Η ζωή (μας) την εποχή του Κορωνοϊού

Σε ποιό Waterstones Ιαβέρη; Νομίζω ότι ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα καταστήματα, αριθμός πελάτων και υπαλλήλων ανάλογα με τα τετραγωνικά. Αν αναφέρεσαι στο κατάστημα στο Λονδίνο στο Πικαντίλυ λογικά θα επιτρέπεται μεγάλος αριθμός, σε άλλα καταστήματα όπως αυτό στο Νότινγκ Χιλ πολύ μικρότερος.
Χτες που πήγα σε συνοικιακό βιβλιοπωλείο υπήρχε μια μικρή ουρά αλλά ήταν διαχειριζόμενη η κατάσταση. Πάντως συμφωνώ με Τσίου ότι είναι σπαστικό το να χαζεύει ο άλλος ενώ ξέρει ότι άλλοι τόσοι περιμένουν έξω.

Πήγα πριν λίγεες μέρες στο Foyles στο Charing Cross, είχε αρκετό κόσμο, αλλά μόνο στα best sellers και τις τελευταίες εκδόσεις. Στους πάνω ορόφους, ήταν αρκετά άνετα. Δεν μπορώ να πω ότι με προβληματισε ιδιαίτερα. Η αλήθεια ειναι ότι δεν εχω συνηθήσει καθολου τη μάσκα και έτσι δεν έμεινα πολύ.

Αναφέρομαι στο Waterstones του 'Εξετερ (Νότια Αγγλία) που είναι και το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης. Όμως λόγω εορτών μέσα είχε τουλάχιστον 10 έξτρα πάγκους - τραπέζια με προτάσεις για δώρα οι οποίοι περιόριζαν αισθητά τον διαθέσιμο χώρο για χάζεμα. Συν του ότι δεν υπήρχε άτομο στην είσοδο να ελέγχει τον κόσμο που μπαίνει ή βγαίνει από το κατάστημα όπως γίνεται στα άλλα καταστήματα. Το θετικό ήταν ότι όλοι φορούσαν μάσκα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παιδια να ρωτησω κατι που εχω απορια. Την ανοιξη σε μια απο τις εμφανισεις του Τσιοδρα ειχε πει κατι πολυ αινιγματικο το οποιο αναπαραγουν οι συνωμοσιολογοι-αρνητες. Αν και εχω ακουσει μονο αυτο το αποσπασμα, χωρις τα συμφραζομενα, και οσο και να το σκεφτομαι δεν μπορω να βρω λογικη εξηγηση για το τι εννοουσε.

Ειχε πει λοιπον οτι αν καποιος ασθενης κοβιντ πεθανει απο αλλη αιτια (πχ ανακοπη) δηλωνεται οτι πεθανε απο κοβιντ, και προσεθεσε οτι κατα τη γνωμη του σωστα γινεται αυτο. Αυτο το επαναλαμβανουν οι αρνητες σαν αποδειξη οτι υπαρχει καποια συνομωσια που λεει οτι πολλοι θανατοι πρεπει (ψευδως) να καταγραφονται ως κοβιντ, για να τρομαξει ο κοσμος. Εκτος του οτι αν υπηρχε τετοια συνωμοσια ο Τσιοδρας δε θα το ανεφερε ετσι, δεν μπορω να καταλαβω τι εννοουσε, και ουτε εχω ακουσει καποια εξηγηση απο τους δημοσιογραφους. Μεχρι και ο Βελοπουλος το ειχε θιξει στη Βουλη, αλλα δεν ακουστηκε πουθενα καποια απαντηση η σχολιο.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
@Αντέρωτας, σε αυτά τα βιντεάκια θα ακούσεις να αναφέρει κάτι για R0 και Rt. Όπως λέει η Βικιπαίδεια: "Οι πιο σημαντικές χρήσεις του R0 είναι ο προσδιορισμός της δυνατότητας μιας αναδυόμενης μολυσματικής ασθένειας να εξαπλωθεί σε έναν πληθυσμό και ο προσδιορισμός του ποσοστού του πληθυσμού που πρέπει να ανοσοποιηθεί μέσω εμβολιασμού για την εξάλειψη μιας ασθένειας. "
Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι οι αποφάσεις για το μέγεθος των μέτρων βγαίνουν μετά από κάποιους υπολογισμούς. Προτιμούν καλύτερα να είναι λίγο πιο μεγάλο το νούμερο, γιατί αν είναι πιο μικρό δεν θα παρθούν τα κατάλληλα για τον πληθυσμό μέτρα, θα είναι δηλαδή ελλιπή.
Τώρα, για το πόσο σωστά είναι τα μέτρα και οι χειρισμοί κι αν έχουν παρθεί λάθος αποφάσεις, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

@Αντέρωντας, νομίζω ότι εννοούσε ότι εάν κάποιος φύγει από τη ζωή για οποιονδήποτε λόγο (πχ είναι ήδη στο τελευταίο στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας) και διαγνωστεί θετικός στον covid αιτία θανάτου θα αναφέρεται covid και όχι η άλλη ασθένεια.
Επίσης, νομίζω ότι κάποια στιγμή είχε γίνει θέμα στα ΜΜΕ εξωτερικού με κάποιον που ήταν θετικός στον covid (ασυμπτωματικός) και πνίγηκε σε μια λίμνη που είχε πάει για ψάρεμα. Δήλωσαν αιτία θανάτου COVID-19!

Αυτό τωρα ρε παιδιά είναι δυνατον να ισχύει; Για το ψαρεμα και τον κοβιντ λεω. Περισσότερο για fake news μου κάνει.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
@Αντέρωτας, νομίζω ότι εννοούσε ότι εάν κάποιος φύγει από τη ζωή για οποιονδήποτε λόγο (πχ είναι ήδη στο τελευταίο στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας) και διαγνωστεί θετικός στον covid αιτία θανάτου θα αναφέρεται covid και όχι η άλλη ασθένεια.
Μα οντως αυτο καταλαβα κι εγω αλλα δε βγαζει νοημα. Δηλαδη ειναι σαν να βαζει νερο στο μυλο των συνωμοσιολογων.

Σε αλλες χωρες παλι εχω ακουσει οτι συμβαινει ακριβως το αντιθετο, για να μη τρομαζει ο κοσμος. Δηλ. αν ο κοβιντ σου προκαλεσει ανακοπη, θα γραψουν αιτια θανατου "ανακοπη", οποτε οι πραγματικοι θανατοι απο κοβιντ ειναι πολυ υψηλοτεροι απο τους επισημους. :ωιμέ: Δεν ξερω βεβαια κατα ποσο ισχυει αυτο. Παιζει να ειναι μια αλλου τυπου συνωμοσιολογια :σάλια:

Αυτό τωρα ρε παιδιά είναι δυνατον να ισχύει; Για το ψαρεμα και τον κοβιντ λεω. Περισσότερο για fake news μου κάνει.
Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι fake news ή όχι. Ωστόσο, αυτό νομίζω είναι ακριβώς που είπε ο κ. Τσιόδρας. Αν έχεις covid από ό,τι και να φύγεις αιτία θανάτου θα μπει αυτό. Άκουσα και κάποιους γιατρούς που αντιδρούν σε αυτό.
Προσωπικά δεν μπορώ να πάρω θέση για την ορθότητα της συγκεκριμένης πρακτικής, γιατί δεν ξέρω ποια πρακτική εφαρμόζεται αν συμπέσουν 2 άλλα νοσήματα.
Φυσικά, αυτό με τον πνιγμό μου φαίνεται ακραίο εάν πραγματικά συμβαίνει.

