Η θεία (σύγκρυο) Ελλη προτείνει

Τι υπέροχα πράγματα! Κι έχουμε ρεβύθια αύριο στο μενού. Μένι θενκς!
Κοίτα να δεις που μπήκα να γράψω ο λιχούδης μετά από τόσο καιρό απουσίας. Πράγματι Νικόλα, κι εμείς βάζουμε λίγη μαγειρική σόδα. Θα δοκιμάσω και τις προτάσεις της θείας (σόρυ! :)) ) Έλλης και θα σας πω εντυπώσεις.
 
παιδια, η σόδα δεν μπαινει στο μουλιασμα!! Να τα προσεχουμε αυτά τα πράματα! :))))

Ενας τηλεμαγειρας ειχε πεινα
:)))) (απειραριθμοι συνειρμοί μου προκαλούν γέλιο)

Εκτός απο φάσιον άικον, η λέσχη αρχίζει να μυρίζει και σαν εστιατόριο.
 
Last edited:
Ενας τηλεμαγειρας ειχε πεινα
Μέχρι εκείνο το σημείο της πρότασης νόμιζα ότι θα ακολουθούσε η εξής φράση: " και δεν προλάβαινε να βάλει σόδα"!!!:))))


Άσχετο, αλλά πρέπει να καθίσω να σας γράψω κι εγώ την συνταγή μου!!!
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το γιουβετσι των Ινκας

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο των Άνδεων σε κομματια, ή αλλο κρεας
  • 2 ντομάτες απο το Αγιακούτσο
  • 2 πιπεριές απο το Αλπαμάγιο
  • 2 κρεμμύδια απο το Ματσου Πίκτσου
  • σκόρδο απο το Κούσκο
  • τυρι απο γαλα llama
  • λάδι απο το χωριό
  • κριθαράκι
  • μπαχαρικα και αρωματικα της αρεσκειας μας
Βαζουμε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και πιπεριές στο μιξερ μέχρι να βγει ενα αηδιαστικό μείγμα. Αραιώνουμε με λάδι, κρασάκι ή νερό. Το βαζουμε στο ταψι και 250 γρ. κριθαρακι και ανακατεβουμε μεχρι να αναμειχθουν καλα τα υλικα και να γινει ακομα πιο αηδιαστικό, σαν ayahuasca.

Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά, κατοπιν βυθιζουμε σε αυτο το αηδιαστικό μείγμα, κομμάτια απο το κοτοπουλο ή άλλο κρεας.

Το βαζουμε ολο μαζι στο φουρνο, σε δυνατη φωτια, αλλα ανακατευοντας ποτε ποτε για να μη πιασει το κριθαρακι. Εγω γυρναω και το κοτοπουλο απο την αλλη πλευρα (ειναι και πιο χριστιανικο). Σερβιρουμε με τριμμενο τυρι.

Λεγεται οτι ο Σαπα Ινκα Πατσακούτεχ οταν το δοκιμασε αναφωνησε: Chanta! Kay yuvechiqa mikhurqani manta aswan sumaq! (μτφρ: "Ε λοιπον! Αυτο το γιουβετσι ειναι το ωραιοτερο που εχω φαει!")
Ειμαι σιγουρος οτι το μονο που συγκρατησε η Τσιου απο αυτο, ειναι οτι "τσαντα" στη γλωσσα αυτη σημαινει "λοιπον"
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μακαρόνια του Μαύρου Πιάτου

Λένε για μένα οι άνθρωποι, που ζήσαμε μαζί, πως τα μακαρόνια τα κάνω κάθε φορά λίγο στην τύχη με ό,τι υλικά τυχαίνει να υπάρχουν τριγύρω, και πως ποτέ δεν ξανακάνω την ίδια συνταγή, και κλαίνε καθώς τρώνε, γιατί ξέρουν πως αυτή η γεύση είναι τώρα, και ποτέ δεν θα ξανάναι. Και μερικώς έχουνε δίκιο.

Οπότε τα σημερινά απογευματινά μακαρόνια, για μελλοντική αναφορά.

Υλικά
(οι περισσότερες ποσότητες ψιλοαδιευκρίνιστες έτσι για σασπένς)
• μακαρόνια βίδες
• καθόλου λάδι (σημειώνω την απουσία του υλικού)
• αλάτι και ρίγανη
• σάλτσα ντομάτας
• ξινόγαλο
• μια κουταλιά μαγιονέζα
• κομματάκια σχετικά άπαχο μπέικον
• λίγα τρίμματα από σκληρότατο grana padano
• λίγο τριμμένο τυρί/κασέρι γκούντα
• ψωμί ολικής κομμένο σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση
Βράζουμε τις βίδες ένα δυο λεπτά πάνω από άνω το όριο που γράφει η συσκευασία. Με λίγο αλάτι, φυσικά, στο νερό.

