Η ζωή (μας) την εποχή του Κορωνοϊού

Πάλι θα αναγκαστώ να ανατρέψω αυτά που ισχυρίζεστε. Δεν είναι μόνο ευπαθείς ομάδες. Ούτε @Βιβλιολάγνος είναι
...ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Ακριβώς για αυτήν την κατηγορία πολιτών έχει ξεσπάσει όλη αυτή η κρίση,
Νέος και υγιής δεν σημαίνει ότι θα το περάσεις σαν γριπούλα, σπίτι. Εκτός α) ότι υπάρχουν πάμπολες περιπτώσεις που ανατρέπουν ακριβώς αυτό (πχ. βλέπε ο υγιής 30χρονος που πέθανε προχθές προσβεβλημένος 2η φορά στο εξάμηνο από covid πριν προλάβει να κάνει αναμνηστική εμβολίου), β) Υπάρχει κατηγορία ανθρώπων που για κάποιο λόγο, ενώ είναι υγιέστατοι, νεότατοι, καθόλου ηλικιωμένοι και με πολύ φυσική κατάσταση μπορεί να πάθουν ανήκεστες βλάβες από τον κορονοϊό ή και να πεθάνουν. Αθλητές επαγγελματίες έχουν μείνει στην ουσία ανάπηροι - με 60-65% μείωση αναπνευστικής ικανότητας από μόνιμη βλάβη κυψελίδων των πνευμόνων από covid. Ένας τέτοιος άνθρωπος εκτός ότι θα έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του, έχει καταστρέψει και την καριέρα του όπως καταλαβαίνετε. Ο γείτονάς μου είναι νοσηλευτής και τα βλέπει και δεν υπερβάλει καθόλου όταν μου τα λέει - πρέπει να δείτε το βλέμμα της απόγνωσης που έχει. Ξεκολάτε από τις καραμέλες όπως αυτές που λες @Αλουκαρδ ότι
οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολιαστων είναι αυτοί που δεν κινδυνεύουν σοβαρά απο το κορωνοιο...
Το λες και το ξαναλές, λες και θες να ξορκίσεις κάτι!
Το μόνο αξιοπρεπές όπλο που έχεις αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο -είτε σου αρέσει είτε όχι (όλα τα άλλα στα σκαριά).
Αν απλά ελπίζει κανείς ότι θα την περάσει γριπούλα, μπορείς να ελπίζει ότι θα ζήσει και με κέρδη από τζόγο. Δεν ξέρω αν οι πιθανότητες είναι οι ίδιες, η φιλοσοφία είναι, πάντως.
 
Last edited:
@ΚρίτωνΓ Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτά που λες, αλλά μιλάω πάντα για τα στατιστικά. Και τα στατιστικά λοιπόν δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία που αποβιώνουν ή καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Τα "κουσούρια" που αφήνει ο κοροναϊος σε νέους και υγιείς ανθρώπους αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι ένα σοβαρό ποσοστό των νοσούντων. Δεν ξέρουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και άμα ο ιός γίνει πιο βλαβερός για τους νέους, αλλά προς το παρόν οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι/ευπαθείς. Οπότε με βάση την τωρινή κατάσταση, θα ήταν ορθό να περάσει ένα μέτρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες, όπου με αυτό τον τρόπο θα τους προστάτευε από βαριά νόσηση, το σύστημα υγεία θα "γλίτωνε" από τον υπερβολικό αριθμό νοσούντων και θα είχαμε μια μικρή επιστροφή στην κανονικότητα.
 
@ΚρίτωνΓ Μαλλον εσυ θέλεις να ξορκισεις κάτι ή εμένα που έχω διαφορετική άποψη απο εσένα και φαίνεται απο το τρόπο που απαντάς με στυλ επιθετικό... Τι να κάνουμε ο καθένας έχει την άποψη του και μπορεί να την εκφράσει ελεύθερα πιστεύω ακόμα...όσων αφορά τα παραδείγματα που ανέφερες υπάρχουν οι περισσότεροι αθλητές που έχουν νοσησει έχουν επιστρέψει υγιεστατοι χωρίς κανένα πρόβλημα, αν το πας έτσι να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις εμβολιασμενων με παρενέργειες κλπ
 
