Καρλ Μαι, τον εχετε ακουστα;

Υπαρχει ενας παιδικος συγγραφεας , του οποιου τα βιβλια εχω λατρεψει.Βιβλια, τα οποια διαβαζα μονορουφι και εχω ξενυχτησει πολλες βραδιες μεχρι να τα τελειωσω. Ο λογος για τον Καρλ Μαι (ή Μαη ; ).Δεν τον εχω αναφερει καμια φορα εδω γιατι στο ελληνικο αναγνωστικο κοινο εχω την εντυπωση οτι ειναι παντελως αγνωστος :( Ειναι Γερμανος συγγραφεας, πολυ δημοφιλης στη χωρα του και στις χωρες της Ανατολικης Ευρωπης,πολυγραφοτατος με πανω απο 80 μυθιστορηματα και νουβελλες.Υπηρξε αγαπημενος συγγραφεας πολλων σπουδαιων προσωπικοτητων οπως ο Αινσταιν, ο Εσσε , ο Χεμινγουει και ο Χιτλερ (:αργκ: ) .
Η θεματολογια των ιστοριων του ειναι κυριως οι περιπετειες ενος Γερμανου στην Αγρια Δυση, οποιος μαγεμενος απο την κουλτουρα των Ινδιανων, γινεται φιλος τους, αφομοιωνει την γλωσσα τους, τα ηθη και τα εθιμα τους και μαζι τους αναλαμβανει ριψοκινδυνες αποστολες στις οποιες εχει να αντιμετωπισει πολλους κακους ανθρωπους (οι οποιοι στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι ''Γιανκηδες'' ή διαφορες εχθρικες ινδιανικες φυλες ). Κεντρικος του ηρωας ειναι οπως ειπαμε ενας Γερμανος, ο οποιος καταφερνει απο Ευρωπαιος ανθρωπος των σαλονιων να γινει ενας καθαρος westman ( ενας χαρακτηρισμος-επινοηση του συγγραφεα που υποδηλωνει το ατομο που εχει μαθει καλα τα κολπα της Αγριας Δυσης και ξερει να επιβιωνει σ'αυτην ), να παρει το προσωνυμιο Old Shatterhand και συντροφια με τον επιστηθιο φιλο του τον Βινετου, τον αρχηγο της φυλης των Απατσι, αποδιδει δικαιοσυνη εκει που υπαρχει αδικια και εκμεταλλευση
Η γραφη του ειναι καπως αφελης, ολα παρουσιαζονται ή ασπρα ή μαυρα,οι καλοι ειναι υπερβολικα καλοι με εξαιρετικες ικανοτητες κι οι κακοι αντιστοιχα υπερβολικα κακοι :)))) (ξερετε ξιπασμενοι και αδιστακτοι δολοφονοι, μεθυστακες καουμποηδες κλπ).Αλλα καθως τα βιβλια του απευθυνονται κυριως σε παιδια και εφηβους λογικο ειναι να γραφει κατ'αυτον τον τροπο.
Κατι που μπορει να εκτιμηθει στο εργο του ειναι η αγαπη κι η συμπαθεια που νιωθει για τους Ινδιανους, τον πολιτισμο τους και την νοοτροπια τος γενικα. Πολλες φορες αφιερωνει σελιδες και σελιδες επικρινοντας και καταδικαζοντας την απληστια και την πολιτικη γενικα των Ευρωπαιων αποικων που οδηγησαν μια ρατσα υπερηφανη με σπουδαιο πολιτισμο και ηθη, στην εξαθλιωση και την εξαφανιση της. Το εργο του διακατεχεται πολυ απο το χριστιανικο πνευμα , οι ηρωες του (οι καλοι) σπευδουν να υπερασπισουν τους αδυναμους, να αποδωσουν δικαοσυνη εκει που πρεπει κι οι οποιοι ταυτοχρονα βρισκουν την δυναμη να συγχωρεσουν τους εχθρους τους και να προσπαθησουν να τους βαλουν στο σωστο δρομο.
Αυτα σε γενικες γραμμες για τον κυριο Καρλ Μαι, θα μπορουσα να γραψω πολλα ακομα για να μπειτε πιο πολυ στο πνευμα αλλα βαριεμαι :χαχα:
Ηθελα εδω και καιρο να γραψω κατι γι'αυτον στη Λεσχη, να αποδοσω φορο τιμης στον εναν απο τους πιο αγαπημενους μου συγγραφεις, του οποιου τα βιβλια με συντροφευαν στην παιδικη ηλικια και με ειχαν συνεπαρει πραγματικα. Και πιο πολυ εγραψα αυτο το νημα απο περιεργεια να δω αν τον ξερει κανεις σας...

