Θα το αγόραζες αν το είχες διαβασμένο;

Οι φορές που έχω δανειστεί βιβλία είναι ελάχιστες, και αυτές, είτε επειδή το εν λόγω βιβλίο ήταν εξαντλημένο είτε γιατί η ανάγνωση του δεν μπορούσε για κάποιο λόγο να περιμένει την αγορά του.. Στην πρώτη περίπτωση φωτοτύπησα τα εξαντλημένα αντίτυπα, ώστε να τα κατέχω, έστω και σε αυτή τη μορφή. Στη δεύτερη επρόκειτο για βιβλία του Ντοστογιέφσκι, από τα οποία όσα διάβασα (εκτός από ένα που απλά δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα), έσπευσα με την πρώτη ευκαιρία να τα αγοράσω και να τα κάνω δικά μου. Κατά συνέπεια, εκτός από την περίπτωση που κάποιο βιβλίο δεν μου αρέσει, βρίσκω την ιδέα, να το έχω διαβάσει, να το έχω αγαπήσει και να μην υπάρχει στην βιβλιοθήκη μου, εμμονοληπτικά βασανιστική. Επίσης επειδή η σχέση μου με τα αγαπημένα μου βιβλία έχει και κάποια φετιχιστική όψη, εάν προκύψει νέα, καλύτερη έκδοση από αυτή που ήδη έχω, ή αν έχει φθαρεί το αντίτυπο, τότε σίγουρα θα ξανά-αγοράσω το συγκεκριμένο βιβλίο.

Last edited:
Όταν ήμουνα φαντάρος είχα διαβάσει δεν θυμάμαι πόσα βιβλία από τη βιβλιοθήκη που είχαμε στο στρατόπεδο.Τα περισσότερα παρόλο που εντάσσονται στην κατηγορία "σκουπίδια" (όσο αφορά το δικό μου γούστο) τα διάβαζα γιατί αλλιώς δεν περνούσε η θητεία. Από όλα αυτά μονάχα το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" του Λουντέμη πήγα και το αγόρασα να το έχω στη βιβλιοθήκη μου.Από εκεί και πέρα δεν έχει τύχει να αγοράσω ποτέ ξανά βιβλίο που το έχω ήδη διαβάσει. Τώρα δεν ξέρω επειδή έχω αγοράσει το Kindle άμα κάποια στιγμή μπω στο τριπάκι να αγοράζω και τα βιβλία που έχω σε pdf. :χμ::χμχμ::μήπως;:

Aν ενα βιβλιο,που δανειστηκα με αγγιξει πολυ ,θα το αγορασω οπωσδηποτε ακομη κι αν το εχω ηδη διαβασει ,γιατι σε ανυποπτο χρονο μπορει να ανατρεξω παλι σε αυτο,οποτε ενδεχομενη απουσια του θα με στενοχωρουσε...

Αποφευγω να δανειζομαι βιβλια ,εκτος αν προκειται για συγχρονα μυθιστορηματα,που πρωτα θελψω να δω αν μου αρεσουν.

Και εγώ το έχω κάνει για ορισμένα (ελάχιστα) βιβλία που είχα δανειστεί και μου άρεσαν πάρα πολύ.

Θέλω πάντα να έχω στη βιβλιοθήκη μου τα βιβλία που έχω διαβάσει.
Για τον λόγο αυτό αποφεύγω να δανείζομαι βιβλία αλλά και να δανείζω, αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μου επιστραφεί.

Το πιο ακραίο που έχω κάνει είναι να αγοράσω ένα βιβλίο, που το έχω διαβάσει, γιατί το δάνεισα και δεν μου το επέστρεψαν ποτέ!!! :ωιμέ:

Δεν δανείζομαι βιβλία σχεδόν ποτέ, γιατί μετά δεν μπορώ να τα αποχωριστώ! Έχω αγοράσει στο παρελθόν βιβλία που είχα ήδη διαβάσει, κυρίως διότι ήθελα να τα ξαναδιαβάσω. Ειλικρινά όμως, δεν νομίζω ότι έχω διαβάσει πάνω από 4-5 δανεικά βιβλία στη ζωή μου!

Συνήθως τα αγοράζω πριν τα διαβάσω και, χάριν στους γονείς μου οι οποίοι διαβάζουν χρόνια, η βιβλιοθήκη μας είναι αρκετά πλούσια. Αλλά μου έχει τύχει να διαβάσω κάτι δανεισμένο και να το αγοράσω μετά. Όταν είναι βιβλίο που με αγγίζει, από αυτά που μένουν στην καρδιά σου για πάντα, θέλω να αποτελεί μέρος της βιβλιοθήκης μου, να ξέρω πως ανά πάσα στιγμή, μπορώ να το ανοίξω και να το ξεφυλλίσω, να μου χαρίσει ένα χαμόγελο όταν το χρειάζομαι...
Υπάρχουν βέβαια, και βιβλία που μετανιώνω που δεν δανείστηκα και έδωσα (έστω και λίγα) λεφτά για να αγοράσω!

Πριν λίγα χρόνια είχα δανειστεί από μία φίλη το βιβλίο με τίτλο "η κομψότητα του σκαντζόχοιρου" . Με είχε μαγέψει και θυμάμαι ότι της το είχα ξαναζητήσει για να το διαβάσω πάλι. Σίγουρα θα το αγοράσω, θέλω να υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου!

Ω ναι! Τα βιβλία που μου αρέσουν τα αγοράζω κατά ένα 90%.

