Επιθετικά σκυλιά ή αδιάφοροι ιδιοκτήτες;;;

Έβλεπα σήμερα σε ένα σαιτ, ένα βιντεάκι όπου 2 πιτμπουλ είχαν επιτεθεί σε έναν περαστικό... Τα σκυλιά αν δεν έμπαιναν στην μέση περαστικοί και ο ιδιοκτήτης, μάλλον θα τον είχαν στείλει το φουκαρά στον άλλο κόσμο..
Γενικά όλο και αυξάνουν τέτοια περιστατικά...

Προσωπικά δεν είχα ποτέ κατοικίδιο. Η γυναίκα μου όμως ειναι πιο εξοικειωμένη και μου έχει πει πως με την κατάλληλη εκπαίδευση όλα τα ζώα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά με τους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά εγώ τις έχω τις απορίες μου!!!

Υπάρχουν όντως σκυλιά με δολοφονικά ένστικτα και πρέπει να απαγορευτεί η πώληση τους ή όλα είναι θέμα εκπαίδευσης;;;
Στην παραπάνω περίπτωση πρέπει να τιμωρηθεί ο ιδιοκτήτης ή τα σκυλιά; Ή μήπως και τα 2;;;
Το φίμωτρο είναι απαραίτητο ή αν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση είναι περιτό και απλά βασανίζει το ζώο;

Εν τέλει πιστεύω πως είναι ένα αρκετά λεπτό θέμα διότι οπως και να το κάνουμε τα κατοικίδια είναι πλέον μέρος της ζωής μας και αναπόσπαστο κομμάτι για πολλούς συνανθρώπους μας...

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κατά τη γνώμη μου, όχι, δεν πρέπει να απαγορευτεί καμία φυλή σκύλου. Υπάρχουν κάποιες φυλές πιο δυναμικές από άλλες, που είναι κατάλληλες για φύλαξη και σωματοφυλακή, παράδειγμα το ροτβάιλερ. Ένας τέτοιος σκύλος, σωστής εκτροφής (το τονίζω αυτό), με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι απόλυτα αξιόπιστος. Το πιτ μπουλ έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για κυνομαχίες, γι' αυτό και χωρίς σωστή κοινωνικοποίηση μπορεί να γίνει επιθετικό με άλλους σκύλους. Αυτό γενικά ισχύει για όλα τα σκυλιά, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα. Κάποια έχουν γενικά πιο ήπιο χαρακτήρα (λαμπραντόρ, γκόλντεν ριτρίβερ) όμως ακόμα κι αυτά στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων υπάρχει περίπτωση να γίνουν επιθετικά. Δυστυχώς, όταν ένας σκύλος φτάσει στο σημείο να γίνει επικίνδυνος με τους ανθρώπους συνήθως δεν τη γλιτώνει την ευθανασία, είτε τιμωρηθεί είτε όχι ο ιδιοκτήτης του.

Το πρόβλημα με κάποιες δυναμικές φυλές είναι ότι αποτελούν συχνά θύματα κακής εκτροφής (ο καθένας ζευγαρώνει το σκύλο του, βάζει μια αγγελία στη ΧΕ ότι "πωλούνται καθαρόαιμα 100 ευρώ" κι όποιον πάρει ο χάρος). Επίσης πολύ συχνά πέφτουν σε λάθος χέρια, ανθρώπων που επιζητούν μέσω του σκύλου να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες. Θα έχεις δει κάτι τυπάκια που προσπαθούν να αγριέψουν το σκύλο τους και το κάνουν με τον δικό τους εγκληματικό τρόπο (βία, δέσιμο, στερήσεις). Ε, είναι πιο εύκολο να το καταφέρουν αυτό με ένα ροτβάιλερ, παρά με ένα λαμπραντόρ - χωρίς να είναι κι απόλυτο αυτό.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση όλα τα σκυλιά γίνονται υπέροχα, ισορροπημένα μέλη της οικογένειας. Αν δεν πείθεσαι Νικόλα, κάνε μια βόλτα σε μια απ' τις πολλές εκθέσεις σκύλων που γίνονται στην Ελλάδα για να θαυμάσεις σκύλους όλων των φυλών που συμπεριφέρονται σαν κύριοι.

Last edited:
Ίζι ειλικρινά δεν έχω κανένα λόγο να μην σε πιστέψω...

Πάντως αυτο που είπες για τους ιδιοκτήτες και τα προσωπικά τους κόμπλεξ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!!! Αν είναι δυνατόν να παίρνεις ένα ζώο και να το αγριεύεις για να μας δείξεις πόσο "μεγάλα" τα έχεις....

Αυτό μόνο που αναρωτιέμαι είναι αν η σωστή εκπαιδευση μπορει να υποσκελίσει κάποια γενετικά χαρακτηριστικά...
Επίσης αντί να θανατώσουν το ζώο δεν θα μπορούσαν να το εκπαιδεύσουν αλλιώς;;; Αλλά μάλλον αυτό χρειάζεται οργανωμένο κράτος κι εμείς ειμαστε ακόμα πολύ πίσω!!!

Ούτε τα αδέσποτα δεν μπορουμε να κοντρολάρουμε... Στην γειτονιά μου έχουμε μια συμμορία με 5-6 σκύλους...

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Ο σκυλος και καθε ζωο απο τη φυση του ειναι αγριο..ενα pitbull που στα ματια ολου του κοσμου φανταζει ''δοντια-ουρα-κ#λος'' μπορει λογο της σωματικης του διαπλασης να γινει επιθετικο (γιατι μπορει,δεν ειναι πομερανιαν ή πεκινουα)
Αν το μαθεις ομως να συνυπαρχει στην αγελη σου και να σε σεβεται οπως το σεβεσαι εσυ,γινεται το καλυτερο μελος της οικογενιας.. ειναι σα τον ανθρωπο που δεν εχει παιδεια... βριζει,φωναζει,χτυπαει αν τον ''εκπαιδευσεις'' γινεται σωστος

Καλά δεν είπα και να τους κάνουμε ομαδική θεραπεία!!!! :D

Μήπως να τα έδιναν στο στρατό που ούτως ή άλλως τα θέλει άγρια;;;

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκύλοι είναι άριστα εκπαιδευμένοι και σωστοί σκύλοι, που κάνουν μια δουλειά (όπως οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, οι διασώστες κ.λπ.). Τα άγρια, ανεκπαίδευτα σκυλιά είναι τα πλέον ακατάλληλα. Πάντως, κακώς νομίζεις ότι φταίει το κράτος και η απουσία οργάνωσης. Στα πιο οργανωμένα κράτη οι ευθανασίες γίνονται για πλάκα. Και ο έλεγχος των αδέσποτων μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται. Δεν υιοθετείται σε χ διάστημα; Ευθανασία. Δάγκωσε; Ευθανασία. Ανήκει σε φυλή που μόλις απαγορεύτηκε δια νόμου; Ευθανασία, κι ας είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο και καλό πλάσμα, μέλος ήδη μιας οικογένειας (αυτή είναι και η πιο θλιβερή περίπτωση). Βέβαια ο κόσμος είναι και πιο ενημερωμένος σχετικά με τα οφέλη της στείρωσης και δεν γεννοβολούν ανεξέλεγκτα τα κατοικίδια.

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Είμαι στην Πολεμική Αεροπορία εκπαιδευτής σκύλων.
Νικόλα,τα σκυλιά μας είναι άγρια μόνο όταν θέλουμε εμείς,κατόπιν εντολής.
Τα pitbulls που ορμάνε στο δρόμο ανύποπτους περαστικούς,κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι τα συμπεριφέρθηκαν βάναυσα,τα αγρίεψαν με λάθος τρόπο και τους βγήκε μπούμερανγκ.
Σε μας ένας σκύλος πρώτα μαθαίνει να υπακούει σε ένα σωρό εντολές (βασική υπακοή) και μετά περνάμε σε αντιμετώπιση ανθρώπων-εισβολέων στην περίπτωσή μας.

