράν, Κασπία θάλασσα, σκοπεύεις να μας ταξιδεύσεις αρκετά σε μαγικούς και άγνωστους κόσμους, μέσα από τις σελίδες σου! :)
 
Last edited:
Καλησπέρα!

Να είσαι καλά Γιωργ Σταμ, ευχαριστώ σε ! ! Είναι κάποια πράγματα ξέρεις πως μόνο γράφοντας τα λες, όσα δεν έζησες κι όσα ήθελες να ζήσεις... σε χώρες που κάποτε πήγαν άλλοι μεγάλοι κι εσύ δεν προφταίνεις να πας... ίσως όμως, κάποτε να ζούσες εκεί... χαχαχαχα
:)))):γιούπι: ;) ;) ;)
 
Επικοινώνησα με καμιά 15αριά εκδοτικούς οίκους για το βιβλίο που γράφω, δίνοντας τους την γενική εικόνα και την περίληψη του βιβλίου μου. Οι μισοί από αυτούς απάντησαν ευγενικά, λέγοντας πως η ιστορία μου είναι ενδιαφέρουσα αλλά οι οίκοι τους πραγματεύονται με άλλη θεματολογία και οι άλλοι μισοί απάντησαν στεγνά πως στείλτε μας το έργο σας και σε 3 μηνες θα σας απαντήσουμε ναι ή όχι. Αυτό το τελευταίο να πω την αλήθεια δεν μου αρέσε. Θέλω να έχω μια προσωπική σχέση με αυτούς που πρόκειται να εκδώσουν το βιβλίο μου. Να ξέρω με τι ανθρώπους έχω να κάνω, όχι μια απρόσωπη επικοινωνία. Έτσι βάση αυτού σκέφτομαι την αυτοέκδοση.

Διαβάζοντας όμως τα σχόλια εδώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής. Οκ, ο οίκος που σου εκδίδει το βιβλίο παίρνει ποσοστά από τις πωλήσεις. Στην αυτοέκδοση όμως αφού τους πληρώνεις για την έκδοση, γιατί αυτοί να παίρνουν ποσοστά από τις πωλήσεις; Και τι ποσοστό, διάβασα εδώ το 80 %. Εδώ μιλάμε για κλεψιά, δηλαδή και πληρώνεις για την έκδοση και παίρνουν και τόσα από τις πωλήσεις;

Οπότε και με αυτά που διάβασα ξενέρωσα και με τις αυτοεκδόσεις αν και ο οίκος Ownbook που αναφέρθηκε κάποιος μου φάνηκε ενδιαφέρον πιο πολύ γιατί έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο με το συγγραφέα, οπότε σκέφτομαι κι αυτούς. Επίσης ξέρει κάποιος να μου πει ποιος ειναι ο οίκος που αναφέρεται το μέλος ΜαλβίναΣυγ στις αναρτήσεις της;
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
ι οι άλλοι μισοί απάντησαν στεγνά πως στείλτε μας το έργο σας και σε 3 μηνες θα σας απαντήσουμε ναι ή όχι. Αυτό το τελευταίο να πω την αλήθεια δεν μου αρέσε. Θέλω να έχω μια προσωπική σχέση με αυτούς που πρόκειται να εκδώσουν το βιβλίο μου. Να ξέρω με τι ανθρώπους έχω να κάνω, όχι μια απρόσωπη επικοινωνία.
Μην το σκέφτεσαι έτσι, αν εγκριθεί το βιβλίο σου θα αποκτήσεις επικοινωνία μαζί τους. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σωστή λύση. Αν δεν θελήσει να το εκδώσει κάποιος απ' τους οίκους που σε ενδιαφέρουν, σκέφτεσαι και την αυτοέκδοση (ή ίσως να το ανεβάσεις στο ίντερνετ που προσωπικά μου φαίνεται καλύτερη επιλογή).
 
ουφφφφφφφφφφφφ
καταφερα και διαβασα ολο το νημα
εγω ειμαι αρνητικος στην αυτοεκδωση κυριως επειδη δεν εχω σαλιο
να κανω μια ερωτηση θα φανει ηλιθια ,αλλα εγω θα την κανω,γνωιζω εναν εκδοτη πως πιστευετε οτι πρεπει να κανω την προσεγγιση μου για να εκδωθει;
 
Καλησπέρα.
Διάβασα όσα έχετε γράψει και μπορώ να πω ότι συνάντησα περίπου τα ίδια όταν έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με την αυτοέκδοση. Γενικά, οι επιλογές μου φάνηκαν περιορισμένες και κάπως ερασιτεχνικές. Έψαξα μέσω φίλων και μέσω internet με τα αποτελέσματα να είναι παρόμοια με όσα γράφετε παραπάνω. Όμως, επειδή δεν με ενδιέφερε η πληρωμή προμήθειας στον κάθε εκδότη δεν το προχώρησα. Πριν λίγες μέρες είδα μια διαφήμιση στο facebook για ένα site το bookoo.gr.
Από ό,τι κατάλαβα, η διαδικασία γίνεται απευθείας από το site τους, κάτι που με βόλεψε γιατί δεν έχω πολύ χρόνο για τηλεφωνήματα και συνεννοήσεις αφού δουλεύω πολλές ώρες.

το site τους μου άρεσε γιατί δίνουν επιλογές χαρτιού, μεγέθους βιβλίου και αφήνουν να ανεβάσεις τις εικόνες αν έχεις εικονογράφηση στο βιβλίο σου (όπως το δικό μου που είναι παιδικό). Ρώτησα κάποια πράγματα στη φόρμα επικοινωνίας που έχουν μέσα και μου απάντησαν ότι προς το παρόν δεν κάνουν διανομή σε βιβλιοπωλεία, μόνο για e-books αναλαμβάνουν κάτι τέτοιο. Επίσης, αναλαμβάνουν να βγάλουν εκείνοι isbn για το βιβλίο, άρα η κατοχύρωση του έργου μου καλύπτεται κατευθείαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, χωρίς να καταφύγω στις λύσεις που αναφέρετε παραπάνω. Επίσης, επειδή κάνουν καθαρή αυτοέκδοση δεν υπάρχει περίπτωση να απορρίψουν βιβλίο. Αυτό μου το ξεκαθάρισαν.

Έβγαλα μερικά αντίτυπα δοκιμαστικά, για δική μου χρήση και έμεινα αρκετά ευχαριστημένη. Σίγουρα το αποτέλεσμα φαίνεται επαγγελματικό, παρόλο που δεν ξέρω πολλά από εκδόσεις και τυπογραφεία. Μου τα έστειλαν στη διεύθυνσή μου με κούριερ.

Δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου. Οπωσδήποτε θα ψάξω περισσότερο αλλά, μέχρι στιγμής, το site τους με κάλυψε γιατί έχει όλη τη διαδικασία μέσα και δεν χάνω χρόνο ψάχνοντας τυπογράφους και βιβλιοδέτες κλπ.

:-)
 
Διαβάζοντας όμως τα σχόλια εδώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής. Οκ, ο οίκος που σου εκδίδει το βιβλίο παίρνει ποσοστά από τις πωλήσεις. Στην αυτοέκδοση όμως αφού τους πληρώνεις για την έκδοση, γιατί αυτοί να παίρνουν ποσοστά από τις πωλήσεις; Και τι ποσοστό, διάβασα εδώ το 80 %.
Βλέπω ότι έχουν περάσει χρόνια, αλλά σε βλέπω ενεργό, οπότε απαντώ.

Με το 80% εννοείς ότι ο συγγραφέας παίρνει 20% υποθέτω.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.

Βιβλίο 300 σελίδων, 21χ14, χαρτί 100γρ, συνηθισμένο εξώφυλλο.

Η προτεινόμενη λιανική αν θέλεις να πουλήσεις, πρέπει να είναι 14,00 (κάτω από 12,60 συνήθως θα πληρώσει ο αναγνώστης)

Κόστος ψηφιακής εκτύπωσης 3,26

Χονδρική πώληση σε βιβλιοπωλείο, στην καλύτερη περίπτωση με τον εκδοτικό να διανέμει ο ίδιος) 7,70

Άρα μένουν 7,70-3,26=4,44 ευρώ για συγγραφέα και "εκδότη". Ποσοστό 32% περίπου.

Αν πάρεις το 20%, ο εκδότης παίρνει 12% για να κάνει τη διανομή και για να καλύψει το χρόνο που ασχολήθηκε να συνεννοηθεί, να κανονίσει την εκτύπωση, να το πάει στα βιβλιοπωλεία κλπ.

