Η λέξη 'Κυβερνητική' (Cybernetics) και τα σημερινά παράγωγά της

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Είδα πρώτη ορά τη λέξη 'Κυβερνητική' σε ένα κόμικ με ρομποτάκια. Ένας άνθρωπος έλεγε οτι ασχολείται με την κυβερνητική και είχε κατασκευάσει ένα ανθρώπινο ρομπότ που στη συνέχεια της ιστορίας έφερε μπελάδες.

Η λέξη μου είχε κάνει εντύπωση γιατί ως μορφή μου έφερνε στο νου ειδήσεις, υπουργεία και πολιτικούς :)))) τί σχέση είχε η Κυβέρνηση με τα ρομπότ και την τεχνολογία; Αν η κυβερνητική ήταν επιστήμη, μου έκανε περισσότερο για πολιτική ή πολιτικολογία!

Η κυβερνητική όπως έμαθα αργότερα, δεν βγαίνει απο την Κυβέρνηση, αλλά απο τον κυβερνήτη, με την κλασσική Ελληνική έννοια, δηλαδή τον οδηγό κάποιου οχήματος. Σκοπός της κυβερνητικής είναι μάλλον ο χειρισμός κάποιου συστήματος, και έχει εφαρμογές σε ιατρική, ψυχολογία, επιχειρήσεις και, μεταξύ άλλων, την πληροφορική και την τεχνολογία, παρότι η σύγχρονη φιλολογία έχει συνδυάσει την έννοια της κυβερνητικής αποκλειστικά με το τελευταίο.

Αν δεν κάνω λάθος ήταν τη δεκαετία του '80 όταν άρχισε να διαδίδεται και να γίνεται καταχρηστική χρήση της λέξης, και ειδικά του cyber- ως πρώτου παράγωγου λέξεων. Νομίζω οτι ο κλάδος της επιστημονικής φαντασίας που ονομάζουμε "κυβερνοπανκ" ήταν ο πιο σημαντικός και γόνιμος φορεας της λεξης. Στα έργα της συγκεκριμένης λογοτεχνίας βλέπουμε ένα ζοφερό τεχνολογικό μέλλον και δανειζεται μεταξύ άλλων την έννοια του cyborg δηλαδη του κυβερνητικου οργανισμού. Και οχι, δεν εννοω governmental organization :)))) αλλα ενος βιολογικου οργανισμου που είναι βελτιωμένος μηχανικά.

Η λέξη cyborg χρονολογείται απο το 1960 περίπου αλλα με διαφορετική έννοια απο αυτή που ξέρουμε σημερα, και αναφέρεται στη χρήση μηχανών στη διαστημική εξερεύνηση. To 1966 όμως επιννοούνται οι "Κυβερνοάνθρωποι" για τη σειρά Doctor Who και το 1972 κυκλοφορεί το βιβλιο Cyborg με πρωταγωνιστή ένα βιονικό άνθρωπο.

Cyborgs με τη σημερινή έννοια όμως έχουν επινοηθεί πολύ πριν απο αυτό. Το πρώτο cyborg ίσως εμφανίζεται το 1843 :μπρ: στο The Man That Was Used Up του Edgar Allan Poe ενώ ο πρώτος υπερήρωας της λογοτεχνίας είναι ο Νυχταλόπης του Jean de la Hire το 1908 L'Homme Qui Peut Vivre Dans L'eau.

Ενα σημείο κλειδί στην "κυβερνοκουλτούρα" όμως είναι ίσως η ιστορία μικρού μήκους True Names του Vernor Vinge που κυκλοφόρησε το 1980 και οπου αναφέρεται για πρώτη φορά μια εικονική ψηφιακή πραγματκότητα στην οποία ένας ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνδεθεί και να χειριστεί. Αυτή η ιδέα κληρονομήθηκε στα έργα του κυβερνοπανκ και ο συγγραφέας William Gibson το ονόμασε "Κυβερνοδιάστημα" ή "Κυβερνοχώρο" (Cyberspace). Έχει ενδιαφέρον όμως να αναφέρω οτι αργότερα ο ίδιος καταδίκασε αυτό το όνομα, μιας και, όπως είπε, απλά ήθελε να δημιουργήσει μια πιασάρικη λέξη χωρίς συγκεκριμένο ορισμό, όπως γίνεται με πολλές άλλες αλαμπουρνέζικες λέξεις της επιστημονικής φαντασίας.

Να όμως που η λέξη Κυβερνοχώρος πέρασε στη σημερινή μας κουλτούρα, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σήμερα θεωρούμε οτι το κυβερνοδιάστημα του Γκίμπσον εκπληρώνεται, ή οτι άρχισε να δημιουργείται. Σήμερα κυβερνοδιάστημα θεωρούμε τον ψηφιακό χώρο των τηλεπικοινωνιών και όλα τα δρώμενα στο διαδίκτυο. Τι κι αν πλεον το κυβερ- δεν έχει σχέση με τη μελέτη που κάνει η κυβερνητική και την κυβέρνηση/οδήγηση ενός συστήματος; Μπορεί να έχουμε e-mail, e-commerce, e-business και e-books, αλλά λέξεις όπως cyberchat, cyberculture, cybersex, cybersect, cyberbullying είναι πολύ πιο πιασάρικες για τα ΜΜΕ (και εύηχες) απ' οτι θα ήταν πχ τα e-chat, e-culture, e-sex κλπ. ;)
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Αυτή η ιδέα κληρονομήθηκε στα έργα του κυβερνοπανκ και ο συγγραφέας William Gibson το ονόμασε "Κυβερνοδιάστημα".
Ομολογώ πως πρώτη φορά ακούω το cyberspace να αποδίδεται ως κυβερνοδιάστημα αν και γκουγκλίζοντας βλέπω πως έχει σχεδόν 10.000 ανευρέσεις..

Αντί αυτού, γνωρίζω και χρησιμοποιώ το κυβερνοχώρος, που μάλλον είναι και καλύτερο αλλά και πιο διαδεδομένο (146.000 ανευρέσεις στο google).
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πραγματι. Εχω την εντυπωση οτι το Κυβερνοδιαστημα απαντανται συνηθως σε παλιες μεταφρασεις των βιβλιων, ενω Κυβερνοχωρος ειναι προτιμωτερος απο τα ΜΜΕ και μαλλον πιο προσφατο. Τα αντιλαμβανομαι ως συνωνυμα ομως.
 
Top