@Αντέρωτας Θα σου μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα έχασα έναν πολύ-πολύ κοντινό μου άνθρωπο, ο οποίος κόλλησε κορωνοιο πριν 1μιση μήνα. Ήταν διασωληνομενος 25 μέρες και τελικά δυστυχώς το χάσαμε. 4 μέρες πριν πεθάνει, βγήκε αρνητικός στον κωρονοιο αλλά είχε κολλήσει ενδονοσοκομειακο και τελικά δεν άντεξε η καρδιά του. Δεν ξέρω αν δηλωθηκε ανακοπή ή κορωνοιος γιατί εντέλει δεν πέθανε από κορωνοιο αλλά από ενδονοσοκομειακο, αλλά αν δεν τον είχε προκαλέσει ο κοβιντ φλεγμονή στα πνευμονια και δεν πάθαινε βαριά πνευμονία, δε θα πέθαινε. Ένας άνθρωπος με κανένα υποκείμενο νόσημα, υγιέστατος. Οπότε πιστεύω κι ο Τσιοδρας κάτι τέτοιο θα εννοούσε.
Οι αρνητές κι οι συνωμοσιολογοι δε χρειάζονται βούτυρο για το ψωμί τους, ο,τι κι αν ειπωθεί, θα το πάρουν όπως θέλουν. Και το λέω έχοντας επίσης γνωστό άνθρωπο, που ειδικά μετά το χαμό του συγγενούς μου, δεν άντεχω ούτε να βλέπω αυτά που σχολιάζει στο φβ και τον έχω κάνει απόκρυψη.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Είναι ακριβώς αυτό που λέει η Βάγγυ. Μπορεί να έχεις κάποιο άλλο νόσημα. Αν δεν κολλούσες κορωνοϊό θα την έβγαζες. Έρχεται όμως ο ιός, επιβαρύνει την κατάσταση και πεθαίνεις από το άλλο νόσημα. Ποιος σε σκότωσε; Αυτήν την στιγμή μας ενδιαφέρει να ξέρουμε πόσους ξεκάνει ο κορωνοϊός. Ποια ποσοστά θα κρατήσουμε;

Τώρα, από την κάστα των συνωμοσιολόγων την περισσότερη πλάκα έχουν οι "αρνητές". Είναι σαν να ζεις το 1943 στην Ευρώπη, μέσα στην έξαρση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δίπλα σου να σκοτώνονται οι γείτονες από βόμβες, κι εσύ να λες, "Όχι, δεν γίνεται πόλεμος!".

:))))

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία, τις δύο χώρες που γνωρίζω καλά, όποιος πεθαίνει απο κάποιο νόσημα, αλλά εχει καλλήσει κορονοιο, υπολογίζεται σαν θύμα του κορονοιου, αν ο θάνατος πραγματοποιήθηκε μεσα στις 30 μέρες (28 για το Ηνωμενο Βασίλειο) απο το θετικο αποτέλεσμα του τέστ. Στη Σουηδία υπολογιζουν οτι το μόνο το 15% των θανάτων οφείλετε αποκλειστικά στον Covid-19.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία, τις δύο χώρες που γνωρίζω καλά, όποιος πεθαίνει απο κάποιο νόσημα, αλλά εχει καλλήσει κορονοιο, υπολογίζεται σαν θύμα του κορονοιου, αν ο θάνατος πραγματοποιήθηκε μεσα στις 30 μέρες (28 για το Ηνωμενο Βασίλειο) απο το θετικο αποτέλεσμα του τέστ.
Εννοείται πως ο θάνατος οφείλεται στον κορωνοιό. Όταν έχεις επιβαρυμένη υγεία και προσβληθείς από αυτόν τον ιό φυσικά και υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να είναι μοιραίο. Η Σουηδία έχει ήδη τώρα που μιλάμε έχει 8000 θανάτους οι οποίοι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στο κορωνοιό. Τα ποσοστά δεν λεν τίποτα στην επιστημονική κοινότητα και μπορώ να στο διαβεβαιώσω εκ των έσω. Αν έχεις οξεία σκωληκοειδίτιδα και δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι να χειρουργηθείς και εν τέλει εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και πεθάνεις θα φταίει η πανδημία.
Ναι, ο κορωνοιός δεν είναι ο έμπολα ή η βουβωνική πανώλη να σκοτώνουν τα θύματα τους αλλά τα προβλήματα που δημιουργεί στα Εθνικά Συστήματα Υγείας και σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα είναι τεράστια. Η δε Αγγλία διαχειρίστηκε την κρίση επιεικώς απαράδεκτα.
Ο ιός είναι επικίνδυνος και ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα infodemics...

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Επισης, ειναι αληθεια οτι εχουν κλεισει οι εκκλησιες και ΟΧΙ οι συναγωγες και τα τζαμια; :))))

