Τίτλος: Οχτώ
Πρωτότυπος τίτλος: The Eight
Συγγραφέας: Κάθριν Νέβιλ (Katherine Neville)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2005
Έτος πρώτης έκδοσης: 1988 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 767
ISBN:960-14-1043-0
Ένα βιβλίο που δύσκολα κατατάχθηκε σε κάποια κατηγορία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Μυθιστόρημα αναζήτησης ή ιστορικό, τα όρια είναι ρευστά. Μοναδικός πρόδρομος του Οχτώ θεωρείται "Το Όνομα του Ρόδου" του Ουμπέρτο Έκο, ενώ το ίδιο το Οχτώ αποτέλεσε πρόδρομο για όλα τα μετέπειτα μυθιστορήματα τύπου Νταν Μπράουν.
Ένα μυθικό σκάκι, με τεράστια δύναμη, που ενέπλεξε σε περιπέτειες τόσο τους κεντρικούς ήρωες όσο και κάποιες από τις μεγαλύτερες διάνοιες περασμένων αιώνων, που θέλησαν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια του και να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό του.
Η αναζήτηση γίνεται σε δύο χρονικά επίπεδα: την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και το 1973. Μου άρεσαν πολύ οι σύγχρονοι ήρωες. Δυναμικοί χαρακτήρες και εξαίρετη πλοκή, που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Τέλος, τόσο το πλήθος των ιστορικών πληροφοριών/λεπτομερειών όσο και τα αποσπάσματα από την παγκόσμια μυθολογία, που αντλεί η Νέβιλ, με κάνουν να κατατάσσω το βιβλίο αυτό σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα.
Και το σίκουελ...
Τίτλος: Η Φωτιά
Πρωτότυπος τίτλος: The Fire
Συγγραφέας: Κάθριν Νέβιλ (Katherine Neville)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης: 2008 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 567
ISBN: 978-960-14-1859-9
Ένα επικίνδυνο παιχνίδι που ξεκίνησε περίπου 30 χρόνια πριν... Η Φωτιά αποτελεί τη συνέχεια του Οχτώ, με κεντρική πρωταγωνίστρια την κόρη της ηρωίδας του προηγούμενου βιβλίου.
Άλλη μια περιπέτεια, που εκτείνεται σε 2 αιώνες, γραμμένη επίσης σε 2 χρονικά επίπεδα. Με άρωμα Ελλάδας αυτή τη φορά, αφού στο παιχνίδι αναζήτησης του θρυλικού σκακιού εμπλέκεται και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
Δεν ξεπερνά σε ενδιαφέρον και πλοκή το Οχτώ, ωστόσο αποτελεί ένα αξιόλογο ανάγνωσμα κατά τη γνώμη μου.
Last edited by a moderator: