'Ιαν ΜακΓιούαν (Ian McEwan): "Μηχανές σαν κι εμένα"Τίτλος: Μηχανές σαν κι εμένα
Πρωτότυπος τίτλος: Machines like me
Συγγραφέας: 'Ιαν ΜακΓιούαν (Ian McEwan)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος πρώτης έκδοσης: 2019 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 416
ISBN: 9789601684727

Σε μια παράλληλη πραγματικότητα, τη δεκαετία του '80, όπου τα ιστορικά γεγονότα είναι διαφορετικά ή και αντίθετα από αυτά που γνωρίζουμε, όπου ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ έληξε με ήττα της Μ.Βρετανίας και η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη που κανονικά ούτε σε 100 χρόνια από σήμερα δεν θα μπορούσαν να γίνουν, ο ήρωας του βιβλίου, λίγο πριν γίνει μεσήλικας και με την ανάλογη ψυχοσύνθεση, καθώς έχει αρχίσει να ερωτεύεται τη γειτόνισσά του αποφασίζει και δίνει την περιουσία του για να αγοράσει ένα ανδροειδές το οποίο λίγο απέχει από το να είναι κανονικός άνθρωπος. 'Ετσι, εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία της συμβίωσης όλων τους, ταυτόχρονα με πολιτικά γεγονότα στη Βρετανία , όπου κυριαρχεί η αγωνία της επίγνωσης του εαυτού και της ύπαρξης, To be or not to be, ηθικά διλλήματα ανθρώπου και μηχανής. Αν δεν ήταν τόσο φλύαρο θα μου άρεσε περισσότερο.

Οπισθόφυλλο:
Σε έναν κόσµο όχι ακριβώς όµοιο µε τον δικό µας, δυο εραστές θα περάσουν µια δοκιµασία που υπερβαίνει τα όρια της κατανόησης και της αντοχής τους.

Η Βρετανία έχει ηττηθεί στον Πόλεµο των Φόκλαντ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δίνει µάχη µε τον Τόνυ Μπεν για την εξουσία και ο Άλαν Τιούρινγκ επιφέρει επαναστατική τοµή στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης.

Το Μηχανές σαν κι εµέναεκτυλίσσεται σε ένα εναλλακτικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1980. Ο Τσάρλι, ένας τριαντατριάχρονος ανθρωπολόγος που δοκιµάζει την τύχη του στο χρηµατιστήριο αποφεύγοντας συνειδητά την εργασία πλήρους απασχόλησης, είναι ερωτευµένος µε τη Μιράντα, µια έξυπνη φοιτήτρια που κρύβει ένα τροµερό µυστικό. Όταν ο Τσάρλι κληρονοµεί ένα σεβαστό ποσό, αγοράζει τον Αδάµ, ένα από τα πρώτα ανδροειδή που αναπαράγουν πιστά το σώµα και τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, και µε τη βοήθεια της Μιράντας σχεδιάζει την προσωπικότητά του. Το σχεδόν τέλειο ανδροειδές που προκύπτει είναι ωραίο, δυνατό, και ευφυές. Σύντοµα θα σχηµατιστεί ένα ερωτικό τρίγωνο ανάµεσα στον Τσάρλι, στη Μιράντα και στον Αδάµ, φέρνοντάς τους αντιµέτωπους µε ένα βαθύ ηθικό δίληµµα.

Το Μηχανές σαν κι εµέναείναι ένα ανατρεπτικό µυθιστόρηµα που θέτει το ερώτηµα αν µια µηχανή µπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.«Στο Μηχανές σαν κι εµένα ο ΜακΓιούαν παντρεύει µια συναρπαστική, δεξιοτεχνικά αρθρωµένη πλοκή µε τη σε βάθος µελέτη της ολοένα και λεπτότερης διαχωριστικής γραµµήςανάµεσα στη λογική και στο παράδοξο, αφήνοντας τον αναγνώστη σε µια ευφορική ζάλη απέναντι στο θαύµα της ανθρώπινης ύπαρξης». The Independent

«Κάθε φράση είναι διαλεγµένη, η φόρµα είναι τέλεια. Κάθε ανατροπή στην πλοκή είναι σοφά υπολογισµένη. Με το βιβλίο αυτό ο Μακ Γιούαν µάς ανοίγει τα µάτια προς ένα µέλλον που έχει πολλές πιθανότητες να είναι αληθινό». New York Journal of Books
 
Last edited by a moderator:
Top