@Νικόλας Δε Κιντ Δεν διαφωνώ μαζί σου για το χειρισμο της κατάστασης, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (δεν ειναι μονο η Αγγλια, ειναι και η Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία). Ο σκοπός του σχολίου μου ήταν για τη μεθοδολογία υπολογισμού των θυμάτων, τίποτα αλλο. Κατά τα λοιπά, η καθε χώρα εχει τις δικες της ιδιαιτερότητες και οι κυβερνησεις σίγουρα εχουν μεγαλη ευθύνη. Αλλα εγω πιστεύω και στην προσωπική ευθύνη. Γνωρίζω ανθρώπους, ακόμη και στην Ελλάδα, που παρόλες τις συστάσεις, δεν λαβαίνουν κανένα μέτρο προστασίας για τους εαυτους τους, την οικογενεια τους και τους συναδέλφους τους.
Επίσης στην Αγγλία πολλοι ανθρωποι, θετικοί στον ιο, αναγκάστηκαν να πάνε να δουλεψουν γιατί ο εργοδότης τους τους απείλησε με απόλυση. Δυστυχως η επιπτώσεις απο την εξαπλωση του κορονοιου δεν περιορίζονται μόνο στον αριθμό των νεκρών, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη δυστυχία σε πολλές ομάδες ανθρώπων.

Last edited:
Καλησπέρα
Έχοντας παρακολουθήσει την μεγαλύτερη συζήτηση από τα παραπάνω, προκύπτει πλέον το ερώτημα του επικείμενου εμβολιασμού... Προφανώς και δεν επιθυμώ να μου αναφέρετε αν θα το επιχειρήσετε ή όχι... Θα ήθελα όμως να μου πείτε τη δική σας αίσθηση για τυχόν κινδύνους που μπορεί και αν προκύψουν... πόσο ασφαλες είναι ενα εμβόλιο που δημιουργήθηκε την σωστή στιγμή.... Από αυτά που διαβάζετε και αν τυχόν υπάρχει και κάποια πιο επιστημονική άποψη, μετά χαράς να την ακούσω...

πόσο ασφαλες είναι ενα εμβόλιο που δημιουργήθηκε την σωστή στιγμή....
Το εμβόλιο δεν δημιουργήθηκε τη σωστή στιγμή, αλλά όταν έπρεπε.Από τη στιγμή που οι επιστημονική κοινότητα κατάλαβε πως έχει να κάνει με μια ανεξέλεγκτη πανδημία, όλα τα ερευνητικά κέντρα εστίασαν σε αυτό το εμβόλιο και φυσικά οι χρηματοδοτήσεις ήταν τεράστιες. Ήδη υπήρχε έδαφος στρωμένο από τις έρευνές για τους δύο προηγούμενους κορωνοιούς (SARS και MERS), οπότε η έρευνα δεν ξεκινούσε από την αρχή κάτι το οποίο διευκόλυνε την όλη κατάσταση.
Το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές το απάντησαν ήδη ο WHO και το FDA. Είναι ασφαλές γιαυτό και επέτρεψαν την κυκλοφορία του. Τώρα αν είναι να αμφισβητήσουμε αυτούς τους οργανισμούς, μάλλον μπλέκουμε σε θεωρίες συνωμοσίας και άλλες παρόμοιες ιστορίες.
Η ανθρωπότητα με τα εμβόλια προχωρούσε και με τα εμβόλια θα προχωράει. Δυστυχώς, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με παραπληροφόρηση, καθηγητές του φεισμπουκ και άλλους τέτοιους περίεργους οι οποίοι πλέον έχουν λόγο και άποψη και επιπλέον επηρεάζουν και ανυποψίαστους πολίτες. Όλοι αυτοί που φωνάζουν και φέρνουν αντιρρήσεις, ανάθεμα κι αν έχουν περάσει έξω από ερευνητικό κέντρο...
Οι χειρότεροι βέβαια είναι κάποιοι επιστήμονες οι οποίοι βγήκαν νωρίς νωρίς να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις και όταν στις περισσότερες έπεσαν έξω, αντί να αναθεωρήσουν και να σταθούν στο ύψος τους, ξεκίνησαν να στηρίζουν κάτι απίθανες θεωρίες - μία μίξη ιατρικής, δημοκρατίας και συνωμοσιολογίας - σπιλώνοντας έτσι το κύρος τους και την αξιοπρέπεια τους. Βλ. Ιωαννίδης, Κουβέλας...
Τέλος για να εκφέρει κανείς άποψη για το εμβόλιο τη σύσταση του και όλο αυτό το πρότζεκτ πρέπει να είναι ειδικός βιολόγος, επιδημιολόγος και πάει λέγοντας. Οι απόψεις άλλων ειδικοτήτων, αποτελέσματα ψεκασμένης έρευνας απλά είναι τις περισσότερες φορές ανοησίες.