Ευαγγελία Ευσταθίου: "Μ ' άλλα λόγια σ 'αγαπώ"Τίτλος: Μ΄άλλα λόγια σ' αγαπώ
Συγγραφέας: Ευαγγελία Ευσταθίου
Εκδόσεις:Α.Α. Λιβάνης
Έτος έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων:638
ISBN:9789601415604


Η Ευαγγελία Ευσταθίου έρχεται για μια ακόμη φορά να συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό με μια ιστορία πρωτότυπη και πολύ τρυφερή , το «Μ’ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ».
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η 8χρονη Ρωξάνη μένει ορφανή με τον πλέον τραυματικό τρόπο, που της κληροδοτεί ψυχοσωματική αφωνία. Αυτό , σε συνδυασμό με τον ατίθασο χαρακτήρα της αποκλείει το ενδεχόμενο της υιοθεσίας και την οδηγεί στο Αναμορφωτήριο, όπου η αυθαιρεσία και η σκληρότητα κυριαρχούν. Εκεί, η Ρωξάνη θα συναντήσει τον αρχηγό των παιδιών, το σκληροτράχηλο Ραμός Ζαρντός – νόθο γιο ενός τσιγγάνου και μιας μεγαλοαστής. Ο μυστηριώδης Ραμός θα πάρει υπό την προστασία του τη Ρωξάνη και θα τη στηρίξει σ’ όλη την πορεία της ενηλικίωσής της,
μέχρι να εκπληρώσει το όνειρό της. Παράλληλα ο ίδιος θα κυνηγήσει τη φιλοδοξία του, φτάνοντας στην κορυφή.
Από ‘κει θα προσπαθήσει να εκδικηθεί όσους τον πλήγωσαν. Αυτό θα τον απομακρύνει απ’ τη Ρωξάνη του με ολέθριες συνέπειες, που όμως δεν μπορούν να σβήσουν την αγνή τους αγάπη, ακόμη κι όταν ο θάνατος σφίξει απειλητικά τον κλοιό του γύρω τους…


ΣΧΟΛΙΟ
Όπως εύλογα προκύπτει από την περιληπτική παρουσίασή του, κυρίαρχο στοιχείο και σε αυτό το βιβλίο της Ευσταθίου είναι ο ρομαντικός δεσμός ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που καλείται να αντιμετωπίσει αντιξοότητες κ δραματικές ανατροπές ,που του κλείνουν το δρόμο της ευτυχίας.
Σε τούτο της το βιβλίο ωστόσο η Ευαγγελία Ευσταθίου προεκτείνει αυτήν την επιτυχημένη συνταγή πολύ πέρα από αγαπημένες , αλλά κοινότυπες διαδρομές , συνθέτοντας ένα εξαίσιο μωσαϊκό συναισθημάτων και καταστάσεων.
Εφιάλτης κι όνειρο, αισθησιασμός και αθωότητα, αγάπη και παραφορά σε έναν στρόβιλο που παρασέρνει τον αναγνώστη σε μια πρωτόγνωρη αναγνωστική εμπειρία.
Γνώριμα συστατικά συνδυάζονται με τόση επιδεξιότητα ,ώστε προσφέρουν ένα άκρως πρωτότυπο αποτέλεσμα. Δρόμοι και πεπρωμένα δαιδαλώδη τέμνονται σε μια εκρηκτική συνάντηση.
Δεν πρόκειται για άλλη μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, αλλά για μια πλουραλιστική συναισθηματική εμπειρία που τα έχει όλα: Ρομαντισμό αβίαστο που πλημμυρίζει την ψυχή μας ζεστασιά,
μυστήριο που εξάπτει το ενδιαφέρον,
αγωνία που κόβει την ανάσα για να έρθει μια κορύφωση που αφοπλίζει.
Αυτό συμβαίνει διότι η απίστευτη αυτή ιστορία είναι πλεγμένη με υλικά γνήσια και βαθιά ανθρώπινα :
Η φαντασία και ο κοινωνικός ρεαλισμός συμπλέκονται σε ένα μοναδικό κράμα που αναβλύζει τρυφερότητα, ανθρωπιά.
Πρόκειται για ένα παραμύθι της «σύγχρονης εποχής» , που όμως ξεπηδά από τη βάση ενός γόνιμου κοινωνικού προβληματισμού-συνδυάζοντας τη γοητεία του απρόσμενου ,με την ουσία του αυθεντικού.

