Η Χρυσηίδα Δημουλίδου για τις δανειστικές βιβλιοθήκες

Μόλις διάβασα μία πολύ πρωτότυπη άποψη για τις δανειστικές βιβλιοθήκες, η οποία περιληπτικά έχει ως εξής: στις δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχουν βιβλία που "έχουν κάνει τον κύκλο τους" και "βρίσκονται στα αζήτητα", ενώ όσοι δανείζονται είναι τζαμπατζήδες και θρασείς και δεν σέβονται τον μόχθο του δημιουργού που "παράγει κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο". Τάδε έφη Χρυσηίδα Δημουλίδου.

Αφήνω στην άκρη την κρίση μεγαλείου της κυρίας ["παράγει κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο" και "καταπονείται ο εγκέφαλός" της (sic!)]. Δεν την έχω διαβάσει κιόλας. Το δε ύφος του κειμένου δεν το σχολιάζω καν. Αλλά, ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω τη σύγχυση μεταξύ δανειστικής βιβλιοθήκης, "τζαμπατζήδων" αναγνωστών που της ζητούν δωρεάν βιβλία και παράνομης αντιγραφής καλλιτεχνικών έργων.

Βρίσκω εντελώς αδιανόητη την έκφραση αυτής της θέσης, ειδικά αυτήν την εποχή, που ο κόσμος ματώνει οικονομικά. Επιπλέον, τη βρίσκω και τελείως ανόητη. Πόση, δηλαδή, είναι η οικονομική ζημιά του συγγραφέα από την ύπαρξη ενός αντίτυπου του βιβλίου του σε μία δανειστική βιβλιοθήκη, απ' όπου μπορεί να το δανείζεται ένας αναγνώστης ανά μήνα, ας πούμε;

Πωπω, παιδιά, δεν είναι του χαρακτήρα μου, αλλά συγκρατούμαι να μην "τη στολίσω". Είμαι τόσο υπερβολική;

Το κείμενο, αντιγραμμένο από την σελίδα της στο facebook:

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε μερικά πράγματα και επειδή το κακό παράγινε, θα το κάνω θέμα. Πρέπει λοιπόν να μάθετε πως η συγγραφή, τουλάχιστον από την πλευρά μου, είναι επάγγελμα και όχι χόμπι. Επομένως αφού είναι επάγγελμα και ο άλλος μοχθεί για αναπαράγει έργο, θα πρέπει και να αμείβεται γι αυτό. Κάποιοι λοιπόν αναγνώστες, μου δηλώνουν με ιδιαίτερη μάλιστα υπερηφάνεια ότι δανείζονται όλα τα βιβλία μου απο δανειστικές βιβλιοθήκες ή τα ανταλλάσουν γιατί δεν έχουν χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως αυτό δεν είναι τωρινό, γινόταν πάντα από τότε που άρχισα να πρωτογράφω. Ως ένα σημείο το καταλαβαίνω, όμως δεν καταλαβαίνω, πως είναι δυνατόν ένα βιβλίο να βρίσκεται στις προθήκες δανειστικών βιβλιοθηκών μια εβδομάδα μετά την έκδοσή του και μάλιστα χωρίς την άδεια του συγγραφέα; Ένα βιβλίο για να μπει στις βιβλιοθήκες πρέπει να εχει κάνει τον κύκλο του που είναι 5 με 10 χρόνια, ή να βρίσκεται στα αζήτητα. π.χ ένας Καζαντζάκης, ένας Ντοστογιέφσκι, μια Λιλίκα Ζωγράφου κλπ που τα βιβλία τους έχουν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης σχολεία και αναγνώστες μου ζητούν να τους χαρίσω βιβλία. Δηλαδή να πληρώσω για να τα αγοράσω, και μετά να χρεωθώ τα έξοδα αποστολής και να τους τα στείλω. Χώρια το πήγαινε έλα. Τόσο θράσος.

