Ισαάκ Ασίμωφ: "Εγώ, το Ρομπότ"Τίτλος: Εγώ, το Ρομπότ
Πρωτότυπος τίτλος: I, Robot
Συγγραφέας: Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)
Μετάφραση: Δ. Αποστόλου
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 1984
Έτος πρώτης έκδοσης: 1950 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 220


Ο Ισαάκ Ασίμωφ γεννήθηκε στη Ρωσία στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992. Μετανάστευσε στη χώρα αυτή το 1923 και πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1928. Σπούδασε βιοχημεία, την οποία και δίδαξε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς ΕΦ. Εκτός από βιβλία επιστημονικής φαντασίας, δημοσίευσε μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ ("Εγώ, το Ρομπότ", "Έρχονται τα Ρομπότ", "Σπηλιές από Ατσάλι", "Ο Γυμνός Ήλιος", "Τα Ρομπότ της Αυγής", "Ρομπότ και Αυτοκρατορία" ) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας ("Γαλαξιακή Αυτοκρατορία" 1-6).

Το 1950 ο Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Εγώ, το Ρομπότ» (I robot). Με αυτό εισήγαγε τους τρεις νόμους της Ρομποτικής, που έμελλε να μείνουν ιστορικοί με την εντύπωση που προκάλεσαν ακόμα και στον επιστημονικό κόσμο. Η υπόθεση αφορά τη συνέντευξη της ρομποτοψυχολόγου Suzan Calvin, μέσα από την οποία μας παρουσιάζονται εννέα ιστορίες σχετικές με ρομπότ.
Οι τρεις περίφημοι νόμοι της Ρομποτικής είναι οι εξής.

1. Δεν επιτρέπεται στο Ρομπότ να βλάψει άνθρωπο ή, εξαιτίας της αδράνειάς του, να τον αφήσει να πάθει κακό.
2. Το Ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που λαμβάνει από τον άνθρωπο, εκτός αν οι διαταγές αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τον πρώτο νόμο.
3. Το Ρομπότ πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του, εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και δεύτερο νόμο.

(Έγχειρίδιο Ρομποτικής 56η έκδοση 2058 μ.Χ.)
 
Last edited by a moderator:
Το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που διάβασα (εκτός βέβαια από Ιούλιο Βερν, που δεν τον λες και πολύ "επιστημονική φαντασία").
 
Πάνε χρόνια που το διάβασα. Αρκετά καλό και με ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου με τα ρομπότ και τους ανθρώπους ουσιαστικά ταξικούς εχθρούς. Αν και μου άρεσε όμως δεν έτυχε να διαβάσω τίποτα άλλο από Ασίμοφ.
 
Top