Τίτλος: Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι
Συγγραφέας: Λένα Μαντά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2007
Σελίδες: 594
ISBN: 978-960-453-177-6
Είχα ακούσει τόσο καλά λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο και ήμουν σίγουρη πως θα μου αρέσει πολύ.Το πρώτο της Μαντά που διάβασα ήταν το Έρωτας σαν βροχή και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.Το ίδιο έγινε και με τα μισά αυτού του βιβλίου .
Λίγα λόγια για την υπόθεση από το οπισθόφυλλο : "...Η ζωή είναι σαν το ποτάμι που κυλάει αυτή τη στιγμή μπροστά μας. Εύκολα σε παρασύρει και σε τραβάει όπου εκείνο πηγαίνει. Όπως ένα ποτάμι δε γυρίζει πίσω, έτσι κι εσείς, αν σας παρασύρει, δε θα μπορέσετε να γυρίσετε... να προσέχετε πάντα το ποτάμι... Μη σας παρασύρει...". Η Μελλισάνθη, η Ιουλία, η Ασπασία, η Πολυξένη και η Μαγδαληνή μεγαλώνουν με τη μητέρα τους σ' ένα χωριό στον Όλυμπο, δίπλα σ' ένα ποτάμι. Αυτό που επιθυμούν και οι πέντε είναι να γνωρίσουν τη ζωή μακριά από το πατρικό τους. Και θα το καταφέρουν! Η μοίρα θα τις στείλει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Μόνο που καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες που στοιχειώνουν και κυνηγούν... Πέντε γυναίκες, πέντε ζωές συγκλονιστικές, γεμάτες έρωτα και ανατροπές, ενώ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι περιμένει υπομονετικά αυτό που ξέρει ότι θα συμβεί... Πολλαπλές ανατυπώσεις και χιλιάδες αντίτυπα από ένα βιβλίο που συγκλονίζει!
Είχα ακούσει πως είναι στενάχωρο αλλά δεν το περίμενα και τόσο στενάχωρο .Αυτό που με χάλασε είναι το προβλεπόμενο τέλος και γενικά που πολά πράγματα ήταν προβλεπόμενα και τα έλεγε πριν γίνουν , θα αναφερθώ σε αυτά παρακάτω σε πλοκή . Αυτό που με χάλασε περισσότερο απο όλα είναι ότι όλες οι αδελφές , όλες όμως , ήταν υπερβολικά πανέμορφες , όλες τις ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και οι άντρες τους δεν είχαν ξανανιώσει έτσι .Αλλά όοοοοχι οι αδελφές από τον Όλυμπο είχαν όλες κάτι εξαιρετικό πάνω τους που "μαγνήτιζε" τους γαμπρούς .Δεν ξέρω πως το καταφέρνει η Μαντά και στα τρία βιβλία της που έχω διαβάσει αντιπάθησα όλες τις ηρωίδες , εδώ είχε και μπόλικες να αντιπαθήσω .Συμπάθησα πολύ την Ιουλία που ήταν η μοναδική νορμαλ από τις αδελφές και την μαμά τους την Θεοδώρα , αν και ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν έκανε βουντού στις κόρες της ή κάτι τέτοιο Ο μόνος έρωτας που μου άρεσε ήταν του Γεράσιμου και της Θεοδώρας που είναι οι γονείς του βιβλίου .Στα πρώτα μισά που λέτε ενθουσιάστηκα και δεν μπορούσα να σταματήσω το διάβασμα και χάρηκα πολύ , μου αρέσει να πορώνομαι με βιβλία και να διαβάζω ασταμάτητα όμως μετά ......Τα βρήκα όλα πολύ υπερβολικά , όλες οι αδελφές όπως είπαμε ήταν κούκλαρες και ερωτευτήκαν (και τις ερωτευτήκαν) κεραυνοβόλα , μετά ενώ ήταν όλα σουπερ στη ζωη τους δεν τους έφτανε και έψαχναν το κάτι άλλο .Και πάντα στο τέλος άλλαζαν και ήταν μετανιωμένες .Αφήνω ασχολίαστη την "κατάρα" που είχε η οικογένεια τους και δεν μπορούσαν να κάνουν αγόρια .