Αγαπητοί αναγνώστες θα πρέπει να μάθετε να σέβεστε τον μόχθο ενός δημιουργού. Ο συγγραφέας εργάζεται σκληρά και πληρώνει ένα απίστευτο τίμημα μοναξιάς και σωματικής υγείας γιατί καταπονείται όχι μόνο το σώμα του , αλλά και ο εγκέφαλος του. Και ενώ παράγει κοινωνικό και επιμορφωτικό έργο, αμείβεται στο κάθε βιβλίο του από 0.20 λεπτά έως 1 ευρώ [καθαρά], δηλαδή ψίχουλα. Τα άλλα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Επομένως το να ζητάτε εσείς να σας δίνει δωρεάν αυτή την σταγόνα μόχθου του, όχι μόνο τον υποβιβάζει σαν επαγγελματία, αλλά και τον πλήττει οικονομικά. Το ίδιο γίνεται και με τα λαθραία cd και ταινίες , αλλά εκεί τουλάχιστον πληρώνετε ένα ποσό. Στην περίπτωσή μας όχι μόνο δεν δίνετε δεκάρα τσακιστή, αλλά ζητάτε να πληρώσει επιπρόσθετα ο δημιουργός για να έχετε εσείς το έργο του. Μάλιστα κάποιοι αναγνώστες είχαν το θράσος να με βρίσουν και να με στολίσουν με χείριστα κοσμητικά επίθετα επειδή αρνήθηκα να τους χαρίσω βιβλία μου. Οι δε δανειστικές βιβλιοθήκες έμειναν κατάπληκτες που δεν ήθελα να μοιράζω στους Έλληνες τα πνευματικά μου έργα δωρεάν, με πρόσβαλλαν επίσης με τα λεγόμενά τους λες κι εγώ βρίσκω τα προς το ζείν στον δρόμο κι αν αύριο μείνω κουλή η στραβή ή πάθω κάτι σοβαρό και δεν μπορώ να γράψω, αυτοί θα με ταΐσουν. Αν είναι έτσι, τότε να υπάρχει και δανειστική ταινιοθήκη και δανειστική ιματιοθήκη, πινακοθήκη, φαγοποτοθήκη κλπ.

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν με σκοπό να δανείζουν βιβλία που έκαναν το κύκλο τους και πλέον μένουν στα αζήτητα. Ήδη η δικηγόρος μου που είναι η καλύτερη στα πνευματικά δικαιώματα, ανέλαβε να το ψάξει. Βιβλία μου χαρίζω εκεί που κρίνω εγώ ότι πρέπει να δώσω και το κάνω με όλη μου την καρδιά. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να το σκεφτούν καλύτερα. Ποτέ στην ζωή μου, ακόμη κι όταν σπούδαζα και δεν είχα μια, δεν δανείστηκα βιβλίο. Έκανα οικονομίες και αγόραζα. Απλά ήμουν πολύ επιλεκτική. Πως στο καλό τα κατάφερνα να έχω πάντα βιβλία σπίτι μου;
Οι οικονομικές απώλειες που έχει ένας συγγραφέας είναι ανυπολόγιστες. Μη τον συγκρίνετε με τους εκδότες ή τους βιβλιοπώλες, εκείνοι είναι επιχειρηματίες θα βρουν την άκρη. Ο συγγραφέας στην Ελλάδα είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Εσείς οι ίδιοι αν αγαπάτε πραγματικά το βιβλίο και δεν είστε οι αναγνώστες αλεξιπτωτιστές , θα έπρεπε να συνδράμετε σ αυτή την προσπάθεια. Διαφορετικά καλύτερα να σταματήσουμε να γράφουμε και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον εαυτό μας.

Η παρούσα επιστολή εγράφη μετά από συζητήσεις με πολλούς συγγραφείς που εξέφρασαν έντονα αυτό το παράπονο. Σας ευχαριστώ πολύ , αν κατανοήσετε αυτή την επιστολή μου..