βρηκα και ενα αρθρο της New York Times το οποιο ειναι πιστευω πιο κατατοπιστικο απο τη δικη μου παρουσιαση,http://www.nytimes.com/2007/09/12/arts/design/12karl.html?pagewanted=2&_r=1

Last edited by a moderator:
τωρα που ξαναειδα το κειμενο διαπιστωσα οτι εχω χαρακτηρισει τον Χιτλερ σπουδαια προσωπικοτητα!Μην με παρεξηγησετε, παιδια εννοουσα τους τρεις πρωτους!:χαχα:

Στα αγγλικά Karl May, στα ελληνικά Καρλ Μαϊου (όσο περίεργο κι αν ακούγεται). Ξέρω ότι υπάρχει και ένα μουσείο στην Δρέσδη αφιερωμένο στον συγκεκριμένο συγγραφέα, (κάτι σαν θεματικό με Ινδιάνους).

στα ελληνικά Καρλ Μαϊου (όσο περίεργο κι αν ακούγεται)
γελασα πολυ μ'αυτο,ακουγεται οντως περιεργο ετσι! οσο για το μουσειο ,ναι εχεις δικιο.αν τυχει καμια φορα να κερδισω το Τζοκερ και να κανω το γυρο του κοσμου θα περασω σιγουρα απο τη Δρεσδη να ριξω μια ματια στο μουσειο αυτο.

Έψαξα στο google γιατί μου κίνησε την περιέργεια η παρουσίασή σου Ιαβέρη και όντως, είναι κρίμα που δεν έχουν μεταφραστεί έργα του στα ελληνικά. Θα ψάξω κάποια αγγλική έκδοση, μου αρέσουν γενικά οι ιστορίες για την Άγρια Δύση. Και όσο πιο αφελής-ρομαντική είναι, τόσο το καλύτερο:χαχα:

καλημερα ναι τον εχω ακουστα διαβασα τα βιβλια στην πολωνια ειταν πολη διμοφιλησ επισησ εχω παρακολουθησει τησ ταινιες στο σινεμα και στην τηλεοραση σε επισοδεια συγνωμη για τα ορθωγραφικα λαθη αλλα δεν ξερω καλη ορθωγραφια ελληνικη

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ζογια, αυτό που κάνουμε πολλοί είναι να γράφουμε π.χ. στο word, το οποίο μας διορθώνει τα λάθη! :ναι:

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πολυπειράζει η οθρογραφία. Μπορείς όμως να μάθεις πως όταν μπαίνει το "σ" στο τέλος της λέξης, γράφεται πάντοτε "ς"

Τα βιβλία του Karl May είναι ένα κλασικό δείγμα για το πόσα χάνουν τα παιδιά μιας χώρας στην οποία οι εκδοτικοί οίκοι δεν δελεάστηκαν να μεταφράσουν το έργο ορισμένων συγγραφέων. Απ' όσο διαπιστώνω, σε κάποιες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ ήταν πολυμεταφρασμένος και πολυαγαπημένος (σίγουρα στη Βουλγαρία κυκλοφορεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της εργογραφίας του). Η γραφή του είναι τόσο καλή, που ακόμα και κορίτσια καταβρόχθιζαν αχόρταγα τις ιστορίες του, ενώ ο Βινετού έχει κάψει κάψει καρδιές και καρδίες (ότανο δημιουργός του τον ξέκανε κάποια στιγμή, δυσκολεύτηκα πολύ να το χωνέψω:κλαψ:). Πραγματικά είναι κρίμα που τα βιβλία του δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά - ο Karl May είναι ένας τέλειος εκπρόσωπος της ιδέας "Have books, will travel" (Έχω βιβλία και ταξιδεύω), κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επισκέφτηκε τα μέρη που τόσο παραστατικά περιέγραφε, παρά μόνο προς το τέλος της ζωής του. Όποιος ξέρει γερμανικά ή αγγλικά, δε θα βγει χαμένος αν δοκιμάσει μερικά έργα του, εγγυημένα, έστω και αν είναι λίγο αφελής η γραφή του.

