αγαπητέ φαροφύλακα, άν, όπως λές, ετοίμαζα τα κόλλυβα της γλώσσας, θα ήμουν ένας απο τους πολλούς (τη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των ελλήνων, κυρίως των ιθυνόντων) που θεωρούν ότι ''το γλωσσικό ζήτημα στην Ελλάδα έχει λυθεί''.
δέν έχει λυθεί όμως ! ούτε μιά βραδιά σε ένα ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να καταργήσει τη λόγια παράδοση της ελληνικής, που πορεύεται δίπλα απο την λαϊκίζουσα, για δύο ολόκληρες χιλιετίες !
αντίθετα μάλιστα : ποτέ τα δάνεια απο την αρχαία ή την καθαρεύουσα δέν ήσαν τόσο πολλά στο γραπτό ή ακόμα και στον προφορικό λόγο, όσο σήμερα. Ποιός θα φανταζόταν το '75, ότι ένας πολιτικός πχ θα χαρακτηριζόταν σήμερα σάν ''ολετήρας'' ; ανοίγοντας ένα τυχαίο άρθρο μιάς σημερινής εφημερίδος θα μπορούσα να σου αναφέρω δεκάδες ανάλογες λέξεις.
δέν είναι λοιπόν η ''συμπαράταξη προς την καθαρεύουσα'' που εισηγούμαι, άν, εσφαλμένως, αυτό διέγνωσες.
Ο συντηρητικός Ψυχάρης ήταν δημοτικιστής, ο σοσιαλίζων Ροϊδης ''καθαρευουσιάνος''. Ο αστός Σεφέρης προτίμησε τη δημοτική - αλλα γεμάτη με λέξεις απο την καθαρεύουσα. Ο Μητσάκης (ξεχασμένος τώρα ...), και τις δύο - κι έγραψε και στις δύο με την ίδια γλαφυρότητα.
σημασία έχει πως, ό,τι κι άν είχαν σάν προτιμώμενο ιδίωμα όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι, ΉΞΕΡΑΝ τη γλώσσα, είχαν διεισδύσει στους μηχανισμούς της, ήξεραν τις παλιές μορφές της, ήξεραν τις δυνατότητές της.
σήμερα τα παιδιά μπορεί, όπως λές, να διδάσκονται εκατοντάδες ή χιλιάδες κείμενα, ωστόσο δέν διδάσκονται τους μηχανισμούς της γλώσσης, κι αυτό συμβαίνει διότι δέν διδάσκονται γραμματικά και συντακτικά (παρα πλημμελέστατα) τις παλιότερες μορφές της.
έτσι, μπορεί όλοι να ξέρουν τί θα πεί ''ολετήρας'', κανένας όμως δέν ξέρει απο πού προέρχεται η λέξη, κι άρα το δίκτυο εννοιών που μπορεί δυνάμει να φτιάχνει.
και, φυσικά, αυτονοήτως πλέον η τρίτη κλίση έχει καταργηθεί. Εδώ, στο φόρουμ αυτό, σε κάποιο άρθρο ή απάντηση είδα ένα ''του Στράβων'' (άχ, πού να είναι ο ''Ξεστράβων''), στη σχετική διαφήμιση για την καρέτα - καρέτα στο ραδιόφωνο ακούω μονίμως 'του Αρχέλων', κι όσο για το δικό μου κακόμοιρο τριτόκλιτο όνομα, υφίσταται τέτοια δίωξη απο γνωστούς και συνεργάτες, ώστε να τους λέω ''παρακαλώ, πείτε με με υποκοριστικό ή με το επώνυμο, ή, τέλος πάντων, μή φοβάστε την τρίτη κλίση, καμμιά σχέση με το τρίτο φύλο''.
και, φυσικά, αυτονοήτως αντί να διαπλάσουμε έννοιες και μετά λέξεις, θα αγωνιούμε για το άν καλύτερη απόδοση του ''φάστ φούντ'' είναι το (κακόηχο και άκομψο) 'ταχυφαγείο', ή ''ταχυτροφίο'', ή ''ταχυεστίαση''.
και, για να προσδώσουμε ακρίβεια ή σαφήνεια στο λόγο μας, θα πετάμε και καμμιά δυό αγγλικούρες.
(η κ. Κακριδή Φερράρι σχετίζεται με την οικογένεια του Φάνη Κακριδή τάχα ; ήσαν γείτονες στην περιοχή μου όταν ήμουν παιδί. Θυμάμαι την κ. Όλγα, να τη ρωτάμε ''τί κάνετε ;'' και να απαντάει : τί να κάνωμεν, παιδί μου ; γράφομεΝ, γράφομεΝ, γράφομεΝ ...) ...