Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov): "Το Τέλος Της Αιωνιότητας" ("The End Of Eternity")

49

Τίτλος: Το Τέλος Της Αιωνιότητας
Πρωτότυπος τίτλος: The End Of Eternity
Συγγραφέας: Isaac Asimov
Μετάφραση: Ανδρέας Μιαούλης
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 1979
Έτος πρώτης έκδοσης: 1955 (Αγγλικά)
ISBN: 978-960-382-981-2

Κυρίες και κύριοι,
Ο Ισαάκ Ασίμωφ και η επιστημονική φαντασία στις πολύ σπουδαίες στιγμές τους. Προσπαθώντας να διατηρήσω την αντικειμενικότητά μου απέναντι στο αγαπημένο μου είδος λογοτεχνίας, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι μιλάμε για ένα αριστούργημα.
Βρισκόμαστε κάπου κάποια στιγμή στο μέλλον όπου υπάρχει μία υπηρεσία, η οποία κάνει τροποποιήσεις στο παρελθόν προκειμένου να είναι καλύτερο το μέλλον. Πχ τοποθετούμε ένα αντικείμενο στο 3598 για να το βρει κάποιος, να λάβει ένα ερέθισμα, να ανακαλύψει κάτι για να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο 9874. Απλό; Απλό.
Εμ δεν είναι απλό γιατί το πράγμα αρχίζει και χαλάει όταν ο πρωταγωνιστής μας (ο σπουδαιότερος ''πράκτορας'' της υπηρεσίας) αρχίζει και έχει δεύτερες σκέψεις. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΛΟΚΗ. ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ.
Το βιβλίο στην έκδοση του Κάκτου είναι βίντατζ, μέτρια η μετάφραση, αλλά είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάποιος, θεωρώ. Στις πρώτες δέκα σελίδες αισθανόμουν ότι διαβάζω κινέζικα, αλλά με μία ιδιοφυή μαεστρία, όσο περνάνε οι σελίδες, όλα βγάζουν νόημα με ένα φρενήρη ρυθμό. Όταν τελείωσε δε, το βιβλίο έμεινα με το στόμα ανοιχτό και κοιτούσα τον τοίχο δέκα λεπτά..
Βαθμολογία: Πλοκή 5/5 και γραφή 4/5. Σύνολο 9/10.
 
Last edited by a moderator:
Πολύ ωραίο βιβλίο όντως.
Θυμάμαι το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια στα Αγγλικά. Πλέον βλέπω είναι εξαντλημένο...
 
Top