Εκτός των άλλων, όταν διαβάζω ένα βιβλίο που μου αρέσει, το διαβάζω πολύ γρήγορα, ειδικά από τη μέση και πέρα, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να θέλω να το ξαναδιαβάσω

για να το απολαύσω με την ησυχία μου! (μετά μπορεί και τρίτη και τέταρτη φορά :χμ: …)

Έχω αυτό το φετίχ....να έχω όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει. έχει τύχει να αγοράσω εκ των υστέρων το βιβλίο, τουλάχιστον 5 φορές:γιούπι:

Γενικά έχω διαβάσει πολλά βιβλία χωρίς να τα έχω, είτε δανεικά, είτε από βιβλιοθήκες, οπότε κάποια απ' αυτά που μου άρεσαν πολύ τα έχω αγοράσει κιόλας γιατί ήθελα να τα έχω κ είναι και πολλά ακομα που είναι αγαπημένα μου κ θα ήθελα πολύ να αγοράσω/αποκτήσω κάποια στιγμή στο μέλλον.
Αυτά που μ' ενδιαφέρουν περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι αυτά που θέλω ν' αγοράσω, οπότε θα κάνω εδώ μια λίστα:
"Κυλήστε, δακρυά μου, είπε ο αστυνομικός..." Φίλιπ Ντικ
"Νευρομάντης" Γουίλιαμ Γκίμπσον
"Το άρωμα του ονείρου" Τομ Ρόμπινς
"Ο τρυποκάρυδος" Τομ Ρόμπινς
"Μάρτιν Ίντεν" Τζακ Λόντον, "Ο δρόμος" Τζακ Λόντον
Ζορμπάς Καζατζάκης
"Άνθρωποι κ ποντίκια" Στάινμπεκ
"Τα άνθη του κακού" Μποντλερ (να το έπαιρνα κ σε καμιά περιποιημένη εκδοσούλα........... :γιούπι:)

κ.α. που θα συμπληρώσω όταν θυμηθώ

Last edited:

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Ναι!
Ειχα δανειστει και διαβασει στο στρατο ''Το κοριτσι με τα πορτοκαλια'' του Jostein Gaarder
Oταν το συναντησα ξανα σε βιβλιοπωλειο το αγορασα (ηταν και σε προσφορα 5 ευρω)
Γενικοτερα δεν υπαρχει καποιο βιβλιο που εχω διαβασει και δε το εχω.

Θεωρώ ότι το ερώτημα έχει εύκολη απάντηση: "Ναι, αν είχα άπειρα χρήματα"!

Ένα απ' τα ωραιότερα πράγματα του κόσμου είναι μία τεράστια βιβλιοθήκη που να περιέχει "τα πάντα", αλλά δυστυχώς υπάρχει μπάτζετ που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Έτσι, τα χρήματα που θα ξοδευτούν σε βιβλία, ξοδεύονται σε βιβλία που δεν έχω διαβάσει (αν και έχουν υπάρξει μια-δυο εξαιρέσεις)

Μόνο 3 βιβλία θυμάμαι να έχω αγοράσει ενώ τα είχα διαβασμένα, γιατί μου άρεσαν και ήθελα να τα έχω: "Μικρός πρίγκιπας", "Ένα παιδί μετράει τ'άστρα" και "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", το οποίο το είχα μικρή αλλά το είχα χαρίσει σε μια φίλη μου και πέρυσι το αγόρασα για να το έχω. Γενικά, σπανίως δανείζομαι βιβλία, ακριβώς επειδή θέλω αυτά που διαβάζω να τα έχω στη βιβλιοθήκη μου.

Ασφαλώς και τα αγοράζω! Εχω ήδη αγοράσει πέντε βιβλία που διάβασα από το bookrossing τα βρήκα εξαιρετικά και θέλησα να τα έχω στην βιβλιοθήκη μου! Επίσης αγοράζω όσα έχω δανείσει και έχουν χαθεί! Ωρες ώρες νομίζω ότι είμαι αθεράπευτη, αλλά ευτυχώς δεν είμαι η μόνη!

Ορισμένα βιβλία που με εντυπωσίασαν όταν τα είχα διαβάσει ναι θα τ' αγόραζα. Το έχω δηλαδή και ως σκοπό κάποια στιγμή να το κάνω ώστε να τα έχω στην βιβλιοθήκη μου για να θυμάμαι τι μου χάρισαν και γιατί όχι να τα ξαναδιάβαζα. Σίγουρα θα αγοράσω τον "Σιντάρτα" και τον "Ντέμιαν" του Έσσε, το "Άκουε ανθρωπάκο" του Βίλχελμ Ράιχ, τις "περιοχές των σφαλμάτων σας" του Ντύερ όπως και άλλα....

Αρκετά ειναι τα βιβλια που εχω κατα καιρους δανειστεί, διαβάσει και κατόπιν αγοράσει.
Ενα, φαινεται, οτι δεν μπορεί να στεριώσει σε ράφι μου: Το Μονόγραμμα. Πρεπει να το εχω αγοράσει 4 φορές, αλλά καταλήγει πάντα αλλού. :μαναι:

Μα γιατι; Το εχω πολλάκις τιμημένο.
φαντάζομαι, ειναι μια απο κεινες τις περιπτώσεις που:
Look... it's not you, it's me. I don't think this is working out. :))))

Σίγουρα θα αγοράσω τον "Σιντάρτα" και τον "Ντέμιαν" του Έσσε, το "Άκουε ανθρωπάκο" του Βίλχελμ Ράιχ, τις "περιοχές των σφαλμάτων σας" του Ντύερ όπως και άλλα....
Εντάξει, είσαι τυχερός. Τα 3 στα 4 είναι φθηνά βιβλία (για το τελευταίο δεν ξέρω).

Κι εγώ θα αγόραζα βιβλία που έχω διαβάσει, όπως πχ της Άγκαθα, που παρόλο που μου είχαν δανείσει κάποια και τα διάβασα, θέλω να τα έχω στη βιβλιοθήκη μου. :)) :ναι: