Τίτλος : Χαρταετοί Πάνω Από Την Πόλη
Πρωτότυπος τίτλος : The Kite Runner
Συγγραφέας :Καλέντ Χοσεϊνί (Khaled Hosseini)
Μετάφραση : Βαγγέλης Κατσάνης
Εκδόσεις : Ψυχογιός
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN: 9789602749289
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο νεαρός Αμίρ ζει στην Καμπούλ με τον στοργικό αλλά αυστηρό πατέρα του. Αποφασισμένος να του αποδείξει την αξία του, παίρνει μέρος σ' έναν παραδοσιακό αγώνα με χαρταετούς. Ο Χασάν, πιστός φίλος και υπηρέτης του, είναι πρόθυμος, όπως πάντα, να τον βοηθήσει. Κανένα απ' τα δυο αγόρια όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι αυτό που θα συνέβαινε στον Χασάν εκείνο το απόγευμα του αγώνα θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους. Μετά την εισβολή των Ρώσων και τη φυγή του Αμίρ στην Αμερική, ο νεαρός Αφγανός θα συνειδητοποιήσει ότι κάποια μέρα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην πατρίδα του μόνο και μόνο για να βρει αυτό που δεν μπορεί να του χαρίσει ο καινούριος κόσμος του: τη λύτρωση.
Πρόκειται για συγκλονιστική ιστορία. Έχουν περάσει μέρες κι ακόμη δεν έχω σταματήσει να σκέφτομαι το βιβλίο καθώς οι εικόνες που μου δημιούργησε περνάνε μπροστα από τα μάτια μου και τα αισθήματα που μου προκάλεσε κάνουν το στομάχι μου να σφίγγεται ακόμη. Είχα δει κάποτε αποσπασματικά την ταινία ( βασικά μόνο την αρχή) , υπήρχαν και οι κριτικές στον ιστό που με εξίταραν , οπότε ήμουν θετικά προδιαθετιμένος, αλλά δεν περίμενα ότι θα με ενθουσίαζε τόσο.
Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο ( κάτι που διευκολύνει τον αναγνώστη να '' νιώσει'' τον ήρωα και τους προβληματισμούς του) κι ο ήρωας, ο Αμιρ, μας περιγράφει την παιδική του ηλικία στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του 80, τη σχέση του με τον αυστηρό πατέρα του, την φιλία του με τον υπηρέτη του, τον Χασάν, καθώς και την κοινωνική ζωή στη χώρα του. Η σχετικά ήσυχη και φυσιολογική ζωή κι ή σχέση μεταξύ των δύο φίλων θα αλλάξει ριζικά ένα χειμωνιάτικο απόγευμα μετά το κυνήγι των χαρταετών το οποίο ,αντί για χαρά, θα τους φέρει πόνο και ενοχές που θα τους ακολουθούν για μια ζωή. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της ιστορίας οπου ο συγγραφέας παρουσιάζει μια τοιχογραφία του Αφγανιστάν πριν την εισβολη των Ρώσων στη χώρα και την μετέπειτα ανατριχιαστική δικτατορία των Ταλιμπαν, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς, εγώ προσωπικά ( και φαντάζομαι κι οι περισσότεροι από σας), γνώριζα ελάχιστα για το πραγματικό Αφγανισταν, τη ζωή των απλών ανθρώπων του, τις συνήθειές τους και την καθημερινότητά τους.
Στη συνέχεια η ιστορία αλλάζει δραματικά, σε πρώτο πλάνο μπαίνει το μοιραίο γεγονός εκείνου του απογεύματος που καταστρέφει την ζωή των δύο παιδιών και σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος. Από κείνες τις σελίδες και μετα δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβαζω. Ποικίλα τα συναισθήματα που ένιωσα: θυμος, λύπη, φρίκη, αηδία, αγανάκτηση, αγωνία, απελπισία κι επιθυμία να βρεθεί λύτρωση στο τέλος. Ήταν στιγμές που ειλικρινά φοβόμουν να προχωρήσω την αναγνώση γιατί ήξερα ότι αυτό που θα '' έβλεπα'' μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή θα μου προκαλούσε ανατριχίλα αλλα ο αφηγητής καλώς ή κακώς ήταν ανελέητος και με έκανε να ζήσω τα βιώματα των ηρώων του.
Το βιβλίο δεν είναι μόνο στυγνη περιγραφή των φρικαλεοτήτων του πολέμου και των βασάνων των πρωταγωνιστών. Ειναι ένας ύμνος στην φιλια, στην αυτοθυσία και στην αφοσίωση που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Πιστεύω πως μάλλον δεν έχω ξανασυναντήσει σε λογοτεχνικό έργο τέτοια ανιδιοτελή αγάπη, σαν αυτή του υπηρέτη Χασάν προς το αφεντικό του Αμίρ, που να με 'εχει συγκινήσει τόσο πολύ αλλά και να μ' έχει εξαγριώσει ταυτόχρονα. Όσοι διαβάσετε το βιβλίο θα καταλάβετε τι εννοώ...
Μπορεί σε γενικές γραμμές, από τα λεγόμενά μου, να σκεφτείτε ότι είναι πολύ μελοδραματική η ιστορία αλλά η γνώμη μου ειναι ότι ο συγγραφέας δεν θέλει με φθηνά τεχνάσματα να προκαλέσει την θλίψη ή την συμπόνοια του αναγνώστη, αλλά απλως μέσα από την φανταστική ( αν και αυτοβιογραφικη σε ορισμένα σημεια) ιστορία του να δείξει τι πραγματικά συνέβη στο Αφγανισταν και να τον κάνει να προβληματιστεί. Ο πόλεμος, οι Ταλιμπαν, ο δημοσιος λιθοβολισμός, η εκτελέσεις αθωών ψυχών, ή πείνα, ο εξευτελισμός, όλα αυτά είναι αληθινά δυστυχώς.

Το ξαναλέω: πρόκειται για συγκλονιστική ιστορία.

Υ.Γ. Μια συμβουλή: εαν μπείτε στην ιστοσελίδα της Πρωτοπορίας για πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ, γιατί είναι τίγκα στα σπόιλερ!

Last edited by a moderator: