Εσύ πόσα αδιάβαστα έχεις;

Μέτρησα τα αδιάβαστα της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας και αισίως ειναι 44. Της ελληνικής θα τα μέτρησω άλλη φορά :ρ

Αν βάλεις αυτά που πήρα από το Παζάρι Βιβλίου και αυτά από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο είναι περίπου 9 !!! (πάλι καλά!!)

Παραδόξως δεν έχω πολλά αδιάβαστα, είμαι φειδωλός στις αγορές μου, βέβαια έχω και βιβλία που μάλλον δεν πρόκειται να διαβάσω αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

Ας έχει καλά ο όξω από δω το μνημόνιο...μόνο 4 βιβλία έχω αδιάβαστα.
" Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας" του Εντσενσμπέργκερ
"Κόσμος" του Γκομπρόβιτς
"Τάδε έφη Ζαρατούστρας" του Νίτσε
και " Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη.

Έχω περίπου 20 αδιάβαστα... αν σκεφτεί κανείς πως έχω γύρω στα 180 βιβλία συνολικά στο σπίτι, μάλλον πολλά είναι..

Εγώ δεν έχω κανένα αδιάβαστο επειδή τον τελευταίο καιρό δεν έχω βρει κάτι αξιόλογο!Άσε που δίνω πανελλήνιες που καιρός για λογοτεχνία!

Από τις περσινές αγορές μου είχα φτάσει σε μια φάση, περίπου στα 50 αδιάβαστα, τώρα όμως είμαι στα 34 και σχεδόν όλα είναι από κλασικούς συγγραφείς!!!
Ευτυχώς, γιατί τα πράγματα χειροτερεύουν και δεν ξέρω πότε θα ξαναγοράσω βιβλία , έστω και από το Μοναστηράκι...

Εγώ στην προ λέσχης εποχή δεν είχα κανένα αδιάβαστο ποτέ. Τα βιβλία που είχα στη βιβλιοθήκη μου ήταν όλα διαβασμένα, γιατί δεν αγόραζα ποτέ βιβλίο πριν διαβάσω το προηγούμενο. Ξεκίνησα να αποκτώ αδιάβαστα με τη σειρά των Ρώσων του Βήματος, γιατί βέβαια, όταν σε βάζουν στο τριπάκι να αγοράζεις κάθε εβδομάδα βιβλίο, τότε δεν είναι δυνατόν να έχεις διαβάσει το προηγούμενο.

Για να μην τα πολυλογώ, δεν θέλω να έχω αδιάβαστα και προσπαθώ να έχω πάντα λίγα. Αυτή τη στιγμή θα είναι το πολύ 15, αριθμός μεγάλος και μάλλον πρωτοφανής για μένα.

Εγώ γενικά τα περισσότερα βιβλία που διαβάζω τα δανείζομαι είτε από φίλους μου,είτε από την δανειστική βιβλιοθήκη.Τα αδιάβαστα στην βιβλιοθήκη μου είναι πολλά μπορώ να πω,αλλά θα βάλω στόχο να τα διαβάσω όλα και μετά να ξαναδανειστώ από την βιβλιοθήκη ή να διαβάζω ένα κι ένα :ρ (Νομίζω πως έχω ένα περίεργο φόβο,οτι δηλαδή κάποια στιγμή δεν θα μπορώ να βρίσκω βιβλία από αλλού και θέλω να έχω τα δικά μου ως παρακαταθήκη (αδιάβαστων βιβλίων) για το μέλλον,είναι λίγο περίεργο.. :ουχ:)