Αν πάρεις 30% τότε δεν παίρνει τίποτε απολύτως "ο εκδότης" ενώ επενδύει χρόνο. Αν τυπώνει ο ίδιος βγάζει κάποιο κέρδος από την εκτύπωση, και αν έχει φοβερό σύστημα Logistics επιπέδου amazon δουλεύει στο όριο, δηλαδή στην ουσία χωρίς άλλο κέρδος (όπως το amazon).

Μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου και να πάρεις 12% παραπάνω αλλά εκεί να υπολογίσεις και έξοδά σου και το χρόνο σου. Μπορείς επίσης να δώσεις τα χρήματα σε έναν διανομέα, μια και ο "εκδότης" στην ουσία το διανομέα κάνει.

Στην περίπτωση που μιλάμε για λιανική και όχι για χοντρική, δεν αλλάζει τίποτε. Το κόστος πωλήσεων στη λιανική είναι πολύ μεγάλο γι αυτό θέλουν μεγάλο ποσοστό τα βιβλιοπωλεία. Γίνεται βιβλιοπωλείο για το βιβλίο σου " ο εκδότης" οπότε πρέπει να πληρωθεί όσα θα έπαιρνε αν πούλαγε ένα άλλο βιβλίο. Δε θα βρεις κανένα βιβλιοπωλείο να μη θέλει καλή έκπτωση (πχ 45% στη λιανική), για να μπορεί να κάνει το 10% έκπτωση στην πελάτη, να έχει χώρο να καλύψει το κόστος πωλήσεων και να βγάλει και κέρδος όπως μια φυσιολογική επιχείρηση.

Το 20% της λιανικής λοιπόν είναι πολύ καλό ποσοστό αν καταλάβεις ποιος παίρνει τι και γιατί.

20% μεικτά βέβαια για αυτοέκδοση, δηλαδή όταν ο συγγραφέας είναι και εκδότης, είναι μικρό ποσοστό. Αν πούμε ότι αντιστοιχεί 10% στον συγγραφέα και 10% στον εκδότη (ακόμα και είναι το ίδιο πρόσωπο) το 10% σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος του εκδότη. Γιατί όμως είναι μόνο 20% το περιθώριο; Γιατί το βιβλίο κόστισε περισσότερα από τα διπλά από όσα θα κόστιζε σε offset 2000 αντιτύπων. Ο πελάτης δε θα πληρώσει περισσότερα από ότι για τα άλλα βιβλία, οπότε αυτό από κάπου πρέπει να βγει, και το χάνει ο εκδότης/συγγραφέας γιατί τους υπόλοιπους δεν τους απασχολεί το πως τυπώνεις.

Αν πάλι μιλάμε για offset, η αρχική επένδυση είναι μεγάλη και επικίνδυνη, αλλά το περιθώριο ανεβαίνει πχ 1.50 ευρώ, δηλαδή 10-11% και φτάνει συνολικά στο 40-43%. Έτσι δουλεύουν οι εκδότες και βγαίνουν αν είναι τυχεροί. Παίρνει ο συγγραφέας όσα αξίζει και μένουν αρκετά για να καλυφθούν τα έξοδα και να βγει και κέρδος.

Υστερόγραφο. Αν σου δίνει φοβερά ποσοστά ένας εκδοτικός οίκος, σου δίνει ποσοστά που ποτέ δε θα πληρώσει (γιατί δε θα σε πουλήσει ή δεν περιμένει να πουλήσεις), ή έχει βγάλει από άλλού περισσότερα από όσα νομίζεις (πχ σου πούλησε υπηρεσίες "έκδοσης" με καλό κέρδος). Μπορεί και να είναι ποσοστό στη χοντρική ή να σου λέει στα ψιλά γράμματα ότι δεν αφορά το ποσοστό χονδρική πώληση και διανομή, και ότι γι αυτό πρέπει να κάνετε άλλη συμφωνία. Και γενικά όταν σου λέει κάποιος που ξέρει μια δουλειά που δεν ξέρεις ότι πρέπει να μιλήσετε και να συμφωνήσετε και να σε γνωρίσει, καλύτερα να πας να πιεις τον καφέ σε κανέναν εξωτικό προορισμό. Πιο φτηνά θα σου βγει.
 
Τελικά αυτό που αντιλαμβάνομαι σε όλο το νήμα ότι:

-Όλοι ψάχνονται να βγάλουν λεφτά λες και η λογοτεχνία είναι τάβλι και ο καθείς λίγο καλός και τυχερός να είναι θα πλουτίσει.
-Οι εκδοτικοί είναι κακοί άνθρωποι, λες και δεν πληρώνουν για τη σοβαρή τους παραγωγή, βαρύτατη φορολογία, δικαιώματα, μεταφράσεις, διαφημίσεις, ασφαλιστικές εισφορές, τυπογραφεία κλπ κλπ και ότι το μυαλό τους το έχουν στο κλέψιμο λες και έχουν ανάγκη 300-500 ευρώ παραπάνω από τον κάθε wanna be writter.
-2 σελίδες νήματος για λάθη επιμέλειας λες και μας ενδιέφερε.
-Μετά από τόσα χρόνια και τόση διαφήμιση τελικά το περιβόητο βιβλίο εκδόθηκε;.. γιατί κααατι είδα περί χρημάτων και οπισθοχώρησης.
-Διαφήμιση εκδοθέντος βιβλίου!! Καλά αυτό επιτρέπεται;;; και μάλιστα όχι μόνο ανακοίνωση αλλά και διανομή! χμου....

Αυτά τα πολύ λίγα, και οφείλω να πω ότι όποιος θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του να ανοίξει βιβλιαράκια στην εφορία, να κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό και ώρα του καλή. Τα υπόλοιπα είναι να έχουμε να λέμε. Γιατί και με αυτές τις προδιαγραφές πέρα από την αγάπη για το βιβλίο κ τη συγγραφή, θα μείνει μόνο η ευχαρίστηση αφού μετά από τόσα χρόνια δεν βλέπω κάποιο όνομα να ξεπετάχτηκε και να έκανε ντόρο.
Οπότε αναμονή και όταν κάποιος σοβαρός εκδοτικός σας δώσει μια ευκαιρία να την αρπάξετε από τα μαλλιά και ίσως να είστε εσείς ο επόμενος.... (βάλτε εσείς όνομα).
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Καταρχήν, φυσικά και όλοι οι άνθρωποι ψάχνονται να βγάλουν χρήματα. Η ζωή κοστίζει. Ίσως εσύ, βέβαια, να αποτελείς εξαίρεση που δεν εργάζεσαι για χρήματα, καθώς δεν σε γνωρίζω προσωπικά.

Έπειτα, το να έχεις μια ερώτηση για το πώς θα μπορούσες να γράψεις και να πληρωθείς γι'αυτό, δεν έχει κάτι το μεμπτό. Ίσως λίγη αφέλεια, εφόσον δεν έχεις δοκιμαστεί έμπρακτα στην πένα, αλλά μέχρι εκεί.

Τρίτο, οι συζητήσεις στα διάφορα νήματα, πάνω από τις μισές φορές, ξεφεύγουν από το αρχικό θέμα, αν και παραμένουν κοντά του. Ούτε αυτό είναι μεμπτό. Καλύπτεται καί από τον κανονισμό. Τώρα, εάν κάποιος δεν βρίσκει ενδιαφέρον ένα θέμα, ας το προσπεράσει. Κανείς μας δεν τον υποχρεώνει να διαβάζει με το ζόρι αναρτήσεις.

Τέταρτο, οι διαφημίσεις στο φόρουμ μας δεν επιτρέπονται, κατά κανόνα. Εάν κάποιος όμως αναφέρει κάτι στο πλαίσιο μιας συζήτησης το κοιτάμε και κρίνουμε εάν θα το αφαιρέσουμε ή όχι. Ο σύνδεσμος του Άγγελου "αυτό ειναι το βιβλίο", θαμμένος στον όγκο των αναρτήσεων, προσωπικά αμφιβάλω αν θα του επέφερε έστω και μία πώληση, που μακάρι. Όπως και να έχει, εσύ δεν θα έπρεπε να ενοχλείσαι καθώς οι υπεύθυνοι έχουμε ήδη επιληφθεί.

Και τέλος, δεν εκτιμώ όταν κάποιος μπαίνει σε ξένο χώρο και είναι γεμάτος υφάκι και παρατηρήσεις με το καλημέρα. Ως εκ τούτου, και κατά το ι5 του Κανονισμού, θα διαγραφείς από το φόρουμ.

Ευχαριστώ για την προσοχή.
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ 12.000 ΛΕΞΕΩΝ. ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ? ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΑΥΤΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
Top