Να ρωτήσω κάτι άλλο(και να αλλάξει και πορεία η κουβέντα που πάει ολοταχώς για στείρος καυγάς); Λέει κάποιος πως φοβάται τις παρενέργειες του εμβολίου και δεν το κάνει. Μετά του λένε πως δε θα μπορεί να αγοράζει ρούχα, παπούτσια(μπορεί ηλεκτρονικά), δε θα πηγαίνει θέατρο ή μπουζούκια ή γήπεδο και πάει και το κάνει τελικά το εμβόλιο. Μπορώ να υποθέσω ότι μετράει τα προαναφερθέντα περισσότερο από τη ζωή του;
 
@ΚρίτωνΓ

Και πάλι αναπαράγεις περιπτωσιολογία. Είναι δεκτό να μην θες να ρισκάρεις να κολλήσεις κόβιντ και μετά να μείνεις με κανα κουσούρι στο πνευμόνι. Λογικό και δεκτό. Αλλά η πρόταση "οι νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται στην ΜΕΘ" από μόνο του δεν λέει κάτι. Πόσοι είναι αυτοί οι ανεμβολίαστοι νέοι που κατέληξαν στην ΜΕΘ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων; Δηλαδή στα 8.000 κρούσματα που έχουμε ημερησίως, στις 600 διασωληνώσεις και στους 70 θανάτους, πόσους αφορά "ανεμβολίαστους νέους" και πόσους ευπαθείς ομάδες; Πιστεύω η δεύτερη ομάδα υπερτερεί κατά πολύ.

Ξαναλέω, για να μην παρεξηγούμαι, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να εμβολιαστούμε όλοι και να βγάζαμε την πανδημία στο "χαλαρό" με λιγότερα κρούσματα, απειροελάχιστους θανάτους και παράλληλα να έχουμε μια κανονική ζωή. Αυτό, δυστυχώς, δεν γίνεται λόγω των τεράστιων αριθμών ανεμβολίαστων. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να εξετάσουμε περιπτώσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Αυτό θα γίνει κυρίως με την προστάσια των πιο ευάλωτων ομάδων. Όπως και να το κάνουμε, ο νέος θα την βγάλει "καθάρη" στο 90% των περιπτώσεων, ενώ για τον ηλικιωμένο/ευπαθή τα ποσοστά είναι αντιστρόφος ανάλογα που σημαίνει ότι κατά 90% δεν θα τα καταφέρει.
 
@Μοκαντάσα αλ Σάφερ εύλογο το ερώτημα...Θα ήθελα να κανω και εγω ένα, αφού και οι εμβολιασμενοι μπορούν να νοσησουν και να μεταδώσουν τον ιό γιατί αυτοί μπορούν να πάνε παντού χωρίς ραπιντ τεστ μόνο με το πιστοποιητικό τους; Λες και με το εμβόλιο μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού...
@Βιβλιολάγνος συμφωνω με το πρώτο σκέλος που έγραψες πριν αλλα πως θα τη βγάζαμε στο "χαλαρό" με λιγότερα κρούσματα όπως ανέφερες αν εμβολιαζομασταν όλοι απο τη στιγμή που ο ιός μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμενων;
 
Last edited:
αφού και οι εμβολιασμενοι μπορούν να νοσησουν και να μεταδώσουν τον ιό γιατί αυτοί μπορούν να πάνε παντού χωρίς ραπιντ τεστ μόνο με το πιστοποιητικό τους; Λες και με το εμβόλιο μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού...
Νομίζω ότι και δυσκολότερα κολλάνε και δυσκολότερα μεταδίδουν και πιο ελαφριά το περνάνε. Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος γιατί οι μελέτες που έχω διαβάσει είναι λίγο αντικρουόμενες.
 
@Αλουκαρδ

Ουσιαστικά αυτά που σου είπε ο @Μοκαντάσα αλ Σάφερ . Οι εμβολιασμένοι και μειώνουν την μεταδικότητα και, ακόμα και αν κολλήσουν, δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Το 85-90% των θανάτων προέρχεται από ανεμβολίαστους. Η σταδιακή αύξηση των θανάτων των εμβολιασμένων μπορεί να οφείλεται στην μείωση των αντισωμάτων μετά την πεντάμηνη περίοδο προστασίας του εμβολίου. Για αυτό τώρα προτείνουν τρίτη δόση και στο Ισραήλ πάνε και για 4η δόση. Επίσης, δεν έχουν σημασία τόσο τα κρούσματα, όσο οι περιπτώσεις διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και οι θανάτοι. Ακόμα και 8000 κρούσματα να είχαν οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους, άμα το περνούσαν στα χαλαρά, δεν θα γέμιζαν οι ΜΕΘ και οι θανάτοι θα ήταν απειροελάχιστοι.

