Χμ, τι ενδιαφέρον νήμα είναι αυτό!!

Τρομερή εντύπωση μου έκανε που γράφετε τα ονόματά σας στα βιβλία (μετά από συζητήσεις στην παρέα ανακάλυψα ότι πολύς κόσμος το κάνει αυτό τελικά).
Δεν το έκανα ποτέ, και ακόμη και τώρα μου φαίνεται πολύ περίεργο να το κάνω. Γενικά στα καθαρά λογοτεχνικά αναγνώσματα που έχω στην κατοχή μου δεν γράφω ποτέ τίποτα...
Πράγμα παράξενο, αφού κατά τα άλλα όποιο έντυπο πέσει στα χέρια μου προς ανάγνωση/επεξεργασία του δίνω και καταλαβαίνει!!
Κλασικό παράδειγμα τα βιβλία της σχολής ή τα κείμενα που χρησιμοποιώ για εργασίες. όχι μόνο γράφω πάνω τους, όχι μόνο όταν πια δεν έχει άλλο χώρο για γράψιμο ολόγυρα πλακώνω τα post it με μανία, αλλά έχω και υπογραμμιστικά- κάθε χρώμα για συγκεκριμένο σκοπό: το πράσινο για ιστορικά στοιχεία, το κίτρινο για ορισμούς, το πορτοκαλί για πειράματα και έρευνες κ.ο.κ.
Στη λογοτεχνία είναι όμως αλλιώς. Ακόμα κι αν θέλω να κρατήσω ένα απόσπασμα, θα αφιερώσω χρόνο να το αντιγράψω.Αν θέλω να γράψω σκέψεις ή σχόλια, θα το κάνω κάπου αλλού.
Πρώτον εξαιτίας ενός αναμεμειγμένου με οικειότητα σεβασμού προς το κείμενο, και δεύτερον γιατί θεωρώ ότι η οποιαδήποτε δική μου παρέμβαση θα το περιορίσει.
Τι εννοώ: σε μια δεύτερη ανάγνωση (και τρίτη και τέταρτη) πάντα το κείμενο διαφέρει. Γιατί να έχεις φάντη μπαστούνι δίπλα την αρχική σου πρόσληψη να σε περιορίζει και να στο χαλάει;; Κι αν πάει να το διαβάσει κάποιος άλλος; Γιατί να του χαλάσεις το μοναδικό της δικής του ανάγνωσης;
Το μόνο το οποίο θεωρώ αδιαπραγμάτευτο είναι το να κρατάς το βιβλίο όπως σε βολεύει. Κι ας τσακιστεί λίγο ή "ανοίξει". Μικρή είχα μια ξαδέρφη, που όποτε της δανειζόμουν βιβλίο, με όρκιζε να το διαβάζω μισόκλειστο σχεδόν, για να μη...χαλάσει το δέσιμο και τσακίσει η ράχη!Το τι νεύρα μου δημιουργούσε δε λέγεται!Τι είχα τραβήξει μέχρι να τα δανειστώ εκείνα τα βιβλία...γιατί όλο και κάπου ξεχνιόμουν και τα ανοιγα (ως φυσιολογικός άνθρωπος) και μετα...άκουγα τον εξάψαλμο.
Πάντως αν κρατήσω κάτι από αυτό το νήμα, είναι το πόσο διαφορετική είναι οι σχέση του κάθε βιβλιόφιλου με τα βιβλία του. Σχέση εντελώς προσωπική και ιδιαίτερη, όπου ο καθένας φέρεται με τον δικό του τρόπο στην υλική πλευρά της πνευματικής δημιουργίας που απολαμβάνει. Κι αυτό είναι από μόνο του άξιο ενδιαφέροντος και παρατήρησης. Είστε για μια έρευνα;