Τσιγαρίζουμε το μπέικον και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας κι έπειτα το αλάτι και την ρίγανη. Μόλις αρχίσει να πυχτώνει ρίχνουμε μέσα και λίγο ξινόγαλο. Κλείνουμε το μάτι (της κουζίνας, ή έστω το δικό μας με αυταρέσκεια) ενώ η σάλτσα μας είναι ακόμα ζουμερή και ρίχνουμε μέσα τα τυριά και την μαγιονέζα κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις βίδες και τις ανακατεύουμε κι αυτές. Τελευταίο ρίχνουμε το ψωμί και το ανακατεύουμε κι αυτό ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Σερβίρουμε σε μαύρο πιάτο. Αν δεν έχεις μαύρο πιάτο μην μπεις στον κόπο να ασχοληθείς με αυτήν την συνταγή. Και γενικά να φροντίσεις να έχεις μαύρο πιάτο στο ντουλάπι. Γίνεται χωρίς μαύρο πιάτο;
 
Αυτο που καταλαβα, ειναι οτι τα φτιαχνεις ψιλολασπωμενα...
Βράζουμε τις βίδες ένα δυο λεπτά πάνω από άνω το όριο που γράφει η συσκευασία.
...αφου βραζουν και μετα.
(Βεβαια, αυτο το "πανω απο το ανω οριο", ηταν σπαζοκεφαλια. Κατεληξα οτι τα παραβραζεις ;; )
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όχι ρε συ, δεν είναι λασπωμένα. Είναι απλά καλοβρασμένα. (Νομίζω πως δύσκολα να λασπώσεις μακαρόνι σήμερα. Θα πρέπει να το βράσεις διπλάσιο χρόνο.)

Δηλ. αν λέει πάνω 8-10 λεπτά, εγώ θα τα βράσω 12 λεπτά. (Στα 8 λεπτά είναι τρελή αδεντίλα.)
 
Παρολ' αυτα, εξακολουθω να πιστευω οτι τα παραβραζεις (γιατι μπαινουν κι αλλου),which is fine by me.:ναι:

Κλόπη-λέφτ ενσαλάδα

(σχεδόν πιστή αντιγραφή πιάτου που δοκίμασα)

Τα χρειώδη:

  • Iceberg
  • Καρότο
  • Πράσινο μήλο (καβάκια)
  • Φέτα τσηζ (ζαράκια)
  • Κους κους (προσοχή, όχι το ζυμαρικό) καμιά χούφτα, περίπου.
  • Ηλιόσπορους (ε καθαρισμένους, βρε αδελφέ!!)
  • Βινεγκρε (η δική μου εκδοχή περιλαμβάνει μουστάρδα, λεμόνι, λάδι, αλάτι. Η δική τους, δεν ξέρω.)
Δεν έχω να σου πω και πολλά για την εκτέλεση. Βάλε όσο σου γεμίζει το μάτι. Λίγη προσοχή θέλει το κους κους: Αν μπεί όπως είναι, να φροντίσεις να έχει κάμποσο υγρό στοιχείο η σαλάτα ώστε να μαλακώσει κάπως. Αν αποφασίσεις να το μουλιάσεις σε νερό πριν το χρησιμοποιήσεις, θέλει πολύ λίγο χρόνο για να μην παραμαλακώσει. Η ουσία είναι να κρατάει την λίγο τραγανότητά του.

Επίσης, το καρότο δείχνει πολύ καλύτερα αν το κόψεις με το peeler σε μακριές λωριδίτσες.

Και επειδή μπορεί να σου αρεσουν οι βίδες*, αλλά να βαριέσαι τα πολλά τσουμπλέκια (κατσαρολικά) ή μπορεί να είσαι τύπος που αντιπαθεί παντώς είδους σάλτσες, όπως εγώ, μπορείς να πάρεις τα αγαπημένα μου ντοματινια (βελανίδια), φέτα τσήζ, ίσως ροδελίτσες πράσινης ελιάς και ανακατεύεις όλα μαζί τα υλικά. Λίγο λάδι.

Αν δεν έχεις ντοματίνια, ωραιότατα ταιριάζει τόνος (σε νερό) ή σολομός (αφου τον έχεις ψησει πρώτα) και μαϊντανός, και τριμμένο τζίντζερ ή λάιμ. Προσωπικά, δε μου ταιριαζει γευστικά το τυρί με το ψάρι, εσύ κάνε όπως προτιμάς. Λίγο λάδι.

*Βίδες, κοχύλια, κοφτό, πέννες κτλ.