Last edited:
Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά νομίζω ότι ανήκω στην μειοψηφία του κόσμου εδώ που διαβάζει πλεόν σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά βιβλία, αν και φυσικά την απόλαυση της βόλτας στα βιβλιοπωλεία δεν πρόκειται να την απαρνηθώ ποτέ των ποτών. Αλλά να... Κάποια στιγμή η οικονομική μου κατάσταση δε μου επέτρεπε να αγοράζω όσα χρειαζόμουν για την τακτική αναγνωστική κατανάλωσή μου, και έτσι με μισή καρδιά είπα να επενδύσω κάποια χρήματα σε ένα e-reader. Λίγο οι τιμές στο Amazon, που για ορισμένους τίτλους είναι ουσιαστικά συμβολικές, λίγο το Project Gutenberg, που είχε ΟΛΟΥΣ τους κλασικούς δωρεάν, λίγο η κατάντια της βιβλιοθήκης στη γειτονιά μου που πλεόν είχε ελάχιστα που με δελέαζαν... Έκανα το βήμα, και έκτοτε δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα, παρά μόνο όταν πρόκειται γι' αυτό το τόσο πονεμένο θέμα της λίστας "προς ανάγνωση". Η ευκολία στην απόκτηση ηλεκτρονικών βιβλίων είναι απίστευτη, χώρος δε χρειάζεται κανένας (αν και αυτό για μένα είναι σοβαρό μείον, η βιβλιοθήκη είναι το ομορφότερο έπιπλο στο σπίτι μου, και τα βιβλία μου η καλύτερη διακοσμητική άποψη που θα μπορούσα να έχω), και έτσι πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, είχα βρεθεί με όλο τον Ντίκενς και τον Αλέξανδρο Δουμά στις αγκάλες μου, και από κει ήταν μόνο μια κατρακύλα προς την άβυσσο των αμέτρητων αδιάβαστων βιβλίων. (Μια παρένθεση, όσοι δεν διάβασαν τους Τρεις Σωματοφύλακες, μην το αναβάλλετε άλλο, είναι αντάξιο της αθάνατης φήμης του, εγώ προσωπικά το έχω διαβάσει καμιά δεκαριά φορές τουλάχιστον - αν και μόνο ο πρώτος τόμος αξίζει, μετά μου τα χάλασε πολύ ο συγγραφέας: οι αρπαχτές της εποχής του είναι κάπως εξώφθαλμες, θα έλεγα...).
Συμφωνώ απόλυτο με το φίλο ή τη φίλη που σημείωσε ότι όλα όσα δεν έχουμε διαβάσει ακόμα, είναι στην ουσία αδιάβαστα. Έχω μαζέψει τόσα πολλά που θεωρώ ότι με ενδιαφέρουν, και πάντα θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα τους... Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία (γι' αυτό είναι και το χειρότερο όνομα για πεθερά άλλωστε).
Τέλος, για μένα προσωπικά τα ακουστικά βιβλία έχουν φανεί ανεκτίμητα στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, δεδομένου ότι μου προσφέρουν την ευκαιρία να τελειώνω ένα βιβλίο σε λίγες μέρες εκει που κανονικά θα ήθελε βδομαδα (-ες), την ώρα που κάνω δουλειές, που τρέχω, που ταξιδεύω, που καταπιάνομαι με άλλα χίλια δυο τα οποία κρατάνε τα χέρια μου απασχολημένα, αλλά όχι το μυαλό και τα αφτιά μου. Nα, από την Κυριακή μέχρι σήμερα "διάβασα" The Scarlet Pimpernel", και το ευχαριστήθηκε η ψυχή μου. Και αφού στο mp3 player ακολουθούσε ο Γκάτσμπι, πριν καλά καλά το καταλάβω, να που έφυγαν ακόμα δυο βιβλία από τη λίστα... Η ελπίδα που λέγαμε...

Τα δικα μου ειναι πλεον σιγουρα πανω απο 100 αλλα δεν νιωθω καθολου τυψεις που ειναι αδιαβαστα ( τι να πει ο Απολλων; :ρ ) , θα' ρθει καποια στιγμη και η σειρα τους. :)

Κασταλια, για τους Σωματοφυλακες θα συμφωνησω, απο τα πιο αγαπημενα μου μυθιστορηματα. Και ναι, για τις συνεχειες εχεις δικιο, δεν αγγιζουν στο ελαχιστο το πρωτο, εμενα προσωπικα με ειχαν κουρασει πολυ οταν τις διαβαζα.

Αδιάβαστα νομίζω έχω πέντε..και από αυτά τα τέσσερα είναι δώρα απο τα μέλη της λέσχης..οπότε καλά πάω..
Κι εγώ σαν την Χρυσηίδα πρώτα διαβάζω και μετά αγοράζω.

Πολλά, πάρα πολλά και δεν νιώθω διόλου τύψεις γι' αυτό. Ένας μικρός, αλλά όχι αμελητέος, αριθμός από όσα ήδη βρίσκονται στην βιβλιοθήκη μου, δεν είναι πλέον διαθέσιμα προς αγορά, έχουν εξαντληθεί. Εφόσον δεν έχουν όλοι οι συγγραφείς την καλή τύχη να περιλαμβάνεται το έργο τους διαχρονικά σε καταλόγους διαφόρων παράλληλα εκδοτικών οίκων, πολλά ποθητά για μένα βιβλία, θα έχουν στο μέλλον την ίδια άδοξη τύχη. Ποιος ο λόγος να περιμένω πότε θα διαβάσω τα ήδη υπάρχοντα, αν μέχρι τότε χάσω την δυνατότητα να αποκτήσω κάποια ίσως σημαντικότερα..;

Εξάλλου, εάν κάποια στιγμή μετατραπώ εξολοκλήρου σε μονήρη μισάνθρωπο ως άλλος Ντεζεσέντ κι εγώ (από το βιβλίο "Ανάποδα" του Ισμάν) και κλειδαμπαρωθώ στο διαμέρισμα μου, καλό θα ήταν να έχω εκ των προτέρων φροντίσει για την πνευματική μου τροφή και τέρψη εξαλείφοντας την πιθανότητα να μην επαρκέσει.