Σε πρώτο πλάνο έχουμε φυσικά μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που έχουμε συναντήσει στη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή
Η Ρωξάνη , ένα κορίτσι με ιδιαίτερη, φλογερή ομορφιά κουβαλάει τις δυσβάσταχτες πληγές του παρελθόντος, που τη στρέφουν στην αναζήτηση της αγάπης ακόμη και με αντίτιμο τον ίδιο της τον εαυτό.
Ο Ραμός , ένα αρσενικό ταγμένο στο πάθος, πλασμένο για την κορυφή ,την οποία ανέβαλε μέχρι να εξασφαλίσει το μέλλον της μικρής του προστατευόμενης, για να ανακαλύψει αργά πως χωρίς εκείνη έχει “τόσο κρύο” εκεί «ψηλά»...

Μια Φωτιά που μόνο ο Δράκος μπορεί να τιθασεύσει. Μια Φωτιά προορισμένη να τον ζεστάνει, ένας Δράκος ταμένος να την προστατεύει από όλους. Ακόμη κι από τον ίδιο…

Ο λυρισμός είναι διάχυτος σε ολόκληρο το βιβλίο. Σε μια εποχή όπου οι ρόλοι των δύο φύλων συγχέονται και ο ανταγωνισμός χαρακώνει τις σχέσεις ,ο Ραμός και η Ρωξάνη μας διδάσκουν την αλληλοπεριχώρηση και την αυταπάρνηση.

Παρακολουθούμε την ανάδυση αυτής της αγάπης από τα πρώιμα παιδικά σκιρτήματα, σημείο αρκετά λεπτό από τη φύση του, που η συγγραφέας αναδεικνύει χωρίς σεμνότυφους εξωραϊσμούς:
Αξιοποιώντας την εκπαιδευτική της ιδιότητα, με μια παιδαγωγική ματιά , η συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου μεταδίδει με φυσικότητα τα στάδια της ανάδυσης της σεξουαλικής ταυτότητας των έφηβων ηρώων της, με έμφαση στην πιο ευάλωτη θέση της προέφηβης ηρωίδας της.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα ρομαντικό μυθιστόρημα παρουσιάζει άφοβα μια τόσο έγκυρη και διεισδυτική θεώρηση της παιδικής σεξουαλικότητας ,ισορροπώντας ανάμεσα στην απαραίτητη αθωότητα, το λιτό λόγο και τον απερίφραστο ρεαλισμό, γεγονός που καταδεικνύει την κατάρτιση της εκπαιδευτικού και την τόλμη της λογοτέχνιδας να μην επιλέγει τον εύκολο δρόμο.

Επιπλέον, η συγγραφέας, διασχίζοντας τα δύσκολα παιδικά χρόνια των ηρώων της, χειρίζεται επιτυχώς το «παιδικό τραύμα» ως τεκμήριο της μετέπειτα εξέλιξης των κεντρικών της χαρακτήρων και της μεταξύ τους σχέσης. Aυτό προσδίδει αληθοφάνεια στους χαρακτήρες και επιτρέπει στο συναίσθημά τους να ρέει με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δεθεί νοερά μαζί τους και να συμπάσχει με τα πάθη τους.
Η συμπληρωματικότητα των δύο χαρακτήρων είναι άρτια δοσμένη και συνθέτει ένα από τα πιο πειστικά και θερμά ζευγάρια της σύγχρονης ρομαντικής λογοτεχνίας, που μένουν χαραγμένα στην καρδιά για πολύ καιρό. Έτσι ,ο αναγνώστης που δεν επιθυμεί να εμβαθύνει θα νιώσει πλήρης με αυτήν, μένοντας και στο πρώτο επίπεδο…

