Πριν δυο - τρία χρόνια πήρα μέρος με ένα θεατρικό έργο στο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το Καφενείο των Ιδεών, με έδρα τη Σαλαμίνα.
Κάποια στιγμή έλαβα ειδοποίηση ότι το έργο μου είχε κερδίσει το β' βραβείο (χαρά εγώ!!!) και ότι το τάδε Σάββατο, 9 η ώρα το πρωί πρέπει να βρίσκομαι Σαλαμίνα, σε μια συγκεκριμένη καφετέρια για την απονομή.
Φτάνοντας στο χώρο, βλέπω μια τεράστια καφετέρια κατάμεστη από κόσμο. Είχα καθυστερήσει και λίγο και ούτε καρέκλα δεν υπήρχε να καθίσω. Βολεύομαι όπως - όπως και περιμένω, γιατί δεν αρχίσει τίποτα ακόμα. Πιάνω κουβέντα με τον διπλανό και με πληροφορεί ότι κι εκείνος έχει βραβευτεί στην ποίηση. Κάτι αρχίζει να μη μου πολυαρέσει, αλλά κάνω υπομονή .....
Κάποτε αρχίζει, επιτέλους, η διαδικασία. Αρχίζει και μιλάει ο διοργανωτής, λέγοντας ότι είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει ως αργά το απόγευμα, ότι δε θα δεχτεί από τον έναν και τον άλλον να του πει ότι βιάζεται να φύγει και να καθίσουμε όλοι να απολαύσουμε μια μέρα αφιερωμένη στην τέχνη.
Το μεσημέρι, είπε, θα γίνει μια μικρή διακοπή για να πάμε να φάμε. Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, αλλά αν θέλουμε να φάμε καλά, θα μας πει εκείνος πού να πάμε (δηλ. αφού φρόντισε για τον τζίρο της καφετέριας του κολλητού του, ήθελε να εξασφαλίσει και τον τζίρο της ταβέρνας του άλλου κολλητού)!
Μπαίνει και στο προκείμενο. Θα φωνάζει έναν - έναν, λέει, κοντά του και για να παραλάβει το βραβείο του θα πρέπει να δώσει 10 ευρώ!!!!!!!
Κανονικά, στο σημείο αυτό θα έπρεπε να είχα φύγει, αλλά έμεινα λίγο ακόμα για να επιβεβαιώσω μια υποψία μου. Και η υποψία μου επιβεβαιώθηκε. Όλος αυτός ο κόσμος που ήταν εκεί είχε πάρει και από ένα βραβείο. Δεν ήταν δηλαδή ότι ο καθένας που είχε βραβευτεί είχε φέρει κι από δυο - τρία άτομα μαζί του κι έτσι γέμισε η καφετέρια. Ο άνθρωπος είχε βραβεύσει, μάλλον, όλους όσους είχαν πάρει μέρος στο διαγωνισμό. Χοντρικά, υπολογίζοντας, μπορεί να ήταν 150 -200 άτομα (ίσως και παραπάνω). Επί δέκα .... κάν' τε το λογαριαμό.
Και αρχίζει να βραβεύει. Και παρελαύνουν από δίπλα του, όλες οι ηλικίες, από μικρά παιδάκια 15 ετών μέχρι και υπερήλικες!
Ναι, το' ζησα κι αυτό!