Ιαβέρη, πώς ήξερα ότι εσύ το έχεις ξεκινήσει αυτό το νήμα...:))))
Και πού χάθηκες τελευταία;

Last edited:
Πολύ χαίρομαι που κάποιος επιτέλους Έλληνας γράφει για τον Karl May.
Σε ποια γλώσσα τον διαβάσατε αλήθεια;
Αυτό το διάστημα ασχολήθηκα πολύ λόγω του 13-χρονου γιου μου, που τον διαβάζει στα γερμανικά (πάει σχολείο στην Γερμανία).
Θα χαιρόμουν πολύ να ανταλλάζαμε σκέψεις.

Χαχα, Μυρσίνη, σχεδόν μέσα έπεσες. Οι μισοί που έγραψαν εδώ γι' αυτόν τον υπέροχο συγγραφέα, δεν είναι Έλληνες. Τα βιβλία του τα διαβάσαμε στα βουλγαρικά, και κάποια στα γερμανικά (δεν ξέρω αν ο Ιαβέρης τα έχει και στα αγγλικά, πάντως η πρώτη του γνωριμία με τους ήρωές του νομίζω πως έγινε στα βουλγαρικά).

Του άρεσαν του γιου σου; Εγώ που τα διάβαζα περίπου στην ηλικία του, συν πλην κανα - δυο χρόνια, είχα κολλήσει, δεν είχα αφήσει βιβλίο για βιβλίο του Μάι αδιάβαστο.

ΧΑ, Karl May! Μου κάνει εντύπωση που τον γνωρίζουν μέλη του φόρουμ εδώ! Είναι από τους πρώτους συγγραφείς που διάβασα όταν έμαθα γερμανικά. Θα παραθέσω εδώ μερικά πράγματα της βιογραφίας του.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1842 ο Karl May γεννήθηκε ως το πέμπτο παιδί του Heinrich May και της συζύγου του Wilhelmine στο Ernstthal της Σαξονίας.
Λίγο μετά τη γέννησή του, ο Καρλ Μάι υπέστη τύφλωση, από την οποία θα μπορέσει να θεραπευθεί μόνο πέντε χρόνια αργότερα. Παρακολούθησε το κολέγιο εκπαίδευσης δασκάλων στο Waldenburg το 1956 όπου και κατηγορήθηκε το 1860 ότι είχε κλέψει ...έξι κεριά. Λόγω αυτής της κατηγορίας, αποβλήθηκε από το σχολείο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Plauen, την οποία ολοκλήρωσε το 1861. Στη συνέχεια βρήκε δουλειά ως δάσκαλος στο Altchemnitz στις εργοστασιακές σχολές, τις οποίες έπρεπε να εγκαταλείψει το 1862.
Λόγω έντονης κατηγορίας για την κλοπή ενός ρολογιού, έλαβε ποινή φυλάκισης έξι εβδομάδων. Τα επόμενα δώδεκα χρόνια τα πέρασε πιο συχνά στη φυλακή εξαιτίας απάτης, πλαστογραφίας και κλοπής απ 'ό, τι στην ελευθερία. Από το 1875 εργάστηκε για τρία χρόνια ως συντάκτης για την εβδομαδιαία „Frohe Stunden“ και „Der Beobachter an der Elbe“ Επιπλέον, ήταν σε θέση να καταγράψει τις πρώτες επιτυχίες για τις ιστορίες του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με πέντε μυθιστορήματα για τον εκδότηHeinrich Gotthold Münchmeyer
.
Οι ιστορίες του Karl May "Die Todeskarawane", "Stambul" και "Reiseabenteuer στο Κουρδιστάν" δημοσιεύθηκαν σε ένα καθολικό περιοδικό.
Το 1880, ο Karl May παντρεύτηκε την Emma Pollmer. Βρήκε μόνιμη θέση στον εκδότη της Στουτγάρδης "Spermanns Illustrierte Knabenzeitung: Der gute Kamerad" από το 1888 και μετά.
Από το 1892 έκανε μεγάλη επιτυχία ως συγγραφέας του "Συλλογές ταξιδιωτικών αφηγήσεων", συμπεριλαμβανομένου του ρομαντικού μυθιστορήματος "Μέσα από την έρημο". Τα βιβλία του δήλωναν πάντα μια χριστιανική-φυσική ρομαντική παγκόσμια άποψη και διαδραματίζονταν κυρίως στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ ή στην Εγγύς Ανατολή. Από το 1893 έως το 1910 η "Winnetou" ήρθε σε τέσσερα μέρη στην αγορά και οι αριθμοί κυκλοφορίας αυξήθηκαν σημαντικά.
60.000 αντίγραφα των μυθιστορημάτων του θα πωληθούν μόνο το 1895.
Το 1908, ο Karl May ταξίδεψε στην Αμερική και το 1912 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στη Βιέννη με τίτλο "Empor in der Reich der Edelmenschen". Ο Karl May εγκατέστησε τη φήμη του με το έργο του για τους εφήβους και τα μυθιστορήματά του περιπέτειας και ταξιδιού.
Kara Ben Nemsi ή Old Shatterhand και άλλοι αντιπροσωπευτικοί τύποι μυθιστορημάτων περιπέτειας έχουν πιστωθεί με το ρόλο ενός ηρωικού σωτήρα.
Με τα έργα του "Βαβέλ και τη Βίβλο" ή "Και την ειρήνη στη γη!" και το "Silver Lion" προσπαθεί να αναζητήσει καθυστερημένα λογοτεχνική αναγνώριση. Παρ 'όλα αυτά, τα έργα αυτά δεν στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Ο Karl May πέθανε στις 30 Μαρτίου 1912 στο Radebeul κοντά στη Δρέσδη.