Η δεύτερη –βαθύτερη- πτυχή όμως, που καθιστά ξεχωριστό αυτό το μυθιστόρημα της Ευσταθίου, είναι φυσικά η έκδηλα κοινωνική απόχρωση που παρουσιάζει η ιστορία μας, με το πρώτο της μέρος να εκτυλίσσεται σε ένα ορφανοτροφείο-αναμορφωτήριο- στοιχείο που δίδεται χωρίς μελοδραματισμούς –επιτείνοντας αβίαστα τη συγκίνηση.
Χωρίς βαρύγδουπες αναλύσεις, με καίρια περιστατικά, η Ευσταθίου εστιάζει στην παγερή μοναξιά που βιώνει ένα παιδί χωρίς οικογένεια, ενώ καταγγέλλει το κενό των θεσμών που αφήνουν εκτεθειμένα τα παιδιά στα συμπλέγματα ορισμένων κακών λειτουργών, αλλά και σε μία κοινωνία που κωφεύει στα πραγματικά κρίσιμα ηθικά της ελλείμματα, προτάσσοντας λανθασμένες προτεραιότητες και κίβδηλες αξίες..
Ως απόρροια αυτών , έρχεται κι ένας αποστομωτικός προβληματισμός σχετικά με το μέλλον και τις χαμένες ευκαιρίες αυτών των παιδιών, που μας φέρνει σε αμηχανία :
«1/10 των παιδιών του Ιδρύματος γλυτώνουν και πετυχαίνουν στη ζωή» λέει κάπου η υπεύθυνη του Ορφανοτροφείου και η συγγραφέας έντεχνα μας υποβάλλει την αγωνία για τα υπόλοιπα ”εννέα» παιδιά, που η ιστορία της δε μας επιτρέπει να τα αναλογιστούμε ποτέ ξανά ως αριθμούς στατιστικής…

Αυτό είναι το ύψιστο επίτευγμα της Ευσταθίου και της αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό! Μέσα από τη γνωριμία μας με την ανέστια, γλυκιά Ρωξάνη και τον ορφανό, δυναμικό Ραμός ενεργοποιείται μέσα μας μια ενσυναίσθηση-πρόκληση στην εγωπάθειά μας, που οξύνει τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά και μας στρέφει στον Άνθρωπο ξανά.

Δεν αρκείται σε αυτό όμως η Συγγραφέας –δασκάλα αφού ο αγαπημένος ήρωας ανήκει σε μια πολύπαθη μειονότητα, η οποία έχει υποστεί τόσες φυλετικές διακρίσεις ανά τους αιώνες: Με περίσσιο σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις τους η Ευσταθίου προσεγγίζει τους πλάνητες Τσιγγάνους. Η γοητευτική φιγούρα του Ραμός κι η σεβάσμια φυλή του είναι ένα έμμεσο ράπισμα στη μωρία του ρατσισμού-ενταγμένο με απόλυτη φυσικότητα στην ανατρεπτική πλοκή.
Τόσα μηνύματα με τόσο εύληπτο και ρομαντικό επικάλυμμα!
Τι πιο σπουδαίο για ένα βιβλίο από το να συνδυάζει την τρυφερότητα και την τέρψη με την κοινωνική ευαισθητοποίησή του αναγνώστη;
Θεωρώ πως το βιβλίο της Ευσταθίου αδικείται από το εξώφυλλο ,ενώ κι ο τίτλος δεν αποτυπώνει τη γοητεία του σε όλη της την έκταση – λεπτομέρεια επουσιώδης μπροστά στην ομορφιά και το βάθος του.

