Καρυάτιδες

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Στο μάθημα των Αρχαίων, οταν μαθαμε ως καινουργια λέξη το κάρα, -ύατος (κεφάλι), ο καθηγητής, για να μας βοηθήσει, είπε οτι απο αυτη τη λεξη βγαίνει και η λέξη Καρυάτις, δηλ. η φιγούρα που στερεώνει κάτι με το κεφάλι της.

Προσφατα λοιπον, οταν αποκαλύφτηκαν οι "καρυάτιδες" του τάφου της Αμφίπολης, ακούγοντας έτσι αβιαστα τη λέξη, το μυαλό μου πήγε στο οτι καρυάτιδα στην Αρχαιολογία είναι οποιαδήποτε κολώνα-άγαλμα που έχει γυναικεία μορφή, και σίγουρα ανα την ιστορία και τον ελλαδικό χώρο, εχουν υπαρξει και αλλες "καρυάτιδες" εκτος απο τις γνωστές του Ερεχθειου (αν και δεν εχω υποψη μου συγκεκριμενα παραδειγματα).

Ολο αυτο μεχρι που ακουσα καποιον Ιστορικό σε μια εκπομπη, που σχολίασε αρνητικά τη λέξη "καρυάτιδες", υποννοώντας οτι είναι λέξη που χρησιμοποιείται καταχρηστικά απο τους Αθηναίους.

Κοίταξα λοιπον στη Wikipedia για τη λέξη caryatids και ειδα μια εξηγηση διαφορετικη απο αυτη που ηξερα τοσα χρονια: οι Καρυατιδες ονομαζονται ετσι απο τις Καρύες οπου οι γυναίκες κουβαλούσαν στο κεφάλι τους καλάθια. Οπως ειπα δεν εχω υποψη μου για αλλες "καρυατιδες" απο αυτες του Ερεχθειου, αλλα το αρθρο, περα απο αυτες, εχει μια μικρη συντομη αναφορα σε αλλα, αρχαιοτερα παραδειγματα.
 
Οι Καρυάτιδες ήταν παρθένες από την πόλη Καρυές της Λακωνίας που χόρευαν τον αντίστοιχο χορό.Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο "Καρυάτις" ήταν ο Ρωμαίος συγγραφέας Βιτρούβιος στο φημισμένο έργο του "Περί Αρχιτεκτονικής" εννοώντας τις γυναικείες μορφές που αντικαθιστούν τους κίονες. Είναι εντυπωσιακό πως υπάρχουν και αντρικές Καρυάτιδες που λέγονται Άτλαντες ή Τελαμώνες με γνωστότερο παράδειγμα στον Ακράγαντα, αρχαία ελληνική πόλη στη Σικελία.
 
Όταν είχα επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης και είχα τρυπώσει λαθραία σε ένα γκρουπ ατόμων που είχαν ξεναγό, την είχα ακούσει να λέει ότι υπάρχουν και οι δυο ερμηνείες αλλά σωστότερη είναι αυτή που υποστηρίζει ότι κατάγονταν από τις Καρυές.
 
Top