Χρυσηίδα Δημουλίδου
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μολις το διαβαζα Αθηνααα

Εχει φαει πολυ κραξιμο η Δημουλιδου.. ακομη διαβαζω τα σχολια που την εκαναν στην δηλωση της

Υ.Γ. αν και νομιζω οτι πρεπει να γινει ξεχωρο νημα το συγκεκριμενο
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Δεν είσαι υπερβολική Αθηνάαα, κι εμένα μου φάνηκε.. κάπως. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω όλο αυτό το τσουβάλιασμα που κάνει, που ακόμα και σε κάτι να έχει δίκιο, το χάνει.. και δικαίως.
 
Αν κατά τη συγγραφή των βιβλίων της ο πνευματικός μόχθος που καταβάλλει είναι ανάλογος μ' αυτόν που χρειάστηκε για να κάνει αυτή τη δήλωση, μπορώ να καταλάβω τι περίπου γράφει
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως η συγγραφή δύσκολα γίνεται επάγγελμα.

Διαφωνώ με την ιδέα που εκφράζει για τις δανειστικές βιβλιοθήκες όμως αυτό, αν πράγματι συμβαίνει, το καταλαβαίνω:

Επίσης σχολεία και αναγνώστες μου ζητούν να τους χαρίσω βιβλία. Δηλαδή να πληρώσω για να τα αγοράσω, και μετά να χρεωθώ τα έξοδα αποστολής και να τους τα στείλω. Χώρια το πήγαινε έλα. Τόσο θράσος.
Όπως και να 'χει, ορκίζομαι να μην δανειστώ ποτέ βιβλίο της! :))))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν ειναι πρωτη φορα που καποιοι δημιουργοι καταφερονται εναντιον καθε τροπου που τους στερεί κέρδος, έστω και αν αυτος ο τροπος ειναι νόμιμος.

Θα μπορουσε να ειναι πιο ειλικρινης. Ας ελεγε "μακαρι να μη δανειζε κανενας σε κανεναν τιποτα, μακαρι να χαλουσαν ολα τα φωτοτυπικα μηχανηματα για να μη χανω ουτε ενα ευρω".

Ο νομος φυσικα προστατευει τα πνευματικα δικαιωματα του δημιουργου για να εχει οικονομικο κερδος, αλλα και οι αναγνωστες εχουν καποια παραθυρακια να διαβαζουν δωρεαν, και ένα απο αυτά ειναι οι βιβλιοθηκες.

Αν ημουν δημιουργος θα ηταν καλυτερα για μενα να απουσιαζαν αυτα τα παραθυρακια, και ο νομος να εξυπηρετουσε μονο το κερδος μου, αλλα δεν ειναι ετσι.

Επιπλεον η λεξη "τζαμπατζήδες" δεν είναι πολιτικά ορθή την εποχή που ζούμε.

Γενικως η Δημουλιδου, κατι με το υφος της, κατι με τον τροπο που εκφραζεται, δινει σε καποιους την εντυπωση οτι ειναι καπως "αλλου".
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Διαβάζω τα σχόλια στην σελίδα της στο facebook.. Αρχικά και για κάμποση ώρα απαντούν επικροτώντας οι θαυμαστές, αναγνώστες. Μου αρέσει ένα από τα πρώτα σχόλια που αντιδρούν:

Εγώ είδα το κείμενο και πραγματικά είναι λυπηρό.. όχι ως προς το ότι πρέπει να πληρώνεται ένας συγγραφέας αλλοίμονο.. αλλά αν γνωρίζετε κάποια ανεπτυγμένη χώρα που δεν τροφοδοτεί με πάθος και επιμονή δανειστικές βιβλιοθήκες θα ήθελα να το γνωρίζω.. η κυρία Δημουλίδου θα είχε ενδιαφέρον και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία αν έκανε μια δημόσια δήλωση ότι απαγορεύει την διάθεση των βιβλίων της σε βιβλιοθήκες πράγμα που έχει το απόλυτο δικαίωμα να κάνει.. θα ήταν ίσως η πρώτη παγκόσμια που θα το αποτολμούσε και θα είχε ιστορικό ενδιαφέρον..
Γενικώς, μερικά έχουν ωραίο χιούμορ:

Εγώ πάντως της βγάζω το καπέλο για την ειλικρίνεια της να παραδεχθεί ότι δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της σε βιβλιοθήκη. Εύγε Χρυσηίδα!
:))))

Πολύ αντιπαθητικά, επίσης, τα αδιάκοπα κεφαλαία της. :μπρ:
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Απο την μια θελω να την κραξω, απο την αλλη σκεφτομαι μηπως εχει λιιιγο δικιο;

Αναρωτιεμαι αν ειχα εκδοσει και εγω να βιβλιο και εκανα την συγγραφη επαγγελμα μου, αν θα με πειραζε τοσο


Μην με κραξετε.. απλα μου αρεσει να γινομαι και δικηγορος του διαβολου :)))
 
Δεν έχω διαβάσει ποτέ μου Δημουλίδου. Μια φορά που έτυχε να τη δω στην τηλεόραση μου είχε κάνει πολύ κακή εντύπωση με το ύφος της. Με αυτά που λέει και για ''βιβλία αζήτητα'' και ''τζαμπατζήδες'', τώρα είναι που δεν πρόκειται να της κάνω τη χάρη να τη διαβάσω... (τουλάχιστον όχι αφού θα έχω δώσει τα ωραία μου λεφτουδάκια προηγουμένως :ναι: )
 
Εγώ έχω διαβάσει,όπως έχω ξαναπεί , τρία δικά της βιβλία.Τα δύο μου άρεσαν πολύ για το είδος τους ,το τρίτο καθόλου. Κι εκεί που σκεφτόμουν να της ξαναδώσω μια δεύτερη ευκαιρία διαβάζοντας ένα ακόμη δικό της που έχει η μαμά μου τώρα νομίζω πως δεν θα το κάνω.Και εντάξει δεν είπαμε να στέλνει βιβλία τζάμπα αλλά οι δανειστικές βιβλιοθήκες είναι παράλογο να την πειράζουν,αν δείτε το σπίτι της μια χαρά λεφτά φαίνεται πως βγάζει απο τα βιβλία της.Σε τέτοιυς καιρούς ειδικά θα έπρεπε να ντρέπεται που το λέει.Πάντως φαίνεται πως είναι λίγο...κάπως.Έχω δει συνέντευξη της σε πρωινή εκπομπή και πρέπει να την έχει ψωνίσει λίγο.Μια μικρή απόδειξη oι φωτογραφίες της που φτιάχνει συνέχεια στο fb που προσωπικά με κάνουν να γελάω λιγάκι καμιά φορά :μαναι: Αν και βέβαια αυτό με τις φώτο δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλή συγγραφέας ή όχι αλλά πάρτε μια μικρή γεύση
(και έχει πολλές ακόμα σε φάκελο στο δικό της προφίλ :)))))
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κι εκεί που σκεφτόμουν να της ξαναδώσω μια δεύτερη ευκαιρία διαβάζοντας ένα ακόμη δικό της που έχει η μαμά μου τώρα νομίζω πως δεν θα το κάνω.
Δηλ. σκόπευες να δανειστείς βιβλίο της Δημουλίδου από την μαμά σου και όχι να το αγοράσεις;! :αργκ: :τσκτσκ:
 