Αυτή η συνύπαρξη τρυφερότητας, αγωνίας και κοινωνικών μηνυμάτων ουσίας μάς οδηγεί σίγουρα να εντάξουμε το βιβλίο αυτό στα κορυφαία του είδους του.

Αφήστε, λοιπόν, τη Φωτιά του Δράκου να πυρπολήσει τα συναισθήματά σας και να ζεστάνει τις καρδιές σας!
Ε.Δ.
 
Last edited by a moderator:
Να πω τα κλασικά: άλλη μία υπέροχη παρουσίαση.

Ένα μικρό σχόλιο: αν η συγγραφέας έχει αφιερώσει έστω και μία σελίδα για τον σκοτεινό τόπο ενός ιδρύματος όπως αυτός του ορφανοτροφείου,
οφείλει να ξέρει για τι πράγμα μιλάει.

Πόσο χαίρομαι που θα είσαι στη συνανάγνωση, υπέροχη Φαντίνα.
 
Last edited:
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

Πιστευω οτι ξερει. Βεβαια δεν το αναλυει εκτενως το θεμα -δινει ομως το απαραιτητο στιγμα, ενω η ανθρωπια που προκυπτει απο το συνολο του εργου κ το απροβλεπτο φιναλε του αποδεικνυει μια ευαισθητη ματια που πηγαζει απο ειλικρινες ενδιαφερον.Ειλικρινα αυτο της το βιβλιο το λατρεψα.Δεν ειναι πραγματεια,ομως ριχνει το σπορο του προβληματισμου εκει που δεν το περιμενεις.

Ποια Συναναγνωση εννοεις,ΣΤΡΑΤΗ μου??
 
Γενικα δεν με τραβα η ροζ λογοτεχνία οποτε δεν μπορώ να έχω αποψη για τα βιβλια που παρουσιαζεις (λέγοντας ροζ, εννωώ την λάιτ αισθηματική λογοτεχνια, και το πρόβλημά μου είναι με την αισθηματικη, οχι με την λάιτ φυσικα), έχω να παρατηρήσω παντως ότι λογικα πρέπει να είσαι η καλύτερη πελάτισσα του Λιβάνη
 
Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να είμαστε δηκτικοί, η διαφωνία είναι καλοδεχούμενη αλλά με σεβασμό στον παρουσιάζοντα...
 
μα δεν είμαι δεικτικός (τουλάχιστον δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου). απλά μου κάνει εντύπωση η αγαπη της Φαντίνας προς τον συγκεκριμένο εκδοτικο οίκο, κατι που άλλωστε είναι αναφέρετο δικαιωμα της.
 
Εγώ πάλι στις παρουσιάσεις δεν προσέχω ποτέ τον εκδότη. Μόνο αν με "τρελάνει" το βιβλίο θα τον ψάξω αναγκαστικά...
 
Χωρίς να είμαι φάν του είδους δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί κανείς απο την άψογη παρουσίαση και να μην του κινήσει το ενδιαφέρον το βιβλίο..Απλά μπράβο..
 
Χωρίς να είμαι φάν του είδους δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί κανείς απο την άψογη παρουσίαση και να μην του κινήσει το ενδιαφέρον το βιβλίο..Απλά μπράβο..
ΤΖΑΚΟ μου, ειλικρινα σε ευχαριστω, διοτι το σχολιο σου με τιμα πραγματικα πολυ.Δειχνει πραγματικη ανωτεροτητα ψυχης να μπεις στον κοπο να σχολιασεις με τοση καλοσυνη ενα βιβλιο που επι της ουσιας δε σε ενδιαφερει -μονο και μονο για να πεις τον καλο το λογο.Μας λειπει αυτη η νοοτροπια κι ειναι σοβαρο προβλημα γενικοτερα...Ευτυχως, μας την υπενθυμιζουν ατομα με τοσο ανοιχτους οριζοντες σκεψης κ ψυχης,οπως εσυ,ο Στρατης, ο Μπου,η Ασημενια κ πληθος αλλα μελη με θετικες προθεσεις απεναντι στο συνομιλητη!