Φίλε @Αλουκαρδ
Διάβασε το παρακάτω:
Unfortunately, the vaccine’s beneficial effect on Delta transmission waned to almost negligible levels over time. In people infected 2 weeks after receiving the vaccine developed by the University of Oxford and AstraZeneca, both in the UK, the chance that an unvaccinated close contact would test positive was 57%, but 3 months later, that chance rose to 67%. The latter figure is on par with the likelihood that an unvaccinated person will spread the virus.

A reduction was also observed in people vaccinated with the jab made by US company Pfizer and German firm BioNTech. The risk of spreading the Delta infection soon after vaccination with that jab was 42%, but increased to 58% with time.

Βλέπουμε ότι ο εμβολιασμένος, στους πρώτους 3 μήνες του εμβολιασμού, μειώνει τον κίνδυνο μεταδοτικοτητας κατά 57% άμα έρθει σε επαφή με έναν ανεμβολίαστο. Το πρόβλημα είναι ότι μετά το τρίμηνο, η πιθανότητα αυξάνεται στο 67'%.

Two studies1,2 from Israel, posted as preprints on 16 July, find that two doses of the vaccine made by pharmaceutical company Pfizer, based in New York City, and biotechnology company BioNTech, based in Mainz, Germany, are 81% effective at preventing SARS-CoV-2 infections.

Both studies found that two doses of the Pfizer–BioNTech vaccine were 81% effective at preventing infections. Those who did get infected were also less likely to pass the infection to household members than were unvaccinated individuals.

The first study saw a drop of 78%, and the second 41%, in infectiousness — with the large difference in numbers perhaps explained by the fact that the estimates are based on a very small number of vaccinated people who were infected and then infected others.

Ένας εμβολιασμένος έχις 81% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό και, άκομα και αν τον κολλήσει, έχει 57% λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδόσει σε έναν ανεμβολίαστο. Οπότε φαντάσου τα οφέλη άμα ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι.
 
Last edited:
@Βιβλιολάγνος αυτό για τη μείωση της μεταδοτικοτητας νομίζω είναι λίγο δύσκολο να διαπιστωθεί αν ισχύει...ζουμε περίεργες στιγμές, ξέρω και εγω νοσηλευτριες που τις έχουν βγάλει σε αναστολή που ισχυρίζονται ότι νοσηλεύονται βαριά πολλοί εμβολιασμενοι , θα ανακαλύψουμε στο μέλλον τι ισχύει και τι όχι για τα εμβόλια και αν θα μάθουμε και ποτέ την αλήθεια απο επίσημα χείλη ή απο τους εξαιρετους δημοσιογράφους που έχουμε ...
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
αυτό για τη μείωση της μεταδοτικοτητας νομίζω είναι λίγο δύσκολο να διαπιστωθεί αν ισχύει.
Νομίζω ότι αυτός είναι γενικά ο ρόλος των εμβολίων, με αυτό τον τρόπο λειτουργούν, με αυτό τον τρόπο χτίζεται τοίχος ανοσίας..
 
@Βιβλιολάγνος στο 1ο παράρτημα λέει ότι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ανεμβολιαστος που ήρθε σε κοντινή επαφή με εμβολιασμενο ήταν 57% και αργότερα ανέβηκε όχι ότι μειώθηκε η πιθανότητα κατά 57 %
 
Ναι, έχεις δίκιο και συγγνώμη που δεν το πρόσεξα. Άρα σημαίνει ότι ένας εμβολιασμένος που κολλάει τον Δέλτα κόβιντ, έχει 43% λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδόσει κατά τους 3 πρώτους μήνες. Το συμπέρασμα παραμένει ίδιο: οι εμβολιασμένοι μειώνουν την μεταδοτικότητα ως ένα μεγάλο βαθμό, είτε είναι φορείς, είτε όχι.
 
Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, κι επειδή εργάζομαι σε εταιρία με πάνω από 1000 εργαζόμενους, είναι πλέον γεγονός πως ο κάθε ανεμβολίαστος έχει φτιάξει το δικό του αφήγημα σχετικά με τον λόγο που αρνείται να κάνει το εμβόλιο.
Τέτοια αφηγήματα χτίζονται σταδιακά από επιλεγμένη πληροφόρηση και κυρίως από πλήρη άγνοια επιστημονικών δεδομένων. Είναι απόλυτα λογικό κάποιος να φοβάται να εμβολιαστεί ή ακόμα και να ακολουθήσει μια φαρμακευτική αγωγή και εν μέρει είναι και σεβαστό. Από την άλλη να προσπαθεί ο κάθε άσχετος να αναλύσει τις πληροφορίες που πήρε από το makeleio, έναν φίλο του γιατρό και έναν τριτοξάδελφο νοσοκόμο είναι απλά αστείο.

Επίσης, κανένας από όλους όσους εκφέρουν γνώμη δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί η έρευνα.
Πως μπορεί να επιταχυνθεί, πως τα κονδύλια επηρεάζουν την εξέλιξη της και πάει λέγοντας. Και βέβαια κανένας από όλους αυτούς δεν μπορεί να καταλάβει πως τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι θέσφατα και μπορεί να αλλάξουν αλλά και να αμφισβητηθούν. Όχι βέβαια από "επιστήμονες του πληκτρολογίου" ούτε από μεμονωμένους γιατρούς, αλλά με αντίστοιχες έρευνες, δημοσιεύσεις και αναφορές πάνω σε αυτά.

Για παράδειγμα, όταν βγαίνει ο Χ ψεκασμένος γιατρός και λέει πως το εμβόλιο δε βοηθάει στο να χτιστεί τοίχος ανοσίας γιατί υπάρχει και η Χ, Ψ. Ω άποψη, την στιγμή εκείνη προσπαθεί με μια γενικολογία (μπαρούφα) να αμφισβητήσει αποτελέσματα ερευνών και επιστημονικών τεκμηριώσεων. Ακόμα και αυτός ο Ιωαννίδης που όλοι οι ανεμβολίαστοι τον είχαν κάνει σημαία τους, είμαι σίγουρος πως επειδή είναι καλός επιστήμονας, καταλάβαινε τι μαλακίες υποστήριζε απλά ο υπέρμετρος εγωισμός του και το φανατικό κοινό του το οδηγούσαν σε άλματα λογικής.
Δεν μπορώ δηλαδή να πιστέψω πως ένας επιστήμονας του δικού του επιπέδου έλεγε ασυναρτησίες τύπου "εγώ τα έλεγα, τα είχα πει κλπ κλπ". Στην επιστήμη δεν έχει σημασία τι λες, αλλά τι γράφεις, τι αποδεικνύεις και τι δημοσιεύεις. Αυτό τουλάχιστο, είναι θέσφατο.

Τέλος, είναι μάταιο για κάποιον ειδικό να προσπαθεί να πείσει ένα ημιμαθή. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Είναι ακριβώς σαν την παροιμία που λέει "ένας τρελός έριξε μια πέτρα στο πηγάδι, και 10 γνωστικοί δεν μπορούσαν να την βγάλουν".
Τα δεδομένα είναι στη διάθεση όλων, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και εν τέλει ο καθένας κάνει αυτό που του υπαγορεύει η συνείδηση του αλλά και το IQ του. Όλα τα άλλα, απλά είναι περιττά.
 
@Νικόλας Δε Κιντ οι αριθμοί τι λένε για τα χρόνια δοκιμών και τεστ που πρέπει να γίνουν πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο ή φάρμακο και μάλιστα τόσο ευρείας κλίμακας;
Οπότε όποιος είναι εμβολιασμενος πέραν όλων των άλλων προτερηματων έχει και υψηλό IQ και συνείδηση...
 
Δεν ξέρω αν έχετε εξοικείωση με νούμερα και πόσο εύκολα μπορείτε να τα ερμηνεύετε. Προσωπικά μου αρέσουν τα νούμερα (όχι τα "νούμερα") λόγω επαγγέλματος. Επειδή μάλλον μιλάω περιπτωσιολογικά, είπα να βρω νούμερα, επιβεβαιωμένα και στατιστικά. Το 20-44% των συνολικών νοσηλειών κάθε εβδομάδα, για ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών και για όλη την περίοδο Μάρτιο 2020-σήμερα, μάλλον δεν επιβεβαιώνει το αφήγημα για τους γέρους και ευπαθείς και όλοι άλλοι "εντάξει μόνο αν είσαι η υποπερίπτωση". Εκτός εάν πιστεύετε ότι αυτό το ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι όλοι οι ευπαθείς.
 
