Ζιλί Μαρό (Julie Maroh) : "Το Μπλε είναι το πιο Ζεστό Χρώμα"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Το Μπλε είναι το πιο Ζεστό Χρώμα
Πρωτότυπος τίτλος: Le Bleu est une Couleur Chaude
Συγγραφέας: Ζιλί Μαρό (Julie Maroh)
Εικονογράφηση: Ζιλί Μαρό (Julie Maroh)
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2013
Έτος πρώτης έκδοσης: 2010 (Γαλλικά)
Διαστάσεις: 22x30 εκ.
Αριθμός σελίδων: 160
ISBN: 978-960-6750-84-7


Πάει λίγος καιρός που διάβασα «Το Μπλε είναι το πιο Ζεστό Χρώμα». Πρόκειται για μια τρυφερή εικονιστορία* με θέμα τον λεσβιακό έρωτα δυο κοριτσιών.

Η μικρή Κλεμεντίν συναντά την, μια κοπέλα με τα μαλλιά βαμμένα μπλε, και απλά την ερωτεύεται. Έρχεται όμως έτσι αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, με την οικογένειά της αλλά και το λοιπό της περιβάλλον.

Η αφήγηση είναι σε δύο χρόνους και ήδη από την αρχή γνωρίζουμε την κατάληξη της ιστορίας έτσι που αφήνουμε την αφήγηση να μας οδηγήσει σε ένα προκαθορισμένο τέλος.Το σενάριο είναι αξιοπρεπές και κάπου μοιάζει βιωματικό, αν και δεν έψαξα περεταίρω, και το σχέδιο είναι πολύ όμορφο. Δυστυχώς, αναπόφευκτα συγκρίνω με το "Blankets" και διαπιστώνω πόσο αριστοτεχνικά στημένη και πολυεπίπεδη είναι εκείνη η ιστορία του Κρεγκ Τόμπσον. Εδώ η ιστορία περιορίζεται στον έρωτα όμως προφανώς αυτό έχει σαν σκοπό και το αποτέλεσμα είναι όμορφο.

Πιστεύω πως πολύς κόσμος, και ιδιαίτερα νεαρά άτομα, που βρίσκονται σε προβληματισμό όσον αφορά τον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό τους, θα βρουν την ιστορία ενδιαφέρουσα και γοητευτική και ίσως βοηθηθούν να αποδεχτούν μια ιδιαίτερη σεξουαλικότητα.

Η εικονιστορία βρήκε μια πολύ θετική αποδοχή στον κόσμο, διακρίθηκε και βραβεύτηκε και μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με τον ίδιο τίτλο αλλά μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως "Η Ζωή της Αντέλ" (2013). Η ταινία με την σειρά της βραβεύτηκε με το "Χρυσό Φοίνικα".


*εικονιστορία: αυτό που τα στα Ελληνικά το λέμε "graphic novel" :ρ
 
Η ταινία είναι λατρεμένη. Συγκινούμαι καθε φορά εκεί στο τέλος που βρίσκονται μετα απο καιρό αφου έχουν προχωρήσει με τις ζωές τους και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.
 
Top