Τα έργα του που γυρίστικαν ταινίες:
Karl May Filme
1920 - Auf den Trümmern des Paradieses
1920 - Die Todeskarawane
1920 - Bei den Teufelsanbetern
1935 - Durch die Wüste
1958 - Die Sklavenkarawane
1959 - Der Löwe von Babylon
1974 - Karl May 1974
1989 - Die Spur führt zum Silbersee
1962 - Der Schatz im Silbersee
1963 - Winnetou 1. Teil
1964 - Old Shatterhand
1964 - Der Schut
1964 - Winnetou 2. Teil
1964 - Unter Geiern
1965 - Der Schatz der Azteken
1965 - Die Pyramide des Sonnengottes
1965 - Der Ölprinz
1965 - Durchs wilde Kurdistan
1965 - Im Reiche des silbernen Löwen
1965 - Winnetou 3. Teil
1965 - Old Surehand 1. Teil
1966 - Das Vermächtnis des Inka
1966 - Winnetou und das Halbblut Apanatschi
1966 - Winnetou und sein Freund Old Firehand
1968 - Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten

Ελπίζω να πρόσφερα κι εγώ μιά ηλιαχτίδα στην διαφώτηση αυτού του παρεξηγημένου συγγραφέα!

Θυμήθηκα τον Καρλ Μάι πρόσφατα όταν διάβαζα το Bury my heart, και την αγάπη του για τους Ινδιάνους που διακατέχει όλα τα βιβλία του με θέμα την Άγρια Δύση. Σημαντικές οι πληροφορίες που έδωσες, Λέανδρε. Τελικά δεν είναι τόσο άγνωστος ο Καρλ Μάι! :)))

Στην Γερμανία είναι πάρα πολύ γνωστός Ιαβέρη. Το τελευταίο βιβλίο του που διάβασα ήταν το ¨Στο άγριο Κουρδιστάν¨. Περιγράφει πάρα πολλά από τα ήθη και έθιμα του τόπου, την ζωή των ανθρώπων εκεί και την δομή της τοπικής κοινωνίας. Άκρως ενδιαφέροντα όλα, και από πρώτο χέρι έ, δίχως μεταφραστικές αλλοιώσεις.
Τις ταινίες του Winnetou ( που παρεπιπτόντως γυρίστικαν όλες στην Γιουγκοσλαβία και ακόμη και σήμερα τουρίστες επισκέπτονται τα σκηνικά που στήθηκαν τότε για την ταινία ) τις έδειχνε η γερμανική τηλεόραση πολύ συχνά