Επίκαιρο νήμα!!!:μαναι:

Τελικά τα ροτβάιλερ δεν είναι για όλους;;;;
Το παιδάκι που κατασπαράχτηκε ήταν το θύμα κακής εκπαίδευσης των σκύλων;;;

Οι φιλοζωικές τι λεν για αυτό;;

Ποια θα είναι η τύχη των σκύλων/δολοφόνων;;;

Τα σκυλιά επιτέθηκαν στο παιδί για ποιον λόγο;;;

Με έχουν μπερδέψει οι χιλιάδες διαφορετικές απόψεις....

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Διάβασε αυτό Νικόλα, νομίζω ότι είναι μια πολύ ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.
Τα σκυλιά αυτά λογικά θα ευθανατωθούν. Κατά τη γνώμη μου, ανεξοικείωτα όπως ήταν με παιδιά, το είδαν ως θήραμα. Οι φιλοζωικές ασχολούνται κυρίως με τη διάσωση και περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Δεν μπορούν να ελέγχουν και τον καθένα τι κάνει ή τι δεν κάνει με τα δεσποζόμενά του.

Πολύ ωραίο άρθρο Ίζι!!!:κόλλα5:

Κατατοπιστικότατο!!! Αυτός που το έγραψε έχει βαθειά γνώση του θέματος σκύλος και άνθρωπος....

Στέκομαι για ακόμη μια φορά στην αδιαφορία και την έλλειψη παιδείας του Έλληνα...
Μάστιγα!!:μαναι:

Το σκυλί όπως το μάθεις είναι, κι εγώ ροντβάιλερ κάποτε είχα που από τα χάδια τον είχα κάνει τόσο μαλαγάνα που στην γειτονιά τον κυνηγούσαν οι γάτες, άσε που άμα έμπαινε και κάνας κλέφτης στο σπίτι θα του έκανε και χαρές και θα του γλυφε και τα χέρια. Και bull-terrier που είχα μετέπειτα μικρό έκανε συνέχεια τσαμπουκάδες σε άλλα σκυλιά και σε ανθρώπους, μόλις όμως επέστρεψε από 2μηνη εκπαίδευση ήτανε σαν το αρνί. Και θυμάμαι και ο εκπαιδευτής που έλεγε το ίδιο όταν μαζευόμασταν σε έναν στίβο που είχε για σκύλους, όταν κάνα σκυλί έκανε "μαγκιές" τα έβαζε με την ιδιοκτήτη, δεν θεωρούσε την ράτσα υπεύθυνη. Μπορεί να έχουν ορισμένα περισσότερη δύναμη ή άλλες τάσεις αλλά αυτά κατευθύνονται.....μέχρι και πεκινουά μπορείς να κάνεις δολοφόνο....

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Σκεφτεται η μανα μου να παρει ενα μικροσωμο σκυλακι, για να δινει σημα σε περιπτωση που καποιος προσπαθησει για διαρρηξη. Το θελει μικρο γιατι πιστευει οτι θα ειναι και ακινδυνο. Και μεχρι τωρα ημουν και εγω θετικη. Μετα απο οσα ακουσα απο εκπαιδευτες σκυλων με βαση το προσφατο γεγονος λεω : ασε καλυτερα...
Δεν ξερω να κανω εκπαιδευση στο σκυλο και δεν διαθετω και χρηματα για εκπαιδευτη.

Πάντως Υπεράνθρωπε ο ειδικός εκπαιδευτής σκύλων λέει ακριβώς το αντίθετο!!!:))))
Γιατί; Αφού κι αυτός το ίδιο λέει, πως ναι μεν υπάρχουν ράτσες με ειδικά χαρακτηριστικά αλλά τα εκπαιδεύεις. Απλα λέει η διαφορά είναι πως το Ντόγκο Αρτζεντίνο θα χρειαστεί 10 φορές περισσότερο εκπαίδευση σε σχέση με ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Εμένα αυτό που με σόκαρε απολύτως ήταν η στάση του εισαγγελέα που άφησε ελεύθερο τον υπεύθυνο για την τραγωδία ιδιοκτήτη. Ο συγκεκριμένος πιστεύω πως είχε στο μυαλό του πως τα σκυλιά είναι καταδρομείς (όπως οι φαντάροι που εκπαίδευε κάποτε) και πρέπει να τα κάνει εξίσου μάχιμα...