Ευχαριστω, παρακαλείτε.:σαςευχαριστώ:
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πράσινο μήλο (καβάκια)
Πριν πιάσω τα λεξικά και μπω σε ενδελεχείς αναζητήσεις των απανταχού τσελεμεντέδων της παγκόσμιας γαστρονομίας, μήπως απλά εννοείς κυβάκια; :χμ:

Επίσης, μήπως τελικά θα ήταν χρήσιμη καμιά φωτογραφία εδώ κι εκεί; :χμ:
 
Ναι, συγγνωμη. Κυβακια ηθελα να γραψω εκει, για να κανει την τσαχπινια με τα ζαρακια απο κατω. :))))
 
:)))) (Καλο)

Αφου εχει ω3...:ρ.
Οταν το ειδα, ητανε πχια αργαΝ. Αν θες, καλη μου σουπια :αγαπώ:, διορθωσε το. Αλλιως, ασε με ερμαιο στα ματια του καθε φιλολογου ψαρα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Λουκάνικα στον λέβητα

Σήμερα, μια κάπως ανδρική συνταγή από τον θείο (σύγκρυο) Δημήτρη.

Θα χρειαστείς:
  • δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
  • πένσα ή κάποια άλλη μεταλλική τσιμπίδα (π.χ. κάβουρας)
  • μεταλλικό ματζούκι
  • μερικά λουκάνικα

Εκτέλεση:
  1. Μπαίνεις και υπογράφεις κατά του εγκλεισμού ζώων σε κλουβιά. Θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τον αριθμό του δελτίου της αστυνομικής σου ταυτότητας.
  2. Βάζεις λαδόκολλα σε ένα ταψάκι κι αραδιάζεις έπειτα τα λουκάνικα που το πιο πιθανό, θα είναι φτιαγμένα από εγκλεισμένα σε κλουβιά ζώα. Η ειρωνείες της ζωής.
  3. Ανοίγεις τον ξυλολέβητα την στιγμή που έχουν καεί τα ξύλα κι έχει απομείνει καρβουνιά, την σμπρώχνεις με κάποιο μεταλλικό ματζούκι ώστε να δημιουργηθεί χώρος κι αποθέτεις το ταψάκι. Προσοχή: είναι καλύτερο να μην μπει το ταψάκι πάνω στην καρβουνιά, αλλά πάνω στην σχάρα, διότι τα λουκάνικα θα αρπάξουν εύκολα από κάτω.
  4. Κλείνεις τον λέβητα και έπειτα ανοίγεις κι ελέγχεις μια δυο φορές, γυρίζοντας τα λουκάνικα. Βολεύει να έχεις μια πένσα γιατί αλλιώς πού να πιάσεις το ταψί. Τα λουκάνικα θα είναι έτοιμα στο άψε-σβήσε.
  5. Σερβίρεις. Μιαμ.
 
Σας προτείνω α-νε-πι-φύ-λα-κτα να ΜΗ, repeat, να ΜΗ δειτε τον Ιρλανδο. Και σε μενα το ειχα προτεινει, αλλα δεν με ακουσα. Καλα να πάθω.

Για τα στατιστικα, ο μονος που εμεινε ορθιος (στα ματια μου) ηταν ο Πεσι. Μιλησα. Δεν ευθυνομαι για οσο βαρεθειτε, αν τη δειτε.

Αυτα και μερικριστμαζ, βλεπω χωρις τον ταρανδο που ζητησα, δεν πειραζει, του χρονου. :))))
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(Δίχως να καταλαβαίνω καθόλου τις κωδικές αναφορές της Έλλης (Μ) σε Ιρλανδούς, ταράνδους και "Πέσι"), να ρωτήσω από περιέργεια, έχει δοκιμάσει κανείς να κάνει κάποια από αυτές τις συνταγές που γράφουμε εδώ ή τις αντιμετωπίζουμε απλά σαν λογοτεχνία;
:χμ:
 
Δεν με προλαβες Ελλη και το είδα πριν κανα δυο μερες. Θα συμφωνησω μαζι σου δεν αξιζε, το περιμενα καλύτερο. Μου εβγαλε το λαδι να το δω όλο. Επισης αλλη μια πολυδιαφημισμενη ταινια ακομα χειρότερη απο τον Ιρλανδο που είδα προσφατα ήταν το "Καποτε στο Χολυγουντ" του Ταραντίνο. Η ταινία δεν βλέπεται με τίποτα. Ασε που εκνευρίστηκα στο πως παρουσίαζε τον Μπρους Λη, ήρωα των παιδικών μου χρόνων. Κατω τα χέρια απο τον Μπρους! :))))
 
να ρωτήσω από περιέργεια, έχει δοκιμάσει κανείς να κάνει κάποια από αυτές τις συνταγές που γράφουμε εδώ ή τις αντιμετωπίζουμε απλά σαν λογοτεχνία;
:χμ:
Εγω ήθελα να φτιάξω την συνταγη με τα μακαρόνια που μας είπες αλλά δεν εχω μαύρο πιάτο. Θα πάρω και θα την φτιάξω. :))))
 
Top