Ευριπίδης: "Ρήσος"Τίτλος: Ρήσος
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Αρίστος Καμπάνης
Εκδόσεις: Φέξη
Έτος έκδοσης:1912
Έτος πρώτης έκδοσης:1912
Αριθμός σελίδων: 95


Νύχτα στο στρατόπεδο των Τρώων.Οι Αχαιοί,ηττημένοι από την μάχη της ημέρας,έχουν ανάψει μεγάλες φωτιές στο στρατόπεδό τους.Οι Τρώες μιλάνε για νυχτερινή έφοδο των Αχαιών,ο Έκτορας όμως πιστεύει ότι πρόκειται για υποχώρηση.Για να το διαλευκάνουν, στέλνουν κατάσκοπο τον Δόλωνα με δορά λύκου,και ο Έκτορας του υπόσχεται τα άλογα του Αχιλλέα.Στο μεταξύ,ένας βοσκός αναγγέλλει στον Έκτορα την άφιξη του βασιλιά των Θρακών Ρήσου, ο οποίος όταν φτάσει,υπόσχεται ότι θα συλλάβει τον Οδυσσέα.Ο Έκτορας τον συμβουλεύει να στρατοπευδεύσει και να περιμένουν να ξημερώσει.Ο Δόλωνας όμως αργεί να γυρίσει.Τον έχουν σκοτώσει ο Οδυσσέας και ο Διομήδης,αφού πρώτα του απέσπασαν το συνθηματικό των Τρώων και την τοποθεσία της σκηνής του Έκτορα.Προχωρούν και την βρίσκουν κενή.Η Αθηνά τους πληροφορεί ότι ο Έκτορας είναι γραφτό να πεθάνει από χέρι άλλου,και τους προσφέρει άλλο θύμα,τον Ρήσο,λέγοντάς τους τον τρόπο.Μεταμορφωμένη στην θεά Αφροδίτη,καθησυχάζει τον Πάρη για τις φήμες περί Αχαιών κατασκόπων στο στρατόπεδο,καθοδηγεί τους δυο Έλληνες στην σκηνή του Ρήσου όπου και τον φονεύουν.Κατά την φυγή τους,ένας Τρώας τους πιάνει και βάζει το σπαθί του στον λαιμό του Οδυσσέα,ο οποίος λέγοντας το σύνθημα,καταφέρνει να γλυτώσει τους δύο Έλληνες από τον θάνατο.

Ο Ρήσος, ανήκει στα νεότερα δράματα της Αττικής τραγωδίας και είναι αβέβαιο αν ανήκει στον Ευριπίδη. Πολλοί κριτικοί τον θεωρούν νόθο, αν και από τα αρχαία χρόνια αποδιδόταν στον Αθηναίο ποιητή. Δεν έχει το δραματικό υλικό των άλλων έργων του Ευριπίδη, δεν στερείται όμως ζωηράδας και φαντασίας. Δεν είναι η καλύτερη τραγωδία του ούτε η αντιπροσωπευτικότερη του είδους, είναι όμως απολαυστική και κατά την γνώμη μου πραγματικά αξίζει.
 
Last edited by a moderator:
Βάκχε,

είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου.Κυρίως διότι για κάποιο λόγο που ειλικρινά ούτε θα ήθελα και να ρωτήσω τους ειδήμονες , δεν εππιλέγεται συχνά ένα τέτοιο έργο. Για μένα το παράλληλο εξαιρετικό κι αγαπημένο παλιά, τώρα πια δεν θυμάμαι ήταν ο Φιλοκτήτης , του Σοφοκλή. Από το έργο του εκείνο είχα αγαπήσει. Και με πικρία που έδιναν πάντοτε έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα. Ίσως εκείνο στερούνταν αυτηρής δομής , η τραγικότητας εμφατικής για τα δεδομένα των απαιτήσεων του κοινού, ωστόσο , ως θέμα ήταν το πιο συγκλονιστικό και αντικατοπρίζε μια αντίθετα όμορφη Ελλάδα τότε. Κυρίως για τη σκληρότητα όλων των υπολοίπων ''ηρώων 'μιλάει..κυρίως για το ελεεινό φέρσιμό τους απέναντι σε έναν συν ήρωα..που επιθυμούσε να πεθάνει κι εκείνος για την πατρίδα...

με τα μέτρα βεβαίως της εποχής /όχι με σημερινό πρόσημο, αναχρονιστικό.

Οπότε η τραγωδία που επέλεξες, ανήκει σε εκείνες που αρκετα παλιά, είχα ξεχωρίσει . Το θυμάμαι..δεν τη θυμάμαι όμως πια. Και λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ μια ανάρτηση , στην οποία θα ανατρέξω λίαν συντόμως.

Να είσαι καλά , στους αναγνωστικούς σου κόπους/αγάπης!
 
Εκδόσεις Φέξη 1912. Η εποχή που ο Γεώργιος Φέξης δημιουργούσε μια επανάσταση στον κόσμο του ελληνικού βιβλίου. Η εποχή που οι αρχαίοι κλασσικοί (και όχι μόνο) μπήκαν στα ελληνικά σπίτια, σε πολύ καλές μεταφράσεις και χαμηλές τιμές. Το βιβλίο αυτό σίγουρα έχει (εκτός των άλλων) συλλεκτική αξία.:)
 
Ερανιστή, ο Φιλοκτήτης είναι η πρώτη τραγωδία που διάβασα ποτέ και έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Παιδί, είχα μανία με την Ιλιάδα, και μόλις μου εμφάνισε ο πατέρας μου τον Φιλοκτήτη, τον ρούφηξα. Δεν ήμουν σε θέση τότε να κατανοήσω πλήρως το έργο, αλλά όσο να ναι, με σημάδεψε.

Μακρυγιάννη, οι εκδόσεις του Φέξη είναι το φετίχ μου (μαζί με το ληστρικό μυθιστόρημα και τα περί ληστοκρατείας). Οι μεταφράσεις είναι πάρα πολύ καλές, και όσο να ναι, χωρίς να την έχω προλάβει, η καθαρεύουσα με γοητεύει. Όντως, ο Φέξης δημιούργησε μια επανάσταση στον χώρο του βιβλίου, όπως τα λες, η συνεισφορά του ήταν πολύ μεγάλη. Μεγάλο κρίμα που δεν υπάρχει πια. Μόλις τακτοποιηθώ (μετακόμιση γαρ) θα αναρτήσω και άλλες παρουσιάσεις από τις εκδόσεις, κάπου πρέπει να έχω και έναν κατάλογο της εποχής αν σας ενδιαφέρει, τον χρησιμοποιώ για να κρατάω σκορ!

Άργησα να απαντήσω αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Θα τελειώσει η μετακόμιση που θα πάει...
 
Top