Και το βιβλίο δεν το αγόρασε καν ,το πήραμε από την ανταλλαγή βιβλίων στο πάρκο που έγινε τον Σεπτέμβρη :φιρουλί: Ε μη με καρφώσετε τώρα και μας ζητάει και λεφτά μετά :χαχα:
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καλά έχω ρίξει ΤΟ γέλιο μ' αυτό το θέμα, στο facebook γίνεται πανικός. Τα παράπονα της Δημουλίδου, που είναι μια απ' τις πιο καλοπληρωμένες συγγραφείς στην Ελλάδα, και το αίτημά της να της αναφέρουμε σε ποιες βιβλιοθήκες υπάρχουν βιβλία της... εντάξει είναι τραγικά. Όσο για τα σχολεία, εντάξει σωστά θα έπρεπε να πληρώνουν τα βιβλία των βιβλιοθηκών τους, αλλά ρε παιδί μου αν ήμουν συγγραφέας και μου ζητούσαν το βιβλίο μου για σχολική βιβλιοθήκη θα ένιωθα πολύ περήφανη και θα έστελνα ένα αντίτυπο. Σιγά τη χασούρα δηλαδή... Για τους μαθητές στην τελική, ας είναι "γύφτοι" οι μεγάλοι.
(Έχει δημιουργηθεί και μια σελίδα όπου είναι συγκεντρωμένες οι πρωτότυπες φωτογραφίες στις οποίες έχει... φωτοσοπιάρει η συγγραφέας το πρόσωπό της. Αυτό ως απάντηση στα περί πνευματικών κόπων! :μουάχαχα: Α, με πρόλαβε η Μαργαρίτα. Μα είναι
πολύ γελοίο
)
 
Last edited:
Αυτο που λεει ομως
Ποτέ στην ζωή μου, ακόμη κι όταν σπούδαζα και δεν είχα μια, δεν δανείστηκα βιβλίο. Έκανα οικονομίες και αγόραζα. Απλά ήμουν πολύ επιλεκτική.
αν το κανουμε κ εμεις, μπροστα στον τεραστιο ογκο των βιβλιων που οπωσδηποτε θελουμε να διαβασουμε (πχ. κλασσικη λογοτεχνια) δεν θα παρουμε ποτε δικο της βιβλιο. Αντε να παρουμε ενα απο περιεργεια!!! Το θεωρω λιγο αδικο ολο αυτο να βγαινει απο το στομα της, που ειναι μια απο τις πιο πετυχημενες κ πλουσιες (νομιζω) συγχρονες ελληνιδες συγγραφεις!! Λυπαμαι, αλλα βλεπω οτι τα λεφτα κ η δοξα δεν της εκαναν κ πολυ καλο... Ευχομαι να μη βρεθει ποτε στη θεση ανθρωπων που πραγματικα δεν εχουν λεφτα γιατι θα βρεθει προ εκπληξεων σε σχεση με το τι προτεραιοτητες δινουν για να ζησουν!!! Κ αληθεια τωρα μου φαινεται ουτε θα ξαναγορασω ευκολα βιβλιο της, ουτε κ θα δανειστω απο βιβλιοθηκη αφου δεν το θελει. Αν τυχει κ διαβασω κατι δικο της θα ειναι ειτε γιατι μου το εκαναν δωρο, ειτε γιατι μου το δανεισε καμια θεια μου απο δικη της επιλογη!
 
Πάντως, με όλη τη φάση, αρκετές εκατοντάδες είδαν το προφίλ της (είμαι ένα α'αυτούς...!), γίνεται ντόρος γύρω απ'το όνομά της και θα την καλέσει κανένα κανάλι πάλι. Επίσης, όλο και κάποιος θα διαβάσει κανα βιβλίο της παραπάνω... (βλέπω στο προφίλ της ότι κοινοποίησε και την κυκλοφορία και του καινούριου της βιβλίου...τυχαίο...;)
 
Last edited:
Did i just read that?!! Εκτός τόπου και χρόνου η κυρία, τουλάχιστον παραδέχεται πως η συγγραφή είναι επάγγελμα για εκείνη!
 
Εμενα παντως που ημουν πελατισσα της μ'εδιωξε με αυτα που ειπε. Δεν ξερω κατα ποσο η συγκεκριμενη διαφημιση θα της κανει καλο...
 
Ακόμα και η δυσφήμιση όμως είναι πολύ καλύτερη από το να μην ασχολούνται μαζί σου...Και εάν κρίνω από την αλλαζονία της, μπορεί να το έχει και καταευχαριστηθεί...
 
Top