Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω σε αυτό το θέμα, γιατί θεώρησα από την αρχή που το είδα και παρακολούθησα τη συζήτηση, ότι δε με αφορά και είπα ότι δε πρόκειται να βάλω λιθαράκι στην όλη υπόθεση, γιατί πιστεύω ότι έτσι μεγαλώνει το όνομα μιας συγγραφέως που μέχρι να ακούσω και διαβάσω την εν λόγω δήλωση, δεν είχα ιδέα ποια είναι. Όταν κατάλαβα, και κάτι μου θύμιζε η φυσιογνωμία της (την είχα δει πριν αρκετά χρόνια στην Μενεγάκη), σχημάτισα μια συγκεκριμένη εντύπωση και είπα να την κρατήσω για τον εαυτό μου, κυρίως γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ισχύει πάντα το "κάθε κακή δημοσιότητα είναι και καλή δημοσιότητα".
Αυτή η δήλωση, αν δε συνεχίσει να αναλώνεται στα φόρα και στα διάφορα άρθρα και ξεχαστεί, θα μείνει μόνο το όνομα "Δημουλίδου" και ο μέσος αναγνώστης που δεν ασχολείται ιδιαίτερα και ούτε για πολύ καιρό (ή ώρα εδώ που τα λέμε) με μια είδηση, το μόνο που θα θυμάται είναι το όνομα και όχι την αρνητικότητα που ξεσήκωσε γύρω του. Το επόμενο βιβλίο της θα πάει ακόμη καλύτερα και ο κόσμος θα προτιμήσει να δώσει τα ευρώ του στο "γνωστό κι αξιόπιστο" όνομα, παρά στο άγνωστο και ίσως καινούριο.
Δε σνομπάρω δημόσια το περιεχόμενο των γυναικείων μυθιστορημάτων, που και μόνο από τον χαρακτηρισμό τους ξεχωρίζουν και υποτιμούνται. Υπάρχει αντίστοιχα η "ανδρική λογοτεχνία"; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Όπως και να 'χει, δεν ακολουθώ τη θεματολογία ούτε και σε σειρές που παρακολουθώ. Συχνά βαριέμαι το είδος και δε μου προσφέρει, δε με συμπληρώνει.
Ωστόσο, και θέλω να το τονίσω και να το υποστηρίξω, προτιμώ 1000 φορές μια αναγνώστρια να διαβάζει ένα μυθιστόρημα της κατηγορίας αυτής, παρά να παρακολουθεί ένα τούρκικο σήριαλ. Τουλάχιστον η ανάγνωση προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνη της. Η φαντασία μας δημιουργεί δικά μας σκηνικά, χρώματα, ήχους, τραγούδια, γεύσεις, αρώματα. Κανένας άλλος δεν βιώνει αυτό που διαβάζουμε, όπως το βιώνουμε εμείς. Κανείς! Δεν είναι μαγικό;
Η εμπειρία αυτή από μόνη της είναι αναντικατάστατη και δεν πρόκειται να μειωθεί από το περιεχόμενο. Η δραστηριότητα που έχει ο εγκέφαλός μας όταν βυθιζόμαστε στην ανάγνωση για μένα είναι ισάξιο περάσματος σε εναλλακτική πραγματικότητα και ο καθένας μας διαλέγει την πραγματικότητά του. Χωρίς ενδοιασμούς, ελεύθερα και με προσωπικό πάθος. Ειδάλλως, ας μείνουμε στην παρούσα πραγματικότητα και ας στερήσουμε από την φαντασία μας αυτό που έχει ανάγκη και ακόμη χειρότερα, ας κρίνουμε και τους υπόλοιπους που επιλέγουν άλλους κόσμους από μας! Ας προχωρήσουμε και λίγο παραπέρα, ας συστήσουμε ομάδες "κοινής αναγνωστικής κουλτούρας" κι ας ορίσουμε μια κρύα, καθαρή, έναστρη βραδιά να μαζευτούμε στους δρόμους, ξεχωριστά η καθεμία, και να ανάψουμε πυρές. Πανύψηλες και δυνατές. Και να τις ταΐσουμε με πολλά και χορταστικά βιβλία που μισούμε. Με συγγραφείς που πρέπει να ριχτούν οπωσδήποτε στις πυρές! Στο πυρ το εξώτερον. Μακριά από το αναγνωστικό μας πεδίο. Έτσι, οι Άλλοι θα πρέπει να διαβάσουν αυτά που θα τους πούμε εμείς ότι είναι καλά. Εμείς ξέρουμε...
Ελευθερία σε όλες τις αναγνωστικές ομάδες!!!
Σεβασμός στις μεικτές ομάδες!!! (Υπάρχουν και μιγάδες και λέγεται ότι είναι οι ομορφότερη ράτσα )
Κορίτσια (κι αγόρια), πάρτε τα βιβλία που αγαπάτε μια όμορφη κουβερτούλα και εξορμήστε στις εξοχές και τα πάρκα!