Αυτό γίνεται όταν μεταφέρουμε στα ζώα τη δική μας ανικανοποίητη ζωή...

Μπου, δεν αθωώθηκε ο ιδιοκτήτης των σκυλιών απλά ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην κρατηθεί προσωρινα μέχρι να δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Γενικά, το μέτρο της προσωρινής κράτησης πρέπει να αποφεύγεται και να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ( αν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να ξαναδιαπράξει αδίκημα), ασχέτως του αν στην πράξη πολλές φορές αυτό καταστρατηγείται. Το κακό είναι οτι σε αυτή την χώρα, που τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, οι δίκες αργούν πολύ να γίνουν και τρώνε αναβολές επί αναβολών. Επίσης, κάτι μου λέει οτι ακόμα και να καταδικαστεί, λόγω προχωρημένης ηλικίας, θα αποφασιστεί να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του με υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Σκεφτεται η μανα μου να παρει ενα μικροσωμο σκυλακι, για να δινει σημα σε περιπτωση που καποιος προσπαθησει για διαρρηξη. Το θελει μικρο γιατι πιστευει οτι θα ειναι και ακινδυνο. Και μεχρι τωρα ημουν και εγω θετικη. Μετα απο οσα ακουσα απο εκπαιδευτες σκυλων με βαση το προσφατο γεγονος λεω : ασε καλυτερα...
Δεν ξερω να κανω εκπαιδευση στο σκυλο και δεν διαθετω και χρηματα για εκπαιδευτη.
Δεν χρειάζεται να κάνεις "εκπαίδευση" στο σκύλο για να μην είναι επικίνδυνος. Αρκεί να τον κοινωνικοποιήσεις, δηλαδή να τον φέρεις σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, παιδιά, σκυλιά. Αυτό γίνεται κι από μόνο του με τις καθημερινές βόλτες, ειδικά αν τον έχεις μαζί σου και σε εξόδους σου για καφέ π.χ., αν επιτρέπεις στους επισκέπτες σου να παίζουν μαζί του κ.ο.κ. Επικίνδυνα σκυλιά είναι τα απομονωμένα. Η εκπαίδευση χρειάζεται για να μπορείτε να συνεννοείστε, να μην τραβάει στη βόλτα, να μάθει να μην κάνει τις ανάγκες του στο σπίτι, να έρχεται όποτε τον φωνάζεις... απλά πράγματα (αυτό που λέμε βασική υπακοή). Μιλάμε για 5-10 βασικές εντολές που μπορείς να του μάθεις και μόνη σου με ένα βιβλίο ή το ίντερνετ. Για συναγερμό και παρέα το θες, όχι για σοβαρή φύλαξη χώρου ή σωματοφυλακή (εκεί θέλει επαγγελματία). Να είσαι σίγουρη ότι το σκυλάκι που θα πάρεις ούτε επικίνδυνο θα είναι ούτε τίποτα. Άλλωστε μπορείς να πάρεις από κάποιο καταφύγιο ένα ενήλικο σκυλάκι με ολοκληρωμένο χαρακτήρα, φιλικό, χαρούμενο και... συναγερμό.

Βέβαια αν το θέλετε μόνο για συναγερμό και για κανέναν άλλο λόγο μην το πάρετε καλύτερα. Είναι μεγάλη ευθύνη για 10-15 χρόνια.

Λορι ενθαρρυνε την μαμα να παρετε σκυλακι εστω και μικροσωμο θα ειναι ευλογια ! Ποση αγαπη θα ρθει στην ζωη σου δεν φανταζεσαι