Η ζωή (μας) την εποχή του Κορωνοϊού

Τι δείχνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας:
Απλώς να επισημάνω, ότι πέραν αυτού που γράφεις, στην Πορτογαλία (βρέθηκα για μία εβδομάδα προ μηνός), έχουν αυστηρότατους ελέγχους και συνεχές μόνιτορινγκ (ακόμα και τους εμβολιασμένους τους περνούν rapid test ανά 48 ώρες στους εργασιακούς χώρους) πολύ πιο ουσιώδες από το χύμα στο κύμα που έχει η Γερμανία, ή εμείς για παράδειγμα -ακόμα και το καλοκαίρι με τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, ακόμα και τα σχολεία και οι σχολικές κάρτες είναι σε μεγάλο βαθμό κατά δήλωση του καθένα (!!! - που ξέρουμε πόσο συνεπείς και νομοταγείς είμαστε).
Ίσως δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός των 60+ που κάνει το παράδειγμά της πετυχημένο - αλλά και ο τεράστιος αριθμός τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση.
 
κυβέρνηση έκανε μια θαραλέα και απόλυτα ορθολογική κίνηση να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών που είναι περισσότερο ευάλωτες και είναι αυτές που γεμίζουν τις ΜΕΘ και αυξάνουν τα ποσοστά θνησιμότητας.
Αυτά τα πολύ ορθολογικά είναι που με τρομάζουν...
 
@Μοκαντάσα αλ Σάφερ
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι και το πιο...συνηθισμένο να εφαρμόζονται τέτοια ακραία μέτρα επιβολής σε χώρες του ελεύθερου κόσμου, αλλά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάγκης που απαιτεί δραστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της. Η κυβέρνηση βρέθηκε στο δίλλημμα ανάμεσα σε "υποχρεωτικό εμβολιασμό" ή "μαζικούς θανάτους" έτσι όπως πάει το πράγμα, και αποφάσισε ότι η πρώτη επιλογή ήταν και η πιο ορθή(τόσο για αυτήν όσο και για την κοινωνία).
Προσωπικά, έξέφρασα την αποψή μου στο πρώτο σχόλιο που έκανα σε αυτό το νήμα, όπου η θέση μου ήταν να μην υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους(πέρα από περιπτώσεις προστάσιας βαριά αρρώστων κλπ). Άμα ο άλλος είναι 70 χρονών, με υποκείμενα νοσήματα, με όλα τα κουσούρια του διαβόλου, και δεν καταλαβαίνει ότι ο ιός είναι 99% θανατηφόρος για την περίπτωση του, τότε το κράτος και η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έχει ήδη καταδικάσει τον εαυτό του. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον νέο και υγιή, που μπορεί να του εξηγήσεις ότι ο κοροναϊος, ακόμα και να τον περάσει, μπορεί να του αφήσει προβλήματα στον οργανισμό(αναπνευστικά κλπ), αλλά παρ'ολα αυτά να μην πείθεται και είναι πρόθυμος να το ρισκάρει.

Βέβαια με την λογική τύπου "ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του" και με μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας να αρνούνται το εμβόλιο, θα είχαμε μαζικούς θανάτους και θα βλέπαμε να πέθαιναν έξω από τα νοσοκομεία...Ένα τέτοιο αποκρουστικό σενάριο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση, για καθαρά πολιτικούς λόγους, όσο και αν η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης και ούτε ο ρόλος της να επιβάλει τον εμβολιασμό σε άτομα που αρνούνται πεισματικά και είναι διατεθειμένα να ρισκάρουν μέχρι και την ίδια την ζωή τους.
 
Όταν στην ίδια πρόταση μπαίνουν "ακραία μέτρα", "έκτακτη κατάσταση" κλπ αρχίζω και ανησυχώ ιδιαιτέρως. Ιδιαιτέρως δε ανησυχώ όταν γίνεται συχνή επίκληση του "ορθολογισμού".
 
Ισχύει άραγε το ανάποδο του σπουδαίου αναρχικού ρητού "χαμογελάτε. Κάνει τους άλλους να ανησυχούν";
Εάν ναι: "Ανησυχήστε κάνει τους άλλους να χαμογελούν." - Δεν είναι κακό να σκορπάς στους άλλους χαμόγελα, @Μοκαντάσα αλ Σάφερ
 
Τώρα αυτό πάλι με το κατοστάρικο. Πέρα από το ίδιο το μέτρο και την ορθότητα του δεν καταλαβαίνω την αντίδραση των ανεμβολίαστων. Υποτίθεται πως δεν κάνουν το εμβόλιο είτε επειδή φοβούνται για τις παρενέργειες (και τη ζωή τους) είτε για λόγους κοσμοθεωρίας(;). Και πέφτει το πρόστιμο ένα κατοστάρικο το μήνα και τρέχουν όλοι να κλείσουν ραντεβού. Δηλαδή τη ζωή τους ή την κοσμοθεωρία τους την κοστολογούν κάτω από 100 ευρώ το μήνα ή τόσο καιρό έκαναν ψευτοαντίσταση στο τίποτα; Και αν ισχύει το τελευταίο ποιο το νόημα μιας αντίστασης σε κάτι που τελικά δεν πίστευαν;
 
Από κει και μόνο να καταλάβεις για τι άτομα μιλάμε.
Χάνονται 100 άτομα την μέρα, δεν τρέχει και κάτι.
100εύρω και γεμίζουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
Αντίληψη και iq που λέγαμε...
 
@Μοκαντάσα αλ Σάφερ Κάποιοι το καθυστέρησαν με την λογική ότι μέχρι το καλοκαίρι όλο αυτό το πανηγύρι θα τελείωνε. Άλλωστε έτσι μας έλεγαν. Και είπαν να περάσουν αυτό το χειμώνα και μετά θα είναι ελεύθεροι. Δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι αρνητές απλά προσπαθούν να το αποφύγουν... ελά ντε όμως που θα τραβήξει πολύ όλο αυτό.

Επίσης κάποιοι που σκέφτονται γενικά το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο επειδή δεν μπορούν να το αποφύγουν άλλο... με τόσους θανάτους... με την υποχρεωτικότητα τώρα τους κλωτσάει και δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Εδώ που τα λέμε μέχρι και σε εμένα κλωτσάει όλο αυτό.
 
Top