Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ (Jean-Patrick Manchette): "Νάδα"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχηςΤίτλος: Νάδα
Πρωτότυπος τίτλος: Nada
Συγγραφέας: Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ (Jean-Patrick Manchette)
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2007
Έτος πρώτης έκδοσης: 1972 (Γαλλικά)
Αριθμός σελίδων: 248
ISBN: 978-960-442-920-2


Διάβασα την "Νάδα" τού Μανσέτ. Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο αστυνομικό με θέμα την τρομοκρατία οπότε, παρότι γραμμένο στις αρχές τού ’70, μοιάζει σύγχρονο. Είναι η ιστορία μιας μικρής, αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης που αναλαμβάνει να απαγάγει τον Αμερικανό πρέσβη ώστε να ζητήσει λύτρα.

Γρήγορη πλοκή, λιτό ύφος, ρεαλιστικοί διάλογοι και κάμποση βία συνθέτουν μια ιστορία που διαβάζεται αβίαστα, ακόμα και σε μια μέρα. Για άλλη μια φορά μού αρέσαν πολύ οι ήρωες αν και ομολογώ, πάντως, πως η "Πρηνής Θέση τού Σκοπευτή" μού άρεσε πολύ περισσότερο.

Η μετάφραση με προβλημάτισε καθώς σε μερικά σημεία η γλώσσα, και κυρίως η σύνταξη, μού φάνηκε κάπως παράταιρη. Μικρό παράδειγμα από την σελ. 21: «Παλιόφιλε. Επιστρέφω ακόμη όχι αυτή τη χρονιά! Επιστρέφω πιθανώς ποτέ.» Δεν ξέρω αν και στο πρωτότυπο υποτίθεται πως εκεί ο γραφών μιλάει κάπως παράξενα τα Γαλλικά. Δεν το φαντάζομαι. Επίσης, παρότι είμαι ένθερμος οπαδός τής ελληνικής μεταγραφής ονομάτων κτλ. νομίζω πως είναι λίγο υπερβολικό το "Δρόμος 66" για το "Route 66" τού Νατ Κινγκ Κόουλ:χαχα: (σελ. 113).

Το βιβλίο το πήρα για περίπου 13 € και στο επόμενο βιβλιοπωλείο που μπήκα βρήκα ακριβώς μπροστά στην πόρτα μοστραρισμένη μια διαφορετική έκδοση για € 7! :νατώρα:

Βάζοντας το μπλοκαρισμένο αυτόματό του στην τσέπη, ο αλκοολικός έβγαλε απ’ το σακάκι του μια σφεντόνα Μανυφράνς, με λαβή από αλουμίνιο, έβαλε στο πετσί μια ατσάλινη μπίλια, τέντωσε το λάστιχο. Αδύνατο, σκέφτηκε ο μοτοσικλετιστής, αυτός ο τύπος με σημαδεύει με μια σφεντόντα, και άκουσε το λάστιχο να χαλαρώνει απότομα, ενώ η ατσάλινη μπίλια χτύπησε το κράνος καταμεσής, το τρύπησε, τρύπησε το κεφάλι, και ο μοτοσικλετιστής έπεσε με το πρόσωπο στο οδόστρωμα, νεκρός.
Άλλες παρουσιάσεις για βιβλίων του Μανσέτ στην Λέσχη του Βιβλίου:
 
Last edited:
Top