Ιδιωματικές λέξεις και φράσεις

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
χμ... από οτι βλεπω η κεντρικη Ελλαδα (ή ο θεσσαλικός καμπος) τα πιάνει όλα.. :γιούπι:

το : μπστάμπανο, το λεμε και μεις με μια μικρη διαφοροποιηση : μπσουταμπανο (εγω σαν μισο-ταμπανο το ακουω :))))) και εννοουμε χαζος ή κατι τετοιο

σκιώριμα το λεμε πάλι και μεις, και εννοουμε το ιδιο.

Αλλη λεξη, τωρα που πήρα φόρα; :))))

Τα ίτσια, ξέρει κανείς τι έιναι;

Το νημάτιο αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον. Γιατί το παραμελήσαμε; :ουχ:

Τα νημάτια μπορεί ο καθένας να τα αναζωογονήσει με μία νέα ανάρτηση, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και να μας δώσει πολλές σελίδες απαντήσεων από πολλά μέλη.

Αλλά τα ίτσια τα αγνοούσα. Βρίσκω εδώ όμως ότι στη ντοπιολαλιά της Χαλκιδικής σημαίνει "πανσέδες".

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εμεις πάλι λεμε τα κυκλάμινα Λάγνε.

Για να δουμε, αν τα λενε και αλλιως :)

Κυκλάμινο και πανσές δεν ταυτίζονται, Λορένα ;) Είναι πολύ κοντά, αλλά όχι το ίδιο. Η έννοια πανσές είναι ευρύτερη.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
ε.. φυσικα και δεν ταυτιζονται Λαγνε. Ο πανσες ειναι της ανοιξης, το κυκλαμινο του φθινοπώρου.

Εμεις παντως, χρησιμοποιούμε την λέξη πανσές. Τωρα.. ποιο λουλουδι εννουμε.. θα σε γελασω (με τα τόσα που είδα εδω :ρ)

Τα κυκλάμινα εννοούμε και μεις, οταν λεμε : ίτσια :).

Σημ. παντως το νημάτιο είναι αξιόλογο, και ίσως κάποια στιγμή, γίνει η σκέψη να μαζευτούν (ωστε να διασωθουν) οι λέξεις που γράφτηκαν εδω.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
:εεε;: τί ακριβώς λένε; και τί εννοούν;

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Σημερα ακουσα την λεξη : σαχνιασμένο, και σκεφτηκα να σας την μεταφερω
(τελικα θα ειναι ωραιο να δημιουργησουμε καταλογο οταν μαζευτουν πολλες τετειες λεξεις.

Τεσπα.. με την λεξη αυτη εννοουμε την εικονα ενος φαγητου που εχει πιασει ενα ειδος μούχλας (αυτη που μοιαζει καπως με ιστο αραχνης και οχι την πρασινη τυπου ροκφορ)

αγαπητέ φίλε φάρε το μα-χια δηλώνει έκπληξη και είναι οι δυο διαφορετικές λέξεις που λέμε μα... και χια!!! που τις λέμε όταν ξαφνιαζόμαστε για κάτι! εμείς λοιπόν οι Αρτακιανοί τις λέμε μαζί αυτές τις λέξεις... επίσης ο λέμε και το τσουμπλέκι που δεν ξέρω τι ακριβώς σημαινει αλλά το λένε στα παιδιά οταν κάνουν ''ζαβολιές''....
και το πιο χαρακτηριστικό είναι πως κόβουμε τις καταλήξεις στις λέξεις. Για να καταλάβετε μια μέρα λοιπόν με βλέπει μια γειτόνισσα μου και μου λεει:
μαρ' αγαπη'μ δν εχεις σχολειό σήμερα? ή ένα άλλο: μαρι τι φωνάζνα όλο το βραδ δεν ησυχασαμ καθόλ να φυγνα, φωνάξαμ την αστυνομία και ήρθαν να τς μαζεψνα(μτφ=μαρί τι φωνάζανε όλο το βράδυ δεν ησυχάσαμε καθόλου, να φυγουνε, φωνάξαμε την αστυνομία και ήρθαν να τους μαζέψουν!) ό,τι να ναι μιλάμε!!έτσι και ακούσετε αρτακιανή γριά να μιλάει δεν θα καταλάβετε τίποτα αλλά θα σκάσετε στα γέλια!!!μια φίλη μου από την Αθήνα είχε έρθει το καλοκαίρι και μας μιλούσε λοιπόν μια γυναίκα που μιλάει πολυ έντονα Αρτακιανά. Όταν τελείωσε να μιλάει με ρωτάει η φίλη μου: τι γλώσσα μιλούσε ξένη είναι;:χαχαχα: τόσο πολύ!!!

Το αγαπημενο μου νηματιο :)

Σημερα εχω τις λεξεις : φλιτίρσκα, και τσιαπράγκαλα

Η πρωτη σημαινει : πεταξα, και η δευτερη : πραγματα συνηθως σκουπιδια, που μαζευει κανεις οταν καθαριζει εναν χωρο.
(δεν εννοω σκονες, εννοω επιπλα, ρουχα κτλ)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Συμπραγκαλα Χρυς, εμεις λεμε τις.. αποσκευες, συνηθως, ή εστω καποια πραγματα που μας ανηκουν (με την ευρυ εννοια).

Τα τσιαπραγκαλα νομιζω πως αναφερονται περισοοτερο στα .. πασης φυσης "σκουπιδια" εξ'ου και το παραδειγμα.

Λεω.. δεν ειμαι σιγουρη!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
ωραίες οι λέξεις σας. Θα ήταν ωραία αν λέγαμε και από ποιο ιδίωμα, ή τέλος πάντων από ποια περιοχή, είναι η καθεμία... :)

Εγώ δε, τα έμαθα "σιμπράγκαλα" (= πράγματα γενικώς, αλλά και αποσκευές ειδικότερα), και μάλιστα νομίζοντας ότι το πρώτο στοιχείο της λέξης είναι το "συν" (άρα θα το έγραφα "συμπράγκαλα"), αλλά μετά από αυτά που γράψατε έχω σοβαρές αμφιβολίες για την ελληνική προέλευση της λέξης.

Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Λαγνε, δεν ξερω αν μπορει κανεις να ειναι σιγουρος για την ορθογραφια. Τουλαχιστον εγω, δεν ειδα πουθενα τετοιες λεξεις γραμμενες, ολες οσες ξερω τις εχω ακουσει απο τους παλαιοτερους, που σιγουρα ουτε και οι ιδιοι ξερουν απο που προερχονται. Τις ακουσαν και αυτοι.