Γενικα ειναι καλο να εχουμε σφαιρικη αντιληψη των πραγματων.Ευτυχως πληθος οικων εχουν εκδοσει αριστουργηματα και μπορει ευλογα να το συμπερανει καποιος απο τις εμπεριστατωμενες ,γεματες προσπαθεια αναρτησεις μου σε ΠΟΛΛΕΣ κατηγοριες,αρκει να μπει στον κοπο να τις διαβασει...
 
Last edited:

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Πιθανά στις παρουσιάσεις, να μην προσέχει κανείς τον εκδότη. Εγώ τον προσέχω όχι μόνο στις παρουσιάσεις, αλλά και στις επιλογές μου, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν και τους συντελεστές της έκδοσης. Επιμέλεια, μετάφραση κτλ.

Κάθε εκδοτικός οίκος έχει μια φιλοσοφία στις επιλογές του και προσλαμβάνει και τους ανάλογους συνεργάτες για να την υποστηρίξει. Μιλάμε για ομάδες συνεργασίας που δοκιμάζονται. Καλά η κακά υπάρχουν άνθρωποι δοκιμασμένοι που όπου υπογράφουν, το αποτέλεσμα είναι συνήθως το προσδοκώμενο.

Όσον αφορά στις παρουσιάσεις, έτσι όπως γίνονται εδώ, βλέπω ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολλαπλό ενδιαφέρον.

Δεν γνωρίζω κι εγώ το βιβλίο που παρουσιάζει η Φαντίνα, αλλά ένα πρέπει να της αναγνωρίσουμε σίγουρα. Έχει ένα πάθος στο ύφος της και τιμά πάντα το υλικό της. Τα κριτήρια των επιλογών της δεν μπορώ να τα κρίνω, πολύ δε περισσότερο τις ίδιες τις επιλογές. Η κατηγορία, όπως είπα κι αλλού που ορίζεται σαν γυναικεία, αισθηματική ή ό,τι άλλο ήταν έξω απ’ το βεληνεκές μου. Δεν ορίζω αν κακά ή καλά. Απλά είχα άλλες προτεραιότητες, που μάλιστα έχω καλύψει εξαιρετικά λειψά. Ομολογώ πως αγνοούσα για παράδειγμα την Μαντά και τη Δημουλίδου. Με συστήσατε σ’ αυτές με όλους τους τρόπους. Συνεχίζω να αγνοώ. Δεν είμαι καλή με όλα.

Νομίζω πως αυτό που ο Παρωνύμιος κάπου αλλού αυτές τις μέρες μας έδωσε είναι ό,τι καλύτερο για το πώς χωρίς να διαβάζουμε ξέρουμε τι είναι τι κι επιλέγουμε κι ο Στράτης σχολίασε ωραία περί αχανούς γνώσης και επιλογής μέσα στο χάος...

Κόρτο είσαι ντε φάκτο και ντε γιούρε δικαιωμένος, όπως κι εγώ, όπως και η Φαντίνα, όπως κι όλοι με τις επιλογές μας ο καθένας...και οι παρουσιάσεις για μένα αυτή την αξία έχουν. Πράγματα που ίσως εγώ δεν θα άγγιζα έρχονται με κάποιο τρόπο εμπρός μου και μπορώ να τα σκέφτομαι με κάποιο τρόπο κι ας μην τα έχω διαλέξει...

Παίρνω απ’ την παρουσίαση αυτό που πραγματικά θέλω και με βοηθάει.
 
Last edited:
Εν τω μεταξύ σκέφτομαι πως το συγκεκριμένο βιβλίο, απ' την περίληψη και τα σχόλια, τουλάχιστον, δεν μου φαίνεται αυτό που έχω στο νου μου ως αισθηματική λογοτεχνία, αλλά αν απλά έβλεπα τίτλο και εξώφυλλο δε νομίζω να μου έκανε κλικ (γιατί θα μου φαινόταν, σύμφωνα με τους προσωπικούς μου ορισμούς "εύπεπτη γυναικεία λογοτεχνία") και αναρωτιέμαι μήπως τελικά με παραπλανεί το εξώφυλλο που είναι έτσι .. θέλω να πω... λευκό πιάνο, η τέλεια παραλία, ένα γυναικείο σώμα :χμ: Μήπως ανήκει στην κατηγορία εκδότες που δε διάβασαν το βιβλίο; :χαχα:

Πολύ ωραία παρουσίαση πραγματικά :πάνω: Θα το βάλω στα υπόψιν. :)
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Έχω μιαν απορία. Υπάρχει πιθανότητα στις εκδόσεις Λιβάνη να γίνονται επιλογές χωρίς να διαβαστεί το κείμενο; Μιλάμε για Λιβάνη, όχι για κάποιο πεμπτοκλασάτο εκδοτικό...Δεν υποστηρίζω τον εκδοτικό οίκο. Απλά προσπαθώ να καταλάβω την εκδοχή ο εκδότης να μην ξέρει τι ακριβώς εκδίδει. Συγχώρα με Πολύνιους που κυριολεκτώ. Αν η έκφραση είναι μη ρεαλιστική, αλλά χιουμοριστική παραιτούμαι. Όμως αν είνα πιθανά ρεαλιστική αναρωτιέμαι δέκα φορές περισσότερο. Επίσης κάποιος δεν κάνει επιμέλεια εξωφύλλων σ’ έναν εκδοτικό οίκο; Τι γίνεται δηλαδή, ο κλητήρας κάνει μοντάζ εικόνων στο φώτοσοπ, έτσι απλά; Παιδιά ξαναλέω, αν είναι χιουμοριστική η έκφραση μαζεύομαι κάλλιστα...
 
Exeι δικιο η ΠΟΛΥΝΙΟΥΣ γι αυτο κι επεσημανα στην κριτικη οτι βρηκα το συγκεκριμενο εξωφυλλο αταιριαστο για να μην πω απωθητικο.Ομοιως και ο τιτλος ειναι πολυ ρηχος κι αφελης σε σχεση με αυτο που αντιπροσωπευει το βιβλιο.Οχι οτι συνιστα καπ[οια κοινωνιολογικη πραγματεια-θα ηταν ανεδαφικο να πουμε κατι τετοιο για μια ρομαντικη ιστορια με απλες κοινωνικες προεκτασεις-ωστοσο για το ειδος του δεν ειναι τοσο γλυκαναλατο οσο προδιαγραφει ο τιτλος.

Τα κριτηρια των επιλογων μου, Διατσεντα μου καλη, ειναι ως επι το πλειστον βιβλια που ειτε με αγγιξαν βαθια-ανεξαρτητως ειδους και ..."βαρους"-ειτε βιβλια που μου πυροδοτησαν σκεψεις που θεωρω οτι αξιζει να μοιραστω.Γνωμονας η ευγνωμοσυνη μου για το ταξιδι που καθενα μου προσφερει με τον τροπο του.Ειτε ειναι αριστουργημα ,ειτε μετριοτητα-ειτε βαθυστοχαστο,ειτε αναλαφρο.Απο ολα εχει ο μπαξες κι ολα μου τα αγαπω...Εκαστο στο ειδος του.
Αλλωστε απο την κατηγοριοποιηση νομιζω ειναι εμφανες τι να περιμενει καποιος απο καθε αναγνωσμα.Καθε βιβλιο στη δικη μου τη συνειδηση βαθμολογειται στην κατηγορια του και στο ρολο του και ολα εχουν τη θεση τους στα ραφια της βιβλιοθηκης και στην καρδια μας..
 
Last edited:
Top