@Νικόλας Δε Κιντ οι αριθμοί τι λένε για τα χρόνια δοκιμών και τεστ που πρέπει να γίνουν πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο ή φάρμακο και μάλιστα τόσο ευρείας κλίμακας;
Οπότε όποιος είναι εμβολιασμενος πέραν όλων των άλλων προτερηματων έχει και υψηλό IQ και συνείδηση...
Πρώτον, η έρευνα για τέτοιου τύπου ιούς δεν ξεκίνησε προχτές, αλλά βασίζεται σε μελέτες που γίνονται από καιρό ακριβώς λόγω του ανέκαθεν υφιστάμενου φόβου ότι μια τέτοια πανδημία ήταν αναπόφευκτο να δημιουργηθεί και να γιγαντωθεί, βλέποντας τις προηγούμενες "πρόβες" με τις γρίπες πτηνών και χοίρων.

Δεύτερον, ως τώρα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 8 δις εμβόλια παγκοσμίως, χωρίς κάποια άκρως σοβαρή παρενέργεια σε γενική κλίμακα.

Από κει και πέρα, ξανά, ο καθένας διαλέγει τους αριθμούς που θέλει και τους ερμηνεύει όπως του αρέσει. Άλλοι πιστεύουν όλους τους Οργανισμούς Υγείας των χωρών ανά τον κόσμο που δίνουν άδεια να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια μόνο βάσει εμπεριστατωμένων στοιχείων, άλλοι πιστεύουν μεμονωμένους εφετζήδες γιατρούς.

Περί ορέξεως...
 
Δυστυχώς αυτός ο ιός μας έχει διχάσει και φοράμε ταμπέλες ο ένας στον άλλον. ΄Ήμιμαθής΄΄, ΄Άσχετός΄΄, ΄΄χαμηλό IQ'' κτλπ.

Εξ αρχής δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση από το κράτος. Ως Άσχετη θα πω πως όλοι θα έπρεπε να κάνουν γενικές εξετάσεις αίματος, θυροειδή και αλλεργιών πριν κάνουν το εμβόλιο. Μετ΄έπειτα θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ενημέρωση από το κράτος για τα εμβόλια και να λαμβάνουν την ευθύνη για κάθε οργανισμό. Ανάλογα τα νοσήματα που έχει ο καθένας οδηγείται από τον προσωπικό γιατρό του για το τι επιλογή να κάνει.

Το κράτος λαμβάνει μέτρα και ο πολίτης ως άσχετος και ημιμαθείς παίρνει τον ρόλο του γιατρού, του δημοσιογράφου, του ερευνητή κ.ο.κ
με τόσες έρευνες, φωνές, απαγορεύσεις και σύγχυσης λογικό είναι να είναι μπερδεμένος.

Πέρσι τέτοιο καιρό γονείς γνωστών μου αλλά και φίλοι μου κόλλησαν. Κάποιοι απεβίωσαν και ναι ήταν ανεμβολίαστοι... το εμβόλιο ήταν ακόμη στην πρώτη δόση. Φυσικά είχαν κάποια νοσήματα. Όμως έχω και παραδείγματα από τον κύκλο μου που κόλλησαν, νοσηλεύτηκαν με πολλά νοσήματα, το πέρασαν βαριά και δόξα τω Θεό βρίσκονται στην ζωή. Μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα; Το μόνο συμπέρασμα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής είναι πως ανεμβολίαστους γνωστούς που κατέληξαν έχω. Εμβολιασμένους που να κατέληξαν δεν έχω.

Ας μην χάνουμε την ευγενική μας ταυτότητα σκορπόντας ταμπέλες διότι ούτε γιατροί είμαστε, ούτε ειδικοί περί εμβολίων, ούτε δουλεύουμε σε ερευνητικό κέντρο. Ο Κόσμος φοβάται και είναι λογικό. Και εγώ πριν κάνω το εμβόλιο έκανα προσευχή διότι δεν ξέρω με τόσα εμβόλια που έρχονται στο τέλος τι θα γίνει.
 
Last edited:
Top