Last edited:
Δύο χρόνια αφότου άρχισα πάλι να διαβάζω συστηματικά, ο αριθμός των αδιάβαστων δεν έχει μειωθεί. Και τη μεγάλη ζημιά την κάνουν οι προσφορές των εφημερίδων. Αυτές τις μέρες διάβασα τον Πατούχα, από "Αριστουργήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" των Νέων και ένιωσα ικανοποίηση, επειδή ήταν το 6ο βιβλίο της σειράς που τελείωσα. Μένουν όμως άλλα έντεκα (δεν τα 'χα πάρει όλα)! Κάθισα και μέτρησα λοιπόν πόσα διαβασμένα και αδιάβαστα έχω ΜΟΝΟ από τις αντίστοιχες προσφορές και με έπιασε θλίψη. Εχουμε και λέμε:

1) Αριστουργήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Τα Νέα): 6/17 διαβασμένα
2) Συλλογή Βραβεία Νόμπελ (FAQ): 0/17
3) Απαντα Νίκου Τσιφόρου (Τα Νέα): 6/31 (τα δίτομα τα μετράω ως ένα)
4) Ο ελληνικός 20ός αιώνας σαν μυθιστόρημα (Τα Νέα): 2/8
5) Μενέλαος Λουντέμης (Τα Νέα): 2/16
6) Νίκος Καζαντζάκης (Εθνος): 0/3
7) Ρώσοι Λογοτέχνες (Βήμα): 1/5
8) Γάλλοι Λογοτέχνες (Βήμα): 0/6
9) Ιζαμπέλ Αλιέντε (Εθνος): 0/8
10) Απαντα Παπαδιαμάντη (Βημα): 0/14
11) Μια παλια σειρά του Ελ. Τύπου με νεοελληνικά: 0/2
12) Μια προπέρσινη σειρά του Βήματος με σύγχρονους Ελληνες: 0/6
13) Μια σειρά του Βήματος για τον Εμφύλιο: 0/3
14) Μια άλλη σειρά του Βήματος με βιβλία σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας: 0/3
15) Γιάννης Μαρής (Βήμα/Νέα): 4/10
16) Λογοκρισία στη Λογοτεχνία (Βήμα): 0/4

Απολογισμός (κρατηθείτε): 21 διαβασμένα επί συνόλου 153!

Πότε θα τα διαβάσω όλα αυτά (και μάλλον έχω ξεχάσει μερικά); Θα προλάβω;

Last edited:
Τα αδιάβαστά μου τείνουν στο άπειρο... και δεν προβλέπεται να μειωθεί ο αριθμός τους, μιας και δεν σταματάω να αγοράζω (και μου αγοράζουν) καινούρια!!

Τα δικά μου αδιάβαστα είναι πολύ λίγα,αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 15 - 20 και πάλι είναι πολλά για μένα.Μέχρι σχετικά πρόσφατα τηρούσα ευλαβικά την λογική αγοράζω/διαβάζω και δεν συνεχίζω αν δεν τελειώσω αυτά που εκκρεμούν.Αισθάνομαι περίεργα αν έχω αδιάβαστα,λες και χάνω την κυριότητα τους.Τελευταία λόγω κάποιων καλών προσφορών αρχίζω να ξεφεύγω κι εγώ...

Ούτε καν μπαίνω στον κόπο να τα μετρήσω... Και όπως και η Καστάλια, διαβάζω κι εγώ από ereader. Όταν ανακάλυψα τι δυνατότητες έχει, η λίστα μου μεγάλωσε κατά 300 βιβλία μέσα σε ένα βράδυ... Τα έχω τώρα κάπου εκεί μέσα, στον σκληρό δίσκο και περιμένουν... Και τα τυπωμένα βιβλία είναι κι αυτά γύρω στα 70... Συν πόσα ακόμα στη βιβλιοθήκη των γονιών μου. Πλέον, δεν αγοράζω βιβλία. Όποτε μου έρχεται όρεξη, ή πάω στη βιβλιοθήκη των γονιών, που όλο και κάτι θα βρω που δεν είχα βρει ή (αν μου το επιτρέπουν τα οικονομικά) θα αγοράσω βιβλίο για να το κάνω δώρο. Έχω παρατηρήσει πως το ευχαριστιέμαι το ίδιο, αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η διαδικασία του να ψάξω το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο και να το πάρω μαζί μου βγαίνοντας...

Συνολικά έχω περίπου στα 30 αδιάβαστα, όμως δε βλέπω να αυξάνονται σύντομα! Οπότε καλά είμαι. Εύχομαι σε όλους να ξεμπερδεύετε-ουμε με τα αδιαβαστά μας!