Με χάλασε που έλεγε στο τέλος από κάθε κεφάλαιο πως γύριζε η κάθε αδελφή πίσω στο σπίτι στο ποτάμι , με χάλασε που ήταν όλες αχάριστες και στο τέλος άλλαζαν εντελώς .Ειδικά η Πολυξένη και η αλλαγή της μου φάνηκαν υπερβολικά .Με χάλασε που όλες ,εκτός της Ασπασίας, ήταν πλούσιες και είχαν τεράστια σπίτια.Η σεξομανία της Μελισσάνθης , την οποία αντιπάθησα και περισσότερο απο όλες .
Είπα παραπάνω πως με χάλασε πως σε κάποια πράγματα δεν σε άφηνε να έχεις αγωνία αλλά έλεγε κάτι και το καταλάβαινες .Πχ για την Ασπασία η μαμά της στην αρχή έλεγε πως το πάθος της για το τραγούδι θα την καταστρέψει και φοβάμαι κλπ. Για εκείνο το αγόρι που είχε η Πολυξένη και μετά αυτοκτόνησε έπρεπε να μας πει πιο πριν κάτι να μας το χαλάσει.Και διάλεξε να βάλει την φίλη της Πολυξένης να της πει στην ίδια να προσέχει γιατί ο (δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν) είχε κάνει δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας και είναι ευαίσθητο παιδί ...Για εμένα ας πούμε θα ήταν πολύ μεγάλη ανατροπή να έβλεπα ξαφνικά πως εξαιτίας της αυτοκτόνησε το παιδί .Και διάφορα άλλα τέτοια με χάλασαν πολύ.
Είπα παραπάνω πως με χάλασε πως σε κάποια πράγματα δεν σε άφηνε να έχεις αγωνία αλλά έλεγε κάτι και το καταλάβαινες .Πχ για την Ασπασία η μαμά της στην αρχή έλεγε πως το πάθος της για το τραγούδι θα την καταστρέψει και φοβάμαι κλπ. Για εκείνο το αγόρι που είχε η Πολυξένη και μετά αυτοκτόνησε έπρεπε να μας πει πιο πριν κάτι να μας το χαλάσει.Και διάλεξε να βάλει την φίλη της Πολυξένης να της πει στην ίδια να προσέχει γιατί ο (δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν) είχε κάνει δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας και είναι ευαίσθητο παιδί ...Για εμένα ας πούμε θα ήταν πολύ μεγάλη ανατροπή να έβλεπα ξαφνικά πως εξαιτίας της αυτοκτόνησε το παιδί .Και διάφορα άλλα τέτοια με χάλασαν πολύ.
Το μισό βιβλίο μου άρεσε πολύ αλλά μετά είδα μεγάλη επανάληψη σε όλα και πιστεύω γι΄αυτό δεν μου άρεσε.Ελπίζω ο σχολιασμός μου να μην είναι πολύ "κάπως" αλλά πρέπει να καταλάβετε πως κάπου έπρεπε να τα πω κι εγώ Έχω ακούσει πάντως πως και στην ίδια τη Μαντά κάνει εντύπωση που οι περισσότεροι την γνωρίζουν από το σπίτι δίπλα στο ποτάμι .Επίσης για το έρωτας σαν βροχή είχε πει και η ίδια πως της άρεσε πολύ και αγάπησε αυτή την ιστορία και πραγματικά νομίζω ότι είναι όντως πολύ ωραία ιστορία , με αγωνία , με συναίσθημα , με ωραίες περιγραφές ... Αυτό το έζησα μέχρι τη μέση του βιβλίου εδώ μετά δυστυχώς ..
Πάντως έχω σκοπό να διαβάσω κι άλλα της Μαντά κι ας μην έμεινα πολύ ευχαριστημένη με αυτό το βιβλίο