Ζιάνγκ Ρόνγκ (Jiang Rong): "Το Τοτέμ του Λύκου"Τίτλος: Το Τοτέμ του Λύκου
Πρωτότυπος τίτλος: Wolf Totem - Lang Tuteng
Συγγραφέας: Ζιάνγκ Ρόνγκ (Jiang Rong)
Μετάφραση: Χρύσα Θ. Μπανιά
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Έτος Έκδοσης: 2004, στα Ελληνικά 2008 (H ένατη ανατύπωση που έχω εγώ είναι του Φεβρουάριου 2014)
Σελίδες: 681


Το Τοτέμ του Λύκου διαδραματίζεται στην δεκαετία του 1960, στην Μαοιστική Κίνα. Ο πρωταγωνιστής, ο Τσέν Ζέν, είναι ένα φοιτητής που στέλνεται να προσφέρει εθελοντική εργασία σε ένα καταυλισμό Μογγόλων στην Εσωτερική Μογγολία (μέρος της Κίνας, το κράτος της Μογγολία είναι η Εξωτερική Μογγολία). Έκει γνωρίζει ένα πιο απλό τρόπο ζωής καθώς και τον διαρκή "πόλεμο" ανάμεσα σε λύκους και ανθρώπους. Τα κύρια μοτίβα του βιβλίου είναι (φυσικά) η σχέση ανθρώπων και λύκων, η οικολογική καταστροφή, η σύγκρουση ανάμεσα στους νομάδες Μογγόλους και στου Κινέζους Χαν και τους Μογγόλους που έχουν υιοθετήσει τον Κινεζικό τρόπο ζωής αλλά και οι διαφορές ανάμεσα σε Κινέζους (οι οποίοι παρομοιάζονται ως Πρόβατα) και Μογγόλους (οι οποίοι παρομοιάζονται ως Λύκοι).

Το Τοτέμ του Λύκου είναι ενα πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο το οποίο συνιστώ σε όλους. Περιγράφει με ζωντάνια τον Μογγολικός τρόπο ζωής ενώ οι σκηνές όπου περιγράφονται τα ζώα και τα βοσκοτόπια της Μογγολίας είναι καταπληκτικές. Επίσης, τα κυνήγια λύκων και οι επιθέσεις των λύκων σε διάφορα θύματα προσφέρουν άφθονη δράση. Ο Ζίανγκ Ρόνγκ θέλει να επαναπροσδιορίσει τον Κινεζικό εθνικό χαρακτήρα και για αυτό τον λόγο ο πρωταγωνιστής πολλές φορές λέει ότι οι Κινέζοι χρειάζονται μετάγγιση αίματος λύκου που έχουν οι Μογγόλοι.

Το βιβλίο έκανε πάταγο στην Κίνα με 20.000.000 αντίτυπα και ο συγγραφές βραβέυτηκε με το Man Asian Literary Prize του 2007. Παρόλο κριτικές απο μερικές δυτικές εφημερίδες ότι το βιβλίο παραέχει διδακτισμό και δεν είναι λογοτεχνικό, καθώς και τις κατηγορίες ενός Γερμανού σινολόγου ότι το βιβλίο είναι φασιστικό (κάτι που δέν ισύει κατα την γνωμη μου, καθώς ο συγγραφέας υποστήριξε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν), εγώ απόλαυσα αφάνταστα αυτο το βιβλίο και το θεωρώ ένα απο τα αγαπημένα μου. Αμα το βρείτε σε βιβλιοπωλείο, προτείνω να του δώσετε μια ευκαιρία.
 
Last edited by a moderator:
Ενδιαφέρουσα παρουσίαση (ακριβό βιβλίο πάντως απ' ότι είδα). Κοίταξα τον ηλεκτρονικά κατάλογο της δημοτικής βιβλιοθήκης εδώ και το έχει. Θα κοιτάξω να το πάρω από κει. Ευχαριστούμε :)
 
Το διάβασα πέρσι το καλοκαίρι και μπορώ να πω ότι είναι (για 'μένα) ό,τι χειρότερο διάβασα μέσα στο 2014

Είδα χθες ότι γυρίζεται σε ταινία σκηνοθετημένο από τον αρκετά καλό Ζαν Ζαν Ανό
 
Top