Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov): "Ο γυμνός ήλιος" ("The Naked Sun")

48
Τίτλος: Ο γυμνός ήλιος
Πρωτότυπος τίτλος: The Naked Sun
Συγγραφέας: Isaac Asimov
Μετάφραση: Ντίνος Γαρουφαλιάς
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 1977
Έτος πρώτης έκδοσης: 1956 (Αγγλικά)
ISBN: 978-960-382-528-9

Μου προξενούσε πολύ μεγάλη εντύπωση που δεν υπήρχε τόπικ για τον μεγάλο αυτό συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Μιας και αυτές τις ημέρες έχω καταπιαστεί με τον Ασίμωφ, θα παραθέσω αξιολογήσεις για κάποια από τα βιβλία του.
Ξεκίνησα με τον Γυμνό Ήλιο. Ανήκει στα βιβλία του με θεματολογία γύρω από τα ρομπότ. Μην περιμένει κανείς ότι θα διαβάσει Ρόμποκοπ ή τρανσφόρμερς. Επί παραδείγματι, το συγκεκριμένο βιβλίο ουσιαστικά είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ένας τίμιος αστυνομικούλης προσπαθεί να λύσει το μυστήριο ενός φόνου σε ένα άλλο πλανήτη του όχι πολύ μακρινού (;;) μέλλοντος. Ναι, υπάρχουν ρομπότ, ως μέρος της καθημερινότητας. Γενικά, τα βιβλία του Ασίμωφ με θέμα τα ρομπότ ανήκουν στο ίδιο σύμπαν, οπότε αν κάποιος διαβάσει το πρώτο, αποκτά μία ιδέα για το πως θα είναι τα υπόλοιπα.

Αν και η μετάφραση δεν είναι σούπερ, μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που ψάχνουμε να βρούμε έναν δολοφόνο. Και ναι δεν είμαστε στην Γη. Και ναι υπάρχουν ρομπότ.

Η γραφή απλή, περιεκτική, όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από έναν καθηγητή βιοχημείας, που ήταν ο Ασίμωφ.

Υ.Γ. Το βιβλίο διαβάζεται και μόνο του, αλλά στο σύμπαν των ρομπότ, προηγείται χρονικά το "Σπηλιές από ατσάλι''.
Υ.Γ.2 Αν σου αρέσουν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, διάβασέ το. Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά, διάβασέ το. Αν σου αρέσουν και τα δύο αυτά είδη, θα έπρεπε ήδη να ήσουν στο βιβλιοπωλείο.
 
Last edited by a moderator:
Top