Ζώρζ Μπερνανός (Georges Bernanos) : "To Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου"Τίτλος: To Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου
Πρωτότυπος τίτλος: The Diary of a Country Priest
Συγγραφέας: Ζώρζ Μπερνανός (Georges Bernanos)
Μετάφραση: Ελένη Σεμερτζίδου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Μελάς Καραγιάννης
Εκδόσεις: Γρηγόρη
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης:1937
Διαστάσεις: 24x17
Αριθμός σελίδων: 312
ISBN:
978-960-333-563-4

Ο Ζώρζ Μπερνανός ήταν Γάλλος συγγραφέας, γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1888 στο Παρίσι και πέθανε στις 5 Ιουλίου 1948. Ήταν καθολικός στο θρήσκευμα και τα περισσότερα από τα έργα του περιέγραφαν τις υπαρξιακές ανησυχίες, την θρησκευτική εμπειρία αλλά και τις συγκρούσεις ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η απέχθεια που τον διακατείχε για τον ορθολογισμό και τον θετικισμό της εποχής του γίνεται φανερή μέσω των ηρώων του.


Ο Μπερνανός αναφέρεται σ’ αυτό το μυθιστόρημα του με ιδιαίτερη αγάπη: «Άρχισα να γράφω το Ημερολόγιο ένα βράδυ του περασμένου χειμώνα, χωρίς να έχω ιδέα που θα κατέληγα... Καθώς πιάνω την πένα, αναζωπυρώνουν μέσα μου αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, μια τόσο κοινότοπη παιδική ηλικία, που ναι μεν ομοιάζει μ' όλες τις άλλες, αλλά κι από την οποία ουσιαστικά πηγάζουν όλα όσα αντλώ για να γράψω. Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση όταν πρέπει να μιλώ γι' αυτό το βιβλίο κι αυτό διότι το αγαπώ απεριόριστα. Λατρεύω αυτό το βιβλίο σαν να μην ήταν δικό μου». Ο Max Milner αναφέρεται, μέσα από το έργο του, σε ένα γράμμα που έστειλε ο Μπερνανός στον εκδότη του, τον Απρίλιο του 1935: «Ξεκίνησα τη συγγραφή του ημερολογίου μου, (όχι του εφημέριου, αλλά του δικό μου) και εργαζόμουν πάνω σ' αυτό τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά. Να σας πω αγαπητέ μου φίλε, πιστεύω πως θα είναι κάτι αξιόλογο. Συγκινητικό τουλάχιστον».


Στο Ημερολόγιο παρουσιάζεται η θεία χάρης σε συνεργασία με τη φύση κι όχι σε σύγκρουση όπως ενυπάρχει στο πνεύμα του ορθολογιστικού θετικισμού. Ο ιερέας του Αμπρικούρ, στο τέλος της σύντομης βιοτής του, εναποτίθεται ψυχή τε και σώματι στα σχέδια της Θείας πρόνοιας και αντιμετωπίζει το κάλεσμα του θανάτου με παιδική αθωότητα και τόλμη μες από την παράδοξη πάντα κίνηση της πίστης. Ο ιερέας διακατέχεται από υπέρμετρη λατρεία για τον θεό κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρεί μέσα του το πάθος της αγάπης για τις ανθρώπινες ψυχές. Η υπευθυνότητά του για τους ανθρώπους αλλά και για το Αμπρικούρ ως φυσικό χώρο είναι εξαιρετική, διότι συνδέεται άμεσα με τα θειικά σχέδια και την τέλεση της αποστολής του. Η πάλη ανάμεσα στην πίστη και την απιστία στο τέλος της ζωής του είναι συνεχόμενη καθώς ορισμένες στιγμές λυγίζει απέναντι στην αδυναμία των ενοριτών του να αντιληφθούν την ιερή αποστολή του. Τελικά θα παίξει τον ρόλο του αποπομπαίου τράγου για χάρη του Αμπρικούρ, λυτρώνοντας τους πάντες με τη θυσία του.


To Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου το είχε μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Robert Bresson (Ρομπέρ Μπρεσόν) με τον τίτλο "Diary of a Country Priest" το 1951, ένα εξαιρετικό και ανεπανάληπτο φιλμ με τρομερή αισθητική που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Bενετίας.
